Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 март 2007, 10:39 ч.

Пиратството обогатява

 • 4 143
 • 111
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Ами и аз така мисля...

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=320651

Поредната акция на ГДБОП, този път срещу сайтовете, предлагащи достъп до торенти, породи доста реакции. Дискусията обаче се върти в обичайната легалистка рамка - кое е законно, кое не, ако споделянето на файлове с "пиратско" съдържание е престъпление, тогава собственикът на сайтове с торенти (които сами по себе си не са незаконни) "помагач" ли е и т.н. Разбира се, едно експертно обсъждане на въпроса трябва да бъде именно такова - опиращо се на закона. Къде обаче е казано, че не трябва да обсъждаме самия закон?

Не споделям високомерието, с което полицаи и експерти се отнасят към реакции от типа "Те изловиха мафиотите, та с тийнейджърите се захванаха!" и "Кой ще си купи оригинално CD, като заплатата му е 200 лв.". Наистина подобни аргументи нямат отношение към правната страна на нещата. Имат пряко отношение обаче към онова, което стои над закона - публичното съгласие около неговата справедливост.

Проблемът с интернет пиратството е не само легален, но и политически. Освен адвокатско шикалкавене публиката трябва да чуе и другото:

1. Без пиратския софтуер за годините на "прехода" България щеше да стане като южноафриканско гето - хероин, СПИН и чат-пат малко стрелба за развлечение. Процентът ползващи компютър щеше да е десетократно по-малък, а българска литература, седмичници за култура и прочее нямаше да има въобще. Вместо да прави клипове и плакати с "Пиратството ограбва!", Министерството на културата по-добре да беше издигнало един скромен бюст на незнайния пират.

2. Споделянето на файлове с филми, музика и книги (по-рядко) не е престъпление, а нормалният начин, по който се разпространява и усвоява култура. Невъзможно е за всички културни практики да се издава касова бележка и да се начислява ДДС. През Средновековието са преписвали книгите, през 80-те си презаписвахме касетки с купени от виетнамците касетофони с две гнезда, днес разменяме с торенти. Въпрос на технология. Държавата винаги се е опитвала да контролира тези практики, като опита да ги подведе под графата "образование и възпитание", но за щастие културата не е само онова, което е включено в програмите на МОН и МК - нито по Живково, нито по Станишево време. Продуцентско-издателските и разпространителски компании пък искат да сведат културата и нейното усвояване до продукт и неговото купуване. Успели са доста, но не напълно - и слава богу.

3. Вопълът "Пиратството ограбва" не е нищо повече от използване на романтическия образ на Твореца като смокиново листо за апетитите на големите музикални и филмови компании. Всъщност драконовските закони за защита на авторското право служат единствено за удържане на монопол в създаването и разпространението на културни продукти, а този монопол води до застой, възпроизвеждане на сигурни рецепти за "успех" и изобщо скапва изкуството. Да не говорим за т.нар. интелектуална собственост. Дали пиратството ограбва не знам, но интелектуалната собственост убива - съвсем буквално. Милиони хора в Африка умират, защото тамошните фармацевтични компании не могат да купят лицензите за производство на лекарства.

Законът за авторско право не е защита на някакво естествено право на собственост, а начин за установяване на монопол, и затова трябва да дава балансиран израз на интересите на различните страни, а не да се превръща в тояга, с която едните налагат другите. Ясно е, че пълна свобода на копирането и разпространението не може да има. Разумен компромис, който вече сериозно се обсъжда в Западна Европа и Щатите, е въвеждането на малка фиксирана такса за всеки интернет потребител, като натрупваните суми отиват за изплащание на авторски права (както е и сега - някакви стотинки от всеки купен празен диск отиват за компенсиране на собствениците на авторски права). Всякакви други "акции" - затваряне на сайтове, гонене на потребители и кой знае какво още, са не просто безполезни - те са вредни за обществото като цяло. Масовото неспазване на закона унищожава доверието в държавата и законите изобщо. А ако държавата не може да осигури спазването на смислените закони, по-добре да не въвежда безсмислени, които ще бъдат още по-малко спазвани.

Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник"

Последна редакция: ср, 21 мар 2007, 11:26 от deshtovidi

# 1
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Много съм съгласна.
Сопранов, за това говоря, макар не толкова красноречиво.

# 2
 • Германия
 • Мнения: 389
Лично аз изобщо не се впечетлих от тази кампания "Пиратството ограбва".

Разни скулптори и Деси Тенекеджиева ... не знам как ги ограбва пиратството  Whistling

А кого обогатява ... това е друг въпрос. Като оставим настрана идеала за свободния достъп до култура и информация, имам някакъв спомен, че по едно време за регистрация в Арена се плащаше с смс, също и за търсачката в data.bg.

# 3
 • Мнения: 3 424
Искахме капитализъм, сега ни боли гъзът.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Тук капитализмът е криворазбран, Лисано. Както и демокрацията.

# 5
 • Мнения: 679
Безплатен обяд няма..Някои тъгуват по отминали времена май и ронят кървави сълзи..
Пак хлипам..
И крадените коли са по-евтини,що няма митинги за тва?!
Нали сме бедни,а Фераритата скъпи,м?

# 6
 • Мнения: 495
да, искахме демокрация, имаме я сега и ... изненадаааа - имало правила и тук, които трябва да се спазват
да, пиратството ограбва, жалко, че повечето от вас не го проумяват

# 7
 • при децата
 • Мнения: 3 405
На една от буните във Варна видяхме един чичко да събира миди, ние ловяхме риба. Заприказвахме се. Той ни показа как си е направил едно серкме, от ламаринена ивица и мрежа. Каза, че ламарината си я е взел някога от мястото, където е работил. Съжаляваше, че е имало и по-дебела, но той не си бил взел от нея.

Давам тази случка като пример за хора, които изобщо не възприемат това "вземане" като кражба. Останало е такова отношение от онова време и сега се прилага. Че и обидени има.

# 8
 • под Сините камъни
 • Мнения: 1 022
Ох, слава богу, че Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и Петър Берон не са си търсили навремето авторските права, че иначе неграмотни щяхме да си ходим още  Twisted Evil

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Открадна е едно, сподели е друго. Торентите са вид споделяне между хората на нещо, което вече имат и са решили да си разменят. Снощи ми обясняваха за т.н. хаш файлове или нещо подобно беше. И това НЕ Е незаконно.  Peace  Затова и почнаха да ги пускат тези арестуваните хорица. Нелегален софтуер е съвсем различно от това. Проумях го дори аз с небразования си технологично мозък.
Тия изказвания за капитализъм и закони са много смешни честно.

# 10
 • при децата
 • Мнения: 3 405
Работили за свещена кауза - просвещението!

Ето интересна интерпретация на пиратството ограбва цък, клик, и  … 72;те

# 11
 • София
 • Мнения: 5 081
На мен пък повече ми хареса статията във вчерашния в-к Сега, много верни неща пише:

Софийски пирати и сандъкът на ГДБОП
Емил Спахийски

Обикновено, когато започне някоя показна акция, както тази със затварянето на сайтовете за свободна обмяна на данни, си задавам класическия въпрос: "Кому выгодно", но в малко по-различен вариант. Кой иска да вземе този бизнес? Кой в момента пуска промоция на нов софтуерен продукт? Или кой не си е реализирал продукцията?
Хората, които организираха целия този лов на вещици, очевидно много добре знаят какво правят, те не са прости, нито неграмотни. Това обаче не означава, че целият този цирк не е една голяма простотия. Още по-тъжното е, че в очите им май и ние самите минаваме за прости хора.
След цялата кампания "Внимание! Пиратството ограбва!", която се въртя до безумие по националните телевизии, радиостанции, аутдор, би следвало да си помислим, че всичко това е редно, законно и едва ли не в подкрепа на българската и световната култура. Обаче целият този опит да ни изкарат прости направо ни ограбва. Защото става дума за очевидни неща.
Години наред по центъра на София и всички останали градове в страната се продаваха и се продават пиратски дискове - музика, софтуеър, филми - еротични и игрални. Дори в дните, когато спецченгета атакуваха офисите на тези, дето поддържат "Арена", "Замунда", "Бол", съвсем спокойно можеше да се купят такива дискове на "Славейков", "Солунска" и прочее. Ключовите думи в случая са "купувам" и другата - "продавам". Преди да се опитват да ни пробутват загрижеността си от кражбата на интелектуална собственост, агентите трябваше да гледат филма "Карибски пирати. Сандъкът на мъртвеца". Него спокойно можеха да си го дръпнат от някой торент - безплатно. От характера на морските кръвопийци става пределно ясно, че целта на пиратството е печалба. Взимаш трупаното с труд имане от някого и живееш с него, продаваш и ставаш благородник от златото, дето си откраднал.
Има и друг вид пирати. Те вземат от тези, дето имат, и го дават на тези, дето нямат, като комисионата все пак остава за тях. Никой не остава на сухо.
В сайтовете, които сега са спрени, няма търговия. Има споделяне. Образно казано, ако си купите вестник "СЕГА" и го дадете на комшията, това се нарича споделяне, а не пиратство. Комшията ще го прочете, но не е пират. Той може да стане такъв, ако отиде с копието пред Националния стадион и го продаде за 20 ст.
По логиката на спецченгетата всички библиотеки трябва да бъдат затворени, защото в тях авторското право на писатели, поети, научни работници се споделя с хиляди хора безплатно. Това е толкова ясно за разбиране, че и на моя невръстен племенник ще му светне в мозъчето.

Лъжа е, че авторите не получават пари за споделени файлове

Дотук говорим само за логика и философия на пиратството. Сега идва и десертът. Самият законодател се е погрижил да постави основите на компенсацията на носителите на авторски права по отношение на споделени авторски продукти. В Закона за авторското право и сродните му права е въведено т.нар. компенсационно възнаграждение. Общо взето, ние всички, които имаме компютри, плащаме за него. Това означава, че когато купуваме CD, DVD, видеокасета, харддиск, преносима памет, ние даваме някакъв процент в този фонд. Този фонд отива в организациите, които представляват авторските права, и авторите получават възнаграждение. Как става това, не е предмет на тази статия. Факт е, че ние плащаме. Факт е, че хората, които поддържат сайтовете, на които има безплатни филми и музика, не получават и стотинка от тези пари. Ние не плащаме, те не получават и това означава, че не нарушават закона.

Обърканата ценностна система - българска култура

Ние тайничко плащаме и за много други неща. Плащаме за българската култура и тезата на "Внимание! Пиратството ограбва!" е тотално извратена. От директните и косвените данъци, които всеки от нас плаща, се финансира не само Министерството на културата, но и всички фондове за производство на филми. Националният филмов център, БНТ, фондации… Това, което нас ни ограбва, е, че ние нямаме никаква власт да променим начина, по който се харчат данъците за култура. Ето ви експеримент. Сложете един съвременен български филм в свободните сайтове и да видим колко пъти той ще бъде изтеглен оттам. В същото време един стойностен филм, дори и да се разпространява свободно в торентите, ако го пуснат на нормална цена, той ще бъде купуван. Това се видя с ленти като "Опасен чар", "Оркестър без име" и много други. Волята на българина да подкрепя съвременната култура си пролича и от особения случай с албума на "Ъпсурт". Въпреки че той изцяло е финансиран от "Нескафе" и съответно разходите по него до голяма степен се покриват, хиляди хора предпочетоха да си го купят, за да им свалят шапка за усилията и таланта.

XXI век сме! Елате да живеете в днешния ден

От всичко казано дотук става ясно, че акцията на спецполицаите не е много законна, не е насочена към пресичане на незаконно забогатяване, че няма за цел да удари организираната престъпност и че не е в подкрепа на българската култура. Аз дълбоко съм убеден в две неща: тези хора знаят какво правят, но не знам за кого го правят. За съжаление въпреки данъците, които плащам, въпреки законните си основания аз нямам достъп до тази информация. Не искам да съм пират, а да получавам това, за което плащам.
Вече сме в един нов век, далеч след началото на постмодерния свят. Всичко се изменя, дори начинът, по който хората се забавляват. Киното и музиката са огромен бизнес. Този бизнес сам трябва да намери начин хем да привлича много потребители, хем да се защитава от посегателства. Големият бизнес това и прави. Стремежът към огромни печалби не може да търпи "библиотеките". Не може да търпи филм като "Казино Роял", който предварително е изплатен от рекламите, да не спечели поне $1 млрд. допълнително. "Майкрософт", който монополизира пазара и може да си прави каквото пожелае, никога няма да се съгласи печалбата му да падне под цената на външния дълг на Бразилия.
Библиотеките обаче не са таксиметрова служба и е тъпо да ти пускат брояч за всяка секунда, която прекарваш в нея. Хората имат право на свободни територии, хората имат право да споделят идеи, култура, без това да се отразява на дневната им дажба храна, парно и прочее.
Опитът това право да се ограничава е вече престъпление. А липсата на избор, на свобода е по-голямо престъпление и това, което наблюдаваме, обслужва всякакви други интереси, но не и на културата, на авторите, ако щете, и на националните приоритети. Точно поради тази причина, без да плащаме на Министерството на културата, можем да развеем знамето: "Внимание! Простотията ограбва!"

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2592&sectio … =5&id=0001101

# 12
 • Мнения: 5 373
Ох, слава богу, че Кирил и Методий, Паисий Хилендарски и Петър Берон не са си търсили навремето авторските права, че иначе неграмотни щяхме да си ходим още  Twisted Evil
Че на всичкото отгоре са казвали"Четете, преписвайте и множете тия книжици".
Последното е цитат по памет, но мисля, че беше на П.Хилендарски.
Тони, як капитализъм ще да е имало тогава, м?
П.С. Торенти не тегля, даже не разбирам как точно се прави. Това, последното уточнение , за тези, дето мислят , че косвено защитавам и себе си.

# 13
 • Мнения: 679
Добре де,а изневярата не е ли форма на споделяне,м?
А пуснете мъжа си и на другите де..Да ги порадва и образова и тях,а?

# 14
 • София
 • Мнения: 5 081
Добре де,а изневярата не е ли форма на споделяне,м?
А пуснете мъжа си и на другите де..Да ги порадва и образова и тях,а?


Да, форма на споделяне е.
Но споделянето не е задължително все пак.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт