Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2007, 11:19 ч.

Отново за първокласниците

 • 1 277
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 494
Здравейте!Отдавна ползвам информацията,която дават мамите във форумите тук,но досега не съм писала,тъй като намирах всичко,което ме интересуваше.Сега обаче не мога да реша кое училище да избера за големият ми син,който наесен ще е в първи клас.Колебая се между 36 и 17 училище в София.36 ми е близо,а в 17 имат транспорт и съм чувала за добрата подготовка по френски.Много моля,майките на дечица,които учат в някое от тези  училища,да ми помогне в избора. PraynigЗаписването е от 12 април,така че дотогава трябва да реша.Четох мнения от предишни години,но ми се иска някой да ми даде по-актуална информация.Предварително ви благодаря smile3525

# 1
 • софия
 • Мнения: 3 342
Моята дъщеря учи в 36-то . Избрахме го ,заради конкретна учителка и сме много доволни. Според мен трябва да насочиш усилията си да проучиш учителите ,които ще поемат първи клас и в двете училища и да избереш в зависимост от конкретни препоръки. За мен в периода 1-4 клас е по-важно какъв е учителя от  колкото кое е училището. Grinning

# 2
 • Мнения: 494
Aми аз направих опит да проуча,но казват,че от тази година май нямало да можем да избираме учителите.Почти сигурно било,че скоро щяла да излезе нова разпоредба по въпроса,както и за записването и предварителните(входящи) номера.Иначе много благодаря за отговора-това е тема номер 1 вкъщи,така че всяко мнение е добре дошло Simple Smile.Обаче най-странното е че в 17-то има входящи номера,а в36-то,директорката,с която лично разговарях,ме увери,че вече имало разпоредба,която те щели да спазват и да записват направо след 12 април и това,с входящите номера,според нея било неправилно,едва ли не незаконно?!Търсих в сайта на министерството на образованието,но нищо не открих по въпроса SadТака или иначе,в 17-то имаме номер-верно по-заден е ,но ме увериха,че те ги раздавали до запълване на бройката и после спирали,но как ви звучи да приемат,например 2оо първолаци??!! newsm78Пък и в 17-то правят родителска среща,след която започва записването на 12 април вечерта.В 36-то пък записването започвало директно на 12 април-сутринта обаче.Вчера ме объркаха тотално в тия училища???!!!И ме ядосаха с тия разминавания #Cussing outС една дума,днес съм по-объркана и в неведение и от вчера,когато си мислех,че просто трябва да харесам повече едно от двете училища #Crazy newsm78.Как сега да реша какво да правя,като се притеснявам,че в крайна сметка" от два стола,може и на замята да остана"?На едното място сме по-заден номер,а за другото-как да съм сигурна,че ще успея да го запиша без проблем!?Ако някой може да ме "светне" поне отчасти по тия щуротии ще съм много,ама много благодарна.

# 3
И аз съм изправена пред същия проблем, но се колебая между 17-то и 18-то СОУ. Записани сме в 17-то за родителска среща на 12.04. В 18-то подадохме молба вчера (22.03) с първи език френски и директорката каза, че със сигурност ще приемат сина ми, защото е 18-ти поред. Но се колебая, защото не съм запозната с нивото на изучаването на френски език в това училище. Кое е по-добър вариант?
"В 36-то пък записването започвало директно на 12 април-сутринта обаче"- относно записването в 36-то - записването в училище на първокласниците става след представяне на оргинално свиделство от предучилищна група, така че официалното записване не може да стане на 12-ти, защото децата приключват на 24.05.

# 4
 • Мнения: 494
И какво тогава ми каза директорката вчера,се чудя аз??Аз пак казвам,че яко ме объркаха и то изглежда си е точно така,щом не съм обърнала внимание на простичкия факт,че записването е със свидетелство!!! EmbarassedМисля и аз за 18-то всъщност,като вариант,но ми е по-далеч.Виждам  обаче,че щом сте под номер 18,то аз още утре мога да взема входящ номер.Ще е явно по-напред и поне едно място ще ми е сигурно,май... newsm78.
  За 18-то съм чувала само добри отзиви,но като цяло,а за езика-препоръчват ми 17-то,където обаче пък май на другите неща не се обръщало толкова внимание,че и деца били местени по тоя повод.Приятелка,чието дете е там ми каза,че не било вярно,друга-точно обратното...ТЮюю-направо ужас!!А за 36-то-благодаря,че ми обърна внимание-още днес ще ги притесня по телефона:))

# 5
 • Мнения: 494
Сега забелязвам,че тия неща явно много са ме притеснили,защото съм написала,че ще ида в 18-то утре Laughing,пък утре е събота!!!Ще е в понеделник ,разбира се и смятам да направя следното-ще подам молба там,на 12 април и в 36-то ще подам и накрая,когато ще стане реалното записване(когато вземем свидетелството за завършена предучилищна),ще реша кое училище да избера.Ако е възможно да избирам-кой знае дотогава какво ще измислят ooooh!.Дотогава,всяко мнение по въпроса ще ми е в помощ.Благодаря предварително!

# 6
 • София
 • Мнения: 2 405
Аз също се чудех кое от у-щата в района да избера. Поръчах си проучване и съвета на педагог е, че измежду 34,36,51,142 най-добро е 36 (традиции, дисциплина, яка директорка и т.н.). за записването вече знаете. За всеки случай ще подам молба и в 142. Но къде се намират тези 17 и 18 за които споменавате?

# 7
17-то СОУ е в Западен парк, над тунела за Люлин, а 18-то се намира на "Пиротска"

# 8
много сме недоволни от 17-то  липсва всякаква организация и обещанията на директорката са заблуда аз след 3 месеца преместих дъщеря си в друго училище

# 9
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Щом сте близо до 36, най-добре си е в 36, защото ви е близко, учителите и в 34 били страхотни било на гърба на 36 /само съм чувала много отзиви/, но ако някой не случи на учителка, просто обърнете навреме внимание и местете докато е време. Мисля, че до 1 ноември без проблеми може да местите.

Аз например познавам учителка, която е страхотна – славата на училището в състезание е и най-вече за випуска благодарение на нея. Ако детето ми беше сега първи клас щях да го дам при нея. Тази жена умее да обучава, но славата на училището всред родителите е лоша и те избягват това училище. И тази страхотна учителка може и да остане без работа. А познавам деца в “елитни училища” които не случиха на учителки.
Мисълта ми дете-учител-родител е най-важното да се разбират и понасят.

# 10
 • софия
 • Мнения: 3 342
Щом сте близо до 36, най-добре си е в 36, защото ви е близко, учителите и в 34 били страхотни било на гърба на 36 /само съм чувала много отзиви/, но ако някой не случи на учителка, просто обърнете навреме внимание и местете докато е време. Мисля, че до 1 ноември без проблеми може да местите.

Аз например познавам учителка, която е страхотна – славата на училището в състезание е и най-вече за випуска благодарение на нея. Ако детето ми беше сега първи клас щях да го дам при нея. Тази жена умее да обучава, но славата на училището всред родителите е лоша и те избягват това училище. И тази страхотна учителка може и да остане без работа. А познавам деца в “елитни училища” които не случиха на учителки.
Мисълта ми дете-учител-родител е най-важното да се разбират и понасят.

Подкрепям напълно! Peace

# 11
 • Мнения: 494
Да,това за учители-родители-дете е напълно вярно,но работата е там,че май тази година няма да имаме право на избор на учители,а идеята за преместване в последствие не ми харесва много,защото моят син се нуждае(предполагам,че с повечето деца е така)от поне 1 месец за адаптация на ново място.Всъщност ако се наложи -ще го преместя.Да се надяваме ,че няма да стане. PraynigВъв всеки случай, все повече се навивам за 36-то.Ако все пак имаме право на избор-някой ще ми препоръча ли свестна учителка,от тези които ще вземат първокласници тази година в 36-то?

# 12
 • София
 • Мнения: 370
И аз съм подала молби в 17 и в 18. Май клоня повече за 17 - заради езика, занималнята и транспорта.
В 18 езикът е само 3 часа седмично, а занималнята е стандартна - без език.

# 13
 • Мнения: 494
Аз също подадох и в 17-то,заради езика,но в последно време чувам само противоречиви отзиви за училището,а 18-то,за него писах по-горе,че знам със сигурност,че е по-добро като цяло,въпреки,че езика( за френския става дума,нали?) е малко по-слабо застъпен.Има и друго нещо-те все пак ще са в първи клас-основата е важна,не само по езика,който може да се засили чрез допълнителни уроци,ако прецените, на един по-късен етап.
За 17-то-лошите отзиви,които съм чувала са свързани с това,че родителите не са много доволни от подготовката по другите предмети.Siseto72 също е много недоволна от него,както чета по-горе-можеш ли да ни кажеш нещо по-конкретно,моля те?

# 14
 • Мнения: 494
Забравих да кажа,че има нещо друго и то се отнася за занималните.Същите тези мои познати(техните деца са малко по-големи,с 2-3 години и са минали през това)смятат,че тази "надпревара" за занимални,в които много интензивно занимават децата с какво ли не,страшно много ги изморява и изнервя,а става дума за наистина  малки дечица-7 години, според мен, са си малко...Та не е ли по-добре да си научат уроците,да си напишат домашните(те и без това са страшно много),да си поиграят и позабавляват после малко,докато дойде време за взимане и най-много някой спорт или нещо такова допълнително?Нали имат допълнителни часове по език(или там какъвто е профилът)сутрин?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт