Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

sofia

Мнения: 114
Знаете ли какво е това чудо хилендарски хляб. Една приятелка на жена ми са я зарибили с това чудо, и доколкото знам май скоро и у нас ще втасва цяла седмица парче тесто дошло кой знае откъде. А и жена ми още се чуди как да приеме това - добра традиция ли е, суеверие ли е някакво или просто е кофти игра от типа "като получиш тестото /или в други случаи писмото Wink/ го препрати на други 4 човека.
Цитирай
tatko, имаш ли рецепта за хляба?
Ако това, което ще имате вкъщи е закваска, значи ще ядете много полезен и вкусен хляб.
По принцип със закваската така се действа - правиш и даваш от остатъка (рецептата за моята я извадих от интернет), защото не на всеки му се получава.
Ако ти трябват рецепти, пиши. И успех в култивирането на закваската ( Crying or Very sad моята загина и сега забърках друга; ако не стане, май ще искам от вас Laughing ).
Цитирай

Sofia

Мнения: 948
И на мен ми предлагаха подобно нещо, но любезно го отказах. Лично на мен не ми допада тази идея. Уж е за добро, ама...незнам.
Казва се, че хлябът от Хилендарския манастир носи здраве и щастие на семейството и изпълнява желание. Правело се един път в живота.
Гаден номер е, че ти го дават приятели и трудно се отказва...добре, че съм бременна Wink Отделно трябва да мисля на кои трима да го дам, а пък те от своя страна вече са го получили, защото това месене е масово и не може да се меси по два пъти...Кофти Confused
Има нещо сектантско в този "ритуал". По- скоро е суеверие.
След като го направите кажи дали са ви се сбъднали желанията!
Цитирай


Мнения: 3 452
Знам, знам....
Една съседка ме набута с този Хилендарски хляб. Отглеждах го 10 дни според рецептата и когато дойде деня да го пека, във Варна беше бедственото положение. Как ли не щях да тръгна да го раздавам на още трима мои познати....
Забърках го и го изпекох само за нас - прекъснах веригата, ама голяма работа. После като се замислих реших, че има нещо гнило в цялата работа: защо да се раздава това тесто!? Би било правилно, който иде на Хилендарския манастир да си вземе и да си опече само за своето семейство!
Ако имаш рецептата, най на края пише, че този хляб се прави един път в живота и носи щастие и късмет.....бла-бла-бла.....и на мен ми напомни на едновремешните игри.

Ако питаш мен, хич не се захващайте с този хляб.

п.с. Има 2-3 теми за този хляб, май бяха във Клюкарника...
Цитирай
Пък аз си мислех, че става въпрос за закваска за хляб (нещо като естесвена мая), а не за някакъв 'магически' ритуал  Mad .
Цитирай

Варна

Мнения: 4 188
Според мен абсолютна простотя! Свекърва ми се натисна да ми дава, отказах.........Да не се обиждат тези които са спазили поверието но Хилендарски хляб,Желания, Чудеса #Shocked Доста несерьозно ми звучи!
Цитирай

sofia

Мнения: 114
Цитат на: karamel
tatko, имаш ли рецепта за хляба?
Ако това, което ще имате вкъщи е закваска, значи ще ядете много полезен и вкусен хляб.
По принцип със закваската така се действа - правиш и даваш от остатъка (рецептата за моята я извадих от интернет), защото не на всеки му се получава.
Ако ти трябват рецепти, пиши. И успех в култивирането на закваската ( Crying or Very sad моята загина и сега забърках друга; ако не стане, май ще искам от вас Laughing ).


аз лично нямам рецептата, жена ми също но в интернет само с гуугъл намерих няколко различни рецепти и поверия  Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 4 358
Само като се сетя в какви условия меси една съседка на баба ми, веднага ми се повдига Sick
Не бих взела тесто, което е минало през не се знае колко ръце и съдържа... не се знае точно какво  Confused
Цитирай

Хасково

Мнения: 816
Аз също така да се каже прекъснах традицията!
Една моя позната ми даде въпросната закваска за Хилендарския хляб, отглеждах я 10 дни и аз и се оказа, че никой от моите познати и близки не му се занимава или вече са правили и аз си я опекох за въщи хапнахме си я и туй то.
Имаше тема в клубовете на дира Християнсто или Религия и там се казваше че това са си чисти измишльотини.Но кой както ги разбира нещата.Като искаш направи си питка за здраве и я раздай!
Цитирай

The new Earth

Мнения: 1 935
Оня ден и на мен ми предложи съседката,но аз любезно отказах.
Вярваща съм,но точно това няма нищо общо с вярата и направо се учудвам как толкова много хора го правят Shocked
Ето два линка,където скоро се дискутираше темата
Хилендарски хляб?
Хляб от Хилендарския манастир?
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 739
Цитат на: tatko
Цитат на: karamel
tatko, имаш ли рецепта за хляба?
Ако това, което ще имате вкъщи е закваска, значи ще ядете много полезен и вкусен хляб.
По принцип със закваската така се действа - правиш и даваш от остатъка (рецептата за моята я извадих от интернет), защото не на всеки му се получава.
Ако ти трябват рецепти, пиши. И успех в култивирането на закваската ( Crying or Very sad моята загина и сега забърках друга; ако не стане, май ще искам от вас Laughing ).


аз лично нямам рецептата, жена ми също но в интернет само с гуугъл намерих няколко различни рецепти и поверия  Rolling Eyes


Имам я, бе! Снощи като ти обяснявах, къде си слушал?!?
  341uu  bash  box

Ето я:
ТЕСТО ОТ ХИЛЕНДАРСКИЯ МАНАСТИР

Изпълнението на рецептата е с продължителност 10 дни и изисква минимални усилия и време.
Получавате тесто на първия ден.
Прехвърляте го в по – голям съд, разбърквате го, пожелава те си нещо и го оставяте на студено.
През 2, 3 и 4 ден го остявяте да почива и нищо не го правите. Не се бърка.
На 5 ден прибавяте следните продукти:
-   250 – 300 гр. брашно
-   250 – 300 гр. захар
-   250 – 300 мл. прясно мляко
-   разбърквате и го остявяте
На 6 ден само се разбърква. Може и от друг член на семейството. Повтаряш си желанието.
През 7, 8 и 9 ден го остявяте да почива и нищо не го правите. Не се бърка.
10 ден = 5 ден.
След това разделяте тестото на 4 равни части. 3 от тях раздавате на близки ваши приятели или семейства.
А към вашата част прибявяте следните продукти:
-   250 гр. брашно
-   200 мл. олио
-   3 яйца
-   стафиди
-   мляни орехи
Пече се във формата на питка и се изяжда САМО в семейството.

Прави се САМО веднъж в живота!
Цитирай


Мнения: 901
2AQ
...."изпълнението на рецептата е с продължителност 10 дни и изисква минимални усилия и време.
Получавате тесто на първия ден.
Прехвърляте го в по – голям съд, разбърквате го, пожелава те си нещо и го оставяте на студено.
През 2, 3 и 4 ден го остявяте да почива и нищо не го правите. Не се бърка. ....:
 Да попитам рецептата за тестото на първия ден Question
Цитирай
Цитат на: AQ
 
...Прави се САМО веднъж в живота!

Толкова разправия за едно ядене... Аз моята закваска си я ползвах доста, докато не ми дойде гениалната идея да я топна в гореща вода, за да втаса по-бързо.
Притеснява ме и наличието на животински продукти - в хляба не слагам мляко (нито пък олио). То това май наистина прилича на козунак.
Мен ме интересуваше само кулинарната страна на въпроса, пък то се оказа нещо средно между "суеверие и кофти игра".

 Question Не знам, как са измислили името на хляба, след като на Атон не би трябвало да има мляко (щом няма женски животни).
Цитирай

Sofia

Мнения: 1 739
Мен пък ме притеснява раздаването на това тесто от човек на човек... През колко непознати хора е минало...

По- скоро проблема е в отказа към милата приятелка, която с такава обич и ентусиазъм иска да те "дари" с такова тесто...
Цитирай

sofia

Мнения: 114
Цитат на: AQ
Мен пък ме притеснява раздаването на това тесто от човек на човек... През колко непознати хора е минало...

По- скоро проблема е в отказа към милата приятелка, която с такава обич и ентусиазъм иска да те "дари" с такова тесто...


снощи повече си мислех за твоето душевно състояние душице а не за рецептата за това тесто  #Puppy dog
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора