Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Проблемно забременяване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора

до морето

Мнения: 494
Здравейте момичета, това са резултатите от хормоналните ми изследвания направени на третия ден от цикъла:
Пролактин 7.69 - реф. ст-ст - 1.9-25.9
Лх .            6.41 - реф ст-ст - фол.фаза 2.4 - 12.6
ФСХ           7.04 - реф - ст-ст - фол. фаза 3.5 - 12.5
Естрадиол 50.62 - реф - ст-ст - фол. фаза 12.5 - 166
ФТ4 - 57.91 - реф ст-ст - 12.0 - 22.0
ТСХ - 0.057 - реф ст-ст - 0.27 - 4.20
Ендокринологът ми изписа за два месеца Пропицил 2х2 и витамини поради лошите стойности на хормоните на щитовидната жлеза /ФТ4 и ТСХ/. Спомена нещо, че няма да ми изписва бета блокер за сърцебиенето, защото ако се получела бременост да може да се образува плацента. Въпросът ми е при тези стойности на щитовидните хормони може ли въобще да има овулация? Предишната ендокриноложка ми забраняваше всякакви опити докато хормоните не влезели в норма и така близо 3 години. Изследвала съм и ТАТ там /преди 5 месеца/ резултатът е  112 при норма < 12, това показва наличие на автоимонно заболяване, но от там нататък нищо не са ми изписвали за това.
Другият ми въпрос е от съотношението на Лх и ФСХ можеше ли да се прогноза ПКЯ? Предния месец на гинекологичния преглед яйчниците бяха чисти /след 6 месеца прием на Дияна и 3 месеца Андрокур и последвала стимулация с клостил/, но сега забелязвам онези пъпчици по рамената си - та си мисля какво още трябваше да се изследва.
Още един предъвкван въпрос мисля, че и аз му знаех отговора, но сега леко съм паникьосана - Естрадиола какво показваше?
Цитирай


Мнения: 215
Здравей, мила:)

По мое мнение половите ти хормони са добре и съотношението ЛХ към ФСХ е добро.По стойности на естрадиола се съди за качеството на яйцеклетката /в хода на овулацията обаче/, а на 3ти ден показва дали този цикъл може да се очаква овулация.
Проблемни са обаче ТСХ и ФТ4. Те говорят за хиперфункция на щитовидната жлеза,а това само по себе си значи липса на овулация или лоша овулация.Аз също лекувах около 10 месеца с пропицил хиперфункция и Хашимото/високи нива ТАТ И МАТ? и след това забременях.
От все сърце ти го пожелавам и на теб!
И един приятелски съвет - ако имаш възможност следи си щитовидните хормони като ст-ти всеки месец и всеки месец прави консултация с ендокринолог за коригиране на дозата, защото много лесно може да се мине от едната крайност хиперфункция към другата хипофункция на жлезата.
Цитирай

до морето

Мнения: 494
Благодаря ти vkas, надявам се този ендокринолог да знае какво върши, защото се въртя в този кръг вече 5 години и това с 10 -те месеца лечение ми звучи много обнадеждаващо. Явно не съм имала късмет да попадна на точното място, винаги тогавашната ми ендокриноложка ми казваше "За къде бързам да забременявам, като още съм на 25, 26, 27 и т. н. години."
Смяташ ли, че ще е добре да си изследвам естрадиола този месъц пак и кога да го направя, за да се ориентирам по въпроса за ов?
Цитирай

ГОре на черешата...

Мнения: 11 195
dushka, на съпруга ми при почти същите стойности на хормоните бе поставена диагноза тиреотоксикоза и беше на лекарствена терапия 2 години...не че те плаша, но това си е сериозно заболяване и трябва да се подходи много отговорно към него.
Успех Peace!
Цитирай


Мнения: 553
Душка, пиша ти и тук. Аз съм с Хашимото. При мен TSH беше леко завишено, FT4 в норма, ТАТ също, но МАТ ми беше 600 при норма до 34. Вече малко повече от година съм на еутирокс и при последното изследване МАТ е почти в норма (ако не са сбъркали нещо  Confused). Аз на своя глава си пия и селен (четох, че го препоръчват), а напоследък и аспирин протект 100 мг. (той ми беше изписан и заради други проблеми с вените).
По принцип знам, че ако щитовидната жлеза не функционира нормално, може и да нямаш овулация. Аз си имам, но за сега и бебе няма  Sad А наличието на антитела може да пречи на имплантацията и износването на бебето. Затова е много важно да намериш добър ендокринолог, да вкараш хормоните в норма, а ако може и антителата също. С антителата става малко по-бавно, но не е невъзможно. При бременност също трябва да се следиш много внимателно, защото недостигът на тироксин може да попречи на развитието на мозъка на бебето.
Стискам палци скоро да се похвалиш с успех  Praynig
Цитирай

до морето

Мнения: 494
mishana отново благодаря. Овулацията я проверявах предния месец чрез тестове, температура и фоликуметрия. Първите два метода отчетоха наличие на ов, а третия не. Дойде ми на 28.мия ден от цикъла, на 14 температурата ми скочи от 36.7 на 37.2 и така се задържа 12 дни. Не знам какво да мисля.
Цитирай


Мнения: 553
mishana отново благодаря. Овулацията я проверявах предния месец чрез тестове, температура и фоликуметрия. Първите два метода отчетоха наличие на ов, а третия не. Дойде ми на 28.мия ден от цикъла, на 14 температурата ми скочи от 36.7 на 37.2 и така се задържа 12 дни. Не знам какво да мисля.
А кой ден те гледаха на ехографа? Може да сте изпуснали момента, знам ли  Rolling Eyes Поне моят опит показва, че в деня на положителния тест за ову (пикът на LH) на ехограф се вижда пукащ се фоликул. Значи ако ме гледат на следващия ден, фоликул вече няма да има.
Цитирай

до морето

Мнения: 494
Може и това да е било, гледаха ме на 14 - ти ден, а тогава вече теста за ов беше отрицателен. Положителни бяха тестовете на 12 и 13 -ти ден. Температурата се вдигна на 15 - ти ден. Абе да видим този месец какво ще става. Мисля да започна тестовете от 11 - ти ден, меря и темп. и мъжът ми се закани да ме "притеснява" неуморно.   Embarassed
Цитирай


Мнения: 553
Може и това да е било, гледаха ме на 14 - ти ден, а тогава вече теста за ов беше отрицателен. Положителни бяха тестовете на 12 и 13 -ти ден. Температурата се вдигна на 15 - ти ден.
Така както го описваш, според мен овуто ти е било на 12 или най-късно на 13 ден. Температурата се вдига след овуто.

Мисля да започна тестовете от 11 - ти ден, меря и темп. и мъжът ми се закани да ме "притеснява" неуморно.   Embarassed
Ами тогава ти пожелавам много приятни "притеснения"  Wink и после  EFP
Цитирай

Бургас

Мнения: 244
И аз съм с Базедова.Вече 10 месеца се боря с това чудо/от къде ми дойде на главата не знам/.Започнах с 10 пропицила и бета-блокер ,сега съм само на 1 пропицил и този месец имах ову за първи път от 1 година.Не знам да се пазим ли след като пия още пропицил или да започваме опитите?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 193
Момичета,моля ви кажете ми какво означава анти ТРО - 196.29lu/ml и ТG - 119.93lu/ml,при референтни стойности 0-12 за първото и 0-34 за второто.Моля ви някоя от вас,ако знае какво означава това да ми пише,Много се притеснявам.
Цитирай

сред маслини и портокалов цвят

Мнения: 1 177
ТРО е МАТ- антитела срещу щитовидната жлеза. Наистина са високи, сигурно е Синдром на Хашимото. Трябва да изследваш TSH, FT3, FT4 (това са хормони на щитовидната) и  TAT( това пак са антитела).
Трябва да направиш  и ехография на щитовидната. Не се притеснявай, просто си намери добър ендокринолог. Ако искаш повтори изследването на МАТ. Успех!

Това TG не го знам какво е. Дано се включи някой по-информиран.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 193
Благодаря,jasmin.TSH е 2.786 при реф.стойности:0.49-4.67.Имаш ли представа какво означава това?Благодаря ти предварително.
Цитирай


Мнения: 3 989
TSH е 2.786 при реф.стойности: 0.49-4.67.

Мисля, че е ок.

TSH при мен беше 3.36 (реф. стойности 0.35 - 4.5) и ми казах, че от 2.5 нагоре има съмнение за латентна хипотиреоза.
Последната ми стойност е 2.94 при същите реф. стойности и ендокринологът ми смята, че това е добре. Не съм приемала никакви медикаменти и билки. Между двете изследвания бях конизирана, но не мисля, че това е оказало влияние.
Днес бях пак да ми вземат кръв и в четвъртък ще разбера колко е TSH този път.
FT3 и FT4  бяха втория път в норма.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 3 193
Благодаря,cubbit!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора