Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора

Плевен

Мнения: 801
ами провокирана от това, че детето ми в повечето случаи отказва да яде сладки неща (примерно кремовете от кухнята не ги иска, веднъж пробвах да сложа захар в попарата - не я изяде. кисело мляко също предпочита натурално, без захар), Когато пък аз й готвя нещо и не слагам много сол - тя не го яде, а храната от кухнята, която за мен примерно е солена, тя си я изяжда с апетит. Та провокирана от това, реших да ви попитам според вас кое е по-вредно от двете подправки - солта или захарта? и какво използвате повече в храната на децата си?за тази цел се разтърсих за малко информация (набързо) и вижте какво пише за солта в уикипедия. Пействам само извадки:
Солта се използва широко като овкусител и е идентифицирана като един от основните вкусове.

Иронично, като се знае историята, това е довело до консумация на сол в големи части на развития свят в прекалено големи количества — много по-големи от необходимите за организма, особено в страни със студен климат, където необходимите количества са много по-малки. Това води до повишено кръвно налягане при някои хора, което от своя страна е свързано с повишена опасност от съдречен или мозъчен удар.

Солта, която се продава за консумация в наши дни не е чист натриев хлорид, както много хора си мислят. През 1911 г. за първи път към солта е добавен магнезиев карбонат, за да я направи по-сипкава. През 1924 г. за първи път са добавени много малки количества йод под формата на натриев йодид, калиев йодид или калиев йодат. Йодираната сол намалява опасността от ендемична гуша.

за захарта -  излишъкът от захар в организма ограбва минералите и витамините, явява се предпоставка за развитието на гнойни процеси в зъбите, както и фактор, допринасящ за появата на диабета и сърдечните заболявания. Захарта е "негодникът" имащ отношение към хипогликемията.
Тъй като тя има и консервиращо действие, задържа и абсорбира влагата, се открива и в продукти, за които никога не ни е минавало на ум, че могат да съдържат захар като: сол, фъстъчено масло, консервирани зеленчуци, кубчета бульон и др. Ще повярвате ли, че кетчупът съдържа приблизително 8% повече захар от сладоледа, или че в сметаната за кафе захарта е 65% срещу 51% в една шоколадена пръчка? Ето и няколко десетки причини, защо захарта убива здравето ни:
1. Отслабва имунната система.
2. Разстройва минералния баланс на тялото.
3. Причинява свръхвъзбудимост, безпокойство, нарушена концентрация и раздразнителност при децата.
4. Увеличава количеството на триглицеридите.
5. Намалява устойчивостта на организма към бактериални инфекции.
6. Уврежда бъбреците.
7. Намалява количеството на хрома в организма.
8. Води до рак на яйчниците, гърдата, червата, простатата, дебелото черво.
9. Увеличава нивото на глюкозата и инсулина.
10. Причинява недостиг на мед.
11. Пречи на абсорбирането на калций и магнезий.
12. Отслабва зрението.
13. Повишава нивото на серотонина.
14. Причинява хипогликемия.
15. Може да причини свръхкиселинност в стомаха.
16. Повишава нивото на адреналина при децата.
17. Трудно се усвоява от хора с чревни заболявания.
18. Може да доведе до алкохолизъм.
19. Води до преждевременно състаряване.
20. Допринася за затлъстяването.
21. Може да причини разваляне на зъбите.
22. Може да причини артрит.
23. Може да причини астма.
24. Може да причини гъбични инфекции.
25. Може да причини камъни в жлъчката.
26. Може да причини сърдечни заболявания.
27. Може да причини апендицит.
28. Може да причини хемороиди.
29. Може да причини разширени вени.
30. Може да увеличи производството на глюкоза и инсулин у жени, приемащи противозачатъщи средства през устата.
31. Може да доведе до пародонтоза.
32. Може да допринесе за остеопорозата.
33. Допринася за киселинността на слюнката.
34. Може да наруши хормоналния растеж.
35. Може да увеличи холестерола.
36. Може да увеличи кръвното налягане.
37. Може да причини мигрена.
38. Може да попречи на абсорбирането на белтъчините.
39. Причинява хранителни алергии.
40. Може да увреди структурата на ДНК.
41. Може да промени структурата на белтъчините.
42. Може да състари кожата като промени структурата на колагена.
43. Може да доведе до образуването на свободни радикали в кръвта.
44. Понижава способността на ензимите да функционират.
 
Ами след всичко прочетено се радвам, че детето ми поне засега, отказва да яде подсладени неща  Peace, но пък също така не ми харесва, че предпочита солените неща..... newsm78



Цитирай


Мнения: 8 505
Ако не се прекалява с тях,не са вредни.Не задълбавам чак толкова в биохимията и патологията.Няма смисъл.Така или иначе децата ни в един момент се сблъксват и със солта,и със захарта.
Цитирай

Плевен

Мнения: 801
мисълта ми беше - кое повече използвате ?
Цитирай


Мнения: 8 505
На възрастта,на която е твоето дете-сол.
Цитирай

плевен

Мнения: 781
На вашата възраст не съм давала нито сол,нито захар.Попарата сутрин я правех със сухар и бисквита Закуска без допълнително захар.Сега обаче от време на време му давам вафличка или Киндер шоколад.Сол все още избягвам да слагам като му готвя.Според мен и двете-сол и захар не са вредни,когато се консумират умерено.
Цитирай

София

Мнения: 2 199
Kато отговор на въпроса кое е по-вредно аз мисля, че е захарта.
На втория въпрос - давам засега повече захар, защото сол още не използвам (на 11 месеца е дъщеря ми). А захарта неизбежно присъства в готовите пюрета. От тази седмица е на детска кухня. Там десертите също са сладки. А май и сол слагат, поне не ми е безсолно като обядвам с половината супa.
Цитирай

Плевен

Мнения: 801
ами да, Бото, поне  храната в Плевенската кухня е доста осолена.....
Радост е от 8-мия си месец на тази кухня, понеже отказваше пюрета....така, че в нейното менщ присуства повече солта, отколкото захарта.
Цитирай

София

Мнения: 1 749
Научих интересни неща от информацията, която си пуснала Peace
На въпроса - и захарта, и солта са вредни, когато са в по-големи от нужните за организма количества. Просто действат на различни фронтове. Аз лично в храната на бебка не добавям нито едно от двете, но за сметка на това в една от кашите има захар, а в някои от зеленчуковите пюрета сол Sad Не мога съвсем да ги избегна.
Цитирай

На една звезда

Мнения: 4 453
Бебето ми е на 6,5м. и за съжаление яде пюренца, в които е добавена захар. Опитах се сама да и приготвям, без добавка на захар, но не иска да яде Confused И в нашият град в детската кухня готвят солено, но въпреки всичко голямата ми дъщеря предпочита сладкото за мой ужас. И двете са вредни.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 446
И двете са вредни , но мисля че захарта е по вредна. До 1г. на моето дете не съм давла нито едно от двете.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Не са вредни. Вредно може да бъде само количеството.
Без сол човешкият организъм не може да съществува!
Захарта също си има своите ценни показатели.
Използвам и двете в разумни граници.
Цитирай

София

Мнения: 6 164
Аз нито едно от двете не му давам, мнооого рядко слагам малко сол в някоя супа, защото иначе е наситина гадна. Захар не слагам и никога не съм слагала никога и никъде, а и той затова не обича сега.

Ама се замислих аз колко сладко изяждам всеки ден. ooooh! И то само защото не ми се лепи, наистина злоупотребявам. Thinking
Цитирай
Ако не се прекалява с тях,не са вредни.Не задълбавам чак толкова в биохимията и патологията.Няма смисъл.Така или иначе децата ни в един момент се сблъксват и със солта,и със захарта.
Така е
Цитирай

Варна

Мнения: 1 518
Всичко с което се прекалява е вредно. Така или иначе не можем да се предпазим от абсолютно всичко, нито ние, нито децата ни. А иначе именно заради високото съдържание на сол и захар в готовите храни аз готвя на дъщеря ми и не прибавям нито едното, нито другото. Наясно съм, че това няма да продължи много дълго, но поне за сега това за мен е по-добрия вариянт.
Цитирай

София

Мнения: 1 103
Трябва да се внимава с количеството и на двете, но не и напълно да се избягват. А и е невъзможно. Аз например не добавям в храната на детето нито сол, нито захар, но това не означава, че изобщо не ги консумира. Дори в сухарите и хляба се съдържат и двете съставки. Давам и бисквити, солети и други храни, в които ги има. Така че не се вманиачавам до крайност, но внимавам за количеството  Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 33 отговора