Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 апр. 2007, 10:54 ч.

За българския език

 • 3 319
 • 37
 •   1
Отговори
 • През девет морета в десето
 • Мнения: 1 909
Здравейте, мами! Завълнували са ме отдалеч едни такива въпроси, на които не мога да си отговоря сама и ми се иска да разбера как вие виждате нещата

Какъв български говорят децата ви? Какъв учат в детската градина и какво запомнят от песни, реклами и всекидневно общуване? Какъв български учат от книжките и учебниците?

Нямате ли впечатление, че в българския език навлизат прекалено много чужди думи и се забравят красиви и благозвучни български, които чудесно биха могли да свършат работа? Нямате ли усещането, че българския език обеднява?

Разбира се, чудесно е  българските деца да учат чужди езици - ще им бъде страшно полезно, но учат ли достатъчно и българския, имат ли положително отношение към него? Няма ли опасност българския език да се забрави полека-лека?! Rolling Eyes Sad

Последна редакция: чт, 05 апр 2007, 11:03 от chumbi

# 1
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 640
  Има резон в притесненията ти.И на мен са ми минавали подобни мисли.Стремя се да говоря правилно,взискателна съм към речта на мъж и роднини,но те не са взискателни към себе си.Не срещам особено разбиране у околните.
  Избягвам телевизията/рекламите/,пускам дет.филми,подбрани от мен.
  Оставам с впечатление,че колкото повече чуждици и термини употребява човек,толкова за по-начетен се възприема.

# 2
 • Мнения: 7 823
Здравей,
Моите деца все още говорят литературен/книжовен  Wink български, тъй-като са малки и се влияят от нас с баща им. За щастие от градината освен някои не особено цензурни, но чисто български думи както и малко диалект, друго не са ми носили  Simple Smile.
Обаче аз също напоследък се дразня на разни чуждици като "визия", "шопинг"  Rolling Eyes и т.н. Дразня се, че ни ги натрапват от екрана на телевизора и че рано или късно ще се наложи да започна да поправям децата си.
От друга страна не съм против чуждиците по принцип, ако те нямат подходяща по значение дума в българския. Мисля, че да измисляме самоцелно думи е смешно (драснипалниклечица  Wink - кибрит или гарнирана пита - пица). Българския език е много динамичен и аз се гордея с това. Хубаво е че лесно се отказваме от архаизми, че книжовния език не изостава прекалено много от разговорния, че писмения език относително  бързо се променя към опростяване. И не смятам, че докато има българи езика ни ще се загуби.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 722
Ей тази тема ме мъчи от много време - добре че някой се сети да я пусне.
Децата ни копират думите на околните, но и на семейството си. Аз още водя неспирни битки с "моля, заповядай, благодаря" и направо откачам като каже някой - Ами то на детето благодаря чу е трудна дума - мерси мо лесно ще я научи.
Е, благодаря от мерси!
А колкото до перманентно навлязлите чуждици в българския език - няма как - прогрес, европейски съюз и т.н.
Определено, детето ми на даден етап ще "сийдва и лийчва", ще се среща с "пиар-и" на различни компании и подобни, но нека поне ние му дадем основата на правилния български език и да ползваме красивите български думи, вместо чуждиците
За това сега ще ви кажа Довиждане, а не просто Чао-чао  Laughing

# 4
 • София
 • Мнения: 9 006
Ето затова децата трябва да четат книги, много книги, ужасно много книги, а не да се халосват пред компютрите. Така се натрупва речников фонд - въпрос на личен избор е, в по-късна възраст, кои думи ще употребяваш и кои - не. Но езикът трябва да се познава и то добре. И граматиката трябва да се знае - да, трудно е, но всяко научаване е трудно. И трябва да се научат да работят с речници. Как ще ни уважават чужденците, ако ние сами себе си не уважаваме. А езикът е запис на историята. Или пак трябва да се появи някой Паисий и да викне от камбанарията "Поради що, ти неразумни юроде...."

# 5
 • През девет морета в десето
 • Мнения: 1 909
Определено, детето ми на даден етап ще "сийдва и лийчва Laughing

Ей, това и аз не можах да го разбера, пък уж поназнайвам чужди езици - сериозно! Shocked

# 6
 • София
 • Мнения: 2 722
Определено, детето ми на даден етап ще "сийдва и лийчва Laughing

Ей, това и аз не можах да го разбера, пък уж поназнайвам чужди езици - сериозно! Shocked


компютърни термини при сваляне на филми от торент-сайтове - и аз не ги знаех, спокойно,  специализираната литература е уникалния начин да ни се покаже че нямаме идея що е то български език   newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 2 700
Ето затова децата трябва да четат книги, много книги, ужасно много книги, а не да се халосват пред компютрите. Така се натрупва речников фонд - въпрос на личен избор е, в по-късна възраст, кои думи ще употребяваш и кои - не. Но езикът трябва да се познава и то добре.

Съгласна съм напълно, но тук отново ще засегна ролята на родителите (нямам предвид само личния пример). За да се разбере и опознае езика, родителите трябва да обясняват непрекъснато значението на думите, да разясняват отделните регистри, да дават синоними и т.н. Миналото лято дъщеря ми имаше да чете Български народни приказки и  Ран Босилек. Бях се видяла в чудо - питаше ме почти на всяко изречение. Колкото и да ми беше досадно, аз обяснявах. Сигурна съм, че ако бях оставила дъщеря ми сама да си чете, книгите щяха да бъдат захвърлени на петата минута.
Четейки и по-горните постове, в мен отново се затвърждава мнението, че отново за кой ли път от родителите зависи всичко, включително и речниковия багаж на децата.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 980
Според мен темата може да се раздели условно на три, даже четири:

1. Говорят ли децата ни диалектно или с акцент: Стремя се да поправям такива думи, но тя ги чува много рядко и не са част от речта й. Слава Богу учителките й в градината са добре образовани и не говорят шопски.

2. Използват ли се много чуждици от децата?: Не разбирам големия страх от това. Чуждиците обогатяват езика, ако не се забравят и българските думи. Самата аз използвам както 'шопинг', така и 'аджеба'. Съвсем съзнателно се опитвам да показвам на дъщеря си, че едно нещо може да се каже по няколко различни начини, в зависимост от ситуацията, настроението или желаението ни.

3. Обеднява ли българския език?: Не, не обеднява. Обогатява се. Естествено има думи, които децата ще знаят само като 'думи'. Пример - Днес слушахме "Прела баба" в колата. 90% от текста е неразбираем за дъщеря ми, а за мен са само думи, защото и аз не съм виждала някой да 'преде', 'насновава' или 'тъче'... Бях чела изследвания, че децата гледащи повече телевизия към 6-7-та си година знаят доста повече думи от връстниците си, които не гледат. Книгите също 'попълват' речника.

4. Изчезването на българския и 'отношението' към него: Не разбирам втората част от въпроса. Какво значи положително или отрицателно отношение към езика? За живещите в БГ българския е естествен колкото и ...дишането. Все едно се пита положително или отрицателно мнение имаме към дишането.  Thinking Положително, защото без него съм мъртва  Mr. Green Едва ли езикът ни ще изчезне скоро, но той не е статичен, а динамичен. Ако някой от нас се върне 200-тина години назад трудно ще разбере родния си език.

Като човек, чието 'оръжие на труда' е езика съм много чувствителна към грешната употреба на думите, към бедния речник, към клишетата... Но всичко това идва най-вече от липсата на интерес към четенето.  Tired

# 9
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 654
Моята щерка още е малка, едва се учи да говори.

Но темата за БЕ ми е много близка до сърцето и душата, най- малкото защото съм и професионално обвързана с него.
Това, което допускам, че ще се случи е, че ще се заличат някои много хубави и благозвучни български думи  Confused Чуждиците ме притесняват дотолкова, че да не изтласкат от употреба съвременни български думи. Едновременната употреба на чуждиците с българските думи даже е в плюс за езика ни.

Динамиката на един език зависи от неговите носители. Пак носителите на езика носят вината или гордостта за негативните и положителните промени в него. Езикът се обогатява, когато носителите му учат. Когато четат... А това е нещо, което някак си остава на заден план напоследък.

# 10
някои oт новите думи, които споделихме в чужбинския форум са: фрустрирам, генерализирам, мол, джи пи, клипвам, хоспитализация,  маргинален, логистична подкрепа - как ще коментирате?

допълвам: в рeалния живот изпозлвате ли думи като бреми, педи, доки, мъжо, беба или са запазена марка на форума?

между другото тук диалектите се считат за богатсво

# 11
 • София
 • Мнения: 9 006
За мен диалектните думи са богатство. Те са част от нашия език. Ако ги няма, как един автор например, би охарактеризирал героя си без описание, а само чрез пряка реч. Няма нищо лошо в диалектните думи, когато се употребяват грамотно /т.е. сме сигурни в значението им/ и когато, разбира се, познаваме и т.нар. книжовни форми.
А децата наистина много често не осъзнават, че не разбират някоя дума. Голямата дъщеря на мъжа ми чете "Мамино детенце" - мъжът ми наднича над рамото й и я пита дали разбира това, което чете. Тя отговаря: "Да, разбира се!". И тогава той я закла: "А какво значи КОБИЛИЦА?". Миличката най-невъзмутимо отвърна: "Женски кон". Тогава я въоръжих с десетина речника и я научих как да работи с тях. Детето е умно и тутакси се зае да си вади непознатите думи в една тетрадка, но накрая доста се отчая:"Ами аз трябва да препиша цялата повест!" . Аз контролно винаги питам малките дали знаят какво означава някоя дума - когато аз им обяснявам нещо или когато усетя, че те я използват, без да я разбират.
В тази връзка съм ЗА гледането на телевизия. Наистина много трудно мога да обясня, без да имам съответния уред, какво е вретено. Но много често ги викам да видят нещо, за което са ме питали, а аз не съм сигурна, че съм успяла да им го обрисувам достатъчно образно.

# 12
 • plovdiv
 • Мнения: 350
перманентно навлязлите чуждици в българския език

да ползваме красивите български думи, вместо чуждиците
За това сега ще ви кажа Довиждане, а не просто Чао-чао  Laughing

перманентно=постоянно Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 9 006
перманентно навлязлите чуждици в българския език

да ползваме красивите български думи, вместо чуждиците
За това сега ще ви кажа Довиждане, а не просто Чао-чао  Laughing

перманентно=постоянно Peace

Ааа, не си права! Тук авторката има предвид "трайно" и "завинаги", а не "постоянно". Както чуждиците, така и диалектизмите и архаизмите, винаги биват ползвани в книжовния език със значението на "нюанс" в дадено понятие или за да бъде избегнато повторение.

# 14
 • През девет морета в десето
 • Мнения: 1 909
4. Изчезването на българския и 'отношението' към него: Не разбирам втората част от въпроса. Какво значи положително или отрицателно отношение към езика? За живещите в БГ българския е естествен колкото и ...дишането.

Искрено се надявам,  че е точно така,  както казваш, но заради понякога прекалено старание да учим децата си на чужди езици, като че ли има опасност да занемарим родния (защото смятаме, че по естествен начин ще си го научат). А и наскоро една майка във форума беше писала - надявам се да не е било насериозно - че няма намерение да учи децата си на българската азбука.

За диалектизмите - и аз ги смятам за положително присъствие в българския - естествено, когато са с мярка и на място употребени, но  прекомерното навлизане на чужди думи никак не ми се струва полезно - колкото обогатява, толкова и ускорява изчезването на български думи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт