Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 75
Нова тема

Последна редакция: сб, 15 ное 2008, 22:44 от Double with Cream

# 1
 • Мнения: 1 897

        Момичета, ние от сдружение „Настоящи и бъдещи майки” искаме да ви информираме за положителните промени, които Парламентът прие в Кодекса за социално осигуряване, в частта му за майчинството. Искаме да благодарим на всички, които взеха участие в протестите и в подготовката им, както и на всички които се подписаха в подписката. Уверяваме ви, че тези промени бяха приети и благодарение на нас, което беше публично признато. Надяваме се като видите, че от нас зависи децата ни да имат по-добро бъдеще и че можем да променим нещата да се включите по-активно в бъдещите ни мероприятия. В тази тема може да получите отговори на вашите конкретни казуси от юристи и счетоводители.

Какви са промените на Кодекса за социално осигуряване относно майчинството?

 Arrow болничният за бременност и раждане от 1.01.2007г. е 315 дни
 Arrow след тези 315 дни обезщетението за отглеждане на дете се увеличава от досегашните 180 лв на 220 лв
 Arrow След тези 315 дни, отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст може да се прехвърли на бащата или на един от родителите на майката или бащата на детето, ако те работят по трудово правоотношение. Лицето, на което се прехвърли този отпуск ще получава 220 лв.
 Arrow предвижда се нова възможност, ако майката иска да се върне на работа след изтичането на тези 315 дни тя ще може да си наеме детегледачка от Агенцията за социално подпомагане и обезщетението, което би получавала тоест 220 лв да се плащат  на детегледачката, като държавата поема осигуровките.

Ето и отговорите на някои често срещани въпроси:

 Arrow  за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор - безсрочен или срочен със срок до навършването на 2 г. възраст на детето.

 Arrow  болничният за бременност и раждане не може да бъде по-малък от МРЗ (минимална работна заплата) незвисимо от това каква заплата сте получвали и на каква сума са ви осигурявали. МРЗ за 2008г е 220лв.

 Arrow   болничният за бременност и раждане е в размер на 90 % от средния осигурителен доход за 6 месеца назад, но не може да бъде по-голям от нетното ви възнаграждение, тоест не може да получавате повече отколкото като сте били на работа.Старите теми:

1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!
1 юЛи-ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО
1 юЛи - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА-ПРОДЪЛЖЕНИЕ
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение)
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение 2)
1 юли -ПРОТЕСТНО ШЕСТВИЕ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО (продължение 3)
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени I
НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени II
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени III
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 4 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 5 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 6 част
Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

Последна редакция: ср, 08 окт 2008, 20:31 от Double with Cream

# 2
 • Мнения: 1 151
Записвам се.

# 3
 • София - Овча купел 1
 • Мнения: 489
Запис!

# 4
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Ако прецените добавете и това:

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

НОИ уведомява, че с ПМС 37 от 27.02.2008 г. са приети изменения и допълнения в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, които са обнародвани в ДВ бр. 26 от 07.03.2008 г.

I. ПРОМЕНИ В СИЛА ОТ 11.03.2008 г.

1. Болничните листове и молби-декларациите за изплащане на паричните обезщетения се представят от осигурителите в ТП на НОИ след подаване на данните с декларация обр. № 1 по Наредба Н-8 от 2005 г. на МФ в ТД на НАП, в следните срокове:

- ако възнагражденията или част от тях са изплатени - не по-късно от 2 дни след деня на изплащането;

- ако възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването;

Самоосигуряващите се лица представят болничните листове и молби-декларациите за изплащане на паричните обезщетения в ТП на НОИ не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.

2. Болничните листове за временна неработоспособност, настъпила в двумесечен срок от прекратяване на правоотношението или осигуряването, се представят в ТП на НОИ до 5 работни дни след представянето им на осигурителя.

3. Декларацията за промяна на обстоятелствата, приложение № 12 към наредбата, се представя от лицeто в срок 3 работни дни на осигурителя, който я представя в ТП на НОИ също в срок 3 работни дни.

4. Молби-декларациите за изплащане на парични обезщетения и помощи от КСО, съответно приложения №№ 2, 3, 4, 5, 6 и 11 към наредбата, са променени и в ТП на НОИ трябва да представяте новите образци.

5. В срок 3 работни дни от промяна на банковата сметка осигуреното лице представя нова декларация, приложение № 7 към наредбата на осигурителя, който я представя в ТП на НОИ в срок 3 работни дни по реда на чл. 11 от Наредбата.

6. Променен е образецът на придружителното писмо, приложение № 8 към наредбата, с който трябва да се представят в ТП на НОИ необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения, и в него се вписват датата, месецът и годината на подаване на данните с декларация обр. № 1 по Наредба Н-8 от 2005 г. на МФ в ТД на НАП за съответния месец.

Данните за мобилен телефон и за електронен адрес в интернет в документите за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО ще служат за уведомяване на правоимащите лица с SMS през мобилен оператор или с писмо по интернет за датата и размера на преведената сума за парично обезщетение или помощ. Попълването на тези данни от лицата е по желание.

II. ПРОМЕНИ В СИЛА ОТ 01.04.2008 г.

1. ТП на НОИ ще превежда на правоимащите лица два пъти седмично дължимите суми за парични обезщетения и помощи.

2. Осигурител (самоосигуряващо се лице), който има обособена/обособени дейност/дейности на територията на няколко ТП на НОИ, може да подава документи за изплащане на обезщетения от ДОО във всяко от поделенията, на територията на което се извършва съответната обособена дейност. Промяната се извършва в едномесечен срок от подаване на декларация от осигурителя (самоосигуряващото се лице) в ТП на НОИ по дейността.

Допълнителна информация може да получите от ТП на НОИ.


Справка може да си направите и в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично .
С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте   получили, както и дали са ви предадени болничните.
Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали – В сайта на НОИ - е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/]https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   
-   справка за изплатените болнични - https://benefits.nssi.bg/EGN/
-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/]https://benefits.nssi.bg/detailedegn/


Мисля, че и това ще бъде интересно и полезно - http://dezygg.multiply.com/photos/album/45/45

# 5
 • Мнения: 48
При изчисляване на обезщетението за майчинство се взимат 6 пълни месеца ,предхождащи месеца  в който е издаден 45 дневния болничен преди раждане.

Проблемът ми е: Трябва да изляза в 45 дневния болничен на 1.01.2009- осигурявам се  от 21.07.2008 т.е 20дни няма да ми достгнат, за да бъдат пълни предхождащите 6 месеца. Преди това имам трудов стаж 2,9г., който обаче е отпреди една година (последната година преди да забременея не съм работила). Та въпросът ми е- броят ли се тези 45 дни като трудов стаж, за да станат пълни 6 месеца на 20-я ден или просто няма да ми достигат 20дни и ще ги вземат от предния ми трудов стаж(осигурявана на 220лв)....Също- някой ми каза, че има възможност и за уговорка с гинеколожката а промени датата на термина...

# 6
 • Мнения: 5
zdr.niakoi znae li kak se opredelia razmera na mai4instvoto ako me osiguriavat na 2 mesta po 750lv.na meses blagodaria predvaritelno.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 352
При изчисляване на обезщетението за майчинство се взимат 6 пълни месеца ,предхождащи месеца  в който е издаден 45 дневния болничен преди раждане.

Проблемът ми е: Трябва да изляза в 45 дневния болничен на 1.01.2009- осигурявам се  от 21.07.2008 т.е 20дни няма да ми достгнат, за да бъдат пълни предхождащите 6 месеца. Преди това имам трудов стаж 2,9г., който обаче е отпреди една година (последната година преди да забременея не съм работила). Та въпросът ми е- броят ли се тези 45 дни като трудов стаж, за да станат пълни 6 месеца на 20-я ден или просто няма да ми достигат 20дни и ще ги вземат от предния ми трудов стаж(осигурявана на 220лв)....Също- някой ми каза, че има възможност и за уговорка с гинеколожката а промени датата на термина...
6 те месеца осигурителен стаж не е задължително да са преди излизането в отпуск за бременност и раждане т.е преди 45 дни болничен. Ти имаш повече осигурителен стаж и няма да има проблем, просто за тези 20 дни в базата за изчисление на обезщетението ще се вземе МРЗ. Тези 45 дни не влизат в 6 месечния осигурителен стаж за изчисление на обезщетението.
Наистина може, ако лекарката ти няма нищо против да промени термина и да издаде болничния от по- късна дата.
Друг вариант е да рзботиш тези 20 дни и болничния да се издаде по късно, но тогава тези 20 дни няма да се прехвърлят за ползване след раждането т.е отпускът за бременност и раждане ще ти е не 315 дни, а 295 дни.
Чл. 30. от Наредба за медицинската експертиза на работоспособността
(1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила


# 8
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
zdr.niakoi znae li kak se opredelia razmera na mai4instvoto ako me osiguriavat na 2 mesta po 750lv.na meses blagodaria predvaritelno.

Ако и двата договора са в сила към момента на излизане в болничен трябва да взимате по два болнични листа. Изчисленията се правят общо за двата договора, но ви изплащат сумите пропорционално на отработените часове по съответните договори. Ако на едното място сте на 8, а на другото на 4 часа на първото ще получавате 66,67% , а на второто 33,33 % от изчисленото обезщетение

# 9
 • Мнения: 48
Много благодаря за разясненията, NELCHO !  Хвана ме яд, тъй като доста плащам за осигуровки, а тези дни от МРЗ доста тежат после...Вече се чувствам по-спокойна... Hug

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 872
Повтарям си въпроса от миналата тема, моля ако можете да ми отговорите:
Здравейте, на 8.10 ще ми бъде прекратен трудовия договор, ще подпиша нов трудов догов в друга фирма на 13.10.
Какви документи трябва да предоставя на новия си работодател, за да може едновременно да уведомя НОИ, че започвам и работа и съответно да получавам 50% от обезщетението си за гледане на малко дете до 2 г. и за промяната на обстоятелствата/т.е. смяна на работодателя/. В момента не съм прекратила все още ползването на отпуска си, това ще стане реално прекратяване на Трудовия ми договор.
Благодаря предварително. 

# 11
 • София
 • Мнения: 1 352
Повтарям си въпроса от миналата тема, моля ако можете да ми отговорите:
Здравейте, на 8.10 ще ми бъде прекратен трудовия договор, ще подпиша нов трудов догов в друга фирма на 13.10.
Какви документи трябва да предоставя на новия си работодател, за да може едновременно да уведомя НОИ, че започвам и работа и съответно да получавам 50% от обезщетението си за гледане на малко дете до 2 г. и за промяната на обстоятелствата/т.е. смяна на работодателя/. В момента не съм прекратила все още ползването на отпуска си, това ще стане реално прекратяване на Трудовия ми договор.
Благодаря предварително. 
С прекратяване на трудовия договор се прекратява и отпускът за отглеждане на дете до 2 години т.е за дните, в които няма да си на трудов договор няма да получаваш обезщетение от НОИ. Старият и новият работодател подават в НАП уведомления съответно за прекратяването и назначаването. За прекратяването на ТД стария работодател уведомява и НОИ, като подава попълнено от теб приложение 12 от наредбата за изчисляване и изплащане на пар. обезщетение и помощи от ДОО. - в срок от 3 дни. И вече след като постъпиш в Новата фирма ще попълниш Приложение 4 за получаване на 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете, което новия работодател ще занесе в НОИ.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 872
anii_ta, още веднъж благодаря за изчерпателния отговор   bouquet

# 13
 • Мнения: 4
Здр., бих искала да Ви попитам какъв е принципът на изплащане на обещения от работодател за майчинство. Тези 90%, са за последните 6 месеца, но от брутната или нетната заплата? И другия ми въпрос е ако шрез тези 6 месеца се ползват болнични ( като се абстрахираме от 45 те дни по закон преди термина), това отразява ли се в/у обещетенията по време на 315 те дни майчинство и ако да, как??? Багодаря предварително Smile

# 14
90% от среднодневното брутно възнаграждение, но обезщетението, което ще получиш не може да бъде по-голямо от нетната ти заплата за период от 6 месеца назад. Относно ползването на болничен през периода от 6-те месеца, то тогава обезщетението за бременност и раждане ще се изчисли на база на дохода от който ти е изчислено обезшетението за тези 6 месеца, когато си била в болничен, т.е. базата ще бъде дохода ти за предходните 6 месеца, т.е. ако през 6 месеца болничен си получавала 8 лв. дневно болничен, то в базата за новия  болничен ще влязат не 8 а 10 лв., т.е не 80%, болничен, който си получила през 6те месежа, а дохода, от който са определени 80 %. Дано да съм ти била полезна.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт