Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 март 2007, 12:06 ч.

Искам да сменя детската градина-дали ще е за добро?

 • 1 811
 • 35
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 792
Не знам вече какво да мисля и как да постъпя.
Не знам дали проблемът е в градината, в мен или в Иво.
Но определено и подчертано не съм доволна от детската градина, в която ходи. И не съм само аз. Само дето другите майки вдигат рамене: "Какво да се прави....", "Такъв ни бил късметът...." и ей такива разни неща сумтят, а аз не мога да се побера в кожата си вече.

Не знам-навсякъде ли е така, от "трън на глог" ли ще скоча, ако се опитам да преместя Иво в друга градина, госпожата ни ли е такава...... но не мога да държа Иво повече в тази градина, при положение че драматично се разминава с очакванията ми.

Иво не е спрял да плаче сутрин, а ходи на градина от октомври (боледувал е, разбира се, така че мога да приспадна 2 месеца неходене). Имам чувството, че всеки ден положението с плача става по-зле.
Имаха 2 госпожи. Едната-естествено-по-любима, и една-по-нелюбима. По-любимата госпожа се разболя тежко и от близо 2 месеца не ходи на работа. Вероятно няма да се върне преди есента, ако изобщо се върне. Всеки ден се изреждат учителките от другите групи+нелюбимата госпожа. От една страна, Иво не може да свикне всеки ден с различна жена, за учителките това не са "техните си" деца....... Не успява да се привърже към никоя......
Говорих с титулярката. Няма да назначат постоянен заместник. Учителският колектив така били решили. Ако трябвало да се назначи нов човек-докато новата колежка свикнела с колежките, с градината, докато те свикнели с нея.... то наесен любимата госпожа можело и да се върне...... Пък и на другата първа група едната госпожа щяла да замине в чужбина, така че щели да ги съберат двете първи групи заедно...... и да си имат титулярни учителки. А как ще я карат с по 30-40, деца накуп-идея нямам. И за госпожите нямало да е лесно така, с много деца, но...... така били решили. Защото за да се назначи нов човек, трябвало да му се плаща заплата, а така, като се въртят учителките на другите групи, това било вътрешно съвместителство, и получавали по 6лв. на ден допълнително. Обяснение, дадено ми вчера ...... Shocked
А че моето и още няколко деца от групата не могат да свикнат с новата ситуация, че плачат, че това ще продължи още няколко месеца...... няма особено значение-очевидно.

Отделно, че не съм доволна от по-нелюбимата госпожа. Колкото пъти Иво е носил нещо-рисунка, апликация, фигурка-винаги е правено когато любимата госпожа е била на смяна. Включително с една от заместничките бяха правили апликация. С нелюбимата никога нищо не правят от този род. (Всъщност, от октомври до сега са правили 2 апликации, 3 пъти са рисували и 2 пъти са правили фигурки-за мен това е крайно недостатъчно, не знам при вас как е......). Когато и да отида-сутрин или следобяд-нелюбимата госпожа вечно пише нещо в някакъв дневник, а на децата е пуснато филмче-седят на столчетата и гледат. Не казвам, че по цял ден само това правят, но каквото и да трябва да пишат в тези дневници, все трябва да има друго време, когато да го  изпишат, да му се не знае.
Нейната теория е, че детето като плаче, не трябва да му се обръща внимание-иначе става лигаво.
Ако децата се сбият нещо, "жертвата" не трябва да се оплаква, защото е клюкар.
Присъствала съм, и не само аз-на ситуации, в които едно дете се оплаква, че е ударено от друго. Детето няколко пъти казва, че е ударено, кое дете го е ударило, защо го е ударило. Тя е като стена-не поглежда, не чува, не реагира.......
Една майка е била в градината, когато моят Иво се е оплакал, че е ударен. Госпожата му казала да не й досажда. Изобщо не се е интересувала какво е станало.
Имам чувството, че децата са оставени там само защото е оградено и няма как да се разбягат или изпозагубят. То че грижата за възпитанието си е основно на родителя спор няма и не искам да прехвърлям отговорността за това на госпожите, ама хич пък и изобщо да не очаквам и учителките да имат някакво участие в т.нар. "възпитателен процес"-не съм съгласна.
Песнички, стихчета, такива "лиготии" ...... забрави. Иво не е казвал ново научено нещо от преди нова година. Така че и за "учебен процес" не може да говорим.
Просто не знам какво правят децата по цял ден в тази градина.

Иво не е щастлив там. Определено. Плаче и не иска да влиза. И не плаче кротко, а се дърпа и съпротивлява с всички сили. Казват ми, че след 5-10 минути се успокоява и става друг и сигурно е така. Но колкото и да е успокоен, не ми се вярва след 10 минути да е ведър, добронамерен и обичлив.

Две неща ме правят нерешителна.
Основното са децата. С децата в сегашната градина вече е свикнал. Има приятелчета. Не знам как биха го приели децата, ако го приместя в друга градина. Там вече ще има създадени някакви приятелства, ще го допуснат ли другите деца до себе си? Не искам да се чувства изолиран и нежелан.
И другото-не знам дали отново няма да налетя на госпожа-чиновничка. Ще попаднем ли пак на жена, която не влага никаква емоция в отношенията с децата? Знам, че всичко е до човек, че си е късмет да попаднеш на госпожа, която си обича работата и я върши с желание. Но.....

Аз определено не съм доволна от градината на Иво. А майки на деца, които ходят в другата градина в квартала, казват, че определено СА доволни.
Просто трябва да направя нещо.  Детето на моя приятелка ходеше навремето в една градина и цялата първа година беше рев и тревоги. Смени градината и оттогава нещата се промениха коренно. Детето й ходи на градина с желание и не иска да го взимат, едва ли не....... Тя е вече спокойна. Надявам се и при нас да се получи нещо подобно.


Моля ви, ако сте попадали в ситуация, сходна на моята, дайде ми идея-какво бих мола да очаквам. Направо психясвам вече с тая детска градина. Как бихте постъпили на мое място?

Още много мога да пиша, но.... не искам да ви отегчавам.

# 1
 • nqkyde tam
 • Мнения: 950
разбирам притесненията ти.моето дете също в началото не искаше да ходи на градина заради едната госпожа,която мразеше децата и ги тормозеше.едва не я преместих,защоот не исках детето ми трйно да намрази градината.но септември месец когато групаат се сформира и попаднахме на добри госпожи,такива,които си обичат работата нещата се промениха коренно.сега ни харесва на градина.не е нормално да няма учебен процес.в нашата градина всеки ден правят нещо различно,имам цяла препълненеа папка с рисунки.всяка седмица теди знае нова песен ,стихче,приказка.
най добре говори с детето,достатучно е голямо да каже дали иска да го преместиш,приятелчета ще си намери веднага в другата градина,децата на тази възраст са много общителни и бързо се сприятеляват,а и още не са се сформирали така наречените групички,и ще го приемат по лесно.едва ли проблема е в детето ти,нормално е да не може да свикне с госпожите,след като всеки ден са различни.и разбери в другата градина как стоят нещата.адно си струва преместването.а и ако там наистина се води нормален учебен процес детето ще свикне б6рзо.

# 2
 • Мнения: 2 556
Синът ми беше абсолютно същия цялата първа група. Рев нон стоп, една седмица ходеше на градина, после 2 седмици го гледа баба му, защото категорично не можем да го излъжем да стъпи там. При нас за късмет, тръгвайки във втора група, го преместиха в друга група с други госпожи, заради техни си вътрешни размествания и направо мога да кажа, че детето си промени коренно отношението към градината. По-късно ми е споменавал доста пъти за "лошите госпожи от старата група" и даже не искаше да ги поздравява по коридорите.

Аз също се бях замислила за смяна на градината и само заради новата група го оставих и добре, че имахме късмет. По-добре сега сменяй градината, отколкото да се мъчите още 3 години...

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Цитат
Иво не е щастлив там. Определено.

За мен това е НАПЪЛНО и ИЗЦЯЛО достатъчен аргумент да сменя градината. Още повече, ако съм проучила нещата и установила, че има реална и основателна причина детето да не се чувства добре.

Изпадала съм в подобна ситуация. Спрях да водя децата на градина, без да се чудя много-много; отпочинаха си известно време и ги записах в друга. На новото място почти не са плакали и не са се чуствали стресирани. Е, отне им известно време да се опознаят с децата, но учителките някак успяха да запълнят това време със занимания и повече внимание.

Сега Ники си спомня от време на време за старата градина. Даже един-два пъти ме тества с реплики, че искал да се върне там, но в момента, в който му казах, че няма проблем, категорично обяви, че предпочита новата. От тогава не е повдигал въпроса.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Доста деца от първа група плачат сутрин, но после се успокояват. Това е нормално, но доколкото разбирам не това ти е проблемът. Ако има текучество на госпожи е много лошо - моите деца са вече големи /3та и 4та група/ и познават по име всички останали госпожи в градината, но много се притесняват и не им е приятно, ако госпожа от друга група замества тяхната. Нормално е всяко дете да се привърже към неговата си госпожа /била тя добра или лоша, но си е неговата, не се налага всеки ден да се адаптира към различен подход/, мисля, че е много важно за детето да чувства сигурност - в учителския състав, в приятелската среда. Бих те посъветвала да смените градината, явно нещата там не са на път да се оправят и стабилизират. Детето ти сигурно първите дни ще е стреснато от новата обстановка - нови госпожи, непознати деца, но със сигурност това ще премине бързо, когато усети спокойствие и сигурност. Според мен трябва да побързаш с преместването.

# 5
 • Мнения: 4 930
Не съм била в такава ситуация, но искам да ти кажа нещо за "новите деца" - да, има приятелства, но те все още не са така трайни, че да са "непробиваеми". В групата на сина ми тази година дойдоха 4 нови дечица - 2 момчета и 2 момичета. В момента няма никаква разлика между "старите" и "новите" деца - едните отидоха към "палавата дружинка", другите - към "послушковците", но така или иначе си намериха мястото.

Най-важното е детето да се чувства добре, а ти да си съответно спокойна, че го оставяш на едно добро място. Така че моят съвет е по-скоро - действай и успех!

# 6
 • София
 • Мнения: 919
В абсолютно същата ситуация съм попадала, но в яслата. Смених я моментално. Разликата от преди и сега е от небето до земята. Премести детето. Аз поне така бих направила и то веднага. Детето е стресирано, това е очевидно. А и щом ти го виждаш, значи наистина е така. Аз не бих го оставила там.

п.п. За новите деца изобщо не бих се притеснявала. Напротив, на тях ще им е интересно, че има ново момченце. А и на тази възраст приятелствата стават за секунди, дори и на детската площадка, с непознато дете, след 5 минути вече са приятели. Това не бива да ти е притеснението. Разпитай майките от квартала за другата градина, за госпожите и действай.

# 7
Законно ли е учителките да се заместват една друга за толкова дълго време, т.е. да работят по 2 смени, без почивка?
Провери! Wink

# 8
 • Русе
 • Мнения: 4 406
най- малкото , което можеш да направиш, е да се консултираш със съответната община наясно ли са за текучеството в групата .... настоявай за проверка в градината. ако пуснете жалба, заедно с другите родители...все ще стигнете до някакво решение

# 9
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
Виви - премести го.
Няма какво друго, щом такова ще е положението и то до есента поне.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Виви, мила, разбирам те прекрасно, защото съм в почти същата ситуация.
Както ти е казала Мариа СТ., чувствата на детето ти са най-важни. Говори с него, разбери има ли против някого (например госпожата), има ли приятл1ета, дали му липсват те и т.н.
Ако решип да сменяш градината-провери задължително условията в тази Дг, където смяташ да го преместиш-именно поради причината да не попаднеш от трън, та на глог.
Нашата история е абсолютно такава.
Есента преместихме Кейти в друга ДГ, заради крайно лошите битови условия вътре в градината, липсата на двор, и най-лошото-изключително натоварената пътна артерия, която минава на точно 5м от ДГ!!! Въздухът там е невъзможен.
Мислехме, че е за по-добро, защото градината, в която е сега е много по-хубва, с отлична база...но с кофти учителки, по-точно едната. Подобна е на тази, лошата, която описваш. За лощ късмет, тъй като отидохме по-късно тя ни нарочи, и както може би си чела моя тема отпреди, прати ни на психолог, защото видите ли детето е агресор, и брат му ще стане такъв, и т.н. Само месец след това ми обясняваше как е прекрасна Кейти, а миналата седмица, по неясни за мен причини пак се оплака от нея и ни обвини, че не работим достатъчно у дома Shocked
Другото лошо при нея е, че е абсолютна клюкарка и интригантка. В мое присъствие се оплаква на почти всяка майка колко е лошо детето й, как непрекъснато говори, че пита, че не знам какво си.
Дава подвеждаща информация на родителите, че еди кое си дете е на антибиотици, а майката безотговорна такава го пуска на градина, и ето, по тел ми се оплаква една майка, че детето й се е заразило точно от еди-кое си дете (което обаче по стечение на обстоятелствата познавам и знам, че не е на антибиотици)...Абе сапунени сериали.
При нас преместването се оказа голяма грешка. Признавам. Искахме Кейти да е на чисто и хубаво място, но пък й съборихме психиката.
Тя все още плаче сутрин и не желае да ходи в ДГ, макар там да има приятелки.
Онзи ден ми заяви най-безцеремонно, че иска да се върне в старата градина (кауза обречена и абсурдна, директорката там е много сърдита, че преместихме Кейти), че в новата не й е хубаво, и че госпожата (оназаи,"любимата" й е казала да не идва, защото кашля). Ама не смее на мен да ми каже, защото имам бележка от лекар, че не е заразна! #Cussing out
Въпреки, че имам приятелка в новата градина и специално питах какви са учителките, не направих добрия избор.  Cry Уж били добри, ама за моето дете се оказва, че поне едната не е.
Така че, моят съвет е-разпитай много подробно какви са новите учителки при които ще пращаш Иво, за да не повторите нашата грешка.  Hug Hug Hug

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
Туф, премести Кейти в друга група... няма ли да стане по-добре...?
В нашето ОДЗ имаше такъв случай... Дойде едно много плахо детенце и изпадна в шок от ДГ. Със съгласието на директорката го местиха от група в група и най-накрая си намери своето място и остана там.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Туф, премести Кейти в друга група... няма ли да стане по-добре...?
Ами не бях мислила по този вариант. Знам ли там какви са учителките. Това обаче е идея, и аз ще помисля над нея, и ще разузная какви са възможностите и самите учителки. Хъх, благодаря ти Шани.
Кейти даже е съгласна в нова градина с нови деца и госпожи да я преместя  ooooh! Cry

# 13
 • София
 • Мнения: 7 140
Моята смени 3 градини докато и двете останем доволни. На принципа съм, когато нещо не ти изнася - сменяш. Ако пак не попаднеш на по-добро - отново.
Противно на очакванията ми, детето много лестно понесе смените /май по-леко от мен/, привикваше за седмици с новата обстановка, персонала и децата и като цяло това май му повлия добре - стана по-общително и адаптивно /принципно дъщеря ми е много срамежлива и претеснителна/. Не бих се поколебала отново да я преместя, ако преценя, че се налага. В почети всички случаи /за които знам/, когато родителите са сменяли ДГ поради факта, че са  недоволни или детето им не се чувства добре там, е било за добро.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 8 769
Виви, забравих да добавя и още нещо.
Непрекъснатата смяна на учителки изнервя деца и ги обърква. Това никак не е добре.
На моя приятелка детето така и не можа да свикне с ДГ, именно поради този факт-първата учителка го стресира нещо, след това на нейно място идват 3-4 нови, докато се установи някоя. Да, обаче детето така и не свиква, реве всяка сутрин от нежелание да ходи на градина и в предучилищна приятелката ми сменя градината. Детето тръгва в последна група към училище. И се "преражда" направо. Сега е там и е щастливо.
По странно стечение на обстоятелствата, то е било в същата градина, в която е сега Кейти, но е две години по-голямо. Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт