Съвместими ли са татуировки и кърмене?

Robyn Roche-Paull
San Diego CA USA
Karen Spicer
British Columbia Canada
From: LEAVEN, Vol. 41 No. 1, February-March 2005, pp. 3-4.


Изкуството на Боди Арт-а е познато на Човечеството почти толкова отдавно, колкото и кърменето. Доказателства за това са открити по останките от Ледената Епоха и Египетските мумии. Към наши дни и кърменето и татуирането се радват на нарастваща популярност. Повече от 20 милиона американци, половината от които жени, имат една или повече татуировки по тялото си.

Консултантите по кърмене забелязват напоследък нарастване броя на запитванията за съвместимостта на татуировките с кърменето.
Американската Педиатрична Академия, Американската Колегия на Акушер-Гинеколозите, Американската Академия на Семейните Лекари и Американската Колегия на Акушерите нямат изявено становище по този въпрос. Въпреки това, в книгите “The Breastfeeding Atlas” и “Maternal and Infant Assessment for Breastfeeding and Human Lactation” се твърди, че вече направени татуировки, на гърдите или където и да е другаде по тялото, не влияят на кърменето.

Думата “татуировка” произлиза от Таитянската дума “татау”, която означава “маркирам”, “бележа”. Много жени правят татуировки по тялото си, за да отбележат събития от живота, специални хора, места, неща. Татуирането се използва и за установяване на принадлежност към определена група, по спиритуални причини, за разкрасяване, за социален статус, както и по козметични съображения (постоянен грим) и за прикриване на физически недостатъци и белези.

Татуировките се правят чрез инжектиране на мастило в подкожния (втори и трети) слой на тялото. Татуистите използват ръчна електрическа машинка с игли, потапяни в мастилото. Иглите пробиват кожата със скорост от стотици пъти за една минута на дълбочина от няколко милиметра. Мастилото, използвано за татуиране в Съединените Щати е обект на регулации от страна на FDA (Комисия по Храните и Лекарствата) подобно на козметичните средства, но не е позволено подкожното му инжектиране.
Хората, които ще си правят татуировка следва да знаят, че използваните от татуистите бои нямат специално разрешително от FDA, за да бъдат прилагани за целта.

Татуирането не е безопасно
Важно е да проучите внимателно татуиста и студиото, в което отивате, за наличието на необходимите разрешителни и лиценз за работа, съгласно местните закони.

Татуирането е законна дейност в Съединените Щати, с изключение на Масачузетс, Оклахома и Южна Каролина. Незаконно е в малък брой американски градове. Законно е в цяла Канада. Въпреки това, обучението на татуиста, стерилизацията на инструментите и инспекцията на студиото зависят от конкретните местни закони. В 74% от САЩ се изискват лицензиране на дейността, регистрация и/или притежаването на разрешителни. Утвърдените татуисти взимат предпазни мерки като стерилизиране на машината за татуиране (с помощта на аутоклав); използване на еднократни бои, съдове за бои, ръкавици и игли; опаковане на оборудването, с оглед избягване на замърсяване; както и старателно измиване на ръцете с дезинфектиращ сапун.

Много, ако не и повечето професионални татуисти не биха татуирали бременна или кърмеща жена.. Pat Fish, световно известен татуист от Санта Барбара, Калифорния, САЩ, казва: “В известна степен, винаги съществува риск при татуиране. Татуировката би могла да окаже неблагоприятен ефект върху имунната система на майката, което може да се предаде и на бебето.”

По време на възстановяването след татуиране, при положение, че жената кърми, ако тялото на майката “отхвърли” татуировката, това би могло да се отрази неблагоприятно и на бебето. Това става сериозен проблем в случаите, когато клиентът не изпълнява инструкциите за  грижи след татуиране и в организма се развие инфекция.

Alex Stewart, представител на Британски уеб сайт за “естествени родителски грижи” смята, че майката трябва да даде на тялото си 18 месеца за пълно възстановяване след раждане, преди да го подложи на такова след татуиране.

Общоизвестната информация за татуирането важи и за такова при кърмещи жени. Изследвания показват, че най-често срещаните рискове, свързани с татуирането, са тези от възникване на инфекции – локални и засягащи целият организъм. Локалните инфекции се наблюдават по-често. Процедурите за възстановяване след татуиране изискват да се поддържа татуировката чиста с помощта на мек сапун и вода, да не се премахват зарастналите корички, да не се излага на слънчева светлина. Инфекциите, засягащи цялото тяло възникват когато не са спазени общоприетите предпазни мерки от страна на татуиста. Такива са заболявания като хепатит, тетанус и СПИН.

Банките за майчина кърма не приемат такава от жени, които са си направили татуировка в рамките на последната една година, заради вероятността от разпространяване на различни инфекции, предизвикани от пренасяните с кръвта болестотворни форми. През 1985 година Центърът за Контрол на Болестите в Атланта, Джорджия, САЩ издава национални указания за предпазване по време на татуиране. Досега не е известен случай на заразяване със СПИН чрез татуиране; последният известен случай на заразяване с хепатит е от 1950 година. Нещо повече, според едно неформално, непубликувано проучване след татуирани или с пиърсинг майки, проведено от Mary Jozwiak, консултант по кърмене, модератор в списание HipMama и в електронно списание, няма завишение на риска от кръвно предаване на заболявания сред майките, татуирани от професионалист, спазващ точно указанията за безопасност.
Незначителна е, според Франк Найс, лицензиран фармацевт, вероятността от преминаване на мастилото в кръвната плазма, а оттам и в клетките, отговорни за произвеждането на мляко, при майката.

Съществува вероятност от алергични реакции към използваните бои за татуиране.

Безопасно ли е отстраняването на татуировка докато жената кърми?
Установено е, че 50% от хората с татуировки по-късно съжаляват, че са си ги направили и искат да ги премахнат. В медицинската литература няма много данни за безопасността на това отстраняване докато се кърми, но се среща по-обща информация, която е приложима.

Отстраняването на татуировка се осъществява с помощта на специален лазер. Лазерът работи като произвежда къси импулси силна (интензивна) светлина, които преминават през епидермиса, за да бъдат погълнати от оцветените участъци на кожата. Лазерната енергия кара тези оцветени места да се разпаднат на по-малки частици, поемани и пречистени от имунната система на организма. Процесът на отстраняване на татуировка е безкръвен, с минимален риск и минимум странични ефекти. Спазват се същите грижи, както и след поставянето на татуировка. При необходимост се предписва лек аналгетик, като ацетаминофен, за болката. Възможните странични ефекти включват изменения в пигментацията, локална инфекция, вероятна алергична реакция на частиците боя, намиращи се в организма на майката след отстраняването с лазер.

Обикновено майките не срещат проблеми, ако прилагат препоръчаните грижи след отстраняването. Организмът филтрира частиците боя чрез белите кръвни телца (макрофаги и неутрофили). Мнението на Д-р Джак Нюман е, че  "Малко вероятно е отстраняването на татуировка да влияе по какъвто и да е начина на кърменето.”

Ако наличието на татуировка ви безпокои, консултирайте се с татуист или дерматолог, които се занимават с отстраняването им. При спешност, майката трябва да се свърже незабавно и с лекар.

Няма доказателства, че татуировките пречат на кърменето или влияят по някакъв начин на майчиното мляко. В зависимост от собствените си възгледи относно татуирането, консултантите по кърмене могат да предлагат настоящата информация на жени, които се интересуват от татуировки.

Използвана литература:
Cadwell, K. et al. Maternal and Infant Assessment For Breastfeeding and Human Lactation. Sudbury, Massachusetts: Jones and Bartlett, 2002; 74.
Kuperman-Beade, M., Levine, V., and Asinoff, R. Laser removal of tattoos. Am J Clin Dermatol 2001; 2(1):21-25.
Martin, J. Is nipple piercing compatible with breastfeeding? J Hum Lact 2004; 20(3):319-21.
Millner, V. and Eichold, B. Body piercing and tattooing perspectives. Clin Nurse Res 2001; 10(4):424-41.
Mothers Milk Bank San Jose. Donor FAQ 2004. [www.milkbanksj.org]
Newman, Jack, 2004. Personal communication.
Nice, Frank J., 2004. Personal Communication.
Wilson-Clay, B. and Hoover, K. The Breastfeeding Atlas, 2nd edition. Austin, Texas: LactNews Press, 2002; 146.Robyn Roche-Paull живее в Сан Диего, Калифорния САЩ със съпруга си Стивън. Те имат двама сина, Morgan – на 8 и Tiernan на 18 месеца, както и дъщеря – Siobhan, на 5 години. Авторката е акредитирана като консулнтант през 2000 година и е водила срещи в Сан Диего, Калифорния САЩ. По настоящем е Регионален Координатор на консултантите в район Сан Диего. Има 4 татуировки и е кърмила успешно, след като си ги е правила
Karen Spicer неотдавна се премести със семейството си от Токио, Япония, където беше акредитирана като Ла Лече Лидер, в красив малък град в Британска Колумбия, Канада. Тя е горда майка на три и половина годишния Jack Ichiro и всеки момент очаква още едно дете.


Преведе ивИчка от www.lalecheleague.org