Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 апр. 2007, 18:13 ч.

Нека в тази тема пишат само тези, които са против градината!

 • 2 059
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 578
Здравейте,
знам, че има много теми за ДГ, изчетох ги всички, но ми се иска да систематизирам за себе си негативните страни. Ще ми бъде от полза, и се надявам да остане темата, макар, че наподобява доста други, но все пак е и различна.

Искам тук да пишат само майките, които смятат, че ползата от градината не е достатъчна. И разбира се да се дадат примери за деца, гледани в домашна среда.

Веднага казвам за какво е интереса ми - оказва се, че Иван май трудно ще го приемат в градините в които искам, и в такъв случай обмислям да си остане в къщи между 3 и 4 години. Но не съм напълно убедена, че ще е по-добре отколкото да ходи в коя да е градина, затова искам още малко да поговорим по темата.  Praynig

Предварително благодаря на всички.

# 1
 • Мнения: 141
Аз съм против детето ми да среща в ранна възраст разни отрицателни емоции предизвикани от кисели лелки, недоволни, невъзпитани деца или пък направо прости. Абе, с две думи градините са си хубаво нещо, ако си убеден че хората вътре са читави. И понеже това е твърде рядко в градини с по 20 деца в група си намерих по-малка частна забавачка, на половин ден. До колкото знам до скоро и по читалищата тук в София имаше подобни - може вече да ги няма. Ако ти имаш възможност да си гледаш детето, да се занимаваш с него и да го извеждаш да си играе с други деца - мисля, че няма по-добър вариант за едно дете. Аз съм пример за дете гледано в домашна среда, само съм ходила на алианс..  много добре ми беше, от краткия си престой в градина имам отвратителни спомени, все едно съм била в казарма.

# 2
 • Мнения: 15 129
Аз не съм противник на градините, просто мисля, че за дете до 4-5 години е най-добре да се отглежда в домашна обстановка и по възможност от близък  и емоционално обвързан с него човек - майка, баба, баща, дядо...
Така наречената "социализация" в детските заведения е смешна за мен, когато става въпрос за дете под 4 години. Ако я има, то е предимно с отрицателен знак.
Над 4-5 годишна възраст детето може да играе пълноценно с други деца, да участва в различни взаимоотношения с тях и подлежи на колективно обучение. И пак мое убеждение е, че ако има възможност за полудневна форма, това е идеалният вариант.  Peace

# 3
 • Мнения: 2 556
Градина - има някаква полза след 4 годишна възраст. Няма да се увличам в собствените си спомени от детската, кошмарни са просто, но и съдейки по моето дете, преди 4 годишна възраст полза не съм видяла...

# 4
 • Мнения: 5 578
 Hug Много ви благодаря - просто три мнение, но толкова изчерпателни и точни.

Почти е ясно какво ще стане в крайна сметка, но все пак да поговорим по темата е много полезно за мен.

Макар, че Иван ходи на ясла сега - между 2 и 3 т.е, изключително съм доволна, само хубаво мога да кажа. Но аз избрах яслата, и групата, и няма никакви проблеми.
Но градина, каква да е - мисля не.  Naughty

Значи ако не го приемат в централните, които аз съм харесала, изобщо няма да го пращам в квартални някакви - поне за сега мисля така. Още повече, че самото дете много обича да си е в къщи, без значение кой го гледа. Когато бабите се занимават с него само хубаво съм видяла - изключително внимание му се обръща, четат, пишат, рисуват, пеят.

# 5
 • Мнения: 15 129
Виж, не си права да съдиш по градините дали са централни или квартални. И едните имат предимства, и другите. В крайна сметка най-важното е какви ще са учителките, а и самите деца от какви семейства са.  Wink
Когато писах, че за малкото дете е по-добре у дома, имах предвид по-малко (или никакви) болести, по-малко лекарства, с които да се трови детският организъм, по-малко неприятни преживявания, по-малко стрес като цяло. А и контактите с грижовни баби също оставят положителен отпечатък върху детето.
А ако му доскучее вкъщи и иска при другите деца - можеш да потърсиш вариант за половин ден.
Има и един друг момент - когато детето се праща мъничко в градина, това за него е стрес - едва ли не родителите искат да се отърват от него. Не за всички, естествено, но за доста деца това е някаква травма. Когато поотрасне, то само започва да иска да ходи там. Тогава вече и привикването е безпроблемно.  Wink Grinning

# 6
 • Варна
 • Мнения: 5 355
 Аз не мога да разбера каква ти е ползата от темата, щом искаш само негативни мнения. То значи дилемата не  градина изобщо или  в къщи, а квартална градина или у дома. А пък питаш противнички на градината по принцип...  Не си права и според мен. Елитните централни градини не винаги са добър избор. Ти си знаеш, извинявай, че намесих!

# 7
 • София
 • Мнения: 8 743
Ще си позволя да се намеся  в темата без да се изказвам отрицателно.Според мен искаш да бъдеш убедена колко са лоши градините и да си задържиш детенцето в къщи,само защото няма да бъде прието там,където искаш.Ако беше прието щеше ли да пуснеш тази тема?Трябва ти сама за себе си да решиш!
Извинявай,че си позволих намеса! Peace

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 973
Вергилия, да ти кажа и аз не можах да схвана, питанката ти?
Значи Иван сега ходи на ясла и му е добре, но видиш ли - ти искаш някак вътрешно да се убедиш, че няма смисъл от ДГ, като естествено продължение на яслата?
Значи на него му се нрави там, свикнал е и ти сега - хоп, айде няма да ходиш, щото в централните няма място...  #Crazy
Помисли малко ПАК Wink

# 9
 • София
 • Мнения: 967
Аз мисля, че момичето е имало предвид, че е проучило кварталните, не са му харесали, проучило е "централните" - харесали са му. И питанката може би е - има ли смисъл да го пусна при посредствени учителки/градини, или да изчакам една година, за да го приемат в тази/тези, които съм харесала?
Ако можеш да изчакаш - изчакай. Тъй мисля аз.

# 10
 • Мнения: 1 640
Аз съм за полудневно посещение в дет.градина.Цял ден-загубено време за детето ми-в емоционален план.То има нужда не само от ред,организация,приспособяване,социализиране,игра с връстници.То се нуждае и от свободни/нерагламентирани/занимания с майка си и баща си,от разходки/не под строй/,от малко разглезване при баба,....Така мисля аз.
   Аз съм гледана заедно с 2 братовчедки от баба.Не ми беше скучно.Занимаваха ни пълноценно-рязане,лепене,рисуване,приказки,гатанки,...

# 11
 • София
 • Мнения: 318
И в други теми съм писала и съм много твърдо против градините по следните причини:
1. Във всяка една произволно събрана група от хора, която започва да общува ежедневно, интелектуалното ниво се усреднява, т.е тези които са по-напред съответно изостават, а тези които са по назад- малко напредват. При малките деца до 5 годинки, склонни по природа да се подават на негативни емоции по-лесно, отколкото но положителни съм забелязала, че по-будните деца рязко изостават.
2. Твърдо против съм заучаването на изуст на песнички и стихотворения в тази ранна възраст, защото децата го правят без да се опитват да разбират смисъла на това което пеят или казват.
3. Смятам че всяко дете има някакъв природен талант който може да бъде открит и стимулиран още от рано и когато детето е в домашна обстановка и има някой, който персонално да се занимава с него, този талант може лесно да бъде открит.
4. Вродената склонност на децата да подражават прави за мен градините "инкубатор на обезличени душици".
5. Децата посещаващи детски градини според мен стават по- агресивни и деструктивно настроени.

# 12
 • Мнения: 7 823
"инкубатор на обезличени душици".

 Shocked

# 13
 • Варна
 • Мнения: 85
Имам 2 деца на 6 и 2 г., голямата се опитах да я пусна на градина на 3г. и половина, обиколих всички градини във Варна и частни и държавни, харесах си една от всичките и я пуснах, след 2 седмици я спрях, защото :
1. Храната е отвратителна, детето се прибираше всяка вечер гладно и се натъпкваше вечер, а това е вредно.
2. Не е реално 1 жена, дори да е най способният педагог / в което силно се съмнявам / сама да се оправи с 30 деца / смятам , че максимума трябва да бъде 15 /
3. Децата не се разхождат.
4. Не стигат леглата и децата ги местят всеки ден по етажите да спят на чужди легла, с чужди завивки, което за мен е недопустимо / съжалявам, но съм гнуслива /.
5. децата гледат на ден по 2 часа телевизор, аз не разрешавам да се гледа телевизия повече от 1 час.
6. Винаги има болни деца, моето не се зарази, защото не ходихме дълго и т.н. и т.н.
От 6 години ходи на предучилищна, същото ще направя и с малката, само на предучилищна. Разбира се отделно си ги вода на други работи: плуване, английски и др.

# 14
 • Мнения: 2 033
Да, да, нека да oплюем едно хубаво градините. Те са едни гадни нововъведения.

Прабаба ми все градини е ползвала, нали. Мъкне детето на нивата, коси, събира, после дои/ пои животните: то си се мотка около нея. Селянка била, полу-грамотна. Ам'чи к'во. Не е ползвала тя таквизи измишльотини.

Съседът и той, крупен балканец, искаше му се домашна прислужница, и се ожени значи. Разделението на труда е пълно и най-важното, справедливо. Той има едно задължение: носи пари. На нея се пада само да пере, чисти, готви, да се грижи изцяло за децата, пък и да не забравяме, че трябва да поддържа 45-килограмова фигура, която да контрастира красиво на неговите 145 кила. Каква детка градина, там е за плебса, моите деца си ми ги кътка жена ми из къщи, казва той.

Аз съм най-добрата майка на света. Не прекарвам време за нищо друго, освен кръженето като един досаден хеликоптер над главата над детето. Не стоя по 3 часа във форума, това не съм аз, той компютъра сам си ги пише тези постинги от мое име. Всичко, което детето ми яде, собственоръчно съм го сяла и жънала, разбира се. Позволявам му да играе в контролирана среда само с деца, на които предварително ми е представено родословното дърво, лична характеристика/ препоръка и бележка от лекар. Детето ми е гений: елитна учителка го учи от 3-месечно на китайски.  Е, как, като съм най-великата майка, с най-великото дете, да си помисля, че то може да се умеша сред простички деца (недай си, боже, и различни!) и още по-простички родители в градина. Не. Не е за мен. Плюя на градината.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт