Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • у дома
 • Мнения: 949
Това ми е въпроса, защото вече повече се заиграва, ходи при по-големи деца, които в повечето случаи я гонят, а върха беше, когато излязохме на разходка с едни познати, които имат детенце на нейната възраст и то просто отказа да си играе с нея, да и дава ръчичка, да вървят заедно... Много е малка за дълбокомислени обяснения, същевременно виждам, че и става мъчно, понякога се разплаква... Confused

# 1
 • София
 • Мнения: 134
И аз съм имала такива случаи с дъщеря ми и ми е ставало много мъчно винаги. Сега, когато е по-голяма, пък има драма за рождените дни в детската градина. Появява се дете, което гордо носи 10 покани и ги раздава пред всички само на "бого избраните" и моята дъщеря, ако не е там се започва - "Ама аз защо не съм поканена, нали сме приятели" и такива работи .... трудно е на такава възраст да кажеш истината, но аз просто обяснявам, че всички хора са различни, за различните настроения и давам примери със самата нея, че не винаги и на нея и се играе с някой или че не винаги и се дава ръка на някой и т.н., но те разбирам много добре как ти става едно такова гадничко за детето ти.

# 2
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
Ами кажи и точно това което си написала. Че понякога хората искат да ги оставят сами, че по-големите играят игри които тя все още не може да разбере, но може да ги наблюдава и така ще се научи и че когато тя не иска да играе с някого не е нужно да го прави. Дай и пример с нея, все има случаи в които не е искала да прави нещо или например, ако играе с някого не иска да дойде да ти обръща внимание на теб и т.н. и ще те разбере. Не е нужно да и казваш "Еди кой си не иска да играе с теб" може да и кажеш "Еди кой си сега не иска да се гоните/да се водите за ръка или сега иска да прави друго, то е еди какво си". Постепенно ще се научи, че и другите имат права и не всичко става както тя иска. А не е толкова малка е да не разбира като и обясняваш.
Успех

# 3
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Появява се дете, което гордо носи 10 покани и ги раздава пред всички само на "бого избраните"

Егаси простотията!

# 4
 • Мнения: 2 237
Като че е малка наистина за дълбокосмислени обяснения,просто я гушни и кажи че на това детенце не му се играе сега с нея,но утре ще го направи.

# 5
 • София
 • Мнения: 11 383
Появява се дете, което гордо носи 10 покани и ги раздава пред всички само на "бого избраните"

Егаси простотията!

Моята щерка пожела да покани две дечица от групата си! Поканите няха дадени лично на родителите запечатани в плик, при това не от детето, а от госпожата... Лично бих ги дала, ама не се засичаме често и за най-сигурно избрах този вариант... Този дето описваш е супер гаден

# 6
 • В офиса
 • Мнения: 2 255
Обясненията с настроението са ОК. Но какво ще стане следващия път, ако другото детенце не иска да си играе, а последващия... Как може да се обясни на едно дете, че друго не иска да му е приятелче?

Има едно момиченце, с което дъщеря ми често си играе и го брои за приятелка. Но напоследък забелязвам, че въпросното момиченце определено я дразни нарочно, или я избягва. От това дъщеря ми се измъчва, все ме пита защо момиченцето прави така. Първия ми съвет беше, когато момиченцето се държи лошо, да й каже, че повече няма да й бъде приятелка и няма да си играят. При което Цвета ревна и ми каза: Знам мамо, вече й казах веднъж така, но аз искам да сме приятелки и да си играя с нея, не мога да го направя това." В случая мисля, че не Цвета е предизвикала това държание, а момиченцето е решило, че не я харесва по някакви си негови критерии.

# 7
 • Malgrat de mar
 • Мнения: 131
Обясненията с настроението са ОК. Но какво ще стане следващия път, ако другото детенце не иска да си играе, а последващия... Как може да се обясни на едно дете, че друго не иска да му е приятелче?
И ние сме в подобна ситуация.За да избегна вечните въпроси кои на кого е приятел,засега се прибираме сами от градината.Как да обесня на моето думите "ти не си ми приятелка"И как да  отговоря на въпросите които ми задава после -"А аз приятелка ли съм и ,като тя не ми е приятелка?"Помолих майката да ги разделим,вярвам да ме е разбрала,но ми е кофти.Смятам че за детето ми е по добре.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 3 840
Появява се дете, което гордо носи 10 покани и ги раздава пред всички само на "бого избраните"

Егаси простотията!
И у дома имаше страдания по същия проблем. И бе постъпено точно така както е написала jufy.
Много трудно беше да се убеди разстроеното ми дете, че не е лошо и затова не са го поканили, а просто майката на въпросното момиченце така е рашила и тя не е била от избраните да отидат на рожденния ден.
А при нас проблема с приятелките е, че като попитам с кого е приятелка тя казва ами с еди кого си. И добавя аз съм и приятелка ама тя не иска да играе с мен, да седи до мен или да се държим за ръка като излизаме навън.
Според госпожите е нормално това че ходи от групичка на групичка и не се задържа трайно никъде, но аз се притеснявам че остава някак встрани от децата.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 5 186
Не знам как да се обясни това на 2 годишно дете.
На мен ми се наложи да обяснявам тези неща по-късно и беше по-лесно.
Сиси преживяваше тежко такива случки. Обяснявах, че може да е просто настроение, гледах да я разведрявам, да и отвличам вниманието като я насоча към дете което играе с нея към момента/поне доколкото знам/. Един ден обаче си признавам, че ми омръзна и на въпроса и 'защо тя/те не искат да играят с мен' отговорих с въпрос- ' ти със всички деца ли искаш да си играеш?На всички ли си приятелка?' Поизненада се, но каза, че не иска с всички, искала с едикои си, с други не искала.
Казах и, че и при децата които са я отхвърлили през деня, ситуацията е същата. Те имат право да харесват или не харесват някой и да не искат в даден момент да играят с него или на нещо, също както и тя. Всеки има право на избор и знае за себе си кое му е приятно. И че това не ги прави лоши, нея също. С децата които тя не иска да играе, играят други - значи са си добри деца. и т.н. бая приказки с конкретни имена/за да ме разбере/ изприказвах. И тя ме разбра! Лошото/за мен/ от всичко това е, че все по-често като и кажа да направи нещо ми отговаря с ' Не искам. Всеки човек си знае какво му харесва. Аз си знам за себе си и искам това и това...' и така до края на света, все нещо трябва да обяснявам. ooooh!

# 10
 • София
 • Мнения: 134
Да! Това е цивилизования начин, но за съжаление не всеки го прави.


Моята щерка пожела да покани две дечица от групата си! Поканите няха дадени лично на родителите запечатани в плик, при това не от детето, а от госпожата... Лично бих ги дала, ама не се засичаме често и за най-сигурно избрах този вариант... Този дето описваш е супер гаден
[/quote]

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 22 606
Има време за обяснения.
На тази възраст ги оставям сами да разберат. Както са разбрали, че някой иска да играе с тях, така ще разберат и когато не иска. Когато пораснат и ме попитат - тогава ще се обяснявам.

# 12
 • София
 • Мнения: 370
За съжаление за момичетата това е изключително важно и като че ли е основно оръжие за нараняване и за надмощие. На мен много ми е мъчно, като гледам дъщеря ми (това започна на 6 год.) как се разстройва от подобни изказвания, и то от децата, с които постоянно играе. Аз й обясних, че явно не са и приятелки, щом така се държат с нея, но така или иначе ние всеки ден сме пред блока с тях и тя трябва да намери начин да не се разстройва и да не ги дразни.

# 13
 • Мнения: 2 792
   Ох, преди 2 години в каква сложна схема бях забъркана. Момиченце от градинката, искаше да играе с Димана, но пък не харесваше Момчил, който пък страшно много искаше да си играе с нея, а за капак на всичко любимата му сестра непрестанно го зарязваше, напук за да го дразни и ходеше да си играе с другото момиче. В крайна сметка с обяснения и моя намеса се пооправиха нещата- като изгонят Момчил, му обяснявах, че момиченцето не иска да играе с него, защото е по-малък и не могат да се разберат (тя е с 2 г. по-голяма от него), Димана като го обиди се обяснявахме по 3 часа как той и е брат и тя трябва да стой зад него, а не зад някой външен човек, вече не помня всички приказки, които съм изприказвала в този период. Сега положението е коренно различно и Момчил е включен активно в играта им.
  Според мен най-важното, на което трябва да се наблегне в едно такова обяснение е, че не може всички да те харесват и понякога има хора, на които не допадаш и това е напълно нормално и никой не е виновен  Simple Smile.

# 14
 • Бургас
 • Мнения: 1 111
 Аз бих казала на детето си направо, че въпросното дете не иска да си играе с него.Без подробни обяснения.Не иска и това е, без драматизиране на ситуацията.Ще си намери други приятели, които да играят с него.
 В интерес на истината не ми се случвало, или не помня.По-скоро малкият ми е по-дръпнат, не иска непознати да му говорят, да не говорим да го пипат нещо.А пък то точно това става, все разни гальовни момиченца искат да го прегръщат, целуват или държат за ръка, а той в крайна сметка се разревава.И аз си казвам директно на майките, че не иска да го закачат, да си дръпнат децата.Това е.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт