Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 март 2007, 19:30 ч.

Разни екологично икономически размисли

 • 1 798
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9 121
Ясно е, че сме замърсили планетата.
Ясно е, че даже е късно да предприемем нещо, за да спрем промените в климата.
Обаче... готови ли сме за промените.
Не в главите.
А икономически.
Ще могат ли държавите ни да понесат драстични спестявания в тази или онази област, дали ще могат да се справят с безработицата в един отрасъл и липсата на образовани работници за други отрасли.
Откъде според вас трябва наистина да се почне?
Аз предлагам един пример.
Със закон да се наложи строенето на къщи с южен скат на покрива и да има задължително соларни колектори за собствено ползване на ток, затопляне на вода и тн.
Да се наложи (особено в по-сушавите места) при ново строителство, да се слагат резервоари за събиране на дъждовна вода - най-малкото за поливането на градинките.
Говоря за жилищните квартали, където се строят къщи. Но не пречи например и големи небостъргачи да имат по покривите си соларни колектори.
Вие как мислите?

# 1
 • Мнения: 714
Вечернице, ти да не живееш близо до Фрайбург? Ако е истина, това което разказват за него тук при нас .... съвсем по темата ти е, не спамя  Embarassed

А иначе идеите ти са супер! Peace

# 2
 • Мнения: 9 121
Доста далеч съм оттам.
Но в близост сме до 2 въглищни мини, стоманена фабрика и един ТЕЦ.
А какво се разправя за Фрайбург?

# 3
 • Мнения: 714
Ами гледах филм и четох за него, представят го за града-чудо на екологичните решения по отношение на къщите (икономия на отопление и какво ли още не), улиците ...

Моля ви ако знаете повече, разкажете! Да е по темата обаче  Simple Smile

# 4
 • Мнения: 9 121
А това ли било.
Аз съм била на гости там и мога да споделя лични впечатления.
Града е в котловина и щат не щат са наложили драконовски мерки за намаляване на вредните газове.
Затова по улиците на центъра ще видиш купища паркирани велосипеди, дрънчащи звънци на велосипеди те подминават, а най-развития градски транспорт е трамвая.
За къщите не мога да коментирам. Възможно е да са правили нещо за изолацията отвътре, защото града е по-скоро музей и след последното му сриване покрай бомбардировките в края на втората световна е бил възстановен напълно.

# 5
 • Мнения: 9 121
Идеята за темата ми дойде покрай последното изтерясване на немското правителство и последвалото напрежение какво трябва да се направи "веднага".
Залитанията бяха за забрана на движението в градовете в неделя, до спиране на старите автомобили, които не отговарят на изискванията за норми на отделени вредни газове и по специално СО2, за ограничения на скоростта по магистралите, та до спиране на ТЕЦовете.

# 6
 • Мнения: 2 292
аз съм ти много голям фен на начин  на мислене и действие по тази тема, предложенията ти са супер и аз съм за, но за съжаление никой не ме пита.
Но според мен и да се направи това няма да има голям ефект, защото проблема идва не само от това малко пет-нце на световната карта - Германия. Проблема идва от нискоразвитите държавии, които заемат по-голяма световна територия, имат повече население и изобщо не им е до опазване на околната среда, спасяване на застрашени видове, запазване на гори, езера ... Докато продължава поддържането ,а и предизвикването  (с ненормални войни) на подобни западнали държави , заради по евтина експлоатация на ресурси (вкл. и човешки) ... ще има няколко богати държави с благоденстващи хора но .... до кога????? след като се самоубиваме и убиваме заедно с нас цялата приеода???

# 7
 • залив на орловия щит
 • Мнения: 4 356
екологията ми е любима тема
запалила съм и детето
Вечерница, също и: вятърни електроцентрали, ток от морски вълни и ВЕЦ
все по-добро разпределени на боклука
затваряне на ТЕЦ
спиране употребата на отопление на дърва и въглища - напр милиарди в Азия и Африка готвят на дърва

спиране изсичането на горите - все пак те пречистват въздуха

да станем всички вегетарианци - иначе кравите се нуждаели от много пасища (на мястото на горите)

притискане САЩ да подпишат споразумението от Киото и да го спазват

отказване от личния автомобил - велосипед, влак или автобус на етанол до работата
при нас напр. езиковото училище е само на 5 мин пеша от квартала - масово арабските, африкански и колумбийските бежанци ходят до там с кола, а аз трамбовам пеша даже до центъра - 3км, и ако приятел предложи да ме закара, отказвам, предпочитам да ходя - гледат ме като извънземно


използване на влак или кораб вместо самолет

пестене на тока и топлата вода в къщи - напр. един бърз душ е достатъчен, вместо вана

изолиращи дограми, вътрешна и външна изолация на сградите

за всичко трябва само желание

# 8
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Аз не схванах, за България или по принцип тези предложения-размисли?
В наше село също има доста покриви обзаведени с колектори и според мен в Германия се прави доста за опазването на природата.

# 9
 • САЩ
 • Мнения: 160
много интересна тема, но според мен има голямо разминаване между риториката (говоря за САЩ) и огромните коли, които се карат, безразборното консумиране, безкрайното опаковане и т.н. Просто този начин на живот е толкова дълбоко  залегнал, не само при американците, но и при много новодошли имигранти, които сякаш смятат, че колкото повече купуват, консумират, толкова повече се интегрират, т.е. имат го като символ на благополучие.

# 10
 • usa
 • Мнения: 3 491
Аз съм съгласна с Диди. И на мене ми прави впечатление, че в това отношение имигрантите се интегрират най-скорострелно. Не разбирам и това претопляне на обществените места през зимата и съответно хладилните климатични температури, които се поддържат през лятото. Защо се прави?

# 11
 • Мнения: 9 121
Аз не схванах, за България или по принцип тези предложения-размисли?
В наше село също има доста покриви обзаведени с колектори и според мен в Германия се прави доста за опазването на природата.
Пепе, не говоря само за България, Германия, Европа или някое друго петно по земната карта.
Говоря в цялостен аспект. Защото, докато ние тук се опитваме да чистим, то от Азия идва новия боклук.
Но ние просто не можем да избягаме от него.
Мислите ми текат в световна позиция. За "високоразвитите държави", за "развиващите" се.
Всички ще пострадат икономически, ако от днес за утре тръгнем с драконовските мерки за защита на околната среда.
Мисля, че просто не сме подготвени за това. Нито ние от "високоразвитите", нито от "развиващите" се.
Диди3, това ми е най-голямата мъка. Точно това, което споменаваш.
Щото при нас голямо мътене на водата става, а политиците си карат мощните и доста замърсяващи мерцедеси и БМВта и няма да слязат скоро от тях. А "нормалните" средни граждани да се чудят как да свържат двата края (примерно), за да си купят екологично возило.

ПетяЛ, за готвенето на дърва - аз лично предпочитам. Но... бих поставила следното условие.
Като се изсича една гора за използване на дървен материал, да бъде задължена фирмата секач със закон, да посади точно толкова гора наново.
И разни други нещица примерно.
Друг е въпроса за икономическата изгода и спекулата и тн.

# 12
 • Мнения: 2 292
...
да станем всички вегетарианци - иначе кравите се нуждаели от много пасища (на мястото на горите)
...

Айде пък сега , може и генно да се модифицираме ???? природата си е съzдала тревопасни и хишници и всеядни ... Всяко нещо насила води до неприятни реzултати.

# 13
Мисля, че може много да се направи, но не е в интерес на някои хора. Доста по-важен е бизнесът от спасяването на света.

# 14
 • Мнения: 185

Като се изсича една гора за използване на дървен материал, да бъде задължена фирмата секач със закон, да посади точно толкова гора наново.
И разни други нещица примерно.
Друг е въпроса за икономическата изгода и спекулата и тн.

А колко много гора се иzсече неzаконно в БГ преz последните години, къде с подкрепата на властта, къде те просто си zатваряха очите. И камионите иzнасят zад граница и сметка никой не държи и ако някой гъкне бива уволнен. Така ми е болно zатова.  Cry
Поне в нашият регион по времето на социалиzма, а и малко след това нямаше такова иzсичане. А сега някои хора се препитават с това, други отвориха фирми със черно счетоводство където добиването на дървесина не се регистрира или ако, то само частично.

А хубавите и китни хотели по Черноморието и в Банско, дето някой се опитваше да ме убеди колко ни били гиzдави и в крак със световните стандарти, направо раzвалиха лика на градчето и на природата. А чужденецът няма да дойде от едно пренаселено място да си кара почивката на друго преzастроено такова.  Sick

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт