Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Козлодуй

Мнения: 1 098
четох в списание,че се съхраняват в буркан или купа с капак - настъргани и поръсени със захар и в хладилника.
Сложих моите настъргани кори в една купичка от пластмаса,наръсих захар...и сега като погледнах /месец време/- те стоят някак си влажни,мокри и са пуснали малко сок...Аз си мисля,че трябва да са сухи,за да не се съсипят /мухлясат/... Thinking

и малко извън темата,но да не пускам нова - кажете как се прави сладко от портокали newsm78
Цитирай

Шумен

Мнения: 396
аз правя моите лимонови кори така:или нарязвам на много ситно корите или ги рендосвам на ситното ренде, след това ги обърквам със захар,на око слагам захарта,но примерно на корите на 2 лимона оня ден сложих 3-4 супени лъжици със връх захар.След като хубаво объркам захарта със корите ги слагам във бурканче,притискам хубаво да не остане въздух и след това и отгоре слагам към половин пръст захар.Така даже и да не са във хладилник те издържат много време и даже стават по ароматни от прясно рендосаните кори. Laughing

а за портокаловите...не знам с тях как се работи  ooooh!
Цитирай


Мнения: 4 740
Сладко от портокали - с корички
Цитирай


Мнения: 349
Аз много харесвам ароматни лимонови и портокалови кори в сладкиши.
Съхранявам ги така:
Обелвам лимони /портокали с ножче за картофи на ивици. След това, ако е останало малко от бялата част я изрязвам (да не горчи). Всяка ивица режа на малки парченца (големина по желание).
Слагам в съд (смесени или по отделно лимон и портокал) и във фризера.
Издържа много, без да се губи аромата и свежестта им.

Поставям ги без размразяване във всякакви сладкиши.  Hug
Цитирай

Козлодуй

Мнения: 1 098
благодаря за отговорите
Цитирай


Мнения: 16
Ще споделя какво правя аз от  години и винаги съм доволна от резултата.Измивам идеално с четка ,топла вода и сода за хляб портокалите-най-често, понякога и лимони.Подсушавам и нарязвам на ленти кората на портокала, после на квадратчета и изсушавам-съхранявам в стъклен буркан на сухо място. Когато ми трябват ги заварявам в микровълновата около 3 пъти като сменям водата-за да се махне горчивината,изцеждам и слагам в кекса или бисквитките,вкуса и аромата е много добър. Същото правя и когато са пресни.Можеш да си направиш и сироп и да ги вариш в него до проба с капка -както при класическите сладка, но аз не обичам сиропа в сладкото и много рядко го прравя това, само, ако децата искат да мажат на филиийки.Няма да пиша пропорции,зависи от това колк опортокала имаш.Може да се прецени колко сироп да се направи.
Цитирай


Мнения: 805
Вече няколко пьти правя сладко от порт. кори,а сьщо и озахарени портокалови корички.
Пьрво измивам 2 портокала с веро,остьргвам горната част с ренде и я прибирам в бурканче сьс захар.
Обелвам останалата кора от портокала,изчиствам вьтрешната бяла част,която е като люспи.
Така остава средната част на кората.Режа я на малки кубчета,изварявам я в 3 води.
слагам ги в тенджерка,прибавям 1 чч.захар и 1/3 чч. вода.Оставям да ври около 5 минути и изключвам котлона.
След няколко часа отново ги завирам за 5 минути.След още няколко часа варя докато почти не остане сироп и оставям да се охладят,като от време на време разбьрквам.След охлаждане прибирам в пликче.
Ако правя сладко оставям сиропа да се сгьсти и насипвам в бурканче.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.