Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 128
Здравейте мами,
Преди малко разгледах темата за добрите частни училища и честно казано ми се ще да чуя мнения за добрите държавни училища. Синът ми е все още в детска градина, но все повече майки от обкръжението ми споделят че държавните и особено кварталните училища са пълна трагедия и трябва да направя всичко възможно да го дам в частно. Така ли е наистина-бих искала да споделите вашия личен опит-ако може. Въпросът не толкова до парите според мен-а дали учейки в такова училище детето няма по-късно да се превърне в аутсайдер за едно общество, което тепърва прохожда в това отношение.
Все още търсейки работа в наши условия ние ставаме свидетели на това, че първо-къде си завършил изобщо няма значение и второ-пробиваш ако се държиш така, че все едно си в джунгла расъл-хъс и амбиция, но не за придобиване на умения а как  да пробиеш на всяка цена без много труд и замиташ всичко по пътя си. А интелектът и работарството, както и културата -хич ама хич не се ценят. Естествено преди всичко е шурабаджанащината. Не вярвам да не сте съгласни с мен.

# 1
 • София
 • Мнения: 3 268
Ти си толкова предубедена,че не знам защо ти пиша,но реших все пак да споделя.Синът ми завърши 7 клас в 2СОУ "Емилиян Станев" в София с отличен успех.Приеха го в Националната Търговско-банкова гимназия след приемни изпити и оценки 5.25 по български и 4.70 по математика.Сега е 10 клас и не съжалявам,че учи точно в това училище.Който е умен и учи,успява.На който не му се учи,търси оправдание и все друг му е крив.

# 2
 • Мнения: 128
Не искам да спорим въобще и не знам какво в написаното от мен те е настроило така.
 Аз искрено се надявам да чуя само добри мнения за държавните училища,живот и здраве един ден да пратя сина си в такова. Става въпрос не за преди, а за моментното състояние на училищата-наистина хората меко казано се оплакват не, ами се чудят какво да правят. Синът ти е голям-самите ние когато сме учили не сме имали проблем, но сега-нещата са съвсем други. Малките са умни, но неграмотни-радвам се за сина ти и му желая успех. Но след като цяла нация говори за криза в образованието-не мисля, че е удачно да говориш, че който не се справял-все другите му били криви. 
Все пак ще се радвам да чуя мнения за конкретни училища в София,

# 3
 • София
 • Мнения: 9 006
Децата ми още не са ученици, но където и да учат, ще ги наблюдавам и контролирам изкъсо. Нямам вяра нито на държавни прехвалени, нито на частни училища. Само за справка ще кажа, че в елитнато руско училище /не му знам номера - на ъгъла на Аксаков и Шишман е/ детето на моя приятелка в 7ми клас не знаеше, че има разлика между И и Й. Подобни случки има и с деца от частни училища. Мисля, че всичко зависи от 1. самото дете, 2. преподавателя и 3. контрола у дома.

# 4
 • Мнения: 2 614
Аз съм на същото мнение като baibibi. Майка ми е начален учител и съм наясно с това как би трябвало да се подготвя един старателен и отговорен преподавател. Всичко е на късмет. По-добре се поинтересувай от началните учители в кварталното ти училище.
Що се отнася до втората част от поста ти, изобщо не съм съгласна. Не можеш да растеш обречен, че заради липсата на връзки нищо няма да стане от теб.  Peace

# 5
 • Мнения: 128
Не можеш да растеш обречен, че заради липсата на връзки нищо няма да стане от теб.  Peace

Това са твои думи не-мои, наистина много силно казано-но в моя пост не мисля, че вложих такъв драматизъм.
 Разбира се, че ако ставаш- ставаш и обратно-просто искам да дам най-доброто което мога на детето си-пък каквото сабя покаже,

# 6
 • София
 • Мнения: 7 263
Току що писах в една подобна тема. Според мен най-важното то първи до четвърти клас е преподавателя, а не училището като цяло. Никак не е маловажна средата, разбира се. Но ако имаш един добър преподавател със сърце и душа, който работи с желание и хъс и създаде на детето ти нужните навици и го насочи правилно, детето ти има много по-голям шанс за успех, отколкото ако попадне в т.нар "елитни училища" при посредствен и нехаещ преподавател без желание за работа.
Мой съвет обмисли добре и местоположението на училището сега не си даваш сметка, но ако примерно живееш в Люлин, а най-доброто хипотетично училище е в Младост - надали ще е много лесно и за теб и за детето. Дори да си съвсем свободна, самото прекосяване на целия град в двете посоки е губене на време, нерви и средства, които би могла да инвестираш в детето по друг повод.
Толкова от мен и успех!

# 7
 • София
 • Мнения: 3 268
Да,средата е важна,учителите също.До седми клас при всички случаи ще има в класа и добри и лоши деца,както кадърни и не толкова кадърни учители.След това вече всичко пак зависи от избора на училище,но и от възможностите на детето.Само ще кажа,че сега средата в гимназията на синът ми е коренно различна от тази в началното училище.Там ,хем по-малки бяха,в класа от 30 деца пушеха полувината.Сега от 30 деца в 10 клас пушат 5.Това е само един малък пример,да не говорим за децата в интелектуален план.За частните училища съм чувала много неща и повечето лоши.Там оценките се купуват в повечето случаи.

# 8
 • София
 • Мнения: 9 006
И средата не зависи от това дали е частно, или държавно училището. Навсякъде има калпазани и не съм чувала до сега в някое училище да има приемен изпит по примерно поведение и херувизъм /идва от херувим/. Децата ни ще се срещнат с хаирсъзи, където и да ги тикнем. Важно е от малки да ги насочваме деликатно към или срещу някои "приятелчета". Аз навремето много се дразнех на родителите си, че съзнателно ме откъсваха от някои мои любими приятелки, но сега осъзнавам, че са били абсолютно прави.

# 9
 • Мнения: 2 614

Естествено преди всичко е шурабаджанащината. Не вярвам да не сте съгласни с мен.

Извинявай, SIS_73, сигурно не съм те разбрала правилно.

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 17:14 от jj okocha

# 10
 • Мнения: 1 877
по-важни са учителите,а не имиджа на у-щето

# 11
 • софия
 • Мнения: 858
моето дете учи в държавно у-ще което ми препоръчаха като добро.нямам достатъчно средства за частно у-ще но дори и да имах не бих пратила детето си там.ето изказване на учителка работила и на двете места-по-добре в добро държавно отколкото частно.защото в частните често им завишават оценките за да са доволни родителите-все пак такси трябва да се внасят!Друг е въпросът че в частните базата е много по-добра.Успех в избора на всички които имат първолаци! smile3529

# 12
 • В светлината на слънцето
 • Мнения: 5 352
Чувала съм много добри отзиви за училището на ул. "Шипка" - май "Априлов" се казваше. Дисциплината е доста сериозна. По стечение на обстоятелствата познавам директора му - бил е мой преподавател преди години по история, и мога да кажа за него само добри неща.
Иначе традиционно яка дисциплина има в училищата по изкуства без художествената. В музикалното, хореографското, както и спортното имат толкова работа, че на децата не им остава време да мислят за глупости (разбирай наркотици). Не че ако решат, няма да пробват де.

# 13
 • София
 • Мнения: 234
Моя приятелка работеше в частно училище. Скептична беше към по-доброто образование там. Единственото конкретно нещо, което съм чувала е, че под 4-ка е абсурд да пишеш на детето. Нали при това положение родителят, който плаща, ще го премести в друго училище.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 268
Моя приятелка работеше в частно училище. Скептична беше към по-доброто образование там. Единственото конкретно нещо, което съм чувала е, че под 4-ка е абсурд да пишеш на детето. Нали при това положение родителят, който плаща, ще го премести в друго училище.
Точно това имах предвид,като казах,че там оценките се купуват.Купуват се свисоките такси,които родителят плаща.Срещу парите на родителите си,детето получава не добро образование,а добри оценки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт