Hug
ПЪЛНА ПРОМЯНА
06 Април 2007, петък
 
Милион и 400 хиляди българи страдат от затлъстяване, което уврежда здравето им и не могат да отслабнат. Драстично сваляне на килограми за болестно пълните, обаче, оказва се, е възможно. Операция за намаляване на обема на стомаха може да постигне сваляне на около 15 килограма в първите месеци след интервенцията. Преди малко повече от половин година ви показахме Чавдар, който току-що се беше подложил на операцията. Вижте как изглежда сега.

Това е Чавдар непосредствено след поставянето на коремния байпас. Тогава той тежеше 140 килограма. Сега Чавдар изглежда така и тежи 50 кг по-малко. С излишното тегло си отиват и болките в колената, спирането на дишането по време на сън и хипертонията, която застрашавала живота му.

ЧАВДАР ВЕЛИЧКОВ: „Отивам в магазина за нормални, а не в гигант почвам да пробвам всякакви дрехи, костюми, нямам намерение да купувам просто удоволствието да пробваш и да знаеш, че това вече е достъпно и за тебе.” :56 Не ме интересува колко стълби ще кача днес 20-30 пъти, 3 етажа това не се замислям – преди беше сериозен проблем .”

Чавдар губи и 50 сантиметра от обиколката на талията си и така печели позиции сред дамите. Немислимото до скоро събличане на плажа вече се е трансформирало в план за почивка на море това лято. Неочаквано за него, Чавдар открива и непознати до сега удоволствия.

ЧАВДАР ВЕЛИЧКОВ: „Удоволствието да си кръстосвам краката.”

Непосредствено след операцията пациентът ни увери, че е опитал всичко, за да отслабне, но без успех. Преди, за да се нахрани на обяд Чавдар разказва, че е хапвал задължителните първо, второ и десерт. Сега се засища с половин ябълка. Причината – байпасът на стомаха, ограничава обема му и така човек чувства ситост като погълне минимално количество храна. И в ентусиазма си Чавдар призовава тази операция да се поеме от здравната каса. Според специалисти, това е практика в някой европейски държави. Сигурно е обаче, че намаляването на килограмите спестява редица заболявания, свързани със свръхтеглото, а с тях и средства от обществените фондове, предвидени за лечението им.