Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 апр. 2007, 13:28 ч.

Глобално затопляне-как да помогнем на природата

 • 4 111
 • 45
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 169
ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ-КАКВО ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ! newsm78
 Идеи как всеки поотделно може да повлияе здравословно на природата.
Тук нещата са наистина тревожни, няма да се измъкнем безнаказано,ето малка част от някои заглавия и публикации по повод проблема на 21 век ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ- Ал Гор:’’Изправени сме пред глобална катастрофа’’. ,‘’Зимата на 2007-а е най-топлата от век насам’’. ,’’ ООН: Глобалното затопляне ще направи Земята по-зелена, но горите ще изсъхнат’’. ,‘’Пустинята напредва към Балканите и Апенините’’ .’’Температурите рекордни в Гърция’’ . , ‘’Милиони Китайци без питейна вода’’ .,  ‘’ ООН предрича висока смъртност заради жегата’’ ,’’Промяната в климата е вече тук’’ .,"  Зеленият бял дроб на планетата умира?’’ . , ‘’Повишаването на Световния океан ще удари бедните страни най -вече’’ . ’Глобалното затопляне застрашава световната икоомика’’ . , ‘’ООН Глобалното Затопляне е човешко дело’’ .,’’Глобалното затопляне Убива Планетата’’ . ,’’Проблемите в климата са по опасни от тероризма’’ ., ‘’Природата си отмъщава’’ .  Embarassed, ‘’Тропически болести и в Европа’’ ., ‘’Глобалното затопляне унищожава фитопланктона’’ . ,  ‘’Една трета от птиците в Европа може да изчезнат’’ . #Crazy,’’ Езерата в Аляска изчезват’ .,  ‘’Пластмаса отравя световния океан’’ .,’’Озоновата дупка колкото площа на Северна Америка’’ ., „Учените предричат нови бедствия на земята’’ ., ‘’Старите ел.кружки  отчасти виновни за глобалното затопляне’’(Всяка година електрическите крушки излъчват по 1.9 млрд. въглерод - три-четвърти от въглерода, който бълват годишно ауспусите на всички автомобили по света.)
Но доста е изписано по темата и не бихме казали, че е преувеличено,но да престъпим на въпроса! #Cussing out                                                                                                                                                                 

КАК ДА ПОМОГНЕМ НА ЗЕМЯТА,Можем ли да намалим вредните емисии,да спестяваме земните ресурси всеки по отделно и всички заедно?! Отговора е   ДА!!! И тука всеки ще каже как? ,ами дайте да помислим малко От къде можем да започнем!?...  newsm78                                                                                                                   
1.Ами да се лишаваме от автомобила колкото се може по често,особенно за къси разстояния.(Велосипеда е добро решение в този случай,изпитано средство и много здравословен метод за замяна пък и доста по евтино излиза .Всички които карат бензинови двигатели могат да минат на газ или метан-няма да е най-доброто за двигателите им, но газта и метана са напрактика по- безвредни. За дизелите-БИОДИЗЕЛ  макар и да се намира оскъдно и задължителни катализатори. Повечето автобуси и камиони безвъзвратно трябва да се спрат от движение и да бъдат заменени с нови и по безвредни такива).                                                                                                       
2. Засаждайте дървета, грижете се за тях особенно в градовете,там където живеете и не си позволяваите да режете дървета(Това е много важно и благородно).  bouquet
3.Не убивайте и не яжте животни !
4. Не палете огън за щяло и нещяло,не толерираите подобни мероприятия,сортираите боклуците като ги  изхвъргате на определените за това места. (запалено бонище,цигарен дим и дима от въглища е особенно вреден за атмосферата).
5. Реагираите остро когато някой недобросъвестен гражданин,организация, или каквато и да е друга структура не се съобразява с околната среда , и замърсява .(тук при по фрапантна нужда би трябвало да се обърнем и към органите на реда,граждански организации,медии ,ХИ –хигиенна инспекция и РИОСВ-Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите и др.).
6. Пестете максимално питейната вода(спирайте кранчето често при сутрешния тоалет,мийте с по-малка  водна  струя, и т.н., защото чистата питеина вода в близко бъдеще може да се окаже  голям дефицит!)
7. Изгасяте ли излишно включените електроуреди (климатици,телевизори,компютри,радио,ел.осветление и др.)
8.Да заменим обикновенните крушки с енергоспестяващи,такива каквито не излъчват  въглероден двуокис и топлина.(Обикновенните крушки използват електричеството 90% за топлина и едва 10% за светене!)
9.Избягвайте по възможност всички синтетични материали(найлонови торбички,всякакви пластмаси PVC продукти и др.),тежки химични препарати за миене.По възможност купувайте еко продукти с доказан прозход(доказано е ,че в човешкия организъм се натрупват около 400 химикала, Sick които ги няма в природата,т.е. са в организма от някакъв външен източник и съответно силно го увреждат).
Не си мислете че  ‘’евритинг шъ съ упрай’’ от самосебе си  ,”от нас нищо не зависи” по стар български обичай или пък  ‘’темата за глобалното затопляне  е силно преувеличена’’ .,много авторитетни световни учени,доказват тезата,че човешката неразумна дейност е причината за ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ. И не на последно място лошите ,отрицателни и негативни мисли замърсяват по финното пространство,а позитивние,добри мисли го пречистват,разбира се това е друга тема, но не по малко важна.
Този списък може да стане много дълъг всеки може да добави нещо от себе си ,но е важно наистина да ПРИЛАГАМЕ всичко което е свързано със запазването на природата. Naughty
 НИЕ НЕ ПРОСТО СМЕ НАСЛЕДИЛИ  ЗЕМЯТА ОТ НАШИТЕ ДЕДИ,  А СМЕ Я ВЗЕЛИ НАЗАЕМ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА!!!
ДА СПРЕМ ЗАЕДНО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ-ако искаме да продължим да живеем ние и тези след нас
ДА СПРЕМ ДА ЕКСПЛОАТИРАМЕ  ПРИРОДАТА-ако не искаме тя да се изчисти от нас
ДА СПЕМ ЗАМЪРСЯВАНЕТО-за да има изобщо живот на земята в бъдеще
                                                         
                                                                                                          PraynigЗагрижена бъдеща мама
П.С. Извинявам се за писането с главни букви ,но то е наистина необходимо.
Звемете нужните мерки и не мислите ,че това не ни засяга лично и не си мислете,че от нас нищо не зависи.Всеки може да направи нещо по този въпрос. Naughty

Последна редакция: вт, 10 апр 2007, 13:34 от cveti77

# 1
# 2
 • Мнения: 9 121
Виж тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169992.0
Защо реши точно при нас да пуснеш твоята тема? newsm78

# 3
Цвети, а като ме караш да ходя с колело на работа (в случая не е хич здравословно, а граничи с екстремните спортове) би ли жертвала пелените за еднократна употреба в името на природата?

И едно конкретно предложение: да спем да къпем бебетата всеки ден  Rolling Eyes

# 4
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 043
Виж тази тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169992.0
Защо реши точно при нас да пуснеш твоята тема? newsm78

сигурно заЩото като живееЩи в 4ужбина би трябвало да сме по_4увствителни към проблема. Rolling Eyes
Цвети, а като ме караш да ходя с колело на работа (в случая не е хич здравословно, а граничи с екстремните спортове) би ли жертвала пелените за еднократна употреба в името на природата?

И едно конкретно предложение: да спем да къпем бебетата всеки ден  Rolling Eyes

аз не съм къпала всеки ден  Joy

(мисля, 4е и без ексцесии всеки по неЩо по_разумно може да направи... може би Ще е достатъ4но да спрем да мислим 4е "след нас и потоп..." Но може и да съм тотална утопи4ка  newsm78)

# 5
 • Мнения: 9 121
Ето ти още една тема пълна с идеи.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=175382.0;all
Ние не спим, ами политиците. Че ако те можеха да тичат наравно с нас, нямаше да сме на тоя хал.

# 6
политиците не са прости и много по-добре от нас знаят какво има да се прави, ама да не би да имат свобода на дейстивие? да не би да не им дърпат конците и на тях?

иначе, да  прави сте, всеки може да прави нещо, например да не си изстудява динята под чешмата  Confused

# 7
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
По темата на cveti77

Цитат
3.Не убивайте и не яжте животни !
най ми допада.. никога не съм убивала животно( ако не се броят досадните насекоми) и не ям месо вече повече от 10 години....
ама по другите точки ще си  smile3505   Embarassed Embarassed Embarassed

# 8
 • На пода
 • Мнения: 4 399
ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ-КАКВО ВСЕКИ МОЖЕ ДА НАПРАВИ!
....
3.Не убивайте и не яжте животни !
....


Определено не съм особено месоядна, но ми стана интересно каква е връзката между глобалното затопляне и яденето на месо.  Thinking Строго погледнато трябва да се откажем от растителната храна за да не убиваме растенията, все пак те произвеждат кислород. А животните пък точно като нас отделят при издишането въглероден двуокис, тъй че ядейки ги спасяваме планетата.  Wink Разбира се, известно ми е какво е натрупването на биомаса по хранителната верига, но все пак имай пред вид че тези животни които си хапваме са отгледани точно с такава цел и ако от утре всички станем вегетарианци ще настъпи голяма природна катастрофа. А и да не забравяме че човешкият вид по природа е всеяден, което включва и месояден.Тъй че този призив ми изглежда леко популистки, а и доста смешен. 

Що се отнася до глобалното затопляне, у нас това е много дискутирана тема и на семейно ниво правим каквото можем. Но тъй като съм пътувала доста из БГ с чужденци, ще ти кажа какво им прави впечатление винаги:
- липсата на разделно събиране на отпадъците;
- откровено разточителния начин на шофиране в БГ, ще рече човек че колите в БГ карат с вода; Shocked
- това че никой не отива с платнена торбичка за многократна употреба на пазар, а се прибира с купища полиетиленови пликчета. Мъжът ми редовно отказва на продавачките тези пликчета, а те го гледат обидено и се чудят какъв е този неарденталец;
- за мен специално пък е странна любовта към омекотителите, още един ненужен химикал;
- о, и да не забравя прословутото къпане на бебетата, но него вече са го споменали.

Това са простички неща които всеки би могъл да промени, без да си причини някакви неудобства и мисля че е време всеки българин да се замисли над тях.
 


# 9
 • USА
 • Мнения: 1 436
 ...и не си позволяваите да режете дървета(Това е много важно и благородно).  bouquet
3.Не убивайте и не яжте животни !
4. Не палете огън за щяло и нещяло...

 newsm78 Не разбрах. Ти си мислиш, че живеем в първобитно-общински строй или...? Аз лично не познавам никой, който реже дървета, убива животни или пали огън ей така, редовно.

# 10
 • REGION OF PEEL, CANADA преди ВАРНА
 • Мнения: 676
Аз пък се 4удя от къде това глобално затопляне като при нас още прехвър4а сняг  Wink

# 11
 • Мнения: 545
Напомням на всички икономични на дребно, които смесват 'убийството на животни' с глобалното затопляне , че могат по-често да гасят 200-300 ватовите печки, наречени компютри, и да излизат сред природата, вместо да се занимават с такива глупости. Докато още я има.

Ако имахме екологично чисти мозъци, може би щяхме да сме наясно за разликите между екология, глобално затопляне, енергийна криза, психическата 'чистота', яденето на месо, изчезващите видове, и тъй нататък, и квото се сетите прочие.

Въобще, защо не спрете да правите манджа с грозде от събрани оттук-оттам лозунги и разнополово/междувидов акъл?

Не за друго, така вредите на (поне някои от) каузите. Айде, лютеница и сирене бива, но къде го мушите този жълт кантарион на филията?

еди

ПС това с колите е безкрайно тъпо, също. Индивидуалният транспорт е меганеикономичен, а за затоплянето играе много и отделената напразно топлина. И не ми говорете че трябва да си подменям крушката, при условие че от мотопед до реактивен самолет губят много повече енергия и разсейват повече топлина от колкото въобще можете да си представите... И въопЩе и изопщо, подобни постинги ... по пощата ли го получийхте това? ... ми мязат на 'chain letter' (Това обяснява защо се нервя толкова.).


Последна редакция: ср, 11 апр 2007, 04:07 от T3-M4

# 12
 • Мнения: 9 121
За неубиването на животни бих споменала един може би рядко срещан факт.
Кравите и телетата, отглеждани за доставка на мляко и месо, отделят ежедневно тонове метан при пръцкане. Къде отива тоя метан? Пак ние го дишаме.
Изводите ви ги оставям на вас.
Не казвам, да се връщаме към първобитнообщинния строй, но при наличие на свръхпродукция по целия свят, просто се зариваме с боклук и може би някой трябва да дръпне спирачката.
Джоя, знам, че политиците са марионетки. Нарочно така го написах. Защото така се вижда в очите на обикновения човек, който не е наясно с задкулисните игри на разни мениджъри на мегаконцерни, които се чудят къде да вложат някой и друг милион за подкуп и да му танцуват по свирката тия в парламента.
Живеещите в Германия в момента виждат какво става, когато един такъв концерн се опитва да се спаси и пуска изкупителни жертви на пресата на принципа "Дайте им хляб и зрелища" и отместват пак фокуса на вниманието.

Иначе Т3-М4 е прав за верижното писмо, защото тази потребителка пусна същата тема в Клюкарника и същия текст в пуснатата от мен по-горе тема. Peace

# 13
 • Мнения: 1 129
Няма да споря дали темата е подходящо формулирана или не,но истината е 4е всеки може да направи поне нещо мъни4ко,мислейки за природата и разните му там негативни ефекти.
Аз напоследък се замислих,4е оставяме зарядното на мобила влю4ено по цяла нощ,а е необходимо много по малко време.Така 4е запо4нах да го зареждам през деня,само необходимото време.Оба4е много ме дразни като пусна топлата вода,докато дойде тя изти4ат сумати литри, ей така,и естествено се губят.Пък има хора дето нямат толкова вода за цяла седмица колкото аз губя на едно пускане и 4акане да дойде топла.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 169
Благодаря за отзивчивостта на всички.Проблемът наистина е сериозен и са необходими усиля на всички за да има промяна към по/добро.
 Реших да публикувам темата във форума защото мисля ,че вие хората извън БГ сте будната съвест на нашия народ,който е съсредоточен в дребни битови проблеми и простотията на БГ медиите.
А българските мами като цяло далеч по отзивчиви към проблема Глобално затопляне и далеч по съвестни от някои(политици,организации и т.н.).
Аз пък се 4удя от къде това глобално затопляне като при нас още прехвър4а сняг  Wink
-не си мисли че като в Канада прехвърча сняг няма глобално затопляне.В България тази година нямаше никакъв сняг.Януари беше почти пролет,а сега лятото 55 населени места най вероятно ще бъдат с режим на водата поради липса на снеговалежи.

В отговор на Вечерница    пуснах темата там , защото сметнах ,че по подходящо да бъде,а публикувах тук защото и аз също съм в чужбина ,а и съм изложила доводите си по този въпрос по горе.

В отговор на Т3 М4    Не съм го получила по пощата този постинг ,а е идея подбудена от многото информация,която прочетох в последно време,  филма на Ал Гор ''Неудобната истина'' и реалните климатични условия и т.н.
Не знам защо някои  хора се дразнят от тази тема.Това не е опит за някакво пробутване на евтин медиен боклук с комерсиална цел,а наистина крещящ проблем,който всички трябва да решаваме по възможност.Ти самолетитие не можеш да спреш нито аз,обаче като се умножат дребните икономии може да се получи повече от наколко самолета.Това е елементарна математика.Засаждането на дърво зависи от тебе,използването ти на личния ти автомобил зависи от тебе,неизползването на тежки химикали също зависи от теб ,а не някакви самолети,ракети космически кораби и т .н.

Връзка между глобално затопляне и ядене и убиване на животни-  Колко природни ресурси са необходими за отглеждането на една крава?Колко електроенергия и вода е необходима за обработката на 1 кг.месо за да достигне до трапезата?Пък и изобщо не е моралано да се убиват животни като има много друга храна подходяща за човека,но това е наистина страни от темата глобално затопляне ,но също и е свързана с нея.

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 00:01 от cveti77

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт