Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 686
Започнах да правя руска салата ,но исках да е с млечна майонеза ,за да не е толкова тежка. И друг път съм правила с рецепта от форума 1:2 прясно мляко +олио +1лъжичка сол и лимонтозу-повечето пъти се е сгъстявала ,но сега не иска .Изтеглям с пасатора ,но си е течно .Има ли още възможност да се оправят нещата, или да я изхвърлям, докато не се е прибрал мъжът ми да ми се смее и да бягам до магазина да купувам готова.Нарязала съм всички продукти и чакам .
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Сложи още малко лимонтозу, остави я да поседи още няколко минутки и пак пробвай с пасатора. На мен така ми се е оправяла.
Цитирай


Мнения: 686
Благодаря ти ,сложих още лимонтозу и след 5 минутки отивам да бъркам.Дано има ефект.
Цитирай


Мнения: 686
Нещо не ме бива с тази млечна майонеза.Вчера сложих още лимонтозу ,изчаках и пак не стана нищо.Прибрах нарязаните продукти в хладилника,изхвърлих мазния киселяк в мивката,а  днес  пак поднових ,,майонезаправенето'' и пак нищо не се получи.Изхабих повече от половин литър олио и спирам за сега .А дали пък не ми е грешка ,че пасатора е на по-висока скорост ,а не разбивам по-бавно или това е без значение?
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Рецептата, ако не се лъжа, е моята Very Happy
Остави ли продуктите да се темперират добре? Поне 5 минути, желателно даже малко повече? Може да разбъркваш чат-пат за по-сигурно, с лъжица или нещо друго. Обикновено млякото е студено, олиото не и искат време да се уеднаквят.
После като пасираш - от дъното бавно изтегляш нагоре - бавно. После вече може и да разбиеш, макар че обикновено няма нужда, тя е станала при изтеглянето.
Цитирай


Мнения: 2 490
Аз пасирам само олиото и пр. мляко, останалите продукти(лимон, сол и чесън) прибавям после, за да няма издънки Very Happy
Бу правилно е написала, че продуктите трябва да със стайна температура. Млякото леко го застоплям в микровълновата печка, да стане хладко на пипане тогава действам. Само да не го стоплиш много, че нищо няма да стане, просто за секунди, също не трябва да е много студено от хладилника. Успех!
Цитирай

Габрово

Мнения: 699
И на мен ми се случи на два пъти да не стане, но си мисля, че зависи и от олиото - просто с някои марки става много гадно. Последния път я оправих, като добавих още олио, ама беше си постояла цялата получила се гадост няколко часа в хладилника, докато реша какво да я правя. Млякото и олиото със сигурност са би и с изравнена температура  Wink, макар и не стайна. Явно това е най-важното, понеже предишния път като не стана, не ги бях изчакала, че нямах време
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
продуктите трябва да със стайна температура

е важно Wink
Цитирай


Мнения: 686
Благодарности на споделилите с мен своя опит.Олиото и млякото уж ми са с еднаква температура(млякото го подгрявам малко в микровълновата)и не чакам повече от 5-6 минути. Мислих ,да не би да ми е малко киселината и сега на 150 мл мляко и 300 олио слагам почти 1 чаена лъжица лимонтузу.От много години използувам  една и съща марка олио,единственото ,което може би не правя ,като хората ,е че започвам да разбивам в кръг  на голяма скорост,а не изтеглям с пасатора нагоре.Дали това е решаващото?Вчера сложих допълнително лимонтузу и пробвах отново и пак нищо не се получи(стана такъв киселяк ,че не можеше да се близне)Дали пък не трябваше да го оставя и да пробвам след време пак?Днес пак направих един безуспешен опит и това ми уби всичкия ентусиазъм и желание.Тайничко ми се иска да пробвам и да се получи най -сетне,  за да си върна отново самочуствието ,но ако се проваля оново?
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Пробвай с малки количества - 100 гр мляко с 200 гр олио. А 1 ч.л. лимонтузу не е ли много Confused
Сипваш горните в тесен съд (аз ползвам каната за разбиване на пасатора) и бавно изтегляш нагоре - не върти. Пасатор, не миксер, нали?
Цитирай


Мнения: 686
Мис Бу, пробвала съм и вариант с по-малко лимонтузу,но си мислих ,че от това не може да се сгъсти.Използвам приставка за пасиране,която се монтира към тялото на миксера,но сигурно не го правя както трябва.Изкушавам се да пробвам и не ми е толкова за похабените продукти ,а някак си е въпрос на престиж ,че съм се справила с предизвикателството наречено ,,майонеза""
Цитирай

До хладилника, който обичам

Мнения: 21 837
Пробвай, де Very Happy Само слагай по-малко продукти, да не те е яд, ако се наложи да хвърляш.
Пробвай както ти предлагам - тесен съд, отдолу нагоре, бавно.
Цитирай


Мнения: 2 490
Повтарям, няма да потретям Mr. Green
Задължително млякото и олиото да са със стайна(хладка) температура!
Слагаш млякото и олиото в тесен съд. Слагаш пасатора на дъното, включваш го и започваш бавно да изтегляш нагоре.
Като се сгъсти му изцеждаш свеж лимон(колкото искаш-по вкус), сол и аз лично слагам една скилидка чесън(придава страхотен вкус на майонезата) и за последно правя една врътка с пасатора да се разбъркат добре подправките и да се накълца чесъна.
Досега не съм имала неуспешен опит-винаги се сгъстява!

Пожелавам успешно да се справиш със следващият опит с приготвянето на майонеза и да придобиеш така желания престиж! Wink  bouquet
Цитирай


Мнения: 686
Уау,справих семакар ,че има още какво да се желаеМис Бу и Гигова Hug Hug  Hug Като при предишните ми нещастни  опити  пак сложих всичко в тесен съд(150:300)+1ч.л.лимонтузу+сол и ,,търпеливо "го оставих този път за повече от час.След това започнах бааавно да изтеглям и о,чудо!виждам как сместа ,,се завихря " и побелява,а олиото пада към дъното.Стана почти като купената ,ама аз с моя ,,овенски" акъл,за да стане още по-добре ,реших да повторя всичко и пр..бах работата -малко се втечни,но въпреки всичко има вид и вкус(малко е киселяк)на майонеза.Горда съм със себе си  chefОт гордост обядвах намазани филийки с майонеза и пресен лук. 35 35 35и през цялото време убеждавах домочадието ,колко е вкусно ,но никой не се престраши да пробва.Смятам темата за приключена,благодарности  bouquet
« Последна редакция: сб, 31 мар 2007, 13:53 от djily »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.