Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 21 март 2007, 22:47 ч.
  • Преглеждания  3 551  Мнения  14  Онлайн  1
Отговори
  • USA & Germany
  • Мнения: 133
Може да звучи тъпо, обаче аз не знам какво е елда...откакто започнах да чета този форум видях че много се препоръчва....Може ли някой да ми каже как е на английски?  newsm78 Искам да се запася ако намеря....

Реклама
# 1
  • USA & Germany
  • Мнения: 133
а, да не би да е "buckwheat" ?

# 2
  • София/ Баня Лука
  • Мнения: 1 690
да, това е- тъкмо проверявах. Изглежда като малки зрънца и се мисли за зърнена храна, но всъщност е растение от семейство лападови.

# 3
  • Bourgas
  • Мнения: 1 438
buckwheat  Peace Изглежда като много едро просо. На руски е гречка

# 4
  • USA & Germany
  • Мнения: 133
Ще идвам до БГ през май. Къде да търся елда?

# 5
  • София/ Баня Лука
  • Мнения: 1 690
Аз моята съм я купувала от диетичните магазини, но има и готови каши с елда- в повечето детски магазини я продават.

# 6
  • на село
  • Мнения: 967
Аз моята съм я купувала от диетичните магазини, но има и готови каши с елда- в повечето детски магазини я продават.

Аз също съм я купувала от диетичните магазини.

# 7
  • USA & Germany
  • Мнения: 133
много благодаря за информацията. А къде има диетични магазини в София?

# 8
  • София
  • Мнения: 5 399
Освен в диетичните магазини, продава се и в Пикадили в двата Mall-а. Диетични магазини има много в центъра - на "Патриарх Евтимий" малко преди "Витошка", на "Шишман".   bouquet

# 9
  • на изток от рая
  • Мнения: 865
buckwheat  Peace Изглежда като много едро просо. На руски е гречка
Точно така!Типично е за руската кухня.Има вид на дребна леща.Руснаците си я варят (както ние жито)й с краве масло и сол става мн. вкусно.За бебешки храни се използва смляна!

# 10
  • в баира
  • Мнения: 861
Много е полезна елдата. Аз я варя и давам на сина ми да пие водата с малко мед. Преди време той имаше анемия, а в елдата има много желязо. Сега му я варя, защото просто много я харесва. Някой път я смесвам с овесени ядки и като поврат известно време, водата леко се сгъстява като боза.

# 11
  • Плевен
  • Мнения: 11
 LaughingНека и аз да се запиша в детските магазини , а също в Била и в някои супермаркети продават чудесна каша от елда на Hipp. Много е хубава и лесно се приготвя може да сложите към нея и малко плодово пюре и става страхотна на вкус. Моето момиченце много я харесва. Peace

# 12
  • някъде там..
  • Мнения: 927
Аз днес за първи път дадох елда на малкия. Добре,че сложих съвсем малко сиренце, че въобще не му хареса  Sick и се наложи да я пасирам с парченца банан. Е, тогава си я хапна с наслада  Mr. Green

# 13
  • където си поискам ...
  • Мнения: 532
Елдата е зърнена безглутенова култура. Отглежда се доста на териториите на бившите съветски републики. Богата на много витамини, минерали, лесно усвоими белтъци и има силен антиоксидантен ефект.

Във всеки здравен магазин има елда. Купи си пакетче и ще видиш - кафяви зрънца под формата на трапец или нещо такова.

Готови бебешки каши:

1. На Хип -
- чиста елда за след 5 месеца /мусят й се бебовците, защото няма захар/,
- елда с ябълка и банан за след 6 месеца /има захар/.
Безмлечни са. Най-добре да се започне първо с чистата, за да видя как реагира бебе.

2. На Беби Колинска - чиста гречка /елда/ и гречки с разни плодове.

Питайте на бебе борсите си или магазинчета.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 750
Скоро имаше точно същата тема. Ето я и нея: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=172194.msg3424536#msg3424536
Вътре има информация, която може да ти е полезна  Peace

На кратко:
Елдата не е истинско зърнено растение, защото не е член на тревистото семейство, а в действителност е свързано с киселеца и лапада. Ако се загледате от близо в лапада ще видите, че семената макар, че са малки имат същата отличителна триъгълна форма. Елдата по произход е от Азия, сега се отглежда в Европа, Северна Америка и в страните от бившия СССР.
100 грама елда съдържат 11.7 г. белтъци, 3.9 мг. желязо и е много богата на калций - 114 мг. за 100 грама. Суровите и семена са зелено-розови, а печените тъмно червено-кафеникави. Може да се сготви (1:2 части вода за 6 минути и да престои още 6 минути) и да се сервира като ориз или да я добавяте към варени и печени ястия. Брашното от елда може да се добавя в сладкиши, кексове, палачинки и другаде, където се използва брашно.
Булгурът от елда съдържа 14% белтъчини, 3% мазнини, богат е на витамините В1, В2, РР и на минерални вещества (фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, манган).
Това е единственото растение, което не се влияе и не поглъща химикалите и радиацията. Засилва функциите на черния дроб.


Може да се намери в диетичните магазини.
 

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт