Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 апр. 2007, 21:21 ч.

Търся помощ от филолози

 • 904
 • 3
 •   1
Отговори
 • Узунджово
 • Мнения: 1 277
Здравейте,
Може ли да ми кажете какво означават следните термини:
тропи
суперсегментни единици
поисемия
омоними
паралингвистични средства


Благодаря предварително  bouquet

# 1
 • Свищов
 • Мнения: 1 616
Тропи - наред с фигурите и стилистическите похвати, разновидност на стилистическите средства.Отличават се с иносказателното си въздействие и с преносния см. на думите и на изразите при съпоставянето на прояви и явления, от които на някои от тях се приписват свойства каквито те обективно не притежават.

Полисемия - многозначност или способност на думата да бъде носител едновременно на няколко различни смислови значения или покрай основното да има и допълнителни такива.

Омоними - думи с еднакъв звуков състав, но с различно значение.

Паралингвистични средства - неезикови средства, използвани в помощ на конкретното речево изказване.

Суперсегментни единици - словно, логическо и фразово ударение; различни видове интонации, носещи когнитивна информация; емфази и др. Те определят и ритмично-интонационните структури, които играят голяма роля в езиковата комуникация. Под ритмично-интонационна структура във фонетиката се разбира комбинация от словно, логическо и фразово ударение. Различните комбинации между тях водят до различни ритмично-интонационни структури.

# 2
 • Мнения: 11 247
тропи - думи или изрази, употребени в преносен смисъл.
суперсегментни единици - словно, логическо и фразово ударение; различни  интонации, т.е. те  определят ритмично-интонационните структури, които играят голяма роля в езиковата комуникация.
поЛисемия - многозначност
омоними- думи с еднакви звукови форми, но с различно значение - ток ел. и на обувка, град- валеж и селище и т.н.
паралингвистични средства- мимика и пантомима, (жестикулация), височина и тембър на гласа в устната реч, пиктограми и рисунки в писмената реч.

# 3
 • В кошера...
 • Мнения: 506
http://bglog.net/Literatura/5067 - за тропи
"поисемия"-та ще да е полисемия - многозначност/поли и семантика/
омоними - думи с еднакъв звуков състав, но различни по значение/напр. вълна` и въ`лна/
паралингвистика- изучава неезиковите средства, участващи в речевото съобщение
суперсегментни единици - зависи за коя част от езикознанието говориш - това са единици, които организират по някакъв начин сегментите.
Напр. фонетика :Според някои учени системата на езика е изградена от две основни подсистеми - сегментна /вокална с-ма и консонантна с-ма/ и суперсегментна. Суперсегментната система от своя страна също включва две подсистеми - ритмичната и интонационната/ударение, темп, динамичните изменения на честотата на основния тон, интензитет/.
Това е от мен - от 5 години не съм поглеждала учебник. За какво ги учих тез неща, Божеееее!
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт