Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 4 556
Всяко трето дете с нервно-психично разстройство

При започването на задължителното предучилищно обучение 30,7% от децата имат нервно-психични разстройства. Те често са причина за отслабване на техните съпротивителни възможности, възпрепятстват правилното обучение и формиране на детската личност, нерядко са причина и за детските неврози.

Това сочи анкетно проучване на РИОКОЗ – Варна, проведено сред родителите на 166 деца от шест детски градини и подготвителни класа в началото и в края на учебната година.

Разпределението на невротичните разстройства по пол отчита несъществени различия 26,3% за момчетата и 35,1% за момичетата. Данните показват, че в края на учебната година обаче процентът на установените функционални отклонения намалява до 23,6% и за двата пола.

С по-голяма честота невротичните отклонения се срещат при децата от подготвителните класове 37,5 %, но те значително намаляват в края на проучването. Първо място в структурата на нервно-емоционалните разстройства заемат страхова тревожност от тъмнината и фобиите.

Следват проявите на невротичното безапетитие – 35,1% за момичетата и 26,3% за момчетата. То често настъпва като протестна реакция на детето при неправилен подход на родителите, възпитателите и учителите към него и обикновено има преходен характер, обобщават специалистите.

Страховaта тревожност е сравнително честа в детската възраст. В проучването също се установява, че повече от половината деца (52,6% от и 58,1% от момичетата) изживяват страх от тъмнината.

Натрапливи фобии към животните отбелязват 43,2 % от момичетата и 32,9% от момчетата.

Страхова нагласа към училището имат 13,1% от децата, посещаващи подготвителните класове и почти два пъти по-малко (7,3%) децата, които ходят на детска градина.

Острите страхови преживявания и фобии често се съпровождат с функционални разстройства на речта – заеквания, неврогенен задух, тикове, неспокоен сън, усамотяване, разсеяност, раздразнителност, протестни реакции и др.

Всичко това говори красноречиво за необходимостта от предпазване на крехката, неукрепнала и подчертано ранима детска психика от страхове и опасения, както и за голямата предпазна стойност на правилното възпитание на децата в дух на самостоятелност, самоинициативност, решителност и разумна смелост, обобщават специалистите.

# 1
 • Мнения: 1 470
   Аз нали все за това пиша...Ето сега и специалистите са го написали...Да добавя само,данните са от преди две години обаче,в София е имало 30тина случая на заболяване от диабет,вселдсвие стреса на децата от първи клас,при това за година...И тези данни са събрпани основно от елитните начални училища...Какво да кажа?!Освен че ако не направим нещо,българското образование ще съсипе децата ни!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 489
Всяко трето дете с нервно-психично разстройство

Това сочи анкетно проучване на РИОКОЗ – Варна, проведено сред родителите на 166 деца от шест детски градини и подготвителни класа в началото и в края на учебната година.Мисля си, че такава диагноза може да постави лекар- психиатър или поне психолог. Една анкета сред 166 деца от няколко хиляди е абсолютно НЕ-представителна и НЕ-статистически достоверна. Тези определения ми се струват пресилени и поредната журналистическа новина.

Абсолютно съм съгласна, че трябва да сме много внимателни с нежната детска психика. Една спокойна семейна обстановка без насилие е в основата на щастливото детство и е ключът към бъдещето пълноценно  развитие на всяко дете.

# 3
 • Мнения: 14 965
Уф, аман от стъкмистики!  Stop
Например, в моето детство нямаше фобии от животни, може би защото нямаше бездомни кучета по улиците.  newsm78
Но пък ужасно се страхувахме от шпиони, диверсанти и Синьото петно!  Shocked

ПП Извинявай, но съм много чувствителна относно темата за детските психически разстройства. Напоследък го чувам все от родители, чиито деца не са приети в най-елитните училища и те са щастливи, защото "оттам излизат само наркомани и деца с психически разстройства".
 Гроздето е кисело, нали знаеш...  Whistling

# 4
 • София
 • Мнения: 7 140
Моето и децата около него определено не са стресирани newsm78 За другите не знам Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 14 732
Страх от тъмнината изживяват не само децата, но някои възрастни. При това без да са плашени, че ще стоят на тъмно.
Страх от кучета имат всички деца, срещу които е скачало куче. Тези, които са били блъснати от гълъб ги е стах от гълъби.
Тази статия никак не ме тревожи, не съобщава обезпокоителни факти, всъщност съобщава в числа някакви факти, които са знайни и без друго.
Ако тези неща са психически разстройства, то аз не познавам нито едно дете и нито един човек, който да е психично здрав

# 6
 • Мнения: 3 455
По-скоро вярвам, че написаното е истина. Като се има предвид, че децата днес са много по-натоварени от нас преди 20 и кусир години, нищо чудно, че възрастовите граници на различни заболявания (вкл. диабет) спадат.....и че динамиката на ежедненвието им се отразява негативно в най-ранна възраст Sad....уф, пустия му стрес, кому е нужно цялото това бързане за някъдеси

# 7
 • София
 • Мнения: 4 556
Ето още една статия, която аз асоциирам с горната (макар че може би не е много очевидна връзката).

http://karmene.greatnow.com/harvard.html

# 8
 • София
 • Мнения: 3 149
Ето още една статия, която аз асоциирам с горната (макар че може би не е много очевидна връзката).

http://karmene.greatnow.com/harvard.html
Тази статия ми беше много интересна, мерси! Аз наскоро превеждах едни доклади от конференция в Германия 2000г., където беше цитирано подобно изследване на база на изграждането на мозъчните връзки и как някои са по слаби от други, а най-слабите с времето се разпадат. Такива са връзките да заплаха и реакция на заплахата със страх, агресия и т.н. Най-интензивно изграждане на връзките става от 2 годишна възраст, спира напълно на 10. Учените са установили, че, ако едно дете до 2 -годишна възраст живее в много стресова среда, в тийнейджърска възраст вече практически не притежава връзки, които да ме помагат да сдържа агресията си, например. Представете си - до 10 годишна възраст се изграждат мозъчните връзки, които ни остават за цял живот!!!

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 459
Пълни глупости. Не мога да повярвам. Така ли е модерно вече да се наричат любопитните, палави, опознаващи света деца?

# 10
 • по пътя на светлината
 • Мнения: 2 291
Живеем в трудни времена,децата са участници във вечния преход ,който е в България.Нормално е децата да са изнервени и стресирани при този начин на живот-дори нямат подходящо място за игра(площадките пред блоковете са пълни със стъкла и кучешки......)! Crossing Arms

# 11
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Колкото и да е натоварено детето ми, винаги ще считам, че е малко натоварено.
За мен детството не е сладко пухкаво като захарен памук, където има само усмивки и целувки. Детството е подготовка за големия човек и по-добре в детството, отколкото на стари години.
Какво толкова са по-натоварени от нас на техните години?  newsm78 Дай боже, няма да се редят през деня на опашки за купонни продукти и девизови стоки, дай боже, няма да имат режим  на тока, че да си пишат домашните на свещ и пр.
Мисълта ми е, че всяко поколение има необходимостта от своите трудности и да жалим децата си е равносилно да наричаме мъжете си слаби. Децата са яки, големите трябва да бъдат яки.

# 12
 • София/Варна/Стокхолм
 • Мнения: 1 896
Ето още една статия, която аз асоциирам с горната (макар че може би не е много очевидна връзката).

http://karmene.greatnow.com/harvard.html

Да, и аз с това ги свързвам нещата.

# 13
 • Земята
 • Мнения: 1 161
Не знам, дали осъзнавате, но това е много тревожен сигнал. Всяко трето дете, преди още да е тръгнало на училище вече има психичен проблем. А ако сложим и тинейджърите, може да се окаже, че всяко второ дете е с фобия и психични проблеми.  Dizzy Face

Нещо важно, което е пропуснато в статията: повечето от родителите на тези деца НЕ СМЯТАТ, че децата им имат някакъв проблем -- щом са нахранени и имат компютър, всичко е наред. А явно не е така...

Затова ви препоръчвам да прочетете следните книги:

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 22:37 от Ludmil

# 14
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
А колко от родителите и възпитателите по градините са прихически здрави?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт