Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора
Това е рецепта за много разпространена в Калифорния закуска с мюсли.  Бързо се прави и заради меда има голям срок на годност (аз редовно правя за мъжа ми веднъж през почивните дни и после по цял месец, че и два!)

  • 6 чаши овесени ядки (аз купувам от насипните в Kaufland)
  • 5 супени лъжици мед
  • 1 пакетче канела
  • половин шишенце ванилия
  • 1 чаша стафиди
  • 1 чаша орехи
  • 1 чаша олио
  • по желание могат да се добавят и други сушени плодове и ядки, експериментирайте Hug

1. Овесените ядки се смесват с олиото, меда, канелатаи ванилията и хубаво се разбъркват (аз обикновено с ръце го правя Smile)
2. Прибавяте ядките.
3. Пекат се в загрята фурна (180-200 С) върху хартия за печене 10-15 минути след което се разбъркват.  Разстилат се на пласт околосантиметър и половина.
4. Пекат се още приблизително 10-15 минути (докато станат златисто кафяви).
5. При изваждане от фурната веднага се изважда хартията с Гранолата и се оставя да изстине.
6. Когато изстине се разтрошава но не на много ситно и се съхранява в буркан или друг съд с капак.

Сутринта слагате няколко лъжици Гранола, може малко плодове и студено прясно мляко и всички са мнооого доволни!  Love

Може да се яде също и с кисело мляко и да се увеличи меда, защото аз обикновено харесвам по-малко сладко.

Надявам се да ви хареса Smile
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 891
Ето това е закуска само за мен! Благодаря!Като бяха децата малки им правех един крем със запечени с масло овесени ядки,обезкостени вишни от компот и млечен крем.
  Ще се пробва задължително, но като се сетя как ухаят запечени с масло и мед овесените ядки и smile3508
Цитирай


Мнения: 8 579
Звучи ми необичайно, но интересно, и понеже съм любителка на мюслито, ще опитам да го направя, да видим какво ще излезе. newsm78
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Притеснява ме печенето - да не объркам нещо, но ще го пробвам да го направя  bowuu
Цитирай
Радвам се че ви харесва Smile
Всъщност половината "корнфлейкс" който дават по филмите си е всъщност гранола!
Jujka, не се притеснявай за печенето. Няма какво да объркаш!
Всичко е много по-лесно от обясненията  Blush
Но ако искаш можеш да изпечеш половин доза първо и после другата половина за да прецениш по-препечено ли ти харесва или по-малко Smile
А иначе за аромата...ммммммммммм.. Love страхотен права си Bilqna_69!
Цитирай

най-шареното място

Мнения: 7 781
Мерси!!!!
Интересно е и ще опитам.
Преди време аз смесвах различни ядки и леко запичах - да се препекат овесените ядки, после прибавях и сушени плодове и в буркан. Но в последно време не съм правила. Сега ще направя и двата варианта!
А залети със сок са още по-хубави според мен.

Ароматът е приказен наистина - като правя сладки със стафиди и овесени ядки с дни мирише на тях в къщи Smile
Цитирай

Там край гората

Мнения: 202
Но какво има да смесвате, и да печете във фурна!В Бг продават такова мюсли със стафиди, орехи и мед, има също и с ябълки и канела. Има го 2-3 комбинации. Купувала съм го много пъти от Метро. Забравих името написано на пакета, но беше супер! Ако някой се интересува-да го търси в Метро при пакетите с мюсли. Разфасовката е 250 гр и струваше около 2.60 лева. Дано съм била полезна!
Цитирай


Мнения: 1 378
Какво е "гранола"?

Цитирай

София

Мнения: 19 741
Тази чаша олио ме притеснява - става доста калорично, не че другите продукти не са. newsm78
Немога ли да го заменя с нещо? Вода? Мляко?
Цитирай

под тепетата

Мнения: 1 891
813, никой не казва че в БГ няма мюсли, но е в суров вид.Печено във фурната с добавките е нещо съвсем друго.Аз лично смятам да смеся олио и масло,ако е само масло има опасност да загори, не обичам стафиди и ще ги пропусна.
 denis_d,ако прибавиш вода или мляко, тогава няма да се пече, а ще се вари.Целта е да се изсуши и да се прибере в буркан, а при употреба да се залее с течност.Ако е влажно в буркан ще мухляса.
Bonbonesa,извинявам се, че отговорих вместо теб   bouquet, ако не съм права, поправи ме.
Цитирай
Арт мама, вярно е с прясно изцеден сок е супер!  Мъжа ми също много го обича в "блендирани" замразени плодове и банан.

Иначе за идеята да си купуваме готовото пакетирано, аз съм против всичките допълнителни съставки, консерванти, изкуствени подсладители и въобще непроизносими съставки! Sick

Цената е може би и по-малко от това като се има в предвид насипните ядки колко са евтини!

Denis_d и аз отначало се притеснявах за калоричността на олиото в рецептата ако  прецените може да намалите или замените с по-полезна растителна мазнина.  Маслото би ме притеснило заради вероятността да се развали по-бързо. 

bilqna_69  Hug, благодаря много! Мазнината придава хрупкав вкус на Гранола-та (това е оригиналното име на зърнената закуска)

И последно една подсказка за всички: Ако оставите по-големи хапки (бучки) в сместа става още по-ефектно и приятно когато го схрускаш.....ммммммм....
Цитирай


Мнения: 2 811
Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Smile
Цитирай
Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Smile

Не се притеснявай изпитана рецепта е!  Меда и мазнината ги разбърквам хуубаво с овесените ядки и те си ги попиват.  След това разстилам на тънко върху хартията за печене.

Ако искаш да пробваш първоначално може да съкратиш рецептата на 1 чаша овесени ядки 1 лъжица мед и т. н.

А корнфлейксите по магазините винаги имат мазнина и пак си ги ядем с мляко, но и със сок става!
Цитирай

Sofia

Мнения: 336
Ей,ако знаеш откога се опитвам да открия начин и в БГ да ям от мюзлитата в чужбинско  Laughing.Какво ли не съм пробвала ,уж пише crispy,мюзли,плдове.....и досега не се бях сетила,че разликата е ,че тукашните всичките са сурови!А,"онези" са точно това, което ти описваш-препеченко,хрупкаво и ароматно!Благодаря за идеята !!!! Hug
Цитирай

Sofia

Мнения: 336
Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Smile
Меда при запичането ще се карамелизира  и наистина е много вкусно.... Peace.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 26 отговора