Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 777
По точно за тесто за пай, иначе аз ще си я запълня Smile
Цитирай
Рецептата е от старата Kuharka.ru.
200 г брашно
100г масло/маргарин
1 щипка сол
1 непълна ч.л. амонячна сода (слагам 1/2 ч.л.)
1-3 с.л. студена вода

Всичките съставки се смесват бързо. Тестото се слага в найлон и се отавя в хладилника за 1 час. След това се разточва тънко, слага се в тава (около 30 см диаметър) и се надупчва с вилица, за да не стане на мехури. Може да се изпече така, а може и с плънка.
По време на печенето мирише ужасно, заради амонячната сода, но като изстине, миризмата изобщо не се усеща.
Цитирай

София

Мнения: 3 777
И къде да търся амонячна сода, никога не съм готвила с такова нещо...
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Ето ти и моята рецепта:
ПАЙ

Продукти за една доза:

2 яйца
2 кафяни чаши захар
1 кутия маргарин - 250гр.
2 кафяни чаши кисело мляко
10 ванилии
2ч.ч и 1/2 брашно
1 ч.лъжица амонячна сода
орехи
стафиди
плод

Приготовление:

Амонячната сода се сипва в киселото мляко. Всички продукти се смесват и се сипват в намазана с масло и брашно тавичка. Плодовете се измиват и им се махат костилките, ако са кайсии или сливи се режат на половинки, а вишните и черешите се слагат цели. Набождат се в тестото на равни растояния според вкуса. Пече се 30 мин. в загрята фурна. Като истине се поръсва с пудра захар.

Амонячна сода има във всеки магазин, влизаш питаш ако не знаеш как изглежда и ще те насочат Wink
Цитирай

Според сезона

Мнения: 293
10 ванилии ?
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Цитат на: nestinarka
10 ванилии ?

Неудобно ми беше да напиша 20, защото аз по толкова слагам.
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
И аз слагам на сладкишите по  8-10 ванилий! #angel Особено на не сиропираните  chef  newsm38  newsm74
Цитирай

София

Мнения: 3 619
А маргарина колко грама - има различни кутии? Smile
Цитирай
Valeria, с цял пакет амонячна сода можеш да обгазиш входа, за това количество брашно е достатъчна и 1 равна ч.л.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Цитат на: karamel
Valeria, с цял пакет амонячна сода можеш да обгазиш входа, за това количество брашно е достатъчна и 1 равна ч.л.

 Embarassed Ми аз като знам че си слагам по една лъжичка реших че и другите знаят. По скоро е като списък на необходимите продукти.
Сега ще го поправя.
Цитирай

Sofia

Мнения: 3 567
Цитат на: jutoo
А маргарина колко грама - има различни кутии? Smile

Поправката е направена, сори за заблуждението Embarassed
Маргарина е кутийка от 250гр. допълних го и него.
Цитирай

София

Мнения: 541
Много вкусен става паят на Валерчето,особено с вишни  1dating
Цитирай
Тесто за пай

1 ч.ч. много студено масло
2,5 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. захар
1/4 ч. л. сол
1 с. л. олио
ледена вода от хладилника

Студеното масло се накълцва с нож на ситно. Прибавя се към предварително разбърканите в купа брашно и захар. Трие се между пръстите, докато сместа добие вид на трохи. Изсипвате купата върху плот за месене. Правите кладенче и слагате вътре лъжица олио и ледената вода. Постепенно се замесва, като може да се добави или вода, ако тестото е твърдо или брашно, ако е прекалено кашаво. Меси се докато стане гладко (захарта да не се усеща много). Оставя се да престои в хладилник около 30 минути. След това се разделя приблизително на части 2:1. По-голямата част се разточва на лист с дебелина около половин сантиметър и се поставя в тавата, така че част от тестото да излиза малко извън ръба на тавата. Обикновено правя ябълков пай, но тук не питате за плънката. Като поставите върху тестото плънката, която искате, разточвате втората по-малка част от тестото на лист със същата дебелина, но с размерите на тавата. Намазвате с вода тестото върху ръба на тавата и прилепвате горната кора от тестото към долната. С върха на ножа, потопен във вода, странично притискате към ръба на тавата покрития пай. Отстранявате тестото излязло извън ръба на тавата. Правите с остър нож нарези отгоре, а отстраненото от ръба на тавата тесто може да използвате за украса върху пая.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.