Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 апр. 2007, 20:01 ч.

За вечерта преди Великден

 • 739
 • 6
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 813
Сладки “Историята на Възкресение”

Продукти
-Библия
-1 чаена чаша орехови ядки
-1 чаена лъжичка оцет
-3 белтъка
-щипка сол
-1 чаена чаша захар
-1 найлонова торбичка
-дървена лъжица
-тиксо

Начин на приготвяне:
1.Предварително загрейте фурната до 180 градуса.

2. Сложете ореховите ядки в найлоновата торбичка и покажете на децата как да ги натрошат, удряйки отгоре с дървената лъжица.Обяснете, че след като арестували Исус, римските войници го били жестоко. Прочетете Йоан 19:1-3.
Тогава Пилат заповяда да отведат Исус и да го бичуват. Войниците сплетоха венец от тръни и го сложиха на главата му. Облякоха го в пурпурна мантия, идваха към него с възгласи: „Да живее царят на юдеите!“ и го биеха по лицето.

3. Нека всяко от децата да помирише оцета. Сложете лъжичка оцет в дълбока купа. Разкажете как Исус ожаднял, докато бил на кръста, но му дали да пие оцет. Прочетете Йоан 19:28-30
Сега вече Исус знаеше, че всичко е завършено и за да се изпълни Писанието, каза: „Жаден съм.“ Там имаше съд с оцет. Напоиха в него гъба, сложиха я на прът от исоп и я повдигнаха до устата му. След като вкуси от оцета, Исус каза: „Свърши се.“ После отпусна глава и издъхна.

4.Добавете белтъците към оцета.
Яйцата са символ на живота. Исус даде своя живот, за да имаме живот ние. Прочетете Йоан
10:10-11.
Крадецът идва единствено да краде, да убива и да руши, а аз дойдох, за да дам живот – живот в цялата му пълнота. Аз съм добрият пастир. Добрият пастир живота си дава за овцете.

5.Поръсете малко сол в ръката на всяко дете. Нека децата я опитат. Добавете щипка сол в купата при белтъците и оцета.
Обяснете, че солта напомня за солените сълзи, проляти от учениците на Исус, а също и за
горчивината на собствените ни грехове. Прочетете Лука 23:27
След него вървеше голяма тълпа, сред която имаше жени, които се удряха в гърдите и го оплакваха.

6.Дотук продуктите не са много вкусни. Прибавете чаша захар.
Най-сладката част от историята е, че Исус умря, защото ни обича. Той иска да го познаваме и да бъдем негови. Прочетете Псалом 34:8 и Йоан 3:16
Вкусете и вижте, че Господ е благ;Блажен оня човек, който уповава на Него.
Защото Бог толкова обикна света, че даде своя единствен Син, за да може всеки, който повярва в него, да не умре, а да има вечен живот.

7.  Разбивайте с миксер в продължение на 12-15 минути, докато се получи твърд сняг. Обяснете, че белият цвят символизира  чистота в Божиите очи на онези, чиито грехове са очистени от Исус. Прочетете Исая 1:18 и Йоан 3:1-3
Дойдете сега та да разискаме, казва Господ; Ако са греховете ви като мораво,
Ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, Ще станат като бяла вълна.

Сред фарисеите имаше един човек на име Никодим, който беше юдейски водач. Една нощ Никодим дойде при Исус и му каза: „Рави, знаем, че Бог те е изпратил да ни учиш, защото никой не би могъл да извърши знаменията, които ти вършиш, ако Бог не е с него.“ Исус отговори: „Уверявам те: само този, който се роди отново, може да види Божието царство.“

8. Разбъркайте в сместа натрошените орехови ядки.

9. На дъното на тавата постелете хартия за печене. С лъжичка сложете малки купчинки от сместа.
Нека всяка купчинка символизира гроба на Исус в скалата. Прочетете Матей 27:57-60
Същата вечер в Ерусалим дойде един богат човек от Ариматея на име Йосиф, който също беше ученик на Исус. Той отиде при Пилат и поиска тялото на Исус. Пилат нареди на войниците да му го дадат. Тогава Йосиф взе тялото, зави го в ново ленено платно и го положи в своята нова, наскоро изсечена в скалата гробница.

10. Сложете тавата във фурната, затворете вратичката и изключете фурната. Дайте на всяко дете парче тиксо и заедно залепета вратата на фурната.
Разкажете как бил запечатан входът на гробницата, където лежало тялото на Исус. Прочетете Матей 27:65-66
Пилат им каза: „Вземете няколко войника и идете да пазите гробницата както знаете.“ Те отидоха на гробницата, запечатаха входа и поставиха там стража.

11. Легнете си. Децата сигурно няма да искат да оставят сладките във фурната през цялата нощ.
Исусовите ученици са били отчаяни при вида на запечатания гроб. Прочетете Йоан 16:20 и Йоан 16:22
Уверявам ви: ще плачете и ще ридаете, а светът ще се радва. Вие ще скърбите, но скръбта ви ще се превърне в радост. Така и вие сега сте натъжени, но аз ще ви видя отново и сърцата ви ще се изпълнят с радост, и никой няма да отнеме радостта ви.

12. Сутринта на Възкресение отворете фурната и извадете сладките. Отхапете от тях. Обърнете внимание, че са кухи.
В деня на Възкресение учениците на Исус били смаяни да открият, че гробът му е отворен и празен.
Прочетете Матей 28:1-9
Денят след съботата беше първият ден от седмицата и на зазоряване Мария Магдалина и
другата Мария отидоха да видят гробницата. този момент стана много силно земетресение. Един Господен ангел слезе от небето, отиде до гробницата, отмести камъка от входа и седна върху него. Ангелът блестеше ярко като светкавица, а дрехите му бяха бели като сняг. Войниците, които пазеха гробницата, толкова се изплашиха от него, че се разтрепериха и заприличаха на мъртъвци. Ангелът каза на жените: „Вие не се страхувайте! Зная, че търсите Исус, който беше разпънат на кръст. Но той не е тук, а възкръсна, както беше казал. Елате да видите мястото, където лежеше тялото му. После бързо идете и кажете на учениците му: «Той е възкръснал от мъртвите и сега отива в Галилея преди вас. Там ще го видите.» Това дойдох да ви кажа.“ Жените – изплашени, но и изпълнени с голяма радост – бързо се отдалечиха от гробницата и се завтекоха да кажат на учениците му. И изведнъж по пътя ги срещна Исус и каза: „Здравейте!“ Те се приближиха до него, обгърнаха нозете му и му се поклониха.

Последна редакция: сб, 07 апр 2007, 20:09 от yanita

# 1
 • София
 • Мнения: 1 771
Твоето предложение за тези сладки, а и историята поднесена по този начин ме впечатли и един ден  когато Крис е по голям да разбира ще я направя   bouquet.

# 2
 • Мнения: 2 538
Yanita, благодаря ти!
  bouquet

# 3
 • Bourgas
 • Мнения: 1 439
Янита,  Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 1 341
наистина е страхотно. Само още малко  да порасне и ще го направя сдребчова. сега й разказвах как са разпнали Исус Христос на кръста. Накараме 5 пъти един след друг да го разкажа и й беше много интересно, но определено думи като ВОСКРЕСЕ и РАЗПНАТ са й доста трудни. Сега казва ХРИСТО во тресе (но се чува като Христос го стресе).
Нищо, ще се научи. Според мен на децата трябва много  от малки да им се разказва за Христос, за Бог, за Дева Мария...
Това е най-хубавия християнски празник
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
но определено думи като ВОСКРЕСЕ и РАЗПНАТ са й доста трудни. Сега казва ХРИСТО во тресе (но се чува като Христос го стресе).
Нищо, ще се научи.

Съвременният вариант на думата "воскресе" е "възкръсна" - дума, която е много по-разбираема и лесна за произнасяне.

Ние не можахме да направим сладките - децата ми просто капитулираха от умора в празничните дни.

# 6
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 352
Страхотно!  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт