Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Малко тъп въпрос за сметаната

  • 15 фев. 2005, 20:16 ч.
  • Преглеждания  2 131  Мнения  17  Онлайн  1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
След прочетеното за сметаната Хопла в темата за торта се зачудих - щом може да се замени течна сметана със суха такава, то дали важи и за готвене същото?
В смисъл, аз обикновено готвя със заквасена сметана, а не Хопла (и подобни) поради разликата в цената, но ми е много интересно някой дали е готвил манджа със суха сметана и какъв е резултатът? Thinking

Реклама
# 1
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Ми не бе тя Хоплата си има две разновидности едната е за готвене, а другата за сладкиши.
В тази сухата сметана има захар и ванилия, малко ще ти е трудно да готвиш с нея, но ако сте любители на унгарската кухня пробвай се Laughing

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Ама няма ли суха без захар?  Shocked

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Цитат на: boo
Ама няма ли суха без захар?  Shocked

Аз лично на суха сметана без захар не съм попадала, ако някой е виждал да си каже.
Ти да не питаш случайно обаче за сухата сметана, която е в бурканчета за кафе?

# 4
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Не, за тази като за тортите, която с миксер се разбива в мляко. Мислех, че има и неподсладена...макар че и аз не съм срещала, като се замисля  Thinking

# 5
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 597
Бу, много се смях на чуденката ти, макар че въпросът ти е много логичен.  #Milti

# 6
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Според мен няма такава сметана,boo Thinking  Grinning

# 7
  • София
  • Мнения: 148
А на мен заквасената ми е по-вкусна и по-скоро бих заменила сладкарската - течна или суха, със заквасена Grinning
А на въпроса - и аз не съм попадала на неподсладена суха сметана. Мисля, че тя се използва главно за украса на сладкиши и затова е сладка.

# 8
  • София
  • Мнения: 3 302
Точно тази в бурканчетата е неподсладена, струва ми се. Поне като я слагах в кафето си, не го подслаждаше Simple Smile Но дали става за готвене, не мога да кажа - не съм пробвала. Като сложа в кафето обаче, за да заприлича на нещо, трябва да ползвам поне няколко лъжички - това ме навежда на мисълта, че няма да може да се ползва за готвене.

# 9
  • София
  • Мнения: 1 507
Аз, да си призная, също много не разбирам от сметани и сега за пръв път купих Хопла, досега съм ползвала само заквасена.  
Не съм виждала дори течна сметана за готвене, каквато напр. използва Иван Звездев. А суха такава... хм, и аз мисля, че няма.
Обаче съм сигурна в едно - тези течни и сухи сметани са пълни с всевъзможни химии и май само името им е сметана, не са от мляко, а съдържат някакви растителни мазнини и са пълни с Е-та. В рецептата за тортата написах за такава, защото в оригинал е така.  Rolling Eyes

# 10
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 926
Хопла-та има и неподсладена сметана - 3,5-4 лв за 0,500 гр.
значи, казвате, суха няма... ех!

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 3 567
Цитат на: boo
Хопла-та има и неподсладена сметана - 3,5-4 лв за 0,500 гр.
значи, казвате, суха няма... ех!

Няма да. Действай си с Данона, аз съм най-доволна от нея. Нито Хопла, нито Президент може да ми я замести, на вкус ми допада най-много.

# 12
Цитат на: petty

Обаче съм сигурна в едно - тези течни и сухи сметани са пълни с всевъзможни химии и май само името им е сметана, не са от мляко, а съдържат някакви растителни мазнини и са пълни с Е-та.

Има течна сметана на President от животински произход, тя е с по-малко Е-та.

# 13
  • София
  • Мнения: 224
Като стана дума за заквасената сметана, която според мен е  най-вкусната и най-истинската сметана, знае ли някой как да се запази гъста и бяла след като се разбърка? Аз като я разбъркам се втечнява и става една такава жълта Cry

# 14
Цитат на: anicat
Като стана дума за заквасената сметана, която според мен е  най-вкусната и най-истинската сметана

Заквасената се прави, като към течната се прибави закваска - подобно на киселото мляко.

При разбиване към сметаната се добавят стабилизатори (в изкуствените течни и прахообразни сметани ги има), като в течната може да се добави малко царевично нишесте (сурово!). Заквасената се втечнява, каквото и да се прави (особено, ако не е на Данон Laughing ), затова, когато правя кремове с нея, я смесвам със същото количество разбита течна.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт