Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 апр. 2007, 19:01 ч.

La Cocina Espanola- Испанска кухня

  • 72 685
  • 295
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 9 084
Чудесна тема. Записвам се за да мога да я  следя  Hug

# 16
  • Мнения: 1 818
Имам едно питане-къде може да се намери шафран /за паеята/ Thinking

Би трябвало в специализираните магазини за подправки да има,но ако не...тук в Испания продават шафран и в малки опаковки...така че не ми пречи да пусна в едно пликче ... дай ми адрес на лични и имаш ценната подправка Hug

# 17
  • Spain
  • Мнения: 3 446
като заговорихме за шафран- таязи подправка къде върви - така и не се нау4их да използвам испанските подправки
 я раздуите кое къде слагате ?

# 18
  • Мнения: 1 818
ХулигАнче,аз слагам шафрана на паея-с риба,с пиле или заек.Не мога да я възприема въпросната паея ако не е жълтичка...пък и вкуса и става един....ммммм.....неповторим. Rolling Eyes
 

# 19
  • Valencia, España
  • Мнения: 811
Освен шафрана,нали знаете,4е има и колоранте/оцветител.Аз и от него слагам,4е по евтино ми излиза  Mr. Green.4етох още преди години една статия,в която се описваше отглеждането и събирането на шафрана.Цели семейства с това се занимават,мало и голямо.Трудоемка работа е и килограм шафран,по то4но това ,което се изпозлва в кулинарията е прашеца на цвета на шафрана, струва 2500 евро  Mr. Green.
Ина4е се прилага при приготвянето на доста ястия.Сещам се сега за Арроз ал орно/ориз на фурна.

Много ни се е разрастнала теми4ката  Grinning.Ще се вклю4а с някоя рецепта и аз.    chef Wink

# 20
  • Мнения: 1 818
Рулца от пуешки гърди с гъби

  chefтази рецепта е от ТВ предаване на Karlos Argui?ano  ,изпробвана е веднага...препоръчвам я горещо... Heart Eyes



продукти 8 пуешки филета
               300 гр. гъби
               4 парчета хамон шунка за тези,които си нямат хамон
               1 броколи
               6 скилитки чесън
               1 ч.бяло вино
               1 л.брашно
               галета
               вода
               зехтин,сол,магданоз,индийски орехчета- guindillas cayenas
В загрят зехтин се запържва нарязания чесън,прибавят се изчистените гъби,инд.орехче-една/две щипки,брашното,бялото вино,солта и магданоз на вкус...готвим около 20 мин.и когато соса е готов,отсранявяме от огъня...Посоляваме филетата,върху всяко поставяме парче хамон и завиваме на рулце.Овалваме в галета в които сме прибавили 2 скилитки нарязан чесън и магданоз,забождаме с пръчица и пържим в зехтин.Рулцата могат да се запекат и във фурна.Броколито за гарнитурата накъсваме на розички ,слагаме го в тенджера с вряла подсолена вода и варим 4 минути.

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 17:36 от gaby_s

# 21
  • Spain
  • Мнения: 3 446
ням ням ..ние май се преместихме тук ...в готварския Simple Smile
 Алест и аз като теб ползвам (ако ползвам ) оцвететел .. и затова се интересувах за азафрана - толкова ли изменя вкуса ?
 моми4ета моля ви като давате някоя рецепта да пишете дали сте го приготвяли и дали ви харесва ... специално за мен едно е да го поо4ета някъде , друго е приятел да ми каже рецептата 4е става ...особено пък за сладки,сладки6и ..това на книги не вярвам .. и не готвя по книги ....от там вземам само идеи

# 22
  • Valencia, España
  • Мнения: 811
Boquerones al vinagre/Незнам как се казва тази риба на бг,но си мисля,4е е цаца  newsm78.Така 4е, WinkМаринована цаца  Grinning

Продукти

1кг цаца
оцет
сол
магданоз
зехтин

На4ин на приготвяне

Рибата се по4иства,като се махат главата и костта.Измива де добре,докато водата стане бистра.Филетата се разделят едно от друго.Подреждат се на гъсти4ко  в подходящ съд ,поставяйки филетата надолу.Прибавят се солтрябва да е пове4ко,4есъна,много ситно нарязан и магданоза.Покриват се с оцет и се оставят да преседят един ден.След което се изваждат,подреждат се добре и се покриват със зехтин.

Аз ги правя с едра сол.Понякога не им слагам 4есън и пак стават вкусни.А за да са бели,още докато се киснат в оцета им прибавям една 4аена лъжи4ка кислородна вода. Wink

# 23
  • Valencia, España
  • Мнения: 811
ням ням ..ние май се преместихме тук ...в готварския Simple Smile
 Алест и аз като теб ползвам (ако ползвам ) оцвететел .. и затова се интересувах за азафрана - толкова ли изменя вкуса ?
 моми4ета моля ви като давате някоя рецепта да пишете дали сте го приготвяли и дали ви харесва ... специално за мен едно е да го поо4ета някъде , друго е приятел да ми каже рецептата 4е става ...особено пък за сладки,сладки6и ..това на книги не вярвам .. и не готвя по книги ....от там вземам само идеи
Ами ето,тази рецепта си я правя най редовно и ми харесва.Ама и няма къде да сбъркаш  Mr. Green.

Ина4е за азафрана...  newsm78...ами не променя според мен вкуса,само оцветява.Тука във Валенсия го слагат на вси4ко...на най обикновени манджи съм го виждала и яла.
И като куриоз...Там ,където работех веднъж се сготви една манджа с пилешко месо,свинско такова,зрял боб,зелен фасул и мнооого картофи.С оцветител.шафран  Mr. Green.Аз гледах ей така  Shocked и се питах Това ли ви е диетата Медитерранеа   Mr. Green .

Но лещата взех да я готвя по испански маниер,и боба,де...С картофи  Mr. Green.А вие какво сте прибавили в менюто си от испанската кухня,или може би само някое токе?  Wink

# 24
  • Spain
  • Мнения: 3 446
ЛЕЩА
 лещата в испания се приготвя по същия на4ин като в Б-я .единствената разлика е 4е се овкусява с един много ароматен салам - Чорисо - . та в олиото запържвам предварително нарязано чорисо (може да бъде прясно ,може да е от тези като луканките които са ) , слагам малко 4ервена 4у6ка  и морков . след като леко се задушат добавям лещата  и  наливам вода . като позаври слагам 2-3 скилидки 4есън и оставям на бавен огън да се свари лещата . съветвам ви да пробвате с 4орисото - става несравнимо .
и все пак за тези които държат да има рецепта

RECETA CLÁSICA DE LENTEJAS

    *  250 Gramos de Lentejas
    * 1 Chorizo para guiso
    * 100 gramos de jamón serrano
    * 1 cebolla grande
    * Un vaso pequeño de aceite
    * 3 cucharadas de vino (opcional)

   

    * 1 hoja de Laurel
    * 2 Zanahorias grandes
    * 3 Patatas pequeñas
    * 2 dientes de Ajo
    * 1 pizca de Azafrán o colorante
    * Pimienta molida
    * Sal

# 25
  • Valencia, España
  • Мнения: 811
Хулиган4е,браво  Grinning.И аз лещата споменавах  Wink.Аз си я правя то4но по испански.Свикнах да и слагам дафинов лист и не мога да си я представя ве4е с друга подправка. Peace

# 26
  • Spain
  • Мнения: 3 446
Boquerones al vinagre едно време продаваха готови в Лидл .аз нали не съм много по рибата та незнам дали все още ги продават .
а за лещата  Simple Smile  Mr. Green сега видях 4е си споменала .... аз пък ве4е без 4орисо не си я представям  Simple Smile
даите някоя изпробвана рецепта за емпанадии . особено за тестото ме интересува ..пълнеже ще го докарам някак .
ХАра в нета има много рецепти за магдаленки - ще постна някоя и тук ама не съм правила - тези неща все на готово си ги купувам Simple Smile

# 27
  • Мнения: 1 818
За лещата...и аз я правя с дафинов лист,но не съм пробвала с чорисо.Чорисото знаете ли къде го слагам...Вземам 2 буркана боб,два буркана гарбансос/нахуд и грах-замразен или от консерва.Както се прави боб зрял,само че с прибавка на гарбансос и грах + моркови,лук,джоджен ,разбира се.И като копна вътре и чорисото...вкуснотия страшна става...
От леща правя и крокети...кюфтенца де...стават вкусни...Ще напиша рецептата тези дни...
А пък емпанадас (как се превежда това newsm78)правя с готово бутер тесто...за по-набързо...удобно е и за закуска за децата.Отдавна се точа на една рецепта от списание Cocina facil ,ще ви я сканирам ...да я изпробваме заедно...
Хулиганче,ето  рецепта за
Empanadas 
Para 4 personas
Para la masa:
500 grs. de harina.                   500 гр.брашно
10 grs. de levadura de pan.       мая
1/2 cucharadita (de caf?) de sal.сол
Agua                                        вода
100 grs. de manteca.               мас
2 huevos                                 2 яйца
от сайта на чичко Карлос е

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 18:06 от gaby_s

# 28
  • под палмата
  • Мнения: 25
Ето ви една рецепта хем вкусна, хем здравословна .На испански  hervido,на български варено:
2-3 гл лук  нарязани на четвъртинки
5-6 моркова срязани на половина и по дължина
5 картофа  нарязани на 4 или 6 сполед големината
250-300 г зелен фасул  начупен на по-едро
В тази последователност се редят в тенджерата заливат се с вода наполовина и след завиране
се сваряват на умерен огън .След това се отцеждат от водата и се подправят със сол ,повечко зехтин
и по желание оцет.
     
Да ви е сладко

# 29
  • Spain
  • Мнения: 3 446
Tradicionales magdalenas

СЪСТАВКИ
200 гр захар, 5 яйца, кора от лимон , 200 gr брашно ,  1 лъжи4ка суха мая y 180 gr масло .

ПРИГОТВЯНЕ
Разбърква се захарта с маслото докато стане кремообразно и докато заахрта се разтвори напълно. добавят се резен4етата лимон и яйцата едно по едно ,разбъркваики ги внимателно 

Брашното се смесва лека по лека с полу4ената маса , добавя се лъжи4ката с мая и се меси докато се постигне  добро тесто . когато тестото е ве4е готово се разделя във форми4ките , като се напълва   ¾ от тях се посипват със захар. да се остави да "по4ине" 2-3 4аса.

пекат се на  175º C за  8-12 min или пове4е - това зависи от форми4ките за магдалени
Magdalenas caseras

СЪСТАВКИ (para 4 personas)
4 яица
кора от лимон
¼л. мляко .
1 ч.л. смляна канела
¼ л. зехтин (crudo )
2  ч.л.   суха мая (tipo Royal).
300 гр. барашно .
¼ кг. захар.
хартиени форми4ки за магдалени .
 
ПРИГОТВЯНЕ

в дълбок съд разбиваме яицата, добавяме кората от лимон и студеното мляко
когато полу4им еднородна смес посипваме с канела , смесваме вси4ко с зехтина,захарта , маята и брашното  l
разбъркваме вси4ко  и би трябвало да се полу4и не особено гъста смес
напълваме всяка една форми4ка дополовината и поставяме във фурната на средна температура приоблизително за 15 мин.
Magdalenas de yogur

СЪСТАВКИ  (para 4 personas)
3 яйца.
2 кис. млека  (250 гр общо).
5 ч.л. зехтин.
200гр.захар.
250 гр. брашно.
½ пакет4е мая на прах.
лимонова кора
форми4ки за магдаленки



     
ПРИГОТВЯНЕ

разбиват се яйцата в съда , добавяме  киселото мляко и разбърквме .
добавят се захарта , кората от лимон и продължаваме да бъркаме .  добавяме зехтина и продължавяаме леко да разбъркваме
наи накрая  се добавя брашното разбъркано с маята и разбъркваме с кръгови движения с обикновена лъжица . напълват се форми4ките и се пекат на   затоплена фурна 180º приблизително 25 - 30 мин

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт