Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 март 2007, 10:57 ч.

Кърмене и хепаринова терапия?

 • 1 047
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 130
Момичета, бременна съм в 9- ти месец и очаквам раждане на прекрасна беболина.
За съжаление очаквам и развитие на тромбофлебит (сега прекарвам повърхностен)  и задължително ме очаква терапия с фраксипарин 0,6. В болницата , след раждане, ще бъда на тази доза, а след това в домашна обстановка ще ми предпишат подържаща - 0,4 .
Лекарството е кръворазреждащо и си отива в кърмата.
Нито коластра, нито кърма мога да давам в началото Sad
Това ми каза, следящата  бременността, гинеколожка.
Чудя се дали мога , чрез изцеждане, да задържа кърмата  до прекратвяване на процедурите ?
И въобще немога да намеря някакво инфо за такова лечение и кърмене.
Молбата ми, ако някоя е преживяла подобно нещо или има инфо, да отговори тук!

# 1
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Чудя се дали мога , чрез изцеждане, да задържа кърмата  до прекратвяване на процедурите ?

Да, не се притеснявай. Ще цедиш на всеки 3 часа и така ще поддържаш лактацията, докато стане възможно да кърмиш бебка. Ако процедурите продължат дълго и през това време я хранят с шише може да имаш после проблеми със засукването от теб, но това не е непреодолимо при повече упоритост от твоя страна. Освен това можеш да храниш с лъжичка, чашка. Разбрах, че отскоро Медела се предлага и на нашия пазар, а те имат продукти, специално разработени да улеснят кърменето в случаи, когато бебето не може да суче от майката. Виж ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=171847.0

Освен това виж какво казват тук за твоето лекарство-
http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp

 Това е сайт за проверка на лекарства, съвместими с кърменето. В случай, че не знаеш английски- лекарството е безопасно за кърмачето и е от рискова група 0; Малко вероятно е да премине в кърмата, заради по- високото молекулно тегло. Най- високи са нивата му 1/2 час след приемането. Т.е. би трябвало да можеш спокойно да кърмиш след 1 час от приема му.

Надявам се да се включи и Хедра- тя е по- запозната с темата за лекарствата.

Леко раждане ти желая! Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 5 262
виж какво пише за Фраксипарина в сайта за проверка на лекарства при бременност и кърмене safefetus.com:

"No data available, but as it is inactive in the gastrointestinal tract, negligible passage into milk is to be exposed"
(няма данни, но тъй като е неактивен в стомашно-чревния тракт, в млякото се отделят незначителни количества".

защо не се консултираш и с друг специалист, който е запознат със свойствата на Фраксипарина?

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Фраксипарин е нискомолекулна вариация на хепарин, което вероятно предизвиква притеснението на лекарката ти - но в кърмата попадат лекарства, чието молекулно тегло е под 500 Dа. За фраксипарин обаче молекулното тегло е 4000, т.е. изобщо не би трябвало да премине в кърмата Thinking Изглежда при терапия с фраксипарин кърменето не е противопоказано - според този сайт (инфото в който е абсолютно достоверно), фраксипарин също е с нулев риск за кърмене:
http://www.e-lactancia.org/ingles/inicio.asp.
Ако въпреки това се притесняваш и лекарката ти не препоръчва кърмене, докато трае лечението, имаш няколко възможности - едната е да потърсиш и друго мнение по въпроса за употребата на фраксипарин по време на кърменето. Втората - да поговориш със следящите те лекари и да настояваш за класическа терапия с обикновен хепарин - той е високомолекулно съединение, изобщо не попада в кърмата и е нулева група за риск при кърмене, още повече, че въобще не се усвоява през стомаха (т.е. дори бебето да поемаше някакво количество чрез кърмата, което практически е невъзможно заради голямата молекула, това нямаше да има ефект върху него).
Третата възможност е да поддържаш кърмата чрез изцеждане, докато трае лечението. Това обикновено е възможно, но все пак е свързано с някои рискове - няма гаранции, че гърдите ти ще реагират добре на помпата и ще успееш само с изцеждане с ръчна помпа да изградиш добро количество кърма в съответствие с нуждите на бебето. А бебето вероятно ще бъде хранено с шише през това време, т.е. може да отказва гърдата, когато кърменето стане възможно, и да ви е необходимо време и много нерви, за да се справите с този проблем.
Стискам палци да стигнете до най-доброто решение за вашата ситуация - каквото и да решиш, винаги можеш да се обърнеш за съдействие и помощ по отношение на кърменето тук във форума Hug Леко раждане и здраво бебенце - и никакви проблеми за теб оттук нататък Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 130
Първо благодаря на всички, защото инфото е изключително важно за мен.   bouquet
Това раждане е трето за мен.
При пъровто - всичко е Ок, няма болести и усложнения.
Второ раждане - през периода на бременноста видимо и силно разширени вени, но никаква терапия или грижи. Вс ледствие- веднага след раждане тромбофлебит на повърхностна вена, ляв крак.
Не ми дадоха да дам и капка мляко на детето.
Тъпчеха ме яко с общи противовъзпалителни лекарства - примерно детралекс. А  фраксипарин ми изписаха след 5 дни , от раждането.
Висока доза, по мой спомен. 0,8 бяха първите инжекции. След няколко дни минах на 0,6 и така до курс от инжекции - 10 дни.
Сега, няма да описвам как се измъчих и най-вече липсваше информация за лекарствата и преминаването им в кърмата. Звъняла съм на педиатри в Шейново. Те казаха, че лекарствата не са опасни и да кърмя бебето. Аз родих в Окръжна . От там....много се сърдиха и недаваха да кърмя бебето.
От цялата история... не взех лекарства за спиране на кърмата. Изстисквах се и на 20 ден много уморена от всичко това спрях самоволно лечението си и започнах да се чистя от веществата в мен. Първият грамаж, кърма , който бебето успя да глътне от мен бяха мизерните 20гр.
С голяма борба и какви ли не лактационни препарати и храна върнах кърмата до 180 гр на хранене, но пак не беше достатъчно.Бебе ядеше много и си се хранеше 7 пъти на денонощие до 6 месец.
С една дума кърмих от 2-ри месец до 7-ми  бебето и после кърмата , буквално се стопи.
При това "кърмих" е силно казано, защото аз не събирах за 7 хранения кърма , и се хранехме смесено.
Бебе си ядеше като слон (да ми е жив и здрав) 
Затова е силното ми безпокойство.
До преди седмица всичко беше наред. Следя се при съдов хирург от първия месец, Усложнения никакви и точно с влизането в 9-я месец - правя повърхностен тромбофлебит.
Изрично ме предупреди да не взимам, засега, никакви лекарствени средства, само външни компреси и пасти.
Но след раждане твърдо е за терапия с фраксипарин.
Ще раждам в Майчин дом и искам да съм максимално информирана за рисковете , които има ако кърмя бебето.
Чудя се ...може ли след започване на терапия да дам кърма за изследване и да се види какво е съдържанеието на вредни вещества в нея?
И въобще прави ли се някъде това? Може ли в Майчин дом?
Не се предвижда докато трае процедурата с фраксипарин друго лечение - противовъзпалителни хапчета .
Но курса на лечение  този път е 20 дни. Започвам с 0,6 в болницата и в къщи продължавам с 0,4. Инжекциите се поставят в корема. Не е споменавано но ще искат и лекарствена терапия след спиране на курса с инжекциите. А, тя обикновено е 3 месеца.
Справям се с  английския и тези статии носят успокоение за мен.
Пак благодаря на всички !

# 5
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Герой си ти! Поздравления за упоритоста.  Grinning
Надявам се този път да намериш решение, което да е по- лесно и за теб и за бебчо. За изследването на кърмата- предполагам, че в Банката за кърма могат да направят такова изследване. Ето тук има координати на такава в София- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22902.0
Можеш да се обадиш и да ги питаш. Като носиш проба от кърмата можеш да занесе взета по различно време- например 1/2 час след вземане на лекарството, 2 часа след взимане на лекарството, за да се види има ли разлика в нивата.
Аз искам само да ти кажа, да си подготвена да чуеш за едно и също нещо различни версии от всеки доктор- зависи кой в какво си е избрал да вярва. И в крайна сметка и ти ще трябва да си избереш на кой да се довериш.
Пожелавам ти леко кърмене и успешно кърмене след това. Peace

# 6
 • Мнения: 3 591
Можеш да кърмиш  с хепарина. Някои жени така си изкарват бременността - с ежедневни инджекции с хепарин и не е опасно за бебетата им. Има лекарства които са съвместими с кърменето и от противовъзпалителните - просто дай на лекарите да разберат, че искаш такива и не приемаш алтернативи.

# 7
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Когато раждах със секцио, хипариновите инжекции бяха задължителни. Слагаха ми ги в родилния дом и там никой не ме е спрял да кърмя. Мисля, че не е проблем.

# 8
 • София
 • Мнения: 130
 И нещо извън случая - за кърмата от банка.
Не се правят изследвния за вредни вещества , като възможните остатъци от лекарства в кърмата в "Банка за майчина кърма".
Това е възможно в лаборатории за хранителни натрявания и токсикологии -  В Пирогов имат такава, в токсикологична лаборатория(такава незнам къде има).
А при това заболяване може да се взима кърма за захранване на бебето от Банка за майчина кърма, безплатно.
1л майчино мляко там струва 1,70.
Адреса е  "Сава Михайлов" 57 (срещу 3-та градска болница; близо до ул.Вардар  - спирка на метрото)

# 9
 • София
 • Мнения: 5 262
в Майчин дом специалисти по хепаринова терапия са д-р Виолета Димитрова от клиниката на 10-тия етаж и д-р Катя Тодорова от клиниката на 5-тия етаж. защо не поговориш и с тях? очевидно не всички лекари са наясно и се презастраховат - обикновено за сметка на пациентите.

за слагането на фраксипарин в корема - изобщо не е задължително. аз съм била цяла бременност на фраксипарин и ми го слагаха в ръцете. това са подкожни инжекции и може да се слагат и там. много по-безболезнено е, но няма да можеш сама да си ги поставяш. на мен ми ги поставяше мъжът ми.

# 10
 • София
 • Мнения: 481
Аз също съм била с тромбофлебит и ми слагаха хепарин - първо в корема, а после след справка в справочника в ръката - в корема боли и е неприятно, а аз получавах и контракции, но... доктори. Моят тромб беше в дълбоките вени и когато родих ми назначиха едногодишна терапия със Синтром - тогава НЕ кърмих, но следващата бременност , за да се застраховат ми биеха хепарин и тогава - кърмих. Когато аб бях в Майчин Дом д-р Катя Тодорова се грижеше за диабетичките. Сега ме наблюдаваше д-р Гарнизов (на 7-ми етаж). Успех и безпроблемно раждане!
А раждането с операция ли ще е - на мен 24 ч. преди операцията не ми даваха Хепарин, но въпреки това кървенето беше много обилно... - като погледнах операционната, когато ме изнасяха - беше като касапница.

# 11
 • София
 • Мнения: 130
 Ето това е много полезна информация за лекарите, които се занимават с определени заболявания при родилките.
Сега, до тук нямах индикация за секцио. Родила съм първите две съвсем нормално
Но, бебето е в едно никакво положение. Първо беше напречно, сега е почти седалищно, като не е седнало ами е оставило един малък луфт между себе си и мястото, където постепенно от контракциите се отваря входа за преминаването му., и седалищно раждане  не е на лице.
От цялата история... ами аз имам подготвителни контракции, които трябва да потушавам с магнезии и за болки но-шпа.
При това положение на бебето има опасност, ако се отвори мястото да пробадне я пъпна връв, я краче на бебето.
За секцио се заговори едва от две седмици. Иначе съм с твърда препоръка от съдовия хирург за нормално раждане
И от разговорите с лекарите.... няма ясно оформено мнение кое раждане е за предпочитане при това заболяване  .

# 12
 • София
 • Мнения: 481
Не знам за повърхностен тромбофлибит, но при мен (на дълбоките вени) беше абсолютно противопоказно  да раждам естествено- ако тромбът тръгне нанякъде от напъните - изходът може да е фатален и затова секциото си беше задължително.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт