Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
  Момичета /и момчета/, ситуацията е следната - за едната година, в която е на градина в групата на Мартин се смениха 4 учителки, само една е там от самото начало. Учителките, които напуснаха или се преместиха са млади, амбициозни, много мили и с прекрасно отношение към децата. Моят още ги помни всички, обяснява, че ги обича и че са му приятелки. Някои от тях са се преместили в други групи към филиала на градината /тоест не са напуснали/. След поредната смяна на учителка попитахме директорката какво става - оказа се, че проблемите са между новите млади учителки и титулярната учителка на групата, тази която си е там от началото - трудно им е да работят заедно, сблъсък и на поколения, и на начин на преподаване...И за да не напускат, защото и директорката е много доволна от тях, ги мести. Мести тях, защото няма основание да премести другата учителка - тя оплаквания няма, а и от нея не се оплаква никой. На практика нямаме и причини да се оплачем - грижи се за децата, те всички ходят с желание на градина, много пъти съм разпитвала Мартин - е, не му е любимка, но и не е настроен срещу нея. Но обичките му светят, когато говори за другите учителки,  мъчно ми е, че децата ги заобичват толкова бързо, а няма да имат възможност да са с тях, а момичетата са амбициозни, идват с голям хъс и нови идеи. Все пак 3-4 години децата ще са с тях. Директорката предложи, да напишем молба, че желаем децата да се обучават от едикоя си учителка, за да направи някакво разместване,но не съм сигурна, че ще помогне, а и се притеснявам как ще го приеме титулярната учителка. Не искам да я обиждаме жената, както казах нямам оплаквания от нея, освен това, че не успя да влезе под кожата на децата, а и вероятно проблемът със смяната на учителки ще продължи. Идеи за справяне със ситуацията?

# 1
 • Мнения: 2 538
Това в коя градина става?
Питам, защото в градината на моите деца(в Бургас живеем) има подобен случай и всички родители са се видели в чудо.Най-гадното според мен в случая е, че персонала се сменя толкова често, вследствие на което  децата се ''разпасват''  -не могат да се изградят като колектив, не усвояват добре материала и т.н. и т.н.
Проблем между старата и новата генерация винаги има.Било защото титулярките си налагат мнението, било защото младичките са с по-малко опит (но пък със самочувствие, което дразни по-старите учителки)Лошото е когато проблемите между госпожите не могат да се изгладят от тях самите, за да работят качествено и в тандем, от което децата могат само да спечелят.Може би и директорката за това е принудена да сменя учителките толкова често-наясно е, че двете трябва да се разбират, за да върви трудовия процес гладко и безпроблемно.
Щом директорката ви е предложила напишете молба макар, че честно да си кажа много се съмнявам, че това ще помогне.Пък и в интерес на истината самата ти казваш, че титулярката се отнася добре с децата ,което е най-важното в случая.
А да те ''открехна'' на една малка тайна -децата заобичват новите си учителки, защото много често си позволяват да ги работят така, както не могат с по-старите. WinkС други думи при всяка смяна на учителка -те се пробват до къде могат да се развихрят.И много често при по-младите се лигавят повече отколкото при стария кадър. Wink
Дългичко стана, но се надявам да съм ти била поне малко полезна Peace

# 2
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
Ами пробвайте с молбата,за която ви е посъветвала директорката.Да е написана умело,дипломатично,за да не се обиди титулярката.Нещо трябва да се направи,защото децата губят много от липсата на постоянен учител.Нито обучение,нито възпитание като цялостни процеси се осъществяват ефективно.

# 3
 • Мнения: 2 538
Помислих малко и да ти кажа вижда ми се по-важно, ако ще пишете молба да изисквате да няма текучество на кадри.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Или да изискате тандем - да предложите комбинация от две от младите учителки, като обосновете желанието си с привързаността на децата. Тази по-възрастна учителка би трябвало да е комбинирана с някоя от старите колежки, с които доказано е работила добре. Вашата директорка е доста сбъркана - да не може да съеши две свои служителки! Явно й липсва управленчески опит на ниво кадри. Проблемът е в директорката, а не в госпожите, били те млади или възрастни.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
. Вашата директорка е доста сбъркана - да не може да съеши две свои служителки! Явно й липсва управленчески опит на ниво кадри. Проблемът е в директорката, а не в госпожите, били те млади или възрастни.

  Директорката е нова наистина, но не бих искала да я обвинявам изцяло, защото и тя се мъчи да се утвърди сред учителките. Започна с доста промени в организацията /всички от които одобрявам/, имат я за новаторка-бунтарка едва ли не. Виждам, че се старае градината да е хубаво място.
  Не знам каква молба да измислим и как да я формулираме, така че да има ефект и да не обидим сегашната им учителка....а това колкото повече мисля, толкова по-невъзможно ми се струва... Не е проблемът в това, че учителката е по-възрастна - просто тя не успява да работи в екип, а на децата им липсват другите учителки.

# 6
 • Мнения: 2 538
Виж сега, аз ненапразно те попитах за коя градина става въпрос, но ти явно не пожела да отговориш.
Завършила съм предучилищна педагогика и съм ходила на практика в почти всички градини в града.Наясно съм с персонала на повечето от тях -бил той ръководен или не.Ако искаш пиши на лични, защото имам съмнения за две градини респ. две директорки.Ако се окаже някоя от тях ще ти кажа какво евентуално ще ви е от полза.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 008
Мисля,че когато става дума за психологическото блогополучие на децата-проблемът "да не обидим някого" не трябва да съществува-според мен директно,тактично,но искрено поставете исканията си и не мислете за това кой ще се обиди или не.Има учителки,които просто нямат необходимите лични качества,въпреки опита.Успех и по-смело заявете исканията си-става дума за доброто на детето.

# 8
 • по пътя на светлината
 • Мнения: 2 291
В днешно време рядко се срещат качествени педагози,ще й е доста трудно на вашата директорка ,докато набере подходящия персонал.

# 9
какъв хъс , какви амбиции за 200 лева бе хора-чувате ли се какво говорите, момичетата ще си отидат точно след 4 месеца и ще остават само пенсионерките да учат децата

# 10
 • Мнения: 11 610
Историята не ми звучи добре..... Не искаме дадена учителка, която не се отнася в крайна сметка зле с децата, нали? Искам да попитам - смятате ли,че цял живот ще можем да избираме учителките, началниците, колегите и т.н. на нашите деца?

 В училище имаме сходен проблем - една от учителките не е от обичаните, родителите искаха да пишат срещу нея, но аз отказах. Да, има подмолни подходи спрямо колежките си, но...децата се стреми да ги научи на това,което се иска от нея..... Мен не ме интересуват вътрешните отношения(във всяка фирма ги има), мен ме интересува как се отнасят госпожите към МОИТЕ деца,а и към всички по принцип. А въпросната госпожа се отнася добре, изисква повече, но това не е в нейн минус!

Щом отношението е добро - какъв е проблема? А и младите учителки скоро ще придобият и те някаква рутина и ще им се изпари мерака.... Въпреки,че всичко си е индивидуално.... Винаги от 1 тандем учителки в градината - едната е добрата, другата е лошата.... За учителите - напр. като карах шофьорски курс - единият инструктор го даваше през просото, а синът му - обесняваше супер и от него разбрах много неща! Но съм убедена,че след време и него времето ще пречупи. Сега е млад, ентусиазиран, но с времето ще се амортизира.. То просто няма как да е по друг начин! Сходен е проблема и в ДГ.

Да, ще има и такива дето ще си останат кадърни до пенсиониране, но те са единици.... И в края на краищата има професии, които са призвание, втора кожа - учители, лекари и т.н.

В случая не виждам проблем  щом учителката се отнася добре към децата.

Но вие си знаете най-добре!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт