Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора


Мнения: 310
може ли някой да ми каже как да приготвя суров хайвер
въобще как се яде?
само да не е пържен
мога ли да приготвя от него тарама?
Цитирай

София

Мнения: 19 735
нещо се обърках...нали точно тарамата е неразбит хайвер. newsm78

Кюфтенца - тарама+сирене +яйца+подправки-черен и червен пипер,сол...с лъжица се сипва в горещо олио и се пържи.
Цитирай


Мнения: 1 488
може ли някой да ми каже как да приготвя суров хайвер
въобще как се яде?
само да не е пържен
мога ли да приготвя от него тарама?
Хайвера се събира и измива. Слага се в бурканче с много сол. Познава се, че е "узрял" като порозовее, даже по-скоро става оранджев. После рецептата е така:
1 супена лъжица, (може с камарка) хайвер
4 филии сух хляб
1 малка главичка настърган лук
около 50 грама олио, но може и мало повече
1 чаена чаша вода

Натрошава се хляба на дребно. Залива се с водата. Слага се хайвера, лука и почваш да пасираш, като добавяш и олиото постепенно. От сол няма нужда, защото хайвера е солен. Това е. Количествата са ми плаващи, защото зависи колко са дебели филиите, дали обичате повече да е мазничко и т.н. Така че важните моменти са : водата да е достатъчно да намокри хляба, но да не стане пък много воднесто и рядък хайвера и да се разбие добре. Пробвала съм и повече и с по-малко лук, все става. Така, че няма страшно-ще се изяде (много е вкусно) Very Happy
Чувала съм и че вместо хляб слагат грис, но не знам как. Мисля, че с грис ще се стегне повече, защото иначе си е като кашичка, а не както го продават. Ако някой знае, моля да каже... Praynig
Цитирай


Мнения: 310
Abigale,

Имам няколко въпроса за този суров хайвер:

напрактика той остава суров ( не минава през топлинна обработка) и не е ли рисковано да се консумира така след това - бактерии, вируси?

Колко време престоява със солта , на стаина температура ли е или в хладилник?

Ние в къщи страшно обичама тарама но ми е трудно снабдяването с хайвер? В момента има суров по магазините. По някога купувам една пушена риба и от неиния хайвер правя тарама ама рибата никой не я яде.
Цитирай

Враца

Мнения: 4 380
Почти по същия начин го правя и аз, но слагам и лимонов сок.
marsie, моето семейство приготвя така хайвер от години и до сега не сме имали проблеми. Може би солта убива това, което не трябва да си похапваме. За другия ти въпрос- държа го в бурканче в хладилника. Сега имаме от щука, която като риба не ни хареса, но хайвера става страхотен!
Цитирай


Мнения: 1 488
Ох, да ти кажа и мен ме беше страх. Първия път ядох малко, да видя ще има ли странични ефекти.. Embarassed Но няма! В хладилник се държи естествено. Ами мисля, че може да отиде месец, че и повече докато узрее. И аз съм такава подозрителна като теб. Даже избягвам да давам на детето, но то и без това не настоява. Но се слага доста сол- тя има консервиращ ефект. За да си малко по-сигурна просто вземай хайвер от познати хора и рибата да е прясна. Сега е сезона,в който рибите започват да имат хайвер-така че: В атака! Laughing Аз прочетох в друго мнение, че слагат повече олио и хляб. Пробвах с 5-6 филии хляб и около 150 мл олио и разбивах по-дълго. Стана още по-хубав. Като купешки направо. Даже отначало ми стана по-рядък (повече дойде водата) и се наложи както беше почти готов да добавя още една филия. Сгъсти се и стана супер. Ако имаш въпроси-пиши. И аз отскоро правя, но се специализирах.
Да, забравих и лимоновия сок или разтворено лимонтузу. Но и без него става. Very Happy
Цитирай


Мнения: 310
Момичета, благодаря ви за отговорите  Love

Суровият хаивер от магазина ли го купувате или от уловена риба?

Аз имам възможност да се снабдя само с купешки и се чудя дали да се престраша
Цитирай


Мнения: 108
Може от сурова риба или купен. Престоява в хладилник дори повече от месец. За да го познаеш, зрънцата трябва да станат по-твърди, да не е воднист хайвера. А относно лимонтузуто, което предлага Абигейл, аз не съм много съгласна, по-добре да се сложи половин лимон, но от лимонтузуто може да имате болки в стомаха. А пък без лимон става по-тежък хайвера. Аз го правя с повече хляб и повече олио, така не става много солен. Някъде по-назад съм дала моята рецепта ако някой се интересува ще я напиша пак.
Цитирай


Мнения: 1 488
 Very Happy Естетсвено, че лимона е по-добър! Peace
Цитирай


Мнения: 310
Момичета,

Да ви питам още нещо.

Осолих суров хайвер както ми обяснихте. Около 500г с около 350 г сол. Тази сол достатчно ли е, много ли е, малко ли е? Нямям никаква идея Thinking


 
Цитирай

Plovdiv

Мнения: 77
Ще напиша рецептата за хайвер с грис, който аз разбивам. Така го правя от мноого отдавна и винаги става страхотен.
1 каф. чашка грис + 4 каф. чашки вода се сваряват. На дъното на купата, в която разбивам хайвера слагам 2 с.л. тарама и хубаво я начуквам да се спукат зрънцата.
Добавям топлия грис и започвам да разбивам с миксер, като наливам по малко олио в началото, след това увеличавам струйката. Отива ми към 1л. олио /става 1 купа хайвер почти/. Ако ми се види много гъсто или ако започне да се пресича, наливам малко газирана вода. Пробва се на вкус за солта, когато е добре, спирам да наливам олио. Накрая овкусявам с лимонов сок и сока от 1 малка настъргана главичка лук.
Това е. Става бързо и е много пухкав и гладък.
Ще се радвам ако съм била полезна!  bowuu
Цитирай


Мнения: 1 488
Откога търся рецепта с грис- благодаря divas!   bouquet

marsie,мисля, че е достатъчно. Very Happy
Цитирай


Мнения: 16
Аз снощи разбивах хайвер, и обощо взето го правя често,този който е готов осолен е мноого солен,ако можеш да си отделиш от прясна риба ,като купуваш е най-добре,най-добре е като има оформени зрънца.Необходимо е да престои със солта поне седмица в хладилник ,разбира се.divas ти е дала страхотна рецепта с грис, само мога да добавя, че ако не обичаш да ти е мазно, аз поне гледам да не слагам много олио -на две лъжици хайвер,които с дървена лъжица и 1-2 с.л олио стривам слагам или грис, както е при divas или 5-6-7 филии бял хляб, с корите наливам олиото-1-1 1/2 чаша ,1/2 глава лук и всичко пасилам с ножа на пасатора.Разбира се става гъсто и започвам да разреждам с топла около 40 градуса вода ,наливам около1-2 чаши като след всяко ливване пасирам,докато постигна гъстотата и пухкавостта,която желая, накрая добавям сока от 1/2 или 1 лимон.Никога не ми се е пресичало. Не е мазен.Става една голяма купа, която свършва за отрицателно време.

Много е важно рибата да е морска или океанска,изобщо речните риби не се ядат сурови,колкото и да са пресни, хайвера също.Аз поне спазвам.
Цитирай


Мнения: 1 488
Така ли? Защо?
Цитирай


Мнения: 310
Момичета,

Много ви благодаря за рецептите.  Love Love
 
Моят хаивер от Solea solea - плоска риба , поне така каза продавачката.

Така приготвения осолен хайвер до колко време може да издържи в хладилника?
Чудя се дали да не направя по-голямо количество но колко дълго мога да го съхранявам?



Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора