Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2007, 19:49 ч.

Инвестирате ли за децата си? И как?

 • 2 779
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 636
Смятате ли че ще можете да изучите децата си и да им дадете добър старт в живота?  newsm78 Отделяте ли от сега пари за по-нататъшното им образование или сте на принципа, като ни дойде до главите тогава ще му мисли. Въобще мислили ли сте по въпроса? Ще ми е много интересно да науча.  bouquet

Този въпрос в съседна тема ме провокира да отворя нова и да съберем повече мнения и опит.

Ние нямаме доверие на разните там фондчета за образование. Прекалено много са подводните камъни. Засега отделяме малки суми седмично и ги депозираме в отделна сметка за детето. Дано се събере за колеж или каквото там е необходимо.

Инвестирате ли за децата си? И как?

# 1
 • Мнения: 314
Тук всяко дете получава от държавата месечно една сума, с която родителите решават какво да се прави. Засега само ги събираме в сметка на детето, но смятаме да ги влагаме във акционни фондове по наш избор (или други структурирани продукти, терминологията ми куца на бг), обикновено дългосрочно се рентират по-добре от спестовни влогове. Самото образование тук е безплатно, а има и стипендии и заеми, така че не инвестираме точно с тази цел, смятаме като навърши определена възраст да му дадем да разполага с парите и да ги използва за каквото реши.

# 2
 • Мнения: 907
Да, инвестирам в себе си  Laughing. Против съм разни фондчета - сега имат по 1-2%. Децата имат от бабите и дядовците малки начални сумички за такива цели, но не сме отваряли такива фондове, същите пари инвестирам в депозити напр. или в имоти. Печалбата ще е по-голяма, а и ще наследят. Боже, като си помисля, аз дойдох тук с 200Фр, имах 1-2г стипендия и после работех със скапания статут на студентка, който практически не ми даваше и право да работя. Не съм се закъхарила - ако искат да учат, ще намерят начин да се издържат. Моите проблеми няма да ги имат, а тук за висше образование таксите са поносими, остава им само да живеят от нещо докато учат.

# 3
 • usa
 • Мнения: 3 491
Някой в САЩ да е инвестирал чрез 529 плановете? И ако да, чрез кой щат го правите?

# 4
 • toronto
 • Мнения: 198
Ние нямаме доверие на разните там фондчета за образование. Прекалено много са подводните камъни. Засега отделяме малки суми седмично и ги депозираме в отделна сметка за детето. Дано се събере за колеж или каквото там е необходимо.
Инвестирате ли за децата си? И как?

в обикновена сметка е равносилно на "под дюшега"  Wink
аз ли4но съм и отворила RESP в определена банка на всеки 4ек автомати4но ми теглят сума(2 пъти в месеца).. мисля 4е е много добър избор,защото и банката и говернмента ти плаща лихва..но след 20 години.. кой знае .. как ще стоят нещата .. newsm78
и разни каси4ки из вкъщи..събират се стоинки на поразия ..  #Crazy било за "самолета за бг"..  hahaha
ако горкото знае 4е само4е  скоро няма да иде там..

# 5
 • Montreal
 • Мнения: 318
Разбира се! И двамата имат RESP от както са се родили и  мъжът ми ги управлява изключително успешно (това му е професията). Мисля, че добре ще им дойдат след време тези пари.

# 6
 • Toronto-Canada
 • Мнения: 369
 И ние мислим в отваряне на RESP само  дето още не сме се наканили да извадим SIN  Embarassed

 Гери, и аз ви го препоръчвам RESP пред обикновен влог. Първо,че вноските спадат облагаемият доход и от там по-малки данъци и второ държавата дотира определена сума към спестяванията. А простата сметка показва, че ако се отделят по 50 долара/месец, за 20 години се генерират 12 000 долара (е + парите от говърмънта и лихвите), но пак са недостатъчно за някаква по-хубава професия. Особено както нашта мома си избра да става зъболекарка от прощъпулника   Blush

# 7
 • Мнения: 636
Това, което знам за РЕСП:

1. Плащат се какви ли не годишни такси за поддръжка на фонда. Нали все от нещо трябва да печелят  Thinking И ето - отлетели ти лихвите.
2. За риска от инвестицията нямам оплаквания - всеки сам решава къде и с какъв риск да инвестира и какви да са дивидентите съответно. Тути Фрути, късметлийка си ти!
3. До колкото си спомням трябва да внасяш $2400 на година, за да може държавата да дотира някаква сума. Моля да ми разясните ако бъркам.
4. Университетите, които приемат суми от РЕСП са в определен списък. Ако детето реши да учи в Харвард например, не могло. Това го знам от ухо на ухо. Ще се радвам ако ми разясните.

Изобщо как работят РЕСП фондовете? Някой с опит? Можеш ли да ползваш парите за други цели, освен образование? Ами ако детето реши да не учи?

Една позната скоро ползва РЕСП-то за образованието на дъщеря си. Фондът се разплати с университета - таксите за 4 години. Останаха 10тина хиляди, които познатата ми получи на ръка. Не разбрах колко е вкарала през годините, така че не зная дали има сметка.

Друг е въпросът, че след бакалавърска степен (което ще се покрие от фонда) за почти всяка професия се изисква още 3-4 години учене по специалността...

# 8
 • Vaudreuil Canada
 • Мнения: 2 596
Pisanka на нас ни казаха че SIN-а може да се извади до 1 година след отварянето на RESP. И още нещо - тези пари са данъчно облагаеми, така че нищо не намаляват, но си получаваш лихвите по тях, които не са малко.

# 9
 • REGION OF PEEL, CANADA преди ВАРНА
 • Мнения: 676
Да, ние инвестираме във фонд за образование на децата. На Раян сме му направили още преди да навърши година и ве4е 3-та година ни пращат годишен от4ет за сумата и лихвите, няма никакви такси за фонда които да сме платили.

# 10
 • Мнения: 636
Раян'с мам, ако не е неудобно, би ли разяснила какво е натрупването на средства по фонда? Можеш да ползваш примерни цифри и процентно съотношение на лихвата и държавни вноски.

Pisanka на нас ни казаха че SIN-а може да се извади до 1 година след отварянето на RESP. И още нещо - тези пари са данъчно облагаеми, така че нищо не намаляват, но си получаваш лихвите по тях, които не са малко.

Уф, ново двеста... и аз мислех, че са необлагаеми, както вноските по РРСП.

За съжаление едва ли има някой между нас, който е внасял 15-20 години и е употребил сумата по предназначение, за да ни светне за цялата процедура  newsm78

# 11
 • на кея до телевизионната кула
 • Мнения: 2 093
Гери много хубава тема отвори, за всички ще е от полза. Аз мисля че RSEP не е лоша идея и сьщо не мисля че имаше много такси, все пак е инициатива на дьржавата. За мен най-голямото неудобство е че парите трябва да се използват за училище, но различните планове предлагат разновидности, като от рода, че братята или сесттрите на титуляра на плана, могат да се вьзползват сьщо. Аз по едно време доста се интересувах от подобни неща и другия вариант е да инвестираш, но там има други неща. Става вьпрос за това дали ти ще се занимаваш и ще си поемеш риска или ще се обьрнеш кьм брокер и ще плащаш големи такси. Аз лично не се виждам много да купувам и продавам акции и бих предпочела да се вьзползвам от учебния план. Сьщо, като казваш че спестявате, най-добре е да го правите с ING bank, те дават много по голям интерес от другите банки на спестовните влогове.

# 12
 • Montreal
 • Мнения: 318
Към Gery R.: TУК има подробна информация за RESP.

Ако сметката е към банка, не би трябвало да има разходи. Ако е към брокерска къща (така ли му с е вика  newsm78), има фиис.
Ако например внесеш  2400 на година, което е максималната вноска, правителството дава 20% (за суми под 2000$ е по-малък процента май).

Много пъти ми го е обяснявал мъжът ми, ама аз не съм от най-попивателните явно. Като цяло всичко зависи от вашите възгледи и финансови цели.

И накрая: вноските в RESP не се освобождават от данъци, за разлика от RRSP!

# 13
 • Мнения: 636
Мерси, Тути Фрути.

Сега го четох. Ето интересни извадки:

You cannot deduct RESP contributions from your income on your return.

Canada Education Savings Grant (CESG) - Since 1998, Human Resources and Social Development Canada pays a 20% Canada Education Savings Grant on the first $2,000 of annual contributions made to all eligible RESPs for a qualifying beneficiary.
As of January 2005, the CESG rate increased on the first $500 contributed to an RESP for a beneficiary who is a child under 18 years of age. The CESG rate has increased to:

    * 40% if the child's family has qualifying net income for the year of less than $36,378; and
    * 30% if the child's family has qualifying net income for the year in excess of $36,378 but not exceeding $72,756.

All other RESP contributions eligible for the CESG will continue to qualify at the rate of 20%. The maximum CESG amount that a beneficiary can receive is $7,200.

There is an annual limit and a lifetime limit on the amounts that can be contributed to RESPs. For each beneficiary, the annual limit for contributions to all RESPs is $4,000 and the lifetime limit is $42,000.

The Canada Learning Bond will provide an initial $500 to children born on or after January 1, 2004, in families entitled to the National Child Benefit (NCB) supplement for the child, followed by up to 15 annual $100 entitlements for each year the family is entitled to the NCB supplement for the child.

Contributions do not necessarily have to be made to the RESP in order to receive the Canada Learning Bond.
# 14
 • У дома
 • Мнения: 1 734
И аз искам да чуя за САЩ.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт