Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 апр. 2007, 19:52 ч.

детска хирургия

 • 503
 • 10
 •   1
Отговори
 • Някъде под учебниците
 • Мнения: 65
 Здравейте! Аз съм нова във форума, но много се радвам, че има толкова много родители загрижени изключително силно за децата си.
 Дълго се чудих къде да пусна темата. Реших, че все пак това е най-подходящото място.

Аз искам да стана детски хирург, но тъй като не съм решила твърдо много ще се радвам, ако някой ми отговори. Детската хирургия се води дял от хирургията, но тя е коренно различна сравнена с други  специалности. Работата на детския хирург не се изчерпва само с операцията, а след това продължава и с грижа към психологическото състояние на детето и родителите. Ако има родители, които са се сблъсквали с детски хирурзи много ще се радвам ако ми кажат какво отношение са получили те и техните деца. Бих искала да знам какво очаква един родител от един човек с тази професия
 Не знам дали ще ви е интересно да дадете мнението си по тази тема, но аз много бих се радвала, ако го направите, защото за мен е важно.

# 1
 • София
 • Мнения: 6 452
Да, имах среща с детски хирурзи и то когато дъщеря ми беше само на 45 дни! Sad Хирургът, който я оперира беше наистина освен добър оператор и човек, който много обича децата, умее да успокои родителите и да те накара да повярваш, че детето ти е в сигурни ръце! Просто няма да го забравя този хирург - когато ни приемаха в Пирогов и ми даваха хиляди формуляри за попълване, той през цялото време казваше - Спокойно, всичко ще е наред, операцията е рутинна, аз гарантирам за успешния край. Ставаше дума за нещо наистина рутинно - ингвинална херния или както докторите я нарекоха - "дамска херния".
А два месеца по-късно имахме съмнения за пилорна стеноза - доктора долетя да види малката, после успя да намери още на другия ден време и начин да я прегледат на ехограф и да предпише лекарство....Така че наистина детския хирург трябва наистина безкрайно да обича децата и да не е загубил способността си да съчувства.
Успех в тази наистина нелека специалност на хирургията и дано намериш своето призванеи там!

# 2
 • Мнения: 4 950
Aз също съм имала среща с детските хирурзи в Пирогов. Естествено като всеки родител отидох с много притеснения и страхове какво ще се случи с дъщеря ми която беше на 4г , и как ще и се отрази всичко на нея. Мога да кажа че всички лекари  коити я прегледаха и с които говорих се отнасяха много внимателно с детето ми, а на мен обясняваха подробно и ясно . За мен това е изключително важно - освен да си добър специалист, и да си добър човек. Да предразположиш детето пред себе си което е и без това достатъчно изплашено, да успокоиш и родителите които също са доста притеснени.
Пожелавам ти от сърце много успехи в професията на която си решила да се посветиш  bouquet

# 3
 • ПЛОВДИВ
 • Мнения: 511
Aз също съм имала среща с детските хирурзи в Пирогов. Естествено като всеки родител отидох с много притеснения и страхове какво ще се случи с дъщеря ми която беше на 4г , и как ще и се отрази всичко на нея. Мога да кажа че всички лекари  коити я прегледаха и с които говорих се отнасяха много внимателно с детето ми, а на мен обясняваха подробно и ясно . За мен това е изключително важно - освен да си добър специалист, и да си добър човек. Да предразположиш детето пред себе си което е и без това достатъчно изплашено, да успокоиш и родителите които също са доста притеснени.
Пожелавам ти от сърце много успехи в професията на която си решила да се посветиш  bouquet
Peaceуспех и от мен

# 4
 • София
 • Мнения: 941
Поздравления за намеренията!Мисля,че трябва да се отдадеш изцяло на тази професия и много да обичаш децата.Ти ще си лекар,но първо трябва да си човек  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 3 149
Дороти, ще бъде страхотно, ако избереш тази професия. Синът ми беше опериран от д-р Георгиев от Пирогов, защото имаше стеноза на пилора - беше само на 22 дни. Забелязах, че всички хирурзи се държат не особено добре със сестрите и лекорите, но като видят дечицата, направо се разтапят и правят всичко възможно. Едно детенце при нас имаше някакъв проблем, който не можеха да диагностицират, та дойдоха всички детски хирурзи да го видят.
Впечатлена съм, дори писах благодарствен мейл на Георгиев, защото тази операция е животоспасяваща за сина ми.
през цялото време, догато бях в Пирогов със сина си, си мислех, че да си детски хирург, е най-трудната професия в света, защото дечицата, които видях там, имаха малформации, които са страшни, а някои дори са уникални. Това не е като да катастрофира възрастен човек и да му се нарани нещо, което е анатомична даденост. Тук се раждат деця без дихателни пътища, без пикочни мехури, без носове, с тумори, по-големи от сърчицата им... Все още мисля, че това е героичен избор от Твоя стрна и се надявам да устоиш и да станеш детски хирург!
Какво очаква родителят - само едно: детето му да оживее и да бъде здраво или поне, възможно нан-добре. Нищо повече.
Успех! newsm10 smile3501 smile3501 smile3501

# 6
 • близо до София
 • Мнения: 1 986
Дороти, поздравявам те за избора ти! Това е най-най-хуманната професия. Според мен най-големите лекари са хирурзите , а детските са и изключително внимателни. На нас точно преди седмица ни се наложи да направим операция на сина ми от ингвинална херния и съм изключително трогната и от отношението и от професионализма на хирурзите в Пирогов.

Желая ти успех и всеотдайност към децата и родителите им!!! Peace

# 7
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Едното ми дете се роди с дефект на небцето, поради което се наложи пластична операция.
Права си, детския хирург трябва да има подход към децата.
Ние след доста проблеми открихме един невероятен ЧОВЕК и ЛЕКАР - доц. Юрий Анастасов, благодарение на когото сега детето ми диша и се храни спокойно.
Никак не е лесно да си лекар в България, но този човек прави и невъзможното.
Трябва да си наясно, че при съществуващите у нас условия, всичко зависи от моралните качества на лекаря. "Бизнесмени" много се навъдиха, вземат пари за прегледа, измърморят нещо на латински, препращат те при поредния "специалист", и той така...
Малко са тези, които дават всичко от себе си, без да мрънкат за малките си заплати.
При нашия лекар се оперират и дечица, изоставени в дом заради вродени козметични дефекти - заешка устна примерно - за тези дечица никой няма да донесе почерпка на персонала - но всички в отделението са мили с тях - защото така е правилно...
Ти вече учиш ли медицина, или още се готвиш да кандидатстваш?
Искам да ти кажа, че дори и да не станеш хирург, или детски хирург, важното е да си добър лекар. Никога не смятай, че знаеш всичко - ако някой ден си помислиш това, си умряла като специалист. Бъди внимателна с пациентите и ако не знаеш нещо, по-добре да го признаеш, отколкото да поставиш погрешна диагноза.
  bouquet   bouquet   bouquet

# 8
 • Някъде под учебниците
 • Мнения: 65
 Съжалявам, че не успях да вляза по-рано, но бях заета. Много Ви благодаря за отговорите.

Ти вече учиш ли медицина, или още се готвиш да кандидатстваш?
firebird аз съм студентка по медицина трета година в медицински университет София.
Благодарна съм Ви за съветите и за това, че отделихте време да изкажете мнението си в темата.
А бих искала да ви задам и един друг въпрос.
Моя приятелка е невро хирург в една частна болница и при нея е постъпил пациент, чийто роднини не са искали да бъде опериран от жена. Мислите ли, че това е само някакъв отделен случай или има много хора, които все още живеят със старите си патриархални схващания, които проповядват, че жената не е за нещо друго освен да ражда деца и да седи пред печката. И като цяло ако можете да избирате кой да оперира вас или детето ви бихте ли взели под предвид пола на специалиста?

Тези отговори не биха променили решението ми за бъдещетата ми професия, но просто ми е интересно.
 

# 9
 • София
 • Мнения: 3 149
Честно казано, май все още има някакво отношение към жените-хирурзи, но ми се струва, че е твърде рядко. Например, д-р Попова (гинеколог-хирург, доста е известна!) има невероятен авторитет. Като ходех при нея, жените просто легенди разправяха и с невероятно доревие!
Например, когато оперираха сина ми, анестезиологът беше женал Извика ме да поговорим вечерта преди операцията, за да знае какво е положението на детето. Беше невероятно уверена и същевременно ме слушаше, много ми помогна психически. Проблемът беше, че при пилорната стеноза детето има занижена обмяна на веществата, та доста трудно излиза от упойката. И с Влади беше така... едвам са го екстубирали (така ли се казва  Laughing).
Но аз имах доверие на онази жена.
Не бих взела под внимание пола!!!

# 10
 • Мнения: 4 950
 Пола няма значение, важен е професионализма и отношението към пациентите, а от там и доверието м/у лекар и пациент. Когато ни приеха в Пирогов, имахме естествено и консултация с анестезиолог.  Тъй като Мария е много алергична, а и нямаше възможност да се направи теста за упойките, аз доста се страхувах. Няма да скрия първоначалното си объркване и притеснение , когато се срещнах с една съвсем младичка лекарка. Само с няколко думи тя успя да разсее всичките ми притеснения и страхове , беше много мила и внимателна и подробно ми обясни всичко необходимо.
Пак ти пожелавам от все сърце много успехи  bouquet

Последна редакция: пт, 06 апр 2007, 22:21 от marychery

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт