Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 900
Скъпи лекари гинеколози и ендокринолози има един ваш "любим" медицински проблем, който не можете да си поделите кой да го лекува по напред.

И ето го и него "любимия проблем" с който пациентка може да дойде при вас
 - ПОЛИКИСТОЗЕН ЯЙЧНИКОВ СИНДРОМ.

И ако PCOS не е свързан с хирзутизъм положението е нормално. Но ако е свързан с хирзутизъм(особено лицев) положението е трагично.

Аз съм напълно наясно че проблема няма лечение, като изключим някои временни овладявания и експерименти. Но това че проблема няма лечение не означава че трябва да го пренебрегвате. По някаква наизустена схема без да ви интересуват никакви лабораторни изследвания се предписват прословутото ДИАНЕ и някой от вариантите на МЕТФОРМИН и гледате колкото се може по бързо да се отървете от пациента............

Това че все още няма някакво приемливо и логично лечение, не означава че вие трябва дори и диагностично да не сте в час.


Вие скъпи лекари определено не сте в час!!!!!!!!!
PCOS е последната дупка на кавала в ендокринологията. Ендокринолозите са като подплашени зайци ако отиде накой с такъв проблем, като зашеметени са  И ВСИЧКО ТОВА ГИ ОЗЛОБЯВА. Много от тях дори не знаят какъв е нормалния размер на яйчниците. А яйчника е жлеза с вътрешна секреция и влиза в науката ендокринология.
ГИНЕКОЛОЗИТЕ? На тях определено не им понася темата ендокринна гинекология. Дори поставянето на диагноза  затруднява голяма част от тях, което говори за  много пропуски. И така гинекологът изпраща при ендокринолог и се получава един затворен омагьосан кръг.

И тъй като не сте в час дори и диагностично започвате да говорите много големи глупости. Мислите си че като имате титлата доктор пред името си сте много велики. Говоря специално за варненските лекари, но най вероятно се отнася и за другите. Седнете и прочетете малко повече по темата и не обърквайте пациентките си като им говорите някои от следните щуротии.............:
1.(глупост номер едно)"Вие сте в стрес, депресия имате негативно мислене и за това имате този проблем." Как ли пък не. Не ви ли идва на акъла че е точно обратното. Именно PCOS и най вече лицевия неконтролируем хирзутизъм предизвикват депресията. Хм,...нека някой ме отърве  за винаги от окосмяването по лицето и ще видите с каква скорост ще ми мине стреса и негативното мислене.
2.(глупост номер две)"Почнете да водите редовен полов живот и проблема едва ли не е решен". Първо не се ли замисляте колко болезнено е да кажете на жена с този проблем това. Знаете ли мъжете си умират за секс със жени  с окосмяване излизащо от нормата и приличащи в действителност на маймуни. Това с обезкосмяването не решава нищо.
Не само редовния полов живот, дори и бремеността не променя нещата. Вие лекарите си мислите и масово афиширате че бременноста регулира тестостерона и след раждането нещата имат друг статус.  Тестостерона и другите андрогени не само че може да си останат същите, но в много случаи бременноста води до влошаване и до още по голямо окосмяване. Тъй че не лъжете пациентките си със светло бъдеще след бременност, ако изобщо бъде възможна такава.
3.(глупост номер три)"Проблема определено идва от бащата. И в този смисъл, намерете си мъж рус и с малко окосмяване за да избегнете евентуално вашата дъшеря да има такъв проблем."
Може и да има такива случаи, но това не е общия вариант. Много голям е процента при който хиперандогенемията е наследственост, тоест идва от майката. Вие можете ли да си предтсвите че жена с лицев хирзутизъм може да роди дъщеря със гладко лице без никакво косъмче. Това е абсурдно, нали.........дори и бащата да има малко окосмяване.................
4. И нещо с хормоните на надбъбречната жлеза и яйчниците и съответните хипофизни хормони НЕ СТЕ В ЧАС.....


И още някои бисери от вас варненските гинеколози и ендокринолози:
1. Прехвален доктор управител на варненска частна АГ клиника.
"Поликистозни яйчници и хормонални проблеми ли? Няма такова нещо няма такава болест"
ЕЕе грешката е моя, аз от после разбрах че той е най вече хирург, а не ендокринен гинеколог.
Но все пак е гинеколог и това изказване е недопустимо
2. Най прехвалената варненска доцентка гинеколог.
"Какъв поликистозен синдром, какъв тестостерон. Това го има само при дебели жени" Аз съм 50-52кг
3. Варненския професор по ендокринология при който попаднах съвсем случайно.
"С това тяло е очевадно че нямате повишен тестостерон, няма смисъл от лабораторния" изследвания.
4. И може би възможно най приветливата и мила варненска докторка. И тук вече ще посоча с име - прочутата д-р Антонина Радева. Момичета и жени не и доставяйте удоволствието да седите и чакате с часове пред кабинета и. Това че е любезна не означава че е компетентна. Вие не отивате да си пиете кафето с нея а да си решите медицински проблем.
Скъпата д-р Антонина Радева стои над някакви учебници по повече от 10мин. за да разчете едни най стандартни хормонални изследвания (LH, FSH, E2, prolaktin, testosteron). Говори за някакви операции по супер неподходящо време. Споделям и проблем различен от PCOS, а тя - нека да решим първо единия проблем (който е PCOS и е нерешим) а после другия. Колко време и се оплаквах от тазови болки, едни изследвания за хламидия не се сети да ми направи.
Явно тази жена има и някаква далавера с аптеките. Не мога да го твърдя със сигурност, но рецептите и са за най малко 100лв.
Има самочувствие което изобщо няма покритие. Ето и една нейна фраза "ами така се чака при д-р Радева" тоест часове наред.
5. Д-р Виолина Савулева. Тази жена е родена за ясновидка и гадателка. Може да си изхвърли ехографа дори. Още от вратата познава че ти няма нищо и че всичко ти е наред.
6. При ендокринолозите положението е още по зле. Пълна мъгла относно PCOS и хиперандрогенемия. Много яко са се хванали за диабета и щитовидната жлеза и нищо друго не ги интересува.

Че на лекарите не им пука за проблема хиперандрогенемия и поликистозен яйчников синдром е факт, но определено те не са виновни за липсата на лечение. Могат да боравят единствено и само със създадените до момента лекарства. Но хората занимаващи се със научна дейност трябва да  се потрудят малко повечко.

Тъй като на пръв поглед PCOS не е състояние от което се умира най вероятно по проблема не се работи. ДАНО НЯКОЕ МЕДИЦИНЦКО ЛИЦЕ ПРОЧЕТЕ ТОВА КОЕТО ПИША. Направете една статистика този проблем живота на колко жени е провалил по различен начин. ИЛИ СЕ Е СТИГНАЛО ДО САМОУБИЙСТВО ПОРАДИ НАЙ ВЕЧЕ ЛИЦЕВИЯ НЕКОНТРОЛИРУЕМ ХИРЗУТИЗЪМ или супер занижено самочувствие за цял живот. СЕГА ПОНЕ ИМА НЯКАКВО ЧАСТИЧНО И ВРЕМЕННО ОВЛАДЯВАНЕ НА ПОЛОЖЕНИЕТО СЪС ЛАЗЕРНИТЕ АПАРАТИ И ДИАНЕТО но това не е решение.

С какви ли не глупости се занимават учените. ХОРМОН НА АГРЕСИЯТА Хормон на глада.
КАК ДЕЙСТВАЛИ ПО ВЪПРОСА ДА БЪДАТ БЛОКИРАНИ ТЕЗИ ХОРМОНИ да бъде блокиран гена който ги контролира.

ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕДНЕ ДА СЕ ПОТРУДИ СЕРИОЗНО ДА ОТКРИЕ ГЕНА КОЙТО Е ВИНОВЕН ЗА ОБРАЗУВАНЕТО НА завишени АНДРОГЕНИ В ЖЕНСКИЯ ОРГАНИЗЪМ.
ПРОБЛЕМА Е МНОГО СЕРИОЗЕН, но това може да го осъзнае единствено жена която си пати от това.  А КАКВО Е ТОВА АКО НЯКОЙ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ. Това е пълен комплект окосмяване по лицето.


ТОВА Е ТОЛКОВА СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ колкото и рака И СПИНА.

Ако онова е рак на отделен орган. ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРЯ Е РАК НА САМОЧУВСТВИЕТО.

ТЪЙ ЧЕ СКЪПИ ЛЕКАРИ ПОНЕ ДИАГНОСТИЧНО БЪДЕТЕ В ЧАС С ПРОБЛЕМА. За да не ставате смешни пред поциента.  ДАНО ПОНЕ ЕДИН ОТ ВАС ЧЕТЕ ТОВА.


# 1
 • Мнения: 2 264
Странно ми е ,че все още няма коментари по темата.Аз ще се въздържа от моя.Всеки има право на мнение!Пожелавам все пак да има все по малко разочаровани и все по здрави момичета  и момчета!
 Hug

# 2
 • там, където е сърцето
 • Мнения: 420
Темата е болезнена и за мен.
От години обикалям кабинетите на докторите и резултата също е едно голямо нищо.

Мога с часове да цитирам лекарски бисери.
Като например: преглед при една пловдивска ендокриноложка, която докато ми мери кръвното, обсъжда какво ще готви довечера с нейна приятелка, която е дошла на сладки приказки в кабинета.
И същата тази лекарка, при която ме изпрати джипито, успя срещу талончето за преглед от здравната каса да ми премери кръвното, да ми погледне лактите и да констатира, че съм пълничка, защото кожата на лактите ми е груба и съответно нищо не можело да се направи по моя проблем.
Друга лекарка от прехвалена болница, когато отивам с талон от Здравната каса, ми обяснява, че в болницата имат много работа, супер заета е и даже не може да ми обясни какво толкова страшно вижда на ехографа, но  при цялата си заетост успя да отдели цели 10 минути да ми обяснява къде се намира частния й кабинет и как там ще ми обясни много добре как да се лекувам.
Десетки такива бисери мога да цитирам, но не точно това е темата.

След толкова ходене по доктори, моят извод е, че в момента в България няма лекар, които да иска и да има интерес да се развива професионално.
Всеки си е отворил едно кранче, от което му капят паричките - безкрайни прегледчета за едно и също нещо, дистрибуция на определени лекарства и т.н.
Защо му е да си разваля спокойствието и да се напряга да научи нещо ново, след като пациентите са в безизходицата и така или иначе идват в кабинета, назначават им се едни и същи лекарства, плаща се за това и живота нататък е песен.

Знаете ли как се лекува ендометриоза в България?
С операции, Золадекс, Диферелин или Оргаметрил.
Това е.
Хиляда доктори да посетите, все ще ви обясняват, че това е положението. От тази болест идвали и безкрайните възпаления и кисти на яйчниците.
Попитайте някой от тях за най-новите постижения в медицината и ще ви погледнат учудено и неразбиращо.
Попитайте ги за терапията с лазер, която в някои случаи е в състояние да замести напълно приемането на скъпоструващи хормонални препарати - отново ще ви отговорят, че нищо не са чували по въпроса и ако са по-откровени ще си признаят, че всъщност, откакто са се дипломирали не са прочели нито едно медицинско списание или поне статия в своята област.
Защо ли?
Защото не знаят!
И защото не им се иска да четат!
Не е защото науката не се занимава с тези проблеми.
Напротив, дори немедицинско лице като мен, ако отвори Интернет, ще прочете купища нови неща в медицината, които просто не се прилагат у нас.
Защото изискват четене, финансиране и малко желание от страна на лекуващите ни.
Да но пълното решаване на един медицински проблем, не е приоритет нито на лекарите, нито на фармацевтичните компании.
Нали с пълното решаване на проблема ще изчезнат върволиците пациенти пред кабинетите и аптеките.
Принцип на медицината в България в момента е да се закрепи положението временно, а не да се лекува кардинално.

Затова, според мен, "любимия" медицински проблем се решава чрез прехвърляне на топката - така всички медицински лица са затрупани с достатъчно работа.

Това е моето лично мнение по темата, резултат от многобройните вълнуващи контакти с медицината и фармацията.

Защото, извинете ме за малко по-грубото изказване по-горе, не мога да вярвам на лекар, който ми предписва Золадекс например и веднага започва да ме убеждава, че само това ще ме спаси, но Золадекса в аптеката е към 500 лева, а той можел да ми го осигури само за 370.
Та точно такиви случки ме навеждат на въпроса - това медицина ли е или търговска дейност?
И това е масовата реалност в момента, за съжаление!

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 15:52 от Божидара

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 612
За Варненските "лекари" по стерилитет мога много неща да кажа, но ще се въздържа.
Само ще цитирам едно изречение, което ме потресе много и беше определящо да си сменя клиниката и да отида в София(иначе през почти всички лекари съм минала във Варна и мога да кажа, че само д-р Александров е иситнски лекар).
А ето и изказването на прословутата докторка: "Къде на майната си е шийката на матката".

А кажете сега как да реагираш в такава ситуация?

П.С. Извинявам се за нецензурното изказване, но това не са мои думи.

# 4
 • София
 • Мнения: 900
Е този доктор Александров доколкото съм разбрала не е ли ембриолог, андролог и извършва разни операции..............Аз разбрах че не е точно гинеколог който да се заеме самостоятелно с даден проблем...................просто е част от екипа за инвитро............

# 5
 • Варна
 • Мнения: 1 612
Да така е, но все пак мисля, че е и гинеколог.
С него се консултирах след като ме размотаваха наляво надясно и ме доиха 2 години и половина.
Поне човека си каза професионалното мнение, че съм за инвитро и го каза, не за да ме привлече към него, а за да си знам и да мисля как ще процедирам по-нататък.
И така стигнах до София. Много съм му благодарна!

# 6
 • София
 • Мнения: 900
Май и аз съм се запътила към инвитро...........и мисля за извън Варна.
Имаш ли си представа за София как стоят нещата , кои са там клиниките с най голяма успеваемост..........

# 7
 • Варна
 • Мнения: 235
На тая тема и аз мога да изпиша един ферман, ама има ли смисъл пак да се тормозя. Дойде ми до гуша от некъдърни,некомпетентни доктори и докторици, които само спекулират с нашето здраве,водени единствено от комерсиализъм.Мразвя болници,изследвания,ехографии и най-вече хормонални лекарства-то не бе Диане,Дуфастон,Ясмин,черешката на тортата е Оргаметрила, който в лице съм като петниста хиена. А колко сълзи съм изревала-цял океан. Ох нямаше уж да се оплаквам,че ми се вдигна адреналина.
Едно запомни свестен лекар във Варна НЯМА или поне аз не съм срещнала!Успех и не се отчайвай!

# 8
 • София
 • Мнения: 900
Наистина ендокринен гинеколог свестен във Варна няма. Тези които са такива се занимават само с инвитро и всичко друго за тях са дребилии...........
Но се надявам че от другите области в гинекологията има свестни лекари...............

# 9
 • София
 • Мнения: 2 169
уф , какво да ти кажа и аз съм с ПКЯ ,от София съм-а с какво мислиш са ме "лекували" тук -с Диане и Метформин.

# 10
 • София
 • Мнения: 900
Аз не съм против това че лекуват с ДИАНЕ И МЕТФОРМИН. То няма друго.
Аз съм против отношението им към пациентка  с този проблем и това че много от тях не казват истината. Отношението им е безразлично и се чувстват оттегчени............................................Ако отиде момиче което не е в час с нещата, ще и кажат.
Ами на пий ДИАНЕ И АНДРОКУР и всичко е ОК. Никой няма да я предупреди че си вкарва автогол с Андрокура а може би и с ДИАНЕТО. Най често след спиране на андрокур окосмяването се увеличаява повече от колкото преди него..................
Някои дори експериментират на гърба на пациентите. Вместо МЕТФОРМИН дават друг инсулинов очуствител - Розиглитазон който все още не одобрен за ПРОБЛЕМА   PCOS.

Някои умни ендокринолози те убеждават че ако нямало полза от метформина се започвало да се взима Клостилбегит за да се възстановяла овулацията. Хич и не са и чували че Клостилбегит се взема единствено и само при целенасочени опити за забременяване и то не повече от 6-7 пъти.................В случая от мен го научиха..........Просто са си останали със знанията от определен период  и нищо повече не ги интересува.

# 11
 • София
 • Мнения: 900
Не съм сигурна. Но мисля че метформин не е напълно одобрен все още за PCOS, а какво остава за Розиглитазон (Авандия)......................

# 12
 • София/Варна
 • Мнения: 2 375
От известно време мислех да пусна одобна тема... моите наблюдения по отношение на лечението и специалистите.
Аз също съм с лека форма на лицев хирутизъм и с ежедневни грижи се опитвам да изглеждам що-годе прилично. Проблема с тестостреона го туширахме временно, но за сметка на завишени нива на пролактин. Моля се след раждането да не настъпи пълен хормонален хаос.
По отношение на варненските лекари - аз се изненадва, че гинеколозите вече пращат при ендокрнолози... Навремето тогава доц. Козовски беше решил да ми разреши проблема хирургически. Добе че имах вече предписано лечение и след много обяснения и молби накрая се нави да ме види след края му и тогава да реши. Няма да ви кажа колко изненадан беше от собственото си желание за операция след 6 месеца.
В последните годени обаче наблюдавам тенденцията, че гинеколозите се пробват да поемат функциите и на ендокринолозите. С лека ръка предписват хормонално лечение, без да имат представа каквоточно правят. Специално за Варна - доктор от популярна частна клиника, при ехогравски преглед в 6-тия месец, след като разбра, че съм лекувала пролактин и инсулинова резистентност толкова подробно ме заразпитва за лечението, че чак забрави какво прави.
Интересувашесе от това какви стойности съм имала на хормоните, каква е била схемата на лечение и т.н. ... Със съжаление мога да кажа, че е много вероятно да приложи това лечение на следващото момиче, което занесе при него подобни на моите изследвания, без да отчита други фактори  Sad

# 13
 • София
 • Мнения: 900
До KayRenn
Много хора тук си мислят че преувеличавам. Но това го пиша след настъпил "хормонален хаос" - както се изразяваш ти два три месеца след спиране на Диането. Появи се окосмяване където никога е нямало. Незнаех какво да правя и пак го почнах това Диане и незнам до кога. На мен никой никога не ми е говорил за операции. А разбрах че след 27-30 години смисъла и намялява и никой не гарантира че след кратък период яйчниците пак няма да имат поликистозна структура.
Много ме е страх и от евентуална бременост,(която най вероятно няма да е по естествен път заради проблеми с тръбите)какъв ще бъде изхода за мъжките хормони и няма ли да настъпи още по голям хаос. При майка ми се е получило точно това въпреки че е нямала точно класическия вариант на проблема (имала си е нормално тегло и тяло, както и аз), окосмяването е избухнало след бременноста..........
И друго ме притеснява. Даже жена която няма този проблем с напредването на възрастта женските хормони постепенно намаляват и процента на мъжките се увеличава..............което ми говори че проблема PCOS  с напредване възрастта се влошава постепенно........тоест след 30-35 години...................
А ти казваш че си блокирала тестостерона. По какъв начил?............

# 14
 • Варна
 • Мнения: 235
Момичета, моля Ви споделете правихте ли изследвания на някои хормони и на кои точно. Защото това, което на мен не ми дава мира е факта, че ми казват докторите, че имам хормонален дисбаланс без да съм правила иследвания на нито един хормон. А също така никой не можа да ми даде обяснение на какво се дължи този хормонален дисбаланс. Ще съм Ви безкрайно благодарна за споделените отговори.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт