Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 598
Ще се радвам, ако тази тема се прочете от повече майки - бъдещи и настоящи пишещи/четящи във форума   bouquet .

Що е то цитонамазка?

Цитонамазката е изследване, при което с малка четчица се взима материал от каналът на маточната шийка. Така взетите клетки се натриват върху предметно стъкло и се носят при патоанатом.


Какви са възможните резултати от цитонамазката?

РАР I - нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение, освен ако Вашият гинеколог Ви е казал че имате ''раничка'' която трябва да бъде обгорена. Това се налага за да се прекъсне веригата на канцерогенезата;
РАР II - клетки показващи най-често възпалително заболяване. Тук често се налага противовъзпалително лечение. Ако имате ''раничка'' тя трябва да бъде обгорена;
РАР III - Съмнителен резултат. Обикновенно се налага да се проведе съответно лечение, контролна цитонамазка след него и обгаряне. Понякога се налага и да се направи биопсия /също неболезнено изследване, което цели вземането на малко парченце тъкан от маточната шийка за доуточняване на диагнозата/;
РАР IV - наличие на единични ракови клетки;
РАР V - наличие на множество ракови клетки.


Благодарение на това изследване, въведено за първи път от Papanicolau, драстично се намалява заболеваемостта от рака на маточната шийка. Цитонамазката позовлява да се улови заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение води до 100% излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.


Що се отнася до злокачествените заболявания, днес в България, най-много жени умират от рак на гърдата. На второ място - от рак на шийката на матката. В много други държави това не е така. При тях се говори за "драстично намаляване на заболеваемостта". У нас - не. И то защото няма пари в здравната каса да поеме 650 000 цитонамазки годишно. Затова и лекарите си мълчат и не дават направление за това изследване, а някой път дори отказват да ти дадат, когато си поискаш. Затова - искайте си направления или ако трябва ходете на частно. Обръщайте си внимание, вие които четете тези редове, вашите майки, сестри, дъщери, приятелки и познати и не пропускайте година без цитонамазка. Уловен в начален стадий ракът на маточната шийка е лечим 100%!


Нещата в тази област напоследък търпят развитие. Тази година се пусна в аптечната мрежа профилактична ваксина, която може да ви предпази от този вид заболяване. Единственото лошо е, че трите курса струват около 800лв и здравната каса не поема нищо. Към края на другата година се очаква да започне продажбата и на терапевтична ваксина, която може да ви излекува, ако цитонамазката е дала лош резултат.

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 10:03 от Танина

# 1
 • Мнения: 598
Старите теми:

1.За ПАП *3Б*Полезни връзки:

1.ПАП тест, класификация на резултатите
2.Биопсия, резултати от биопсията - CIN І, ІІ, ІІІ, карцинома ин с … нвазивен карцином
3.CIN, HPV, конизация, биопсия, колпоскопия
4.HPV организация в България
5.Терапевтичната ваксина


Координати на лекари:

1. доцент Кърлов, GSM: 0887 782 660 - за преглед, конизация, операция
1. доцент Попова - 02/8317671 - за преглед, конизация, операция
1. професор Горчев - Плевен, болница "Света Марина" - за преглед, конизация, операция
4. д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/971 48 98 /вътр.31 - за преглед, биопсия
5. д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077
6. д-р Михайлов - Бургас

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 19:55 от Танина

# 2
 • София
 • Мнения: 2 383
Браво Танина!
Ясно и точно си синтезирала най-важните неща!
 newsm20

# 3
 • София
 • Мнения: 2 197
Страхотно Танина, поздравления!
Ако успееш са издействаш и по едно пиронче за тази тема и за другата ПАП3Б ще те обявя за Хари Потър!  Simple Smile
Бъдете здрави!  Simple Smile  bouquet

# 4
 • Мнения: 598
Ако успееш са издействаш и по едно пиронче за тази тема и за другата ПАП3Б ще те обявя за Хари Потър!  Simple Smile

 Joy по едно пиронче да. И аз искам така. Поне за едната от темите, а на другата ние ще сме й пирончето, защото така или иначе пишем редовно и все е напред в листа с темите.

# 5
 • Мнения: 13 877
Аз го правя. Предполагам, че и останалите сладуранки във форума, също. Срещам разбиране и от докторите си за профилактичните прегледи  Peace

# 6
 • Мнения: 3 069
Танина, справила си се чудесно  bouquet
Много ми се иска да е закована.Предполагам, че трябва да се допитаме до модератор?!?

# 7
 • Мнения: 4 150
Само да допьлня...
Ако една лигавица постоянно бьде манипулирана чреz бодене,люЩене и тн...рано или кьсно тя обраzува раничка,а може и zлокачествено раzвитие да придобие.Затова не е хубаво да се прекалява с много чести прегледи zа "профилактика".

# 8
 • Мнения: 656
Кристияне, по принцип си прав...
Но става въпрос за една такава лигавица, която около 3пъти седмично (някои по-често, други по-рядко) е манипулирана по някакъв начин. Е, не чрез бодене и лющене.... Blush
За весели нотки по темата.
Аз съм благодарна много на една моя приятелка, която ми тегли едно здраво конско, че не съм ходила N години на гинеколог, освен това и на личната лекарка и лекарската сестра, че и те ми се скараха, а личната даде направление.

# 9
 • Мнения: 4 150
Цитат
Но става въпрос за една такава лигавица, която около 3пъти седмично (някои по-често, други по-рядко) е манипулирана по някакъв начин. Е, не чрез бодене и лющене
Аааа,теzи инструменти не са остри и не викаШ "Ох" като при цитонамаzка нали?
"Принципа" ми го е каzвал доцент/колега гинеколог.Наблюдавал стотици пациентки с вмание4ена профилактика на всеки 6 месеца.
Жена ми ходи на всеки 3 години ведньж.

# 10
 • Мнения: 4 321
Аааа,теzи инструменти не са остри и не викаШ "Ох" като при цитонамаzка нали?
"Принципа" ми го е каzвал доцент/колега гинеколог.Наблюдавал стотици пациентки с вмание4ена профилактика на всеки 6 месеца.
Жена ми ходи на всеки 3 години ведньж.

Simple Smile Simple Smile Simple Smile Christian колко често си викал "Ох" при цитонамазка Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

А не ще падна Simple Smile Няма да казвам колко пъти до сега съм ходила на прегледи (за съжаление не само профилактични) ама ни веднъж не съм казала „Ох” Не съм усещала болка при цитонамазка, вземане на секрет и т.н.

А между другото лигавицата на жената се „лющи” веднъж на всеки 28 дена (по правило де) и това явление се нарича менструация.

Тъй че - моля ходете на прегледи ПОНЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО!!!! И ако изпитвате болка при цитонамазка сменете лекаря, а не спирайте профилактиката!

# 11
 • Мнения: 656
Ми Кристияне, има няколко причини, поради които жените викат "Ох"....
Ако толкова тормозиш жена си, че веднъж годишно профилактичен преглед да и е много... Wink

А какво казва въпросния твой колега на вманиачените пациентки?
Това са двете крайности - едната - ходи на 6 месеца, другата - само при проблем, понякога на 5-6-8-10 години.
Нормално е гинеколога да каже на пациенката кога да отиде следващия път на преглед.

# 12
 • Мнения: 4 150
Ти ме раzбра,ама хайде... Wink
Тук профилактиката е на всеки 6 месеца.И при вас Ще го вьведат,спокойно...
Ина4е има иzследвания zа чести(2 до 4 пьти годиШно цитонамаzки) и има zавиШен риск от zаболяването.не е докаzано,че те са причината,но се наблюдават пациенти.Току виж иzлеzе,че честата профилактика пове4е вреди отколкото помага.Подобно на мамографията.Тук я препорьчват след 40 год,поне ведньж в годината.Окаzа се,че след 15 мамографии има силно zавиШен риск от рак на гьрдата и махнаха границата.Сега е 50 години.Т.е. на 65,а не на 55 да имаШ ве4е рак на гьрдата.Голяма превенция. hahahaНие Ще ви сьzдадем рак,но Ще го хванем навреме чреz цитонамаzка или мамография. hahaha
Иначе всеки може да мисли предполагам и да си вади иzводи от много неЩа,така,4е не сьм спрял никого да си прави прегледи или да се обльчва.

Верити,zнаеШ ли какво точно става при цитонамаzка та го сравни с менструацията?Недей тьрси сега в гугл...Не падам от марс...не ми каzвай,4е сравняваШ удоволствието при гинеколога с това с мьжа ти  Wink

# 13
 • Мнения: 598
И според мен веднъж годишно, е напълно нормално и не може да се нарече постоянно манипулиране на лигавицата. Чела съм и аз някъде из интернет, от едно време си има схващане примерно за ракът на устната кухина, че е по-често срещан при шивачите  -от навика постоянно да предъвкат иглата в уста. Имаше и един друг подобен пример, но в момента не мога да се сетя. Е на това му се вика еждневно манипулиране на лигавицата, и то с метален предмет, който може да я разрани. Взимането на цитонамазка веднъж годишно не може въобще не може да се сравни с по-горния пример, така че ми се вижда напълно необосновано това нещо, което бил казал този колега гинеколог.

Специално аз, само веднъж съм си правила цитонамазка. След раждането на малкия. И резултата излезе кофти  Sick А преди да си направя цинамазката ме бяха гледали поне 4-5 гинеколога по време на бременноста и всеки казваше "всичко е нормално". Даже и след раждането, когато отидох и казах, че от две три седмици след  полов акт ми прицапват 2-3 капчици кръв, той се изказа "спокойно, това е защото имаш раничка, трябва да я изгорим" Добре, че товага АЗ си поисках да ми направи цитонамазка. Идва ми да ги  #2gunfire всичките прехвалени гинеколози, как така никой не се сети да ми направи това изследване и предната година, преди да забременея. Тогава нещата сега нямаше да стоят по този начин. Затова - редовни профилактични прегледи!

# 14
 • Мнения: 4 321
Само да допьлня...
Ако една лигавица постоянно бьде манипулирана чреz бодене,люЩене и

Ти го каза Wink Аз допълвам за лющенето Wink
Удоволствието при гинеколога е само в мъжките фантазии...... Wink

Ох за мое съжаление пределно ми е ясно що е то цитонамазка Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт