Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 95
Здравейте, майчета! Гледах наскоро репортаж по новините по темата и ми стана много интересно възможно ли е това:
 newsm78

Проучване на Националната Здравна Организация (говорим за САЩ) гласи:
Колкото повече часове децата прекарват далече от майките си, толкова те са по - непослушни, агресивни и непокорни. Деца, които прекарват повече от 30 часа седмично в детската градина бележат по – висок резултат в това  “да се карат”, “да са жестоки”, да имат “избухливо поведение”, да “говорят прекалено много”, да “спорят много” както и да “търсят прекалено много внимание” от околните.
Няма значение дали детето е чернокожо или бяло, богато или бедно, момиче или момче, и най – смущаващото: няма значение дали се грижат за него в детска градина, детегледачка, баба или дори татко. За сега учените не можели да отговорят на един въпрос: Защо деца, за които се грижи друг човек, а не тяхната майка развиват разрушително държание и какво можем да направим по този въпрос?Не мога още да говоря от личен опит, защото дъщеря ми тъкмо навърши 6 месеца, но все пак смятам, че е възможно децата да развиват малко по – егоистичен характер в детската градина. Все пак там се срещат с много “конкуренти” за една и съща играчка примерно. #Cussing out Но пък не съм привърженик на това детето да е залепено за полата на майка си през цялото време и да израства като “мамино детенце” Rolling Eyes. От горе казаното излиза, че децата в градината са диваци #2gunfire, а дечицата гледани от мама в къщи са спокойни и уравновесени baby_neutral. Аз лично скоро се връщам в БГ и ще дам дъщеря си на градина за да мога да започна работа, така че тогава ще трупам опит и впечатления!!! А вие, мамита,  какво Thinking по темата?!?

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 19:47 от viarai

# 1
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Заглавието е доста пресилено според мен. ИМа и по- агресивни деца наистина; учат и глупости е едно от друго, ама чак да стават посредствени.... изобщо не съм съгласна Peace
То по тая логика и на училище да не ходят.

# 2
 • Мнения: 1 233
Не бих казала, че децата стават егоисти като ходят на детска градина, по-скоро стават самостоятелни. Учат да се отстояват правата си - в градината, после го пренасят и при другите си общувания.

Не мисля, че децата и хората като цяло, могат да се делят на умни и агресивни. Ако си агресивен, това не значи, че не си умен.

# 3
 • Мнения: 14 961
По принцип и аз съм привърженик на схващането, че първите 7 години най-добре е детето да ги прекара край мама. Стига семейството да може да си го позволи.
Но! Има случаи, когато е по-добре детето да е по-далече от мама... За съжаление.

# 4
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Зависи и от градината, зависи и от родителите.
За сина си съм избрала златната среда - откакто навърши две и половина ходи на градина до обяд, след това е с мен.

# 5
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Дъщеря ми тръгна на детска градина на 5 години, най-големият ми син - на 4, вторият - на 3, а третият не беше навършил 2, когато го дадох на ясла.Колкото повече часове децата прекарват далече от майките си, толкова те са по - непослушни, агресивни и непокорни. Деца, които прекарват повече от 30 часа седмично в детската градина бележат по – висок резултат в това  “да се карат”, “да са жестоки”, да имат “избухливо поведение”, да “говорят прекалено много”, да “спорят много” както и да “търсят прекалено много внимание” от околните.


При моите деца не се наблюдава такава зависимост. Дъщеря ми беше избухлива докато преодоля кризите на пубертета, сега е много разумна и спокойна. Най-големият ми син спори много, по-малкият говори много, най-малкият търси прекалено много внимание, но никой от тях не проявява комплекса от качества, описани в изследването. Не виждам никаква зависимост от продължителността на ходенето им на ДГ и характера им.

За мен ходенето на ДГ е от голяма полза за децата. Разбира се, това е така, ако родителите се интересуват какво става с детето в ДГ, преживяват с него радостите и неуспехите му, обсъждат с него поведението му, чувствата му, реакциите му и прекарват активно с детето си времето, когато са заедно. А ДГ му дава опит, различен от домашния, и този различен опит го провокира да се развива.

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 23:05 от секстет

# 6
 • София
 • Мнения: 4 669
Това което аз наблюдавам при децата на мои близки е , че след като тръгнат на градина се променят много и наистина стават агресивни и то доста  Sick
На мнение съм , че до 4-5 годишна възраст за детето е най - добре да бъде гледано в семейството ...
Приказките за социалните контакти в детската ясла , че и градина са ми смешни ...
Статията е малко крайна обаче ... Не съм против градината , просто трябва да е правилната градина и на правилната възраст . Да оставя детето си един месец да реве истерично , докато го водя към градината и да го травмирам , защото " ще свикне " ,  е нещо , което не мога да приема !

# 7
 • София
 • Мнения: 5 467
Ами то пък не може всички деца да са вундеркинди и широкоскроени. Трябва да има и ограничени, и посредствени. Защо все трябва нашите да са най-умни и най-най във всичко?

На мен лично, ми е жал, когато си представя едно 4-5 годишно дете, как стои в къщи до баба си и тъпее, отколкото ако е в градина, с връстниците си и дивее с тях. Моето дете е на почти 3 години вече и днес, като го изкарах навън, нямаше нито едно дете на пясъчника. Е, умря от скука... постоянно идваше при нас на масата, лигави се, изобщо... чуди се какво да прави. Дойде едно момиченце на горе-долу нейната възраст и пощуряха. То бяха тичания, смехове, крясъци (които очевидно ги кефеха неистово), изобщо - пълен купон! Аз така не мога да я забавлявам и да не показвам отегчението си.

Детската градина е много полезна за децата. Прави им живота пълноценен...., но да не приказвам много, че така защитавах и яслата, а накрая се наложи да спра дъщеря си от ясла Confused. Мълча си и чакам септември Praynig.

За статията - Някой кукувел му е щукнало да напише статия, която някое издание я е публикувало, за да запълни страницата си. Защо трябва да се приема за чиста монета?

# 8
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 193
Нямам наблюдения децата ми да са станали агресивни и егоистични, а и двете ходят на градина. Голямата почти я напуска вече Laughing
Напротив - някак станаха по-любознателни, по-отворени към средата, която ги заобикаля. Може би твърде много ги бях обсебила преди това, знам ли...

# 9
 • toronto
 • Мнения: 198
viarai
относно статията -статистики много,разли4ен процент и територия запитани и проу4ени ,води до крайно разли4ни резултати!  Naughty
всеки слу4ай е единти4ен...статията е от щатите-което се обяснява с общата ситуация в северна америка-децата не подлежат на контрол и възпитание от пове4ето канадци и американци!!! и това е факт  Thinking
няма по хубаво от това да ходи детето ти парт тайм на градина и през другото време да е в къщи с мама... да ама реалността рядко го позволява..  #Cussing out
не се тревожи излишно..не лишавай детенце от оби4 и ласки..
вси4ко си е с възрастта,възпитанието,средата и характера на детето..
  bouquet
 

# 10
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 238
Честно казано, не съм съгласна. Моите наблюдения над собствоното ми дете и тези на близки сочат точно обратното - по-агресивна и шумна е, когато е с мен, отколкото в градината. Другите деца също. За мен агресивността е черта на характера, която с правилно възпитание може да се обуздае и вложи в нещо градивно. Най-различни фактори пък могат да я провокират да се появи, едва ли детската градина я "възпитава". И нека не забравяме, че изследването се отнася до САЩ все пак, а ние сме далеч от тях, което понякога е за добро.   

# 11
 • Мнения: 14 961
Само да вметна, защо се счита за правило, че дете, отглеждано от бабата или друг близък, тъпее? Ако бабата или майката са интелигентни жени и се занимават достатъчно с детето, какво ще му навреди това? Познавам такива деца, отгледани в домашна среда, определено изпреварваха доста връстниците си в интелектуално отношение. А и играта, и контактите с други деца могат да се уредят. Няколко майки, баби и детегледачки се уговарят и... посещават по едно и също време дадена детска площадка. Въпрос на желание е най-вече.
Аз самата съм отгледана от баба и дядо и съм им много благодарна, най-вече на дядо ми. Толкова внимание и грижи нямаше да получа нито от заетите си родители, нито в детска градина. Ходила съм отвреме на време на ДГ до обед, после ходих 2 години в ПДГ към училище, пак за половин ден. Така че и контактите с деца не са ми липсвали.
При сина ми беше по-различно. Наложи се да го спра от градина на 4 години. На 5 го записах в Алианса - в английска детска градина, всеки ден по 3 часа. После ходеше и на предучилищна в едно училище. Имаше си и колективното обучение, и игрите с деца, и вниманието на мама вкъщи.
Всъщност няма кой знае какво значение кой се занимава с детето, стига да го прави качествено и да има търпението да му отдели цялото си внимание, да го обучава и да отговаря на безбройните въпроси. А това вече не всеки го умее.

# 12
 • Мнения: 18 812
доста пресилена статия, но всеки сам си решава как да си гледа детето Wink
нещата са толкова различни- зависи от детето, от детската, от родителите...

# 13
 • Мнения: 7 606
От една страна-  имаме еднакви изисквания за всички деца, без да се съобразяваме с техния темперамент и интереси .... но това го има и в училище....

От една страна това не е добре, особено за по- чувствителните деца ...заличава тяхната индивидуалност и ги учи да пренебрегват собствените си желания , за да се харесат т.е да станат конформисти....
от друга страна , по- силните се научават да налагат себе си и развиват лидерските си качества ....
при всички случаи децата се учат да се адаптират и социализират ... но средата е ограничена и зависи много от децата в конкретната група ....
 ако детето попадне на дружелюбни деца ще се развива като дружелюбно дете или ако е агресор, ще се налага ..... но ако попадне в група от агресивни деца ....  newsm78

# 14
 • Мнения: 3 537
Не съм забелязала подобно нещо при моите деца.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт