Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора


Мнения: 817
Значи не знам защо така ,но от вече пет години се пробвам да направя кекс като хората и не става.Какви ли не рецепти съм изпровлала.Правя всичко по тях замервам грамажи ,температури ,засичам време и не става и нестава.Какв ли не по-сложни неща приготвям , а до сега един кекс като хората не мога до опеча.Чакам нещо ,наистина изпитано. Laughing
Значи като го погледна през стъклото ,един такъв хубав със коричка ,надут ,ще излезне от формата.И после като дойде време за вадене/изчаквам да изстине постепенно във фурната/ и сатава като палачинка и внаги са ми едни глетави.Моя мъж какви кексове прави ,правила съм и по неговата рецепта , ама пак на мен не ми стават нещата.............  Tired
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176139.0
този със сигурност става!  Peace
Цитирай


Мнения: 6 142
Не оставяй кекса да изстива във фурната. Като се опече, го вадиш, обръщаш и наръсваш с пудра захар и това е.
Цитирай

У дома

Мнения: 94
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
6 супени лъжици олио
6 супени лъжичи вода
може по желание вътре да се сложат нарязани орех, нарязан локум и др.по желание

Яйцата се разбиват със захарта добре. Пробавя се към  тях брашното, набухвателя, олиото и водата. Разбива се добре. Изсипва се в намаслена с олио тавичка.  Катогато се разбият яйцата и захарта и преди да се добавят другите неща се включва фурната на MAX да се загрее добре докато се приготви напълно сместта. Когато вече е готова и ще се слага да се пече, фурната се оставя само на долно печене пак на MAX градуси. Така кексът се остава да се пече докато се надигне и се зачерви и отгоре. Отнеме около 1 час. Най-накрая може да се включи и горното печене за около 5-10 мин. за да се доизпече и отгоре. Вадиш от фурната и след 10 мин. го вадиш от формата. Става чудесен кекс.  БОН АПЕТИ !

Дай инфо за резултата.
Цитирай


Мнения: 1 427
6 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
6 супени лъжици олио
6 супени лъжичи вода
може по желание вътре да се сложат нарязани орех, нарязан локум и др.по желание

Яйцата се разбиват със захарта добре. Пробавя се към  тях брашното, набухвателя, олиото и водата. Разбива се добре. Изсипва се в намаслена с олио тавичка.  Катогато се разбият яйцата и захарта и преди да се добавят другите неща се включва фурната на MAX да се загрее добре докато се приготви напълно сместта. Когато вече е готова и ще се слага да се пече, фурната се оставя само на долно печене пак на MAX градуси. Така кексът се остава да се пече докато се надигне и се зачерви и отгоре. Отнеме около 1 час. Най-накрая може да се включи и горното печене за около 5-10 мин. за да се доизпече и отгоре. Вадиш от фурната и след 10 мин. го вадиш от формата. Става чудесен кекс.  БОН АПЕТИ !

Дай инфо за резултата.







Аз го правя по същя начин,но вместо вода ,слагам лимонада  и става супер бухнал и мек кекса.
Цитирай


Мнения: 128
Как може и на 2 и на 6 яйца-все по 2 чаши брашно, недоумявам, но колкото домакини-толкова и рецепти за кекс.
И аз съм много зле с кексовете, но явно си има някаква тънкост дето не е в съотношението на продуктите.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. хладка вода
3/4 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
2 с.л. сладко
1 ванилия
1 к.л. сода
1 с.л. какао

Всичко това го разбъркваш хубаво, без значение в какъв ред. Най-интересно става в чашки за крем карамел, само ги намокряш с вода и сипваш сместта на 2/3-ти, че се надигат кексчетата. Отогоре разцъфват и са много красиви. Ако нямаш чашки - намасляваш с олио и после с брашно форма за кекс или най-обикновена тавичка и пак така. Печеш и бодеш с клечка, да не залепва. Супер лесно и винаги става  Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 382
броят яйцата при кексовете,грубо казано,не е от значение(тяхната сила е при приготвянето на пандишпан Smile,виж там без яйца не може!),може и с 2,може и с 8,а става чудесен кекс и без нито едно яйце.В една друга тема писах,че винаги гледаме бройката,а почти не съм срешнала рецепта ,в която да пише яйцето "М" ли или "А",а разликата между двата вида е чувствителна.Важно е да спазиш пропорциите на останалите продукти. И още нещо,слагай вода и олио(мазнина) 50:50,защото ако мазнината е повече кекса става по-ронлив,не е еластичен
Цитирай

ВАРНА

Мнения: 43
Ето и моята рецепта:5 яйца,1 1/2 ч.ч захар,2 ч.ч брашно,в 1 ч.ч.слагаш малко олио и допълваш с мляко(каквото имаш )1 бакпулвер.Аз винаги разбивам белтъците със захарта и след това прибавям жълтъците.Слагаш и др.продукти.Пека във форма намазана с олио и поръсена с брашно.Във фурна на 180 градуса.Може по твой вкус да сложиш какао или канела,стафиди,ябълки.
Цитирай

sofia

Мнения: 5 140
Ето и моята рецепта:
2-3 яйца
1 ч.чаша захар
1ч.чаша прясно мляко
5-6 супени лъжици олио
брашно колкото поеме
1 ванилия
бакпулвер

Яйцата се разбъркват хубаво с миксер до получаване на пяна плюс захарта, много е важно как се разбърква. Не трябва миксера да се допира до стените на купата, в която се бърка сместа за кекса. Последователността на продуктите е както съм ги написала по горе. За да се разбере дали е достатъчно брашното, трябва по сместа да остават пътечки от миксера и балончета по това се разбира, че е добре разбито. Пече се на 180-200 градуса. Фурната трябва да е предварително загрята. Поне 15 мин не се отваря фурната за да не спадне кекса след това.
Цитирай


Мнения: 349
Съгласна съм , че колкото домакини, толкова и рецепти за кексове   chef,
но смятам, че най-важно за сполучливия резултат е изпичането.
Подобна тема "как да се пече кекс" имаше скоро, ето я:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169078.0

А това е моят кекс, рецепта - универсална с по-различно  оформление.
http://images14.snimka.bg/002509274.jpg
 

Цитирай


Мнения: 3 452
Как може и на 2 и на 6 яйца-все по 2 чаши брашно, недоумявам, но колкото домакини-толкова и рецепти за кекс.
И аз съм много зле с кексовете, но явно си има някаква тънкост дето не е в съотношението на продуктите.

И аз така недоумявам, а не съм зле с кексовете Wink.....даже се излъгах да пробвам един кекс, уж успешен и похвален на 4 страници тук, с две яйца, 1 ч захар, 1 ч вода, 1/2 ч олио, само 2 ч брашно, бакпулвер и 5 л. сладко. Не стана кексово тесто, а нещо много по-рядко и от палачинково......в каква форма го пекат това нещо, за да се изпече не знам?! И отиде повече време за печене в сравнение с друг обикновен кекс  Wink
Ама аз съм си виновна, че не се доверих на опита си и не добавих още брашно.....
Цитирай

у дома

Мнения: 1 553
ето моята лесна и изпитана рецепта за кекс  Peace :

2-3 яйца, 1 ч.ч захар, 1 ч.ч. прясно или кисело мляко, 1/2 ч.ч олио, 2 1/2 чаши брашно, 1 равна ч.л. сода, 1 ванилия.

яйцата и захарта се разбиват хубаво, добавят се едно по едно олиото, млякото, брашното, в което е добавена содата, ванилията, като непрекъснато се разбърква. аз пека в голяма кръгла кексова форма с дупка.
разделям полученото тесто на две равни части, в едната добавям разтворено какао в мъничко вода. намазвам формата с мазнина, сипвам половината от чистата смес, после какаовата и после останала половина чиста смес.  Peace (това е по желание)
пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. на най-долното ниво 30 минути и после 15 минути на средното ниво. винаги се получава  Mr. Green изваждам от фурната веднага, изчаква да изстине и обръщам готовия кекс в тавичка Smile по желание може да се поръси с пудра захар, шоколадова заливка или каквото ви душа иска Smile ето как изглежда готов ЦЪК
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Ето и от мен, от както ми го казаха и все ми става, а преди това сума ти рецепти и нищо

5 яйца
1/2 ч. олио
1 ч. захар
1 ч. брашно /може и 1/2 ч брашно и 1/2 ч нишесте ванилия или натурално/
1 ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.
В отделна купа се разбиват докато побелеят жълтъците +захарта ,прибавят се олиото и после брашното и ванилията.
Накрая разбитите на сняг белтъци се прибавят във жълтъчената смес като се бърка леко и внимателно за да не спаднат.Пече се .Това е,лесно и евтино....правила съм го и със 4 яйца даже,когато нямам 5

Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
А къде е авторката да сподели избор и впечатления?  Crossing Arms
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 21 отговора