Лопуш - търся идеи.

  • 13 482
  • 23
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 5 577
  chef Привет, искам идея за лопуш.

От село имаме страшно много - вече правих супа, омръзна ни. Честно казано хич не ни е вкусна и малкия я яде предимно. Дайте ми идеи какво да го правя останалия (детето го харесва, значи нещо като за него - да не е пикантно). Може и за по-различна супа да ми кажете, аз моята я правих само с фиде и лук.

Търсачката не ми намери резултати.

 Hug Благодаря!

# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
сърмичките стават много вкусни, постни , разбира се. след като се свият се нареждат в тава, слага се вода и се запичат. сервират се с кисело мляко.

на мен когато не ми се свиват сърми, правя нещо друго. май голи сърми му казват: в по висока тавичка редя няколко листа от лапада, после ориз запържен с подправки и лук, после пак листа и пак ориз.... заливам с вода, колкото е необходимо за ориза. като е полуготово правя заливка като за мусака.

а лападовата супа я правя като сварявам 2-3 картофа, малка глава лук и лапада. всичко пасирам и при сервирането застройвам с кисело мляко.

друго не се сещам. да ти е сладко

# 2
  • Мнения: 408
Обожавам зелении  Mr. Green Като мусака с ориз, с някакво месо, супата пак я правя с ориз-добавям и моркови, и на крем супа става-с картофи и копър  Peace

# 3
  • Мнения: 899
Лопуш с ориз, на фурна, вкусотия  Grinning

# 4
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Супа - правя я като супа топчета : лук , морков , чубрица , топчетата може и да са без ориз и да сложиш фиде , непременно застроена с кис. мляко , жълтък и брашънце. И голяма китка магданоз .Ние обожаваме лапад /лопуш/ и дори го затварям в бурканчета за зимата : нарязан се пуска в кипяща подсолена вода , да се попари , бурканчето се поставя в чиния / да не пари , докато се сипва / и с решетъчна лъжица се сипва лапада , запечатва се и се обръща да се вакумира / добре е да се завие с одеало / .

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Извинете за офф-а, ама лопуш и лапад едно и също ли е?  newsm78

# 6
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Извинете за офф-а, ама лопуш и лапад едно и също ли е?  newsm78

И аз това щях да питам Thinking. Ако е лапад, свекърва ми прави баница. Бланшира лапада, реже го, 4-5яйца, сирене.

# 7
  • Мнения: 295
По нашия край е едно и също лопуш и лапад . Дъщерями обужава лопушник .Ядене  или супа не близва.

# 8
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
По нашия край е едно и също лопуш и лапад . Дъщерями обужава лопушник .Ядене  или супа не близва.

А какво е лопушник?  newsm78

# 9
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Лапад=лопуш.
А лопушник е баница с лапад - ммммм, вкусотия Crazy - с яйца и сирене. Тъкмо днес на обяд видях, че у бабини има много - утре ще я правя Peace.

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Аааа, ясно! Е значи - и аз много обичам лопушник!   chef  chef

# 11
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 204
По нашия край е едно и също лопуш и лапад . Дъщерями обужава лопушник .Ядене  или супа не близва.

А какво е лопушник?  newsm78

Зелник, тиквеник, лопушник  Joy

# 12
  • Мнения: 696
Лопуш с ориз, на фурна, вкусотия  Grinning

да! а може и със заливка като за мусака - пак е вкусно

# 13
  • Мнения: 108
И аз обожавам зелник, правих преди 2 дни, но аз не задушавам лапада. Повече ми харесва така

# 14
  • Мнения: 814
mari eta, дай все пак някаква информация как провиш лопушник, моля! Дъщеря ми много харесва и предпочита постни чорби с лапад или лобода, но не яде ориз и за това не мога да го приготвям като яхния или мусака. Ще опитам да й поднеса поне лопушник, защото тя обича и лучник, и зелник, но ако в рецептата не е включен ориз. Предварително ти благодаря!

# 15
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
arita , почистеният и измит лапад /ние му казваме лопуш/ нарязвам и съвсем леко попарвам. После леко задушавам,аз слагам и пресен лук. Щом дъщеря ти обича - сложи  и ти. Махам от котлона, прибавям 2-3 яйца, натрошено сирене, чер пипер. Сол не е нужно, ако сиренето е солено. После редя плънката между корите като баница - ред кори, ред плънка, или навивам всяка кора на руло и въртя в тавата. Отгоре заливам с 2-3 яйца, разбити с малко вода и олио. Пека до готовност.

# 16
  • Мнения: 1 271
И аз правих баничка със суров лапад - много вкусна стана и мъжо я одобри ...

а супата я правя с ориз и пресен лук, яйчице и сирене и прясно мляко а при сервирането с кисело млекце   chef

Последна редакция: вт, 03 апр 2007, 22:08 от kuneto

# 17
  • Мнения: 11 607
Утре ще сме на зелено и съм благодарна за идеите...

Още - лапад с яйца и сирене.

# 18
  • Мнения: X
Въргалия, можеш да го попариш и да го замразиш. Wink

# 19
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Може ли някой да сподели рецепта за лапад с ориз на фурна?
Дали ще стане спанак с ориз на фурна?

Мерси предварително!

# 20
  • Мнения: X
Става и с лапад и със спанак.
Аз го правя така:
Задушавам леко лука в малко олио или зехтин с вода.Лука може да е стар или пресен.След това слагам изчистения и измит ориз при лука и разбърквам докато ориза стане прозрачен.После изсипвам ориза заедно с предварително попарения и нарязан на дребно лапад/спанак в тава и слагам вода като съотношението ориз:вода е 1:3. Овкусявам с черен пипер, сол, мъничко червен пипер и пека до готовност на ориза.
След изпичането понякога правя заливка като за мусака и отгоре настъргвам кашкавал.


П.П.Винаги изключвам фурната малко преди ориза да е поел цялата вода, защото иначе става много сбит.

# 21
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
Мерси!

# 22
  • Мнения: 6 958
лопуш с гъби на фурна:

лопуш
гъби
ориз
зелен чесън
чубрица
черен пипер
заливка от кисело мляко и яйце

Пече се в умерена фурна, после се поставя заливката... Може да се гарнира с кисело мляко при сервирване или капки лимонов сок  Peace

# 23
  • под дъгата
  • Мнения: 630
Лапад с ориз - освен на фурна, става и в тенджера на котлона Wink
Лапад с агнешко - става много вкусно, но не знам рецептата, баба ми го прави.
Пюре от лапад - лападът се измива и нарязва на дребно, попарва се до омекване във вряща подсолена вода, прецежда се, след което се запържва в масло или маргарин. Докато се пържи го правя на пюре с вилицата. Като гарнитура е страхотно. Много върви и с яйца - на очи, по панагюрски, бъркани, омлети, всякакви  Peace

Общи условия

Активация на акаунт