Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 март 2007, 10:24 ч.

Моля за малко помощ при прехвърляне на автомобил

 • 2 006
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 561
Моля да ме осветлите какво се прави
в следния случай:
Мъжът ми купува кола от Враца и
естествено е с врачански номера
/нищо, че е вкарана от чужбина
преди седмица/. Колата трябваше
да е на мое име, но отивайки да я
вземе му казват, че за да е на
мое име е трябвало аз да съм там
и така я прехвърлят на него.
Сега той трябва да я прехвърли на мен
и трябва ли за целта първо да бъдат
сменени номерата и талона или
не ??? И при нотариус ли се прехвърля
или може и направо в КАТ ?
Помогнете, че с тези врачански номера
някак си не ми е конфортно Sad

# 1
 • София
 • Мнения: 3 322
Ти жена на мъжа си ли си? Защото ако е така, колкото и да ти прехвърля колата, пак ще си остане на двама ви, както е и сега - съпружеска имуществена общност. А пропо, и малко абсурдно звучи да си прехвърляте права помежду си, защото този вид съсобственост е бездялова.
Ако са пропуснали да отбележат този факт в талона, можеш да я караш с пълномощно, което той да ти даде - нотариално заверено, разбира се. А смяната на номерата... newsm78 в КАТ ще кажат най-добре. Предполагам, че понеже ще е, за да вземат парите, няма да ви създадат проблем - смяна на отчет на возилото или нещо подобно. Метни се до КАТ - там ще кажат.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 517
Създавате си главоболия, не е ли по добре да стои колата на негово име Confused
Както и да е, вие си решавате, но след като колата веднъж е прехвърлена на негово име, той за да я прехвърли на теб, това се води покупко продажба на МПС, за което трябва да платиш данък.До колкото разбирам, мъжа ти е ходил само при нотариус, не е бил в КАТ, или просто той е с ВР регистрация по местоживеене?

# 3
 • София
 • Мнения: 2 561
Карима, мисля че много хора
ще ме разберат грешно. Нас
не ни интересува на чие име
ще е колата, просто мъжът ми
все още е с постоянен адрес
Плевен и нали се сещаш, че
пак трябва да се кара, сега обаче
с плевенски номера, а за столицата
е супер неизгодно !
Освен това ние нямаме брак, ако
това има значение.
Та затова колата трябва да е на
мое име за да се регистрира в София.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 322
Щом нямате брак, няма проблеми. Може да ти я прехвърли, нотариалната заверка на подписите под договора ви е задължителна за действителността на сделката.

Ето уредбата - Закон за движението по пътищата:
Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 куб. см подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.
(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 517
Значи в такъв случай си с нова покупко продажба. Т.е мъжа ти я продава на теб.
Всичко на ново, данъци, такси, номера, кат, квото се сетиш.
По-добър вариант е било да му дадеш едно нотариално заверено пълномощно че има право да те предствалява пред нотариус и кат, тогава колата щеше да си е на твое име и да си спестиш главоболията.

# 6
 • Мнения: 348
Да, правите писмен договор между вас двамата с нотариална заверка на подписите. След това в двуседмичен срок отиваш в КАТ /горе са ти написали какво трябва да носиш/ и така я регистрираш на твое име и получаваш софийски номер /явно това е целта!/.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 561
Ама аз не разбрах, след като е продадена на мъжът ми,
преди да я прехвърли на мен с договор за покупко -
продажба, трябва ли първо да мине в КАТ и да я регистрира
или може направо да ми я прехвърли и тогава аз да си я
регистрирам в КАТ. Нещо това не ми е ясно.

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 937
 jullianna - ако си е прехвърлите на ваше име (на мъж ти или твое) и си я пререгистрирате в София, колата ще иам софийски номера.

# 9
 • Мнения: 348
Ама аз не разбрах, след като е продадена на мъжът ми,
преди да я прехвърли на мен с договор за покупко -
продажба, трябва ли първо да мине в КАТ и да я регистрира
или може направо да ми я прехвърли и тогава аз да си я
регистрирам в КАТ. Нещо това не ми е ясно.
С новия договор направо на твое име.

# 10
 • Мнения: 348
Ама аз не разбрах, след като е продадена на мъжът ми,
преди да я прехвърли на мен с договор за покупко -
продажба, трябва ли първо да мине в КАТ и да я регистрира
или може направо да ми я прехвърли и тогава аз да си я
регистрирам в КАТ. Нещо това не ми е ясно.
С новия договор направо на твое име.
В КАТ имам предвид.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 045
Мен пък ми стана интересно как така като те е нямало и влиза на негово име ?? Със съответните данни колата влиза в България директно на твое име независимо в кой град, след което си я караш до София със транзитини номера и си я регистрираш.
ПП А за момента трябва договор за покупко продажба и смяна на собственик и  номера ..

# 12
 • Мнения: 7 701
При нас се случи нещо подобно с моята кола, само че ние не сме женени. Затова я прехвърлиха на негово име, а аз карах с пълномощно, заверено при нотариус.

# 13
 Скъпа jullianna, във връзка с твоя въпрос относно регистрацията на автомобила в КАТ, след като е продадена на "мъжът ти", преди да ти я прехвърли с договор за покупко-продажба пред нотариус не е нужно да минава КАТ. След като минете нотариус и изповядате сделката по прехвърляне на собствеността, тогава вече ще отидеш в КАТ като нов собственик за да си смениш талона на колата. Simple Smile
  Относно номерата дали да бъдат Софийски, ако нямаш местожителство в София по адресна регистрация, въобще като собственик няма да ти сменят номерата, а само талона. Така че си помисли предварително преди да тръгнеш по КАТ и въобще дали има смисъл да правите тези врътки за прехвърлянето на собствеността. Wink От там на сетне след като приключи в КАТ всичко, си задължена в 2 месечен срок от придобиването на автомобила, да отидеш в Данъчната служба и да декларираш МПС-то за да се води на твое име за да се плащат данъците. Мисля че това е всичко за което сесещам в момента и дано да ти е от полза. Ако се сетя още нещо ще  ти пиша пак.  Simple Smile
  ИНАЧЕ ТИ ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ  Sunglasses

# 14
 • Варна
 • Мнения: 600
Как  е купил колата мъжът ти от Враца?
С пълномощно или с нотариално заверен договор?
Ако я е взел с пълномощно от собствениците - няма проблем на база на това пълномощно да ти я "продаде" пред нотариус на твое име и колата да остане със софийски номера.
Ако я е взел с договор на негово име - задължително следва да я прехвърли в КАТ на негово име по постоянен адрес (адреса по лична карта)
Ако я взел с договор на негово име, но личната му карта е с плевенски адрес, а искате софийски номера - да си смени личната карта със софийски адрес.
 
Ако има договор мъжът ти, няма право без да я регистрира на него да я продава - не зависимо на кого. (Не може да има прескачане на собственост) - въпреки че във ваия случай не се касае за такова.

Последна редакция: чт, 22 мар 2007, 11:00 от ivros

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт