Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора

Варна до морето

Мнения: 2 655
ще имате гости, а нямате време за десерт.
Съпругът Ви му се похапва нещо сладко, а на Вас не Ви се стои с часове права до печката.
Децата искат кекс със дупка /така му казвахме като малки/.
Момичета хайде на работа.
Майките и съпругите нямат почивен ден.

1. 4 бр. яйца;
2. 1 чаена чаша захар;
3. 2 чаени чаши брашно / препълнени/;
4. 1 бр. бакпулвер;
5. 1 бр. ванилия;
6. 1 чаена чаша вода;
7. 1 чаена чаша олио.

Яйцата и захарта се разбиват много добре с миксер и към тях се прибавят всички изброени продукти, по ред. Сместа се изсипва в предварително намазана с олио и поръсена със брашно форма. Пече се в умерена фурна. След като изтине по - желание може да се поръси с пудра захар.

Когато имам повече време отделям в една малка купичка или чаена чаша част от сместа. Към нея прибавям 1 - 2 равни супени лъжици какао на прах. Започвам да изсипвам първо от едната смес, после от другата, докато свършат.
ДОБЪР АПЕТИТ И ДНЕС ОТ МЕН!
Цитирай

Turku, Finland

Мнения: 3 634
Ммм... вкусно е... На това при нас му се вика Тигър кейк... заради какаовата смес  Smile
Цитирай

Варна

Мнения: 1 425
О този кекс с дупка ми е много познат!  :lol:  Толкова много го обичам. :-P
Цитирай
много хубаво. толкова бързо и вкусно! eat
Цитирай

Sofia

Мнения: 288
Страхотно!  Very Happy Обожавам бързите и лесни манджи и десерти.
Ето един бърз кекс и от мен.

Кекс
Продукти

6 яйца
1,5 ч.ч. захар
1,5 ч.ч. брашно
1 ванилия

Приготвяне
Яйцата се разбиват с миксер. Постепенно се прибавят продуктите, първо захарта, след това брашното и ванилията. Сместа се слага в намаслена и набрашнена форма за кекс. Пече се.
По желание се прибавя и какао така, както го обяснява Пела.

Става страхотно.
Цитирай

sofia

Мнения: 1 413
А КОЛКО ВРЕМЕ СЕ ПЕЧЕ И НА КОЛКО ГРАДУСА?
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Не мога точно да ти кажа, защото тук са различни с тези в БГ.
Тук пека на 300 около 1 час.
Можеш сама да се справиш. След половин час надникни в печката дали добре се е надигнал. Вадиш го и пробваш с клечка от зъби като набучиш на няколко места. Ако по клечката не остава тесто значи е готов. Той и лекичко е разлепен от формата, ако добре си я намазала.
Пробвай и кажи как си се справила после.
Цитирай


Мнения: 356
Pela, този кекс е супер. Правя го отдавна и е единственият, който харесваме всички в къщи. /моето домочадие е много претенциозно/ #Bday
Цитирай

Варна

Мнения: 4 113
Кекса е хубав,малко стиклен става,но го изядохме  #Milti
Цитирай


Мнения: 1 032
Аз вчера за трети път правих мраморния кекс на Иван Звездев,който става просто божествен.Следващия път ще пробвам и тези рецепти,но мисълта ми е друга- как така в една рецепта има олио, а в друга не.И то разликата е в цяла чаена чаша Thinking???
Цитирай

Варна до морето

Мнения: 2 655
Цитат на: Radina
Кекса е хубав,малко стиклен става,но го изядохме  #Milti


За да стане по пухкав следващият път сложи по малко брашно и бъркай с миксера по дълго време. Аз правя само този, защото го знам на изуст и имам едни чаши с които меря.  Rolling Eyes Зависи и от тях.
И пак пиши какво е станало.
Цитирай

Варна

Мнения: 4 113
3 път правя този кекс и 3 път е недоизпечен от вътре  Crying or Very sad Защо немога да го докарам както трябва  Thinking Следващия път ще сложа по малко прашно,дано стане  Praynig
Цитирай

София... с надежда за преселение.

Мнения: 3 926
Радина, защо не пробваш първо да го пуснеш 10-12 минутки отдолу, а след това да включиш и горния реотан? Така се изпича и отвътре.
Цитирай


Мнения: 3 479
Не можах да го направя този кекс Embarassed  Бухна добре, изглеждаше добре опечен, обаче като го извадих спадна веднага и се оказа, че вътре не е опечен. Какво сгреших? Изпълних точно рецептата и пекох на ок. 160-180 градуса, според БГ печките.
Мен въобще не ме бива по кексовете, обаче се сдобих с нов миксер и много искам да се науча.
Цитирай


Мнения: 4 320
Цитат на: gal4e
Не можах да го направя този кекс Embarassed  Бухна добре, изглеждаше добре опечен, обаче като го извадих спадна веднага и се оказа, че вътре не е опечен. Какво сгреших? Изпълних точно рецептата и пекох на ок. 160-180 градуса, според БГ печките.
Мен въобще не ме бива по кексовете, обаче се сдобих с нов миксер и много искам да се науча.


За тези на които кекса не се е опекал  Wink
Аз правя подобен кекс (само че с 5 яйца, по-малко вода и олио, а и яйцата ми се разбиват отделно - кекса е по рецепта на mamica и е страхотен). Тези дни го направих за Коледа и рецептата ми беше поискана цели три пъти за един ден  Wink Отплеснах се  Embarassed

Та идеята за печенето (по рецептатат на mamica) е следната:
Кекса се слага в предварително загрята фурна на 220 0С. След като се сложи в нея, температурата се намаля до 180 0С и се пече така за 10 минути. След това фурната се намаля на 150 - 160 0С и се пече около 35 - 40 минути (до пълното му изпичане).
Няма начин да не стане  Smile
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 17 отговора