Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Ние с приятеля ми, французин сме се спрели на едно име, но на родителите ми им се иска да кръстим детето на един от тях.
Сблъсквали ли сте се с подобни дилеми?
Как реагирате?
За продължение на бг традициите или за повече свобода на личния избор?

Nie s priatelia mi, francutzin sme se spreli na edna ime, no na roditelite mi im se iska da krustim detetoo na edin ot tyah.
Sbluskvali li ste se s podobni dilemi?
Kak reagirate?
ZA progulgenie na bg traditziite ili  za pove4e svoboda na li4nia izbor?


Моля, пиши на кирилица.

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 21:06 от Дивиана

# 1
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043


Nie s priatelia mi, francutzin sme se spreli na edna ime, no na roditelite mi im se iska da krustim detetoo na edin ot tyah.

Sbluskvali li ste se s podobni dilemi?
Kak reagirate?

ZA progulgenie na bg traditziite ili  za pove4e svoboda na li4nia izbor?

не. нито на български, нито на други такива традиции. освен ако по слу4айност името, което ми харесва не съвпада с някое семейно (при мен не)

# 2
за щастие нашите не са ми поставяли подобни изисквания, още повече че имената им тук са неприложими  Simple Smile
името на свекърва ми ми харесва, но имам момче
най-общо казано, бих спазила някоя традиция, ако ме устрoива и ми харесва иначе не ме интересува  Stop

# 3
 • La casa de Mickey Mouse
 • Мнения: 971
не бих го направила, добре 4е родителите ми нямат такива предпо4итания, а и все пак ти раждаш, тирешаваш, ние с мъжа ми поне сме на това мнение, виж ако по слу4айност името което сме избрали съвпада с някое семейно име добре дошло, но в противен слу4ай не Naughty

# 4
 • Мнения: 6 167
говорили сме с мъжа ми за имена и сме на мнение, че имената на моите родители са супер и за италия и за бг. искаме това да са имената. естествено, ако имената бяха неприложими, неразчетаеми, незвучащи на италиански щяхме да сме на съвсем др. мнение. тоест, не знам дали е до традиция единствено и само.
за изисквания и дума не може да става.

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 17:25 от Lennie

# 5
 • Мнения: 1 238
Не. Никой от родителите ми не е настоявал или пожелавал подобно нещо. Всъщност я кръстих на Оливия Нютън Джон, ако трябва да си призная. Прабаба ми се казва Олимпия, та някои от родата ми си мислят, че съм я кръстила на нея. Няма значение как се казват и на кой са кръстени, да са живи и здрави само.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 6
 • Мнения: 3 367

абсол. никой не си е позволил да ми каже как да си крьстя децата,ни моите,ни на мъж ми родителите;
иначе-да,синът ни е кръстен на дядо си по бащина линия,харесвам името,отговаря на изискванията ми , съпругът ми ми даде да разбера че е важно за него и толкоз беше-всички доволни;
Ния е кръстена на баба си Здравка(майка ми си мрази името,но поисках да ми даде алтернатива,измисли 3,избрахме това)

# 7
 • Мнения: 811
Казва се горе долу ,като баба си по бащина линия,но определено не е кръстена на нея  Mr. Green.

# 8
 • Мнения: 1 393
И да и не.
Дъщеря ми е кръстена на моята баба (Стефка), с която  имам  дълбока и силна духовна връзка.
Винаги съм знаела, че един ден дъщеря ми ще е кръстена на нея.
От друга страна не исках да използвам конкретното име, а пък и не са ми по вкуса префасонирания от типа Стефка -> Стефани.
За мен беше важно да изберем  българско име, което да звучи еднакво добре и в Америка и в България.
Намерихме оптималното рeшение с името София (Sophia).  Simple Smile Да не говорим и, че тя се роди точно в деня преди празника на Св. София (който пък беше и деня на моя термин).
Въобще както се казва, детето си дойде с името. Wink   

# 9
 • Мнения: 3 491

За мен беше важно да изберем  българско име, което да звучи еднакво добре и в Америка и в България.
И за нас така. Имаме Борис и Александър. Макар че много станаха Александровците, и то не само от български произход. Но пък името ми харесва.
Борис носи началната буква на свекървата, и тя счита, че е кръстен на нея  Crazy, което не ми допада като тълкуване, но си наложих да се абстрахирам от неприязънта си. Харесвам името. От гледна точка на дати най-удачните варианти щяха да са Кирил или Методий, защото е роден на 24-ти май, но и двете имена не си ги представях свързани с моя син. Успокоявам се с факта, че и името Борис е обвързано с 24-то-майското настроение.

# 10
 • Мнения: 565
не точно, харесахме си името и то съвпадна с това на свекърва ми. Синът ни е Никола, свекървата - Николина. За нея, пък и за всички, детето е кръстено на нея. Нямам против, много се разбираме с нея и много я обичам. Но не това ми е била целта когато избирахме името.

# 11
 • USА
 • Мнения: 1 436
говорили сме с мъжа ми за имена и сме на мнение, че имената на моите родители са супер и за италия и за бг. искаме това да са имената.

И ние сме така. При нас само името на майка ми е приложимо и, живот и здраве, ако имаме момиче, на нея ще е кръстено. Свекър ми сам си каза, че няма нужда да се "мъчи" дете в Америка с неговото име от зор за традиции.

# 12
 • Мнения: 253
Не! и двете ни деца са с имена който ние избрахме, и държахме да звучат добре и на БГ и на Анг.
Чисто съвпанение е че моя любим дядо се казваше Александър. Още по голямо съвпадение стана като избрахме Анастасия (което значи Възкресение)и тя се роди на същата дата на която беше роден дядо ми. Mr. Green

# 13
 • Мнения: 1 194
Да, на бабите са кръстени. Но това беше наш избор, никой не е имал претенции, даже бабите бяха приятно изненадани. За мъжа ми се оказа особено важна, жизнено даже тази традиция. Признавам ,че относно името на сина ми имах резреви как ще го произнасят французите, но напразно съм с е притеснявала, справят се чудесно.
Успех в избора!

# 14
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Още не са се появили децата, но родителите ни отсега знаят, че няма да е/са кръстено/и на никой от тях. А и не искат. Има имена, които за времето си са били чудесни, но за настоящето не вървят. Както някой по-горе беше казал, няма защо да се мъчи детето с някакво странно звучащо име, само заради някаква традиция, или пък още по-малко, заради нечии желания. Ако някой би обичал едно дете само заради това, че носи името му..  Sick ...няма да коментирам, за да не съм невъзпитана  Mr. Green

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт