Пускам теоретична подготовка за тези, които тази вечер боядисват яйцата. За останалите - може да послужи догодина.


Иглика Мишкова: Сол при варенето и восък в боята правят яйцата здрави и с наситен цвят
 
07 април 2007 | 06:24 | Агенция "Фокус"
 

За различните техники за боядисване на яйца, за това как се променя традицията през годините и какво символизира яйцето Агенция “Фокус” разговаря с Иглика Мишкова от Етнографския институт с музей при БАН.

Фокус: Г-жо Мишкова, каква символика носи яйцето?
Иглика Мишкова: Яйцето винаги се е свързвало с началото на нов живот и много пъти представата за възникването на света от яйце фигурира в различни орфически митове за сътворението. То се среща в различни митологии, включително и в славянската. Голяма част от митичните герои се смята, че са произлезли от яйца. По-късно, вече в сферата на християнството, яйцето е прието, като дава повод за сравнение между възкръсналия от гроба Христос с пиленцето, което се излюпва от черупката. Белият цвят на черупката символизира чистотата и съвършенството, докато по-късно при боядисването на яйцата в червен цвят, вече се свързва с пролятата жертвена кръв от страна на Божия син.

Фокус: Как се променя традицията да се боядисват яйца през годините?
Иглика Мишкова: Червените великденски яйца обикновено се боядисват на Велики четвъртък. Това може да се направи още и в съботата преди Великден - Велика събота. На Разпети петък е абсолютно забранено да се боядисват яйца, защото това е денят, в който е разпънат Христос. В миналото жените са ползвали главно естествени багрила - люспи от червен и жълт лук, орехови листа, ябълкови кори, корени. По-късно, през 20 век започват да се разпространяват боите, които се произвеждат за сладкарската промишленост, така че да бъдат безвредни яйцата. Разбира се, до ден днешен в някои селища яйцата се декорират по специална технология - оцветяват се с боя за вълна или за памук. Така цветът на яйцата става по-наситен, но не дава възможност те да бъдат консумирани. Това, което обаче е важно е, че първото червено боядисано яйце е наситено с изключителна магика. Отива се рано сутринта и се взема първото снесено яйце от кокошките. Задължително то се потапя в червена боя. С това първо червено боядисано яйце най-възрастната жена в семейството прави кръстен знак върху челата на децата, за да може те да са здрави, бели, румени. Това яйце задължително се пази през цялата година в домашния иконостас. Някога се е слагало и в сандъка с моминските чеизи, заравяло се е в нивата, за да може да пази посевите от градушка.

Фокус: Има ли различни начини на изписване на яйцата в различните региони на страната?
Иглика Мишкова: Има множество популярни техники за украса на яйцата. Най-широко разпространена е техниката, при която се използват различни цветове или листа от природата, които се прикрепят върху яйцето и след това се потапят съответно в боята, т.е. така се получава един отпечатък от съответното растение. Най-красиви са писаните яйца, които са декорирани с помощта на восък. Оттук тръгва и приказката за някой, че го гледат като “писано яйце”. Това означава, че този човек е изключително предпазван. Едно такова яйце не може да бъде консумирано. То е подготвено с изключително голяма любов и поради тази причина то се дава като скъп дар и се пази изключително внимателно, но не е предназначено за трапезата. Тази техника е популярна в няколко региона на страната - Ихтиманско, където се ползват предимно яйца с бели черупки. Восъкът се примесва предварително с малко катран, след което започна рисуването с помощта на писалка като се нанасят растителни орнаменти, правят се слънца, луни, примесват се с геометрични фигури. Всичко около очертаните контури впоследствие се запълва с боя, примесена с малко яйце, за да се придаде релефност на рисунъка. Във Велинградско и Самоковско пък е разпространена друга техника на рисуване, отново с помощта на восък. Върху яйцето се рисуват орнаменти и след това то се потапя в боя и всичко, което е изрисувано остава бяло, а останалата част е цветна. Така едно живо народно изкуство стига до нас и днес, тъй като в цялата страна и специално в тези три региона традицията е жива и днес.

Фокус: Има ли специална технология за това яйцата да бъдат по-здрави?
Иглика Мишкова: За по-голяма здравина е удачно във водата, в която се варят яйцата да се постави сол. Така яйцата се предпазват от напукване и. Освен това преди варенето яйцата могат да престоят в студена вода. После се варят на по-ниска температура, трябва да бъдат загрети бавно, за да се запазят цели черупките. В разтвора, в който се боядисват яйцата може да бъде поставен восък, защото той засилва цвета. В миналото нашите баби са слагали яйцата, които вече са изписани в зелев сок.

Фокус: В днешно време в магазините се предлагат дори вече боядисани яйца. Навлизането на тази практика води ли постепенно до отмиране на традицията?
Иглика Мишкова: Това, че в супермаркетите има боядисани яйца по-скоро е опит на различни вериги да внесат част от западната култура, тъй като в Западна Европа наистина съществува подобна практика. Там яйцата се купуват боядисани от супермаркетите. Ние скоро имахме представяне на българските техники в Италия и всички бяха изумени и питаха откъде се купува специална боя при наличието на такава боя в собствените им супермаркети. Просто никой не е обръщал внимание. Там просто се купуват няколко боядисани яйца колкото да присъстват на трапезата. Смятам обаче, че в България тази традиция е изключително силна, невероятно здрава, разбира се, благодарение и на Православната църква. И слава богу, защото аз лично почти не познавам семейство, в което да няма боядисване на яйца и ако хората са заети в четвъртък и са на работа, обикновено отделят от времето си поне в събота. Така че смятам, че тази традиция у нас е запазена. Още повече, в някои региони на страната, където се прави специално изписване на яйца, жените, които изписват яйцата се радват на изключителна почит. Смятам, че това народно изкуство ще бъде запазено у нас.Източник: Агенция Фокус, http://www.focus-news.net/?id=f6305