Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 апр. 2007, 19:01 ч.

La Cocina Espanola- Испанска кухня

  • 77 568
  • 295
  •   1
Отговори
# 30
  • в Tara
  • Мнения: 3 291
айде и aз да дам любимата ми рецепта gambas al ajillo! Heart Eyes
тази манджа ми я врътка мъжът ми през седмица.
някой път нарочно не готвя нищо за да си изпрося тази благост Mr. Green
лесна е и е много вкусна за всички, които си падат по морски историйки

gambas al ajillo

 

200 г белени скариди
зехтин
няколко скилидки чесън (според вкуса)
суха червена люта чушка
сол ако има нужда

Загряваме зехтинец в тиган ( няма страшно ако изпуснете повечко от течността, няма да стане мазно, дори и така да изглежда)
прибавяме нарязаните скилидки чесън и лютата чушка и запържваме
като се позапържат малко бухаме и скаридите.
така поувира всичко минутка, две  и готово.

върви страшно много с ледена бира или бяло вино!
може да се капне и лимон отгоре


# 31
  • в Tara
  • Мнения: 3 291
магдалени=мъфини Laughing

# 32
  • Мнения: 1 129
Ох,аз съм си голям 4ревоугодник и вси4ко по4ти ми харесва Mr. Green.
Ето една и от мен.

ПИЛЕШкИ БУТ4ЕТА В СОС

Пилешките бут4ета се обелват откожата и се правят няколко резан4ета с ножа(не много дълбоки,това за да се изпържат равномерно).Посолват се,овалват се в брашно и се пържат  до по4ервеняване след което се изваждат.В олио се запържва 4есън,после лук,моркови,прибавя се и малко брашно.Когато се запържи се добавят бут4етата,вода по4ти без да ги покрие,замразен грах,консерва цели гъби,вино,едно куб4е булион.Когато уври се добавя и магданоз.Ври колкото да уврят бут4етата,като целта е да е сосаво(тази думи4ка в момента си я измислих Embarassed).Много ми е любима на мен тази манджи4ка Mr. Green

# 33
  • Мнения: 1 129
АНАНАСОВ СЛАДКИШ

1 консерва ананс на кръг4ета(от големите)
карамелизирана захар
2 пакета анансов желатин
1/2 литър сметана
бисквити или правоъгални магдаленки(собаос им казват тук,по ниски са от нормалните)
http://www.cantabriajoven.com/gastronomia/fotos/sobao.jpg

В правоъгална тави4ка се изсипва карамелизираната захар,нареждат се резаните ананс и тези собаос.Отделно се стопля добре ананасовия сок от консервата и се добавя желатина,после и сметаната.Изсипа се във тави4ката,слага се в хладилника докато се втвърди добре.После се обръща върху поднос4е и готово.Лесно ,бързо и много вкусно.Изпробвано

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 22:21 от friki

# 34
  • Мнения: 12 336
 Този ананасов сладкиш звучи вкусно, но с какво да заместя тезив България?

# 35
  • Мнения: 1 129
labrex,ами идея си нямам,но предполагам,4е може и с някакви бисквити,защото в един ресторант така го ядох.А пък може би  ще се полу4и и ако се разрежат магдаленки.
Нямам собствена снимка,но нещо такова се полу4ава.Само,4е собаосите са поради лекотата си след като се залеят с те4ността излизат на повърхността.Тоест когато е втвърдено и се обърне са най отдолу   http://static.flickr.com/118/295614784_8dc48d62f8.jpg?v=0
Хара,голям фен съм им на гамбите(скаридите мисля),много са вкусни така.Също и на скара със морска сол.

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 22:45 от friki

# 36
  • Мнения: 12 336
Да, наистина може да се срежат мъфините Embarassed, не ми дойде на ум. Благодаря friki !  bouquet А може би и с тънък блат ще стане. Снимката е много съблазнителна. Grinning Ще го направя в почивните дни!  bouquet  bouquet  bouquet

# 37
  • Мнения: 1 818
Момичета,като си говорихме за empanadas ми хрумна да ви напиша една моя рецепта за тесто,която знам от мама.Години наред правя с това тесто пици,пълнени питки...месеници,както ги знае мама

           Тесто за пица

време за приготвяне около 2 ч.и 20 мин.
продукти  500 гр. бяло брашно
                едно кубче мая
                1 ч.л. сол
                1 ч.л. захар
                2 с.л. зехтин
                2 ч.ч вода
  Предварително загрявам фурната на най-слаб огън.Разбърквам внимателно маята в 1/2 ч.ч. топла вода около 5 мин.,после я слагам във фурната за няколко минути,докато набъбне леко.Смесвам брашното,останалата вода и зехтина,като разбърквам няколко минути мого добре-тук може да се използва и кухненски робот.Прибавям маята,солта,захарта и още една с.л. брашно.Меся,докато се получи тесто.В тестото могат да се добавят и 2-3 с.л. зехтин.Слагам тестото в съд,покрит с кърпа и го оставям в слабата фурна или някъде на топло около 2 часа,докато втаса.Това е за пица...а ако искам да правя месеници или покрита пица...Слагам двойна доза от всички продукти...Разделям тестото на късове от по 150 гр. с кълбовидна форма и оставям да ферментира още 2 часа.Тук може да се забърка тестото с повече мазнина-30-40-гр.на 1 кг брашно и с добавка на 1 яйце.Може да се сложи чубрица,червен пипер и др. подправки още в тестото,а плънките могат да бъдат най-разнообразни-с лук, със сирене,с шунка у гъби,с кайма,с прз,с извара,чушки ,яйца и сирене,риба лук и домати-по испански....Топката от 150 гр.разточвам на елипса,плънката поставям на едната страна,покривам с другата и с вилица притискам.

      Пица с риба
400 гр. тесто за пица-предишната рецепта
6 зрели домата
2 с.л. доматено пюре
4 ск. чесън
1 консерва риба тон
1 консерва филе аншоа
1 глава лук
100 гр. черни маслини
100 гр.настърган кашкавал или пармезан,ако сте в Испания
сол,малко смлян чер пипер,босилек,риган,3 с.л. зехтин
Готвене 1.Попарвам доматите за 30 секунди в кипяща вода,обелвам кожата и ги нарязвам на ситно.Слагам ги да къкрят на тих огън заедно с 1.с.л. ъехтин,смачкания с преса чесън,ригана,босилека и малко сол.След около 5.мин.смачквам с вилица половината риба тон от консервата и я добавм към доматения сос.Разбърквам често.Соса става готов за около 15 мин.Междувременно нарязвам лука на кръгчета,настъргвам кашкавала,разделям маслините на половинки и махам костилките.2.Намазвам тавата,в която ще пека пицата със зехтин.Внимателно разтилам тънък слой тесто,като го подгъвам в краищата леко.Разпеделям доматеният сос върху тестото,като отгоре подреждам останалите парченца риба тон,филетата аншоа,кръгчетата лук и маслините.Поръсвам с кашкавал,поливам с малко зехтин и пека в силна фурна-250 градуса около 10 мин..При този вариант пица могат да се употребят  и варианти с различни морски плодове-скариди,миди,калмари.
Таи рецепта ми е от една стара книжка,с която не се разделям-на Раймонд Вагенщайн,пробвала съм почти всичките му рецепти и все са Супер

Последна редакция: пт, 13 апр 2007, 11:34 от gaby_s

# 38
  • Мнения: 528


Вчера приготвих Октопод по Галисийски по рецепта на Teya, получи се страхотно.

Благодаря Teya  bouquet

А някой да има рецепта на прочутата бадемова торта от Сантяго?




# 39
  • weltweit
  • Мнения: 7 866
Лелеее тази тема е супер, браво на вас момичета Heart Eyes
Още днес мисля да направя ананасовия сладкиш и скаридите със зехтин Mr. Green
За събота и неделя октоподите и паеля  Mr. Green
Ще следя с интерес  bouquet

# 40
  • Мнения: 1 818
TARTA DE SANTIAGO ТОРТА ОТ САНТЯГО

продукти
1/2 kg. de almendra molida  1/2 kг. смлени бадеми
1/2 kg. de az?car                 1/2 кг.захар
7 huevos                              7 яйца
100grs. de mantequilla         100 гр.краве масло
150grs. de harina                 150 гр.брашно
1 cucharadita de canela         1 лъжичка канела
1 copa de jerez dulce             сладко вино
50grs. de az?car glas             пудра захар
1 cucharada de agua             1 лъжичка вода

Разбива се яйцето с маслото,лъжичката вода и брашното.В намазана с масло кръгла форма се разстила тестото.Отделно се прави втората смес.Разбърквар се смлените бадеми със захарта и канелата.Прибавяме виното и останалите 6 яйца едно по едно.Дали пък няма да е по-добре да се разбият яйцата със захарта първо.Изливаме сместта върху тестото в тавичката ,изравняваме добре и печем на средно силна фурна до златисто.От хартия изрязваме Кръстта на ордена на Сантяго и поръсваме спудра захар.Режем като изстине напълно.

източник

daniela_jd,това намерих в НЕТ-а.Не съм правила това чудо никога.
ето още по темата  ТУК и  ТУК  и  ТУК

Последна редакция: пт, 13 апр 2007, 14:28 от gaby_s

# 41
  • Mediterraneo
  • Мнения: 21 182
Ау, к`ви манджи, к`ви чудесии сте пуснали тук   smile3501

Така ми се доядоха магдаленки  Laughing

И да питам- алкачофа всъщност е артишок, или бъркам  newsm78 Най- противното нещо, което съм яла някога, брррррр  Sick

# 42
  • Пловдив
  • Мнения: 677
Здравейте момичета,
засече ми интернета, затова си помислих, че мнението ми не се е публикувало. Специално в Испания скумрия не съм яла никога, но 1 приятелка българка, която живее и работи близо до португалската граница както и мой колега-бивш моряк който търгува с риба ми казаха, че по принцип в Испания не ядат скумрия. Тя специално работеше в 1 ресторант и се оплакваше, че много и се подигравали заради това, че казала че ядат скумрия.....НО както вече казах Испания е огромна държава, и това което се яде на едно място може да е табу за друго.
Там където съм била аз ядат едни неща дето им викат "COCA"....Представляват нещо като "пица", но отгоре имат само кромид и червени чушки/най-популярната/, а на мен най-много ми харесва тази дето е само със сирена отгоре. Най-интересното обаче, е че на моя любим сладкиш, който се продава също и във Франция и в Испания моите хора са го кръстили: "Coca de flan".... А най-големия кориоз е че на никой от познатите ми испанци не му харесва "гаспачото"...само на мен.  Hug

Какво да се прави!!!

# 43
  • Мнения: 4 212
Испански кюфтенца със сос


Продукти (за 3-5 порции):

За соса:
1/4 ч. ч. пилешка мазнина
2 с. л. картофено брашно
4 ч. ч. вода
3 пресни листа от мента
1 с. л. шафран
1/8 ч. л. сол
1 средно голяма глава лук (нарязан на ситно)
4 скилидки чесън.

За кюфтенцата:

1/2 кг. кайма
2 яйца (разбити)
2 с. л. смлени семена от кориандър
1 с. л. черен пипер (смлян)
1 ч. ч. натрошени солени бисквити
3 скилидки чесън (нарязани на ситно)
1 ч. л. сол
1 средно голяма глава лук (нарязан на ситно).



--------------------------------------------------------------------------------

Приготовление:

1) Разтопете мазнината и запържете брашното в нея докато покафенее. Прибавете останалите съставки и ги оставете да заврат. Бъркайте от време на време.

2) Междувременно пригответе кюфтенцата. Омесете добре всички съставки. Кюфтенцата трябва да бъдат с големината на орех. Оставете ги да поврат 30-40 мин. в соса докато месото се свари.



--------------------------------------------------------------------------------

Препоръка: Сервирайте с картофи или ориз.

# 44
  • Мнения: 528
gaby_s много благодаря  Hug

Още утре ще я пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт