Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 271
Здравейте!

Четох скоро темата за Буквенката/Цифренката и това ми породи разни въпроси. И двамата с мъжа ми сме програмисти и то специализирани в правенето на игри, отдавна се каним да използваме знанията си за детски образователни игри, защото не ни се пишат така модерните екшъни с насилие и т.н. Синът ни е почти на 6, знаем какво харесва. Много неща като за него има в Интернет, но не и на български. Като видях интереса ви се замислих дали не бихте сподели какво бихте пускали на децата си. По-късно ще напиша аз около какво се въртя.
И да, темата може да се приеме като проучвателна. Ако мислите, че няма място тук, спокойно може да се трие. Просто си казах, че бихме могли да извлечем нещо полезно от таква дискусия.

Вие сте   bouquet

# 1
 • В офиса
 • Мнения: 2 277
Миленка, честно казано към момента аз лично нямам необходимост от игри на български. На игрите, които играе в момента, английския им е само в плюс. Давам любимите й сайтове: http://pbskids.org/; http://www.starfall.com/
Всъщност има няколко, на които им отива да са на български и които за да ги играе, трябва аз да съм до нея. Сега не мога да ги намеря като линкове, но ще ги опиша:
- В супермаркета сме. Поставя се задача: Намери 3 храни които помагат за растежа на костите, или 3 храни, източник на енергия, или богати на витамин А и т.н. Задачата е да се изберат от рафтовете верните храни.
- Дават се картинки на 8 човека. Избираш един и трябва с 3 от предлаганите 12 изречения да го опишеш еднозначно, т.е на твоето описание да отговаря само той. Изреченията са от сорта на: държи нещо, носи шапка, седи, момче е, има панделка, носи зелено...После обратното, авторът предлага описание и детето трябва да познае кой е човекът.
- има една игра, разказва се история. Детето трябва да определи във всеки един момент как се е чувствал героя - тъжен, глупав, екзалтиран, замислен, объркан....
- или друга, да се подреди историята във вярната последователност.

Аз за сега това се сещам. Ще питам и цвета и ще допълня.

# 2
 • Мнения: 3 271
Благодаря ти много за включването   bouquet Много се радвам да те видя тук!
А за езика - и Вики няма необходимост от такива на български. Но пак идва проблема от това, че за ситуации и т.н. си трябва разбиране и или си до детето и му четеш, или просто не играе такива.
Другото са игри за четене/писане, които да тренират точно българският.
И последно. Според мен има дупка в игри за деца, които са красиви, визуални и интерактивни. Не 2Д и детски картинки... Просто никой не иска да влага таква технология в детски игри, които се предполага, че ще са евтини и няма да се продават в огромен тираж. Така че се въртя около 3Д Simple Smile
И съответно нямам предвид непременно уеб-базирани игри, даже по-скоро имам предвид не-уеб такива Simple Smile

# 3
 • В офиса
 • Мнения: 2 277
Цитат
Според мен има дупка в игри за деца, които са красиви, визуални и интерактивни.
За това съм съгласна, но това е вече за по-големи деца. Малките не се впечатляват от 3Д, а и не могат да ги управляват. Та нямам наблюдения. Аз самата не играя нищо (освен цивилизация)

# 4
 • Мнения: 3 271
Малките не се впечатляват от 3Д, а и не могат да ги управляват. Та нямам наблюдения

Ами Вики много даже се впечатлява. Много обича Unreal и т.н. Все избираме места без "вредители" и т.н. Но няма нищо образователно в тях Simple Smile
И твоите сайтове са стандартните 2Д игри...
Може би пък родителите не са склонни да им пускат игри просто и не биха се заинтересували...
Точно върху това разсъждавам. Не ми се иска да хвърлим усилия, които не биха били оценени като интересни и полезни за децата. А това ми е целта. Не поредният шутър  Sick

# 5
 • Мнения: 5 876
Игри за четене -
три "гнезда" за три буквички. И ред плочки с букви отдолу. Като завлече три букви така, че да се оформи дума, съответната картинка излиза. Не е трудно да се намерят всички възможни трибуквени думи.
С две букви е още по-лесно.
Разпознаване на близкозвучащи думи. Примерно пише "Кола" и има картинка на кофа, на кола и на коала. Да познае какво точно пише и да щракне върху вярната картинка.

Звуково разпознаване. Чува "сок" и трябва да намери къде го пише. Това може да се разиграе сюжетно, да речем майката праща детето да купи и то трябва да познае по надписа в коя кутия има сок.

Довечера ще мисля още, че сега бързам.

П.С. Аз мисля, че с 3D ще се измести акцентът. Харесват ми двуизмерните, могат да бъдат много красиви.

# 6
 • usa
 • Мнения: 3 491
Знаеш ли как мечтая за такова нещо. Повторението е майка на знанието. Защо не опитате нещо като www.starfall.com ? При моите деца поне ще има успех - 100% гаранция!

# 7
 • Мнения: 3 271
Aнде, с 2Д е пълно в Интернет и са съвсем free. Идеята ми е за нещо много по-красиво и визуално, като истинска игра. За мен има огромна разлика в качеството на една 3Д игра, в която наистина се движиш из терен, лабиринт и т.н. и стандартните 2Д уеб-базирани игри. Наистина акцента се измества, но затова пък мисля, че предлагат много по-голяма визуалност и би трябвало да са по-забавни и за по-дълго време.
Но постепенно (по слабият интерес тук) разбирам, че може би големите гейм компании са прави, че не би имало интерес да се инвестира в такова нещо  Tired

# 8
 • Мнения: 5 876
Аз не бих искала малкото ми дете да играе 3Д игри. За мен те предполагат прекалено много време, прекарано пред компютъра.
И някаква симулирана реалност. Не искам.
Бих желала играта да е проста, красива и с някаква образователна стойност. И да свършва бързо.
Много харесвам Mini Nutcracker, който ми даде ИваД, с разпознаване на музикални инструменти - красота! Отнема 5 минути да я завърши, след което става от компютъра.

Ако мислиш 3Д образователни игри, мисли ги за тийнейджъри, които и без това такива играят. Но не знам дали те пък искат да се образоват.

# 9
 • usa
 • Мнения: 3 491
Милена, няма добри игри в нет-а на български!!! Или аз не съм откривала. Най-многото, което съм намирала, е http://www.dechica.com/ . Но интерактивният български се изчерпва горе-долу с менюто и с провикването "писане", "оцветяване", и т.н. Накрая моите стигат и до "игри", и понеже знаят какво е това, решават, че там им е мястото. Да, но от "игри" нататък всичко отива към външни линкове и англоговорящ софтуер. В крайна сметка българският отива по дяволите.
А моите деца попиват от образователен софтуер като донапренени гъби, за чуждите не знам.
Защо не направиш запитване и във форума"Родители в чужбина", за да получиш по-пълна представа?

# 10
 • Мнения: 3 271
И синът ми много попива от такива игри. И колкото по-добра симулация, толкова по-интересно му е. Но може би наистина повечето родители биха искали да държат децата далече от компютъра, освен за много кратки моменти. Вероятно моята преценка е изкривена професионално. Точно затова питах и вас, защото ми се въртяха разни идеи в главата.
Анда, мислех си за обиколка из лабиринт, истинки, завиваш по завоите спрямо реда на цифрите или буквите, или малка задачка като 2+1 и отговори по различните коридори, преминавайки се произнася съответната дума на БГ или Англ.  Това е само една от многото ми идеи. Интерактивно е наистина, напълно мултимедийно.
Може би наистина акцента се измества и отнема повече време...

блажка, не искам да питам за чужбина, знам положението там, а и съм гледала тонове образователни сайтове за деца. И както казах имах предвид игра на диск, не уеб-базирана...

# 11
 • usa
 • Мнения: 3 491

блажка, не искам да питам за чужбина, знам положението там, а и съм гледала тонове образователни сайтове за деца. И както казах имах предвид игра на диск, не уеб-базирана...
Но няма нито една хубава за обучение на български език. А като е на диск, не може ли да се качи и в нет-а срещу заплащане? Гратисен период в рамките на час например, колкото да видиш дали си струва да си я свалиш срещу заплащане на диска? Другите игри са така, I Spy например е така. Защото ако е само на диск, съвсем пък нямаш достъп и това те възпира да си я купиш. Аз много се колебах за буквенката, в крайна сметка я купихме, играха на нея, дискът се счупи (ето ти недостатък), но не искам да я купувам пак, защото не ми харесва съвсем. Цифренката дори и да е по-добра и да говори на български, се въздържам да я купя, защото не знам как изглежда. Ако имаше free trial, бих се възползвала, и бих я купила, ако ни хареса.
Може би така пък има проблем със защитата на авторските права, не знам. Но ако е качена на сървер, който блокира пиратството под някакъв начин, няма ли да стане?
П.п. На мене много ми харесват и този вид книги:

http://www.mightybook.com/

Има безплатни мостри. Но не знам какви ресурси се изискват, за да се разработи такава библиотека.

Последна редакция: пн, 19 мар 2007, 16:51 от блажка

# 12
 • Мнения: 3 271
блажка, да, разбира се, за самото разпространение съм 100% за сваляне от Интернет, вече и в БГ има ePay и т.н. Не те бях разбрала, че за това говориш. Но такива неща идват на много по-късен етап. Засега се чудя дали изобщо има смисъл да влагам ресурс в нещо такова, защото си е доста труд, сърбят ме пръстите, но ако няма интерес ще е безсмислено... Въпреки, че умувам за напълно символична цена, просто защото ми се иска да има такива игри.

# 13
 • В офиса
 • Мнения: 2 277
и аз съм против 3Д за малки деца, въпреки, че не съм от тези, които ограничават времето на компютъра. Сега се сетих, че двете с нея играхме една супер 3Д игра - 11somerset.com/jeu Въпреки че след първото съвместно изиграване, започна да се справя добре и сама, играта категорично е за много по-големи.
3Д за предучилищна и начална училищна възраст ми изглежда като убиване на муха с топ. Те се впечатляват достатъчно и от красиви 2Д (не като буквенка) А и наистина акцентът се измества.
Би ми било интересно на бг нещо като интерактивен атлас. Цъка се на дадена страна и разказвач започва да разказва най-интересното за нея, като се сменят картини от страната. После да има някакви задачки свързани със страната, напр. изберете националната японска носия, преминете лабиринта на пирамидата, сглобете вятърната мелница и т.н.

# 14
 • Мнения: 3 271
Явно наистина мисля различно...
Беше ми полезно да разбера мнението ви.
Кажи тогава какво би било "наистина красиво" за теб? Ние сме програмисти, а не дизайнери, имам предвид, че и за нас се измества акцента... Силата ни е другаде и мислех, че можем да я използваме за нещо смислено...
Вики обича дори само да се разхожда из Земята с Google Earth... Говорим си за ладшафти, планини, морета... Той  би искал да се гмурка под водата и да разглежда рибките... Ей такива неща.
Но явно посоката ми на мислене е различна  Embarassed

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт