Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Сливен
 • Мнения: 369
Здравейте, момичета!
Пуснах темата в "Деца с увреждания и хронични заболявания ", но ще я копирам и тук:
В градината на дъщеря ми има момченце с аутизъм и то е повода да пиша тук. Дали има точна диагноза и каква е тя - не знам. Самата аз знам сравнително малко по темата. Сега, преди да започна да пиша, прочетох няколко статии и изтеглих още няколко, които ще прочета по-късно. Но все пак искам да задам въпроса си. На кратко - интересува ме какви права има детската градина в този случай? Самите служители в градината не знаят. Чудеха се към кого трябва да се обърнат за информация. Идвала някаква психоложка веднъж или два пъти седмично, но тя оставала за 15тина минути и си тръгвала. Проблемът е там, че от притеснение момченцето да не избяга, учителките извеждат нашата група само във вътрешния двор. А той е с размерите на една занималня и почти не влиза слънце в него. Съответно вече има родители, които искат да изместят децата си в друга група. На мен лично, това също не ми е приятно.
И така - могат ли от градината да се обърнат към някоя организация и да настояват за учител специално за това дете? И изобщо на какво имат право? Семейството на детето е отказват да го взимат по-рано, а учителките са си прави да не смеят да го извеждат навън, защото наскоро е имало случай, в който детето е избягало през прозореца, като преди това само си е отворило спуснатата отпред ролетна щора.
Не искам да ме разбирате погрешно. Не съм против това детето да е в нашата градина. Дори напротив. Сматам, че за дъщеря ми е много полезно да израстне с "различно" дете около себе си и да се научи да се държи нормално с различните. За съжаление от така създалата се ситуация страда и тя, затова и обещах на една от госпожите да разпитам за правата на градината в този случай.

# 1
 • София
 • Мнения: 903
Насадила те е тази госпожа.
Като учител ти го казвам. Това е задача на директорката. Родителите на детето им съчувствам, но истината е, че не може да се очаква деца с различни нужди да бъдат заедно в еднакви групи, затова и по-нагоре има всякакъв вид учебни заведения.
Едно е да се свиква с присъствието на такива дечица и възрастни хора и да се проявява нормално, спокойно отношение към тях, друго е да страда цялата група - това е недопустимо.
Не се чувствай виновна, кажи им да си свършат работата във вашата детска градина, ако трябва да се обърнат към социалните служби и към организациите за защита правата на децата, като в този случай трябва да се защити правото на нормално развитие на групата.
Разбирам казуса много добре, трудно е да се каже такова нещо на родителите на детето, кой не се притеснява неговото дете да не е с проблеми! Но е редно да се съберете родителите и да поговорите с въпросните хора и то доста настоятелно.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 820
О!
Какво общо има аутизмът с предоставената от детската градина възможност едно дете/със или без увреждания/  да напусне сградата по какъвто и да било начин?!

Проблемът не е в детето,а в сигурността на градината.
Защо ги извеждат САМО във вътрешния двор?!Значи от другия двор може да се излезе, така ли?
Каква е гаранцията, че някое "нормално" дете няма да реши да "се поразходи" навън?!
Аз ли не разбирам?! newsm78

Пак прочетох темата и, да си призная,обхвана ме някакво такова чувство, сякаш.....абе.....търсят се ПРАВА да се освободят от това дете.Тези случки с неизвеждането на цялата група, с излизането през прозореца....
Аз все си мисля, че се настройват родителите, за да вземат мерки да принудят детето да напусне.То така ще е по-лесно на учителките, безспорно, но подобни деца е добре да се адаптират в нормална среда от малки.Хора, хайде да не ги изолираме от деца, ако това не е крайно наложително за самите тях.

Последна редакция: нд, 25 мар 2007, 22:13 от КЛОНКА

# 3
 • София-България, Израел - където си поискам
 • Мнения: 2 617
Съвсем наскоро е открит център за такива деца. Помня, че е някъде на бул.Стамболийски, но за съжаление на помня номера, мисля че няма да е лошо да се обърнат там за помощ. Доколкото помня децата могат да оставатпо 3-4 часа в този център.

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
По какво разбрахте, че е аутизъм.

# 5
 • Мнения: 6 142
Съвсем наскоро е открит център за такива деца. Помня, че е някъде на бул.Стамболийски, но за съжаление на помня номера, мисля че няма да е лошо да се обърнат там за помощ. Доколкото помня децата могат да оставатпо 3-4 часа в този център.
Кенга живее в Сливен.

По темата не мога нищо да ти кажа, за съжаление. За аутистите знам това, което съм видяла по филмите, разбирай "Рейнман" и още два - три. От тях оставам с впечатление че аутистите не са хора, които обичат промяната, така че надали дететнцето ще зареже познатата му обстановга (градината), за да изследва широкия свят.

Но въпросът, поставен по-горе, е напълно резонен: обезопасена ли е изобщо градинката на детското заведение, щом госпожите се притесняват да не избяга дете?

# 6
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
Сигурна ли си,че причината децата да не се извеждат е в това дете?Не допускаш ли то да е оправданието на учителките, на които не винаги им се излиза?
Всяко дете би могло да избяга от детската градина, не е нужно да има някакво увреждане.Не се настройвайте негативно към конкретното дете- то вероятно има съвсем други виждания за бягството от градина.Освен това реакцията на останалите родители е от огромно значение как "групата"ще се отнася с това детенце и съответно каква ще му е реакцията.

Последна редакция: нд, 25 мар 2007, 21:53 от kartinka

# 7
 • Мнения: 4 554
   Семейството на детето е отказват да го взимат по-рано, а учителките са си прави да не смеят да го извеждат навън, защото наскоро е имало случай, в който детето е избягало през прозореца, като преди това само си е отворило спуснатата отпред ролетна щора.
   И кое дава право на учителките да ти разказват каква е диагновата на детето. Аз издирвам деца аутисти, но такава информация не ми дават лекарите, защото нямат право. И са положили Хипократова клетва. Явно трябва да се обърна към детски учителки.
   Щом едно дете е вдигнало щората и е излязло, значи и друго може. Къде са били учителките в това време?
   Вместо да си търсят правата, каквито нямат, по добре да си изпълняват задърженията. Те не си знаят задълженията, тръгнали да си търсят правата.

# 8
 • Мнения: 147
Какво общо има аутизмът с предоставената от детската градина възможност едно дете/със или без увреждания/  да напусне сградата по какъвто и да било начин?!


Каква е гаранцията, че някое "нормално" дте няма да реши да "се поразходи" навън?!


Подкрепям мнението на сто процента, а що се отнася до отношението към "различните" и то деца... просто нямам думи и не мога да проумея и да разбера някой майки #Crazy. Да не забравяме, че може да се случи на всеки... (да пази Господ!).

# 9
 • Мнения: 4 554
Съвсем наскоро е открит център за такива деца. Помня, че е някъде на бул.Стамболийски, но за съжаление на помня номера, мисля че няма да е лошо да се обърнат там за помощ. Доколкото помня децата могат да оставатпо 3-4 часа в този център.
Тоя център е за 40 деца. В България са 14 000. Засега това е единствения център.

Последна редакция: пн, 26 мар 2007, 10:08 от Wolf

# 10
 • USA
 • Мнения: 4 630
Аз не мога да схвана за какви права на градината става въпрос? За отстраняване на детето ли?

# 11
 • софия
 • Мнения: 165
Според мен е гадна манипулация от страна на учителките,дано не съм права...........но нещо ме кара да си мисля,че понеже тези дечица са доста трудни за отглеждане и искат по специални грижи и внимание,на някои хора не им се занимава.........пък и според мен нямат законното право да откажат на родителите да го приемат и затова манипулират по този начин родителите.Ако се окажа права ще е много тъжно Cry

# 12
 • ruse
 • Мнения: 888
извинявайте, но детето с аутизъм също има право да е в градината; нали за това се бори обществото за интегриране на децата със специфични нужди...,детенцето нищо не е виновно Naughty, явно там не си гледат работата...никой не може да изгони детенцето просто защото е увреждания /било то физически или психически/ , напротив трябва да си помагаме...

# 13
 • София
 • Мнения: 1 986
Детето с аутизъм, както и всички деца, има право да бъде в нормална детска градина. Hug
Но ...
Имат ли учителките нужната квалификация и специалност, за да работят с него? newsm78
Достатъчна ли е психоложката, която работи с него по 15 минути два пъти в седмицата? newsm78
Дали няма да му навредят повече другите деца, когато го елиминират, или не играят с него, или го избягват?  newsm78
А дали учителките могат да обърнат внимание на това дете, като имат толкова много деца за гледане? newsm78
А що се отнася до това, че учителките не извеждат децата навън, заради него, защото ги е страх - ами да го държат за ръката и да извеждат всички навън.

# 14
 • софия
 • Мнения: 858
темата е много болна...Да се адаптират различните деца-да.Но има ли условия в нашите д. градини и училища за това?Въпросът е риторичен защото всички знаем че няма.тези деца искат много повече внимание-значи трябва допълниително персонал.А пари за такъв няма !Вярно е че трябва да сме толерантни но ето ви 1 случай за който разбрах от моя позната.В класа на дъщеря и има дете с психични отклонения което тормози останалите.много е агресивно-боде ги с химикалка по лицата"залива ги с врелия чай и тн.Част от часовете пропадат защото то излиза и учителката естествено хуква да го гони.За усвояване на учебния материал по време на час и дума не може да става.Тогава къде са правата на останалите деца?Ако става въпрос за здраво но невъзпитано дете проблема се решава-водят го при директора викат родители и тн.А втози случай?повярвайте не искам да съм гадна но не трябва правата на едни деца да са за сметка на други.Та мисълта ми беше че адаптирането на различните  деца трябва да се прави само тогава когато има условия за това. newsm12

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт