Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Д-р Слънчева,
Бихте ли изброили кои от задължителните ваксини, прилагани в България, съдържат тимерозал?
Благодаря предварително.
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Не мога да Ви кажа, но ще проверя и допълнително ще Ви пиша.
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Благодаря Ви за поетия ангажимент!
Очаквам с нетърпение информацията, която със сигурност ще представлява интерес и за доста други родители.
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Давам адрес на една статия по този повод.
http://69.5.18.33/ahrp/cms/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=99
 Обобщено- ваксините, които се продават и правят в България не съдържаттимирозал.
В Европа още през края на 80 год. е прекратено внасянето на живачното съединение тимирозал като стабилизатор на ваксините. Това е проблем за ваксините произведени в САЩ. Там също значително е намалено или липсва живака като стабилизатор. Дмята се, че той директно уврежда мозъчните клетки и има отношение към заболяването Аутизъм.color]
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Много Ви благодаря за тази успокояваща информация.
Знам колко е опасен живакът и колко внимание му се обръща напоследък и точно затова зададох въпроса.
За съжаление обаче ми звучи малко прекалено оптимистично, като се има предвид, че Европейската лекарствена агенция за пръв път официално се е произнесла по въпроса за тимерозала едва през 1999г. и то само за да препоръча на страните членки да насърчат замяната на тимерозалосъдържащи ваксини с такива без живачен консервант.
Според мен темата е много интересна и като родители би трябвало да имаме достъп до пълната информация какви ваксини се слагат на децата ни. Може би някои от тях имат алтернативи, които можем да си купим от аптеката? Когато отида при лекаря за имунизация на детето ми, никой не ми показва опаковката на ваксината и съдържанието й. А и като неспециалист, честно казано досега не съм се интересувала. Но може би трябва.
Д-р Слънчева, разбирам ограниченото Ви време, но ако и за Вас темата е интересна, ще се радвам заедно да научим още по нея. Аз ще продължа да се интересувам и ако науча нещо ново, ще го напиша тук. А Вие като лекар можете да бъдете безценна помощ в търсенето на такава информация. Поздрави!
« Последна редакция: сб, 14 апр 2007, 11:44 от basilisk »
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Всъщност току-що открих ето този документ на Европейската лекарствена агенция от 2007, според който тимерозал (или тиомерзал, което е същото - етилживак) все още се използва в някои ваксини на европейския пазар. Пише още, че ползите надвишават риска и че все пак се препоръчва да се предпочитат ваксини без тимерозал когато може. А също и че трябва да се обозначава на опаковката, ако това съединение се съдържа във ваксината.
Дали пък ако се обърна към Агенцията по лекарствата няма да могат да ми дадат информация? Проблемът ми е, че дори не знам търговските наименования на ваксините, които се прилагат по имунизационния календар. Ще ми помогнете ли?
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Ето че българският Дифтеткок, който се прилага по здравна каса, съдържа тиомерзал:
http://www.bda.bg/bdias/203d.pdf
Има и дифтеткок без консервант, но при последното поставяне на ваксина на моето дете, лекарката не беше в състояние да ми отговори от кой вид е ваксината, нито дали има или няма тиомерзал. Друга опаковка, освен ампула без никаква информация върху нея, не можах да видя. Така и не знам коя ваксина се прилага сега - по принцип по новата наредба на бебета до 6 месеца трябва да се слагат ваксини без тиомерзал, но моето е на 2 години, така че ограничение няма.
От останалите ваксини повечето са без тиомерзал, само някои от прилаганите противохепатитни го съдържат, но в много малко количество, повече от 20 пъти по-малко от това в Дифтеткок.
Д-р Слънчева, вие имате ли информация коя ваксина дифтеткок се прилага в момента - със или без консервант? Или лекарят има възможност за избор?
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Нито една! Laughing
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
А тогава как се казва българската ваксина ДТК, която се прилага в момента?
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Няма специално име. Произнася се съкратено от ваксините които включва. - ДТК. Very Happy
Цитирай

София/Варна/Стокхолм

Мнения: 1 896
Не успях да открия продукт с такова име в регистрите в сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата. Ето тук са продуктите с "Д".
Писах им с въпрос - ще публикувам отговора тук, ако получа такъв.
Цитирай


Мнения: 5 760
Здравейте! Това е списък на медикаментите, но ваксините не са в тях дори и Бронховаксона. В googal търсачката можете да търсите ваксини ДТК, но там излиза наредбата на страната за васкините.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.