Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 341
Според едно огласено днес изследване българските деца без официално семейство са вече повече от тези, родени в дом с мама и татко.
Как ще коментирате това, татковци?

Ето и числата от самото изследване:

"Тенденцията на увеличаване на абсолютния и относителен дял на извънбрачните раждания доведе за първи път през 2006 г. до превишаване на техния брой над децата, родени в семейство.
От 38.4% през 2000 г. техният относителен брой нараства на 49.0% през 2005 година. А през 2006 г. броят на живородените извънбрачни деца е вече 50.8%  37 569.
Високата извънбрачна раждаемост може да се обясни със значителното нарастване на броя на съжителствата сред младите хора без да те да са оформени в юридически брак.
За 60.0% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че не всички деца живеят извън семейна среда, показва проучване на НСИ.
За 20.3% от всички живородени деца бащата е "неизвестен".


http://dnes.dir.bg/2007/03/29/news1520253.html

Последна редакция: чт, 29 мар 2007, 22:11 от Ekcnpec

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 650
Холограма, предлагам ти да смениш заглавието на темата с нещо различно, по твой избор... Защото иначе ще го направя аз... Изречено по този начин, заглавието е стряскащо и не отговаря на истината...

Децата родени без официален татко, според статията, са едва 20,3 % от всички живородени деца... Което отнесено към ОБЩИЯ брой деца в България е една минимална цифра... Всички останали си имат фигуриращ БАЩА в Удостоверението за раждане и съответно са официално признати от родителите си... Огромен брой от тези деца живеят в семейства... Без да е задължително мама и тати да имат официален подпис пред длъжностно лице по гражданско състояние... Този подпис не ги лишава от топлина и обич... Така че, извода не е точно същия, както си го написал... И не искам отново да се подклаждат спорове, които се израждат до типа "Скапана България...!" А тук ми мирише точно на това... Съжалявам, лично мнение...

А самата статия в Дир.бг, като стил, е сякаш написана от студент по журналистика без особена дарба... И с множество правописни и пунктуационни грешки... Пък и никой не я е подписал... Нали всеки може да се скрие зад фразата "показа изследване на НСИ"... Но както и да е... Това пак си е лично мое мнение...

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 4 068
Не виждам нищо лошо в това особено ако детето е признато от бащата и живее в семейна среда. Всъщност аз съм твърд привърженик на брака, но пък уважавам и правото на избор на останалите да не подписват такъв. Освен това нали се надяваме съвсем скоро със закон да бъде уредено положението на двойките живеещи на семейни начала. За мен е кофти, че брака като институция явно отживява, но всеки решава сам за себе си.

# 3
Като един такъв "неофициален" татко въобще не смятам да коментирам въпросната статистика.

А изразът ти "...повече от тези, родени в дом с мама и татко" ме докарва до лека агресия, меко казано. За татковци ли ще говорим или за съпрузи на майките?!

# 4
 • Мнения: 1 431
Заглавието на темата наистина е подвеждащо.
А статията  е почти 1 към 1 преписана от сайта на НСИ.
Има 1-2 грешки наистина, ама в сравнения примерно с простотиите дето ги пишат в news.bg тази статия е направо цвете  Laughing
Иначе - доста кофти новини, макар че не ме учудват изобщо.

# 5
 • Мнения: 341
Холограма, предлагам ти да смениш заглавието на темата с нещо различно, по твой избор...
... А самата статия в Дир.бг, като стил, е сякаш написана от студент по журналистика без особена дарба... И с множество правописни и пунктуационни грешки... Пък и никой не я е подписал... Нали всеки може да се скрие зад фразата "показа изследване на НСИ"... Но както и да е... Това пак си е лично мое мнение...


Приемам. Всичко е само цитат. Аз не съм авторът.
Цитирам това, което ще се поднесе на милионите българи още утре по всички вестници.
Експрес, редактирай както намериш за добре.

# 6
 • на крилото на самолета
 • Мнения: 87
Според едно огласено днес изследване българските деца без официално семейство са вече повече от тези, родени в дом с мама и татко.
Как ще коментирате това, татковци?
...аз нямам брак , следователно децата ми (две) нямат семейство?!
Пълни простотии...смятам , че е недостойно да се коментира такава тъпотия...

# 7
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 244
И аз го четох това..... не знам как да го нарека, айде "произведение". Не е коректно написано, определено. Освен това статистиката е за всички деца, родени миналата година в България, вкл. ромските. При тях обаче въпросът стои по друг начин - когато се роди бебето, майката и таткото много добре се знаят и си живеят заедно, но той нарочно не отива да припознае детето, за да се води ромката самотна майка и да ползва всички социални помощи, които се полагат. Междувременно майката и таткото си живеят заедно, тоест има някакво семейство /отношенията и грижите няма да коментирам/. Тъй че и самата статистика не е коректна и вероятно децата без татко са още по-малко.

# 8
 • Мнения: 139
Холограма, предлагам ти да смениш заглавието на темата с нещо различно, по твой избор... Защото иначе ще го направя аз... Изречено по този начин, заглавието е стряскащо и не отговаря на истината... - Ами не отговаря, 'щото истината е още по-стряскаща.
Така че, извода не е точно същия, както си го написал... Странно ми е как не особено грамотна персона преценява грамотността на останалите - "Така че, изводЪТ не е точно същиЯТ" става не лично мнение, а факт. Фактите са доказуеми реалии..., Пак факт.
А самата статия в Дир.бг, като стил, е сякаш написана от студент по журналистика без особена дарба... И с множество правописни и пунктуационни грешки... Пък и никой не я е подписал... Нали всеки може да се скрие зад фразата "показа изследване на НСИ"... Но както и да е... Това пак си е лично мое мнение...

Държим едно от първите места по деца, родени извън стабилен съюз между родителите им.
Държим първо място по аборти сред момичета в тийнейджърска възраст.
Държим едно от първите места по недоносени деца.
Държим едно от първите места по заболели от рак на млечната жлеза и едно от последните по профилактиката му.
И това са все неща, за които трябва да се говори.
Слава Богу, живеем в държава, където, говори се, имало свобода на словото.

Стряскащо е, да, но като всеки си заравя главата в пясъка нещата няма да се оправят. Ние живеем в тази държава и ние пълним статистиките. Всеки от нас сам решава как точно.

# 9
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
Тук акцентът е друг:
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2603&sectio … =2&id=0000501

# 10
 • Еклесиаст
 • Мнения: 753
нямам брак и не се натискам, даже се притеснявам ако таткото ми предложи, не съм сигурна в мойто ДА....семейството ни е на лице: тати мама бебе кака, и децата знаят много добре кой кой е...
заглавието не е на място, мислех че се отнася за друго и затова влезнах в темата...

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 12:08 от Tigercheto

# 11
Айде, от трън та на глог! Сега пък била "обезпокоителна"?! Кое точто е обезпокоителното във факта, че повечето родители не подписват някакъв документ? Какво общо има това със статистиката за рака на млечната жлеза? Брачното свидетелство го лекува или що?

# 12
 • София
 • Мнения: 3 268
Няма нищо обезпокоително в тази статистика,ако децата си имат татко и мама.Бракът вече нали не е задължителен,въпреки че аз съм за брака.Важното е да има здрави деца,да раждаме повече и да бъдем отговорни родители. Peace

# 13
 • Мнения: 341
Сега пък била "обезпокоителна"?! Кое точто е обезпокоителното във факта, че повечето родители не подписват някакъв документ?...

Очевидно не се има предвид, че е обезпокоителна по отношение на татковците, които "не подписват някакъв документ".

Обезпокоителна е по отношение на защитата и гаранциите за правата на децата.
(и на майките им, да кажем, но майките могат да избират дали да раждат извънбрачни деца, а децата не могат да избират като какви да бъдат раждани)

# 14
 • София
 • Мнения: 3 268
И аз съм от старомодните,уважаващи брака,но нещата се променят и това е факт.Ще се радвам,ако един ден моите деца застанат пред олтара със своите избраници,но най-важното е да са живи и здрави.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт