Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 апр. 2007, 19:01 ч.

La Cocina Espanola- Испанска кухня

  • 76 655
  • 295
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 677
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=102145.msg1806512

Сега за "менестрата". Тази която опитах в едно заведение най-много ми хареса. Готвачът беше съученик на моя приятел/той обаче не си пада по готвенето/, а мен ме хвана срам да попитам Sick. Бешееее мммммаслооо.... Първо като го видях хич не ми хареса, но като го опитах си изгубих ума. На пръв поглед нищо особено...имаше зелен фасул, грах, моркови, цели консервни гъбки, jamon-шунка/подобно на нашата пастърма/ много тънко нарязани парченца, и всичко това с един много лек привкус на чесън....мммм вкусотия.
Тайната на това чудо е в отделното варене на всеки зеленчук. Обаче попитах "дружката", която работеше в ресторанта и тя ми каза, че и там се продавали готови менестри, трябвало само да се пуснат във вода за няколко минути, а когато си била в БГ използвала от готовите смеси тук в магазините. Така че ето рецептата:

Menestra de verduras

1 пакет "Ирландска смес" /аз ползвам тази, понеже не ми се вари всеки зеленчук по отделно, най-близка е до това което там съм яла и го докарвам почти същото на вкус/
100гр. фино нарязана пастърма или друго месо
цели гъбки от консерва
чесън

Изсипвам сместа във вряла вода и варя около 15-20 мин. до омекване. В тефлонов тиган слагам малко зехтин и разтопявам парче масло, прибавям чесън нарязан на филийки, пастърмата и гъбите. Запържвам леко и после добавям сварените и изцедени зеленчуци от сместа. Разбърквам 2-3 пъти, посолявам и махам от огъня.


На мен това ми го предложиха за салата, но става за наяждане. Моя приятел си го подправи с оцет тогава, но у тях майка му го предлага с майонеза/тя не ми харесва как го прави/

Последна редакция: пт, 13 апр 2007, 16:07 от sylya

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 677
Сега за другата манджа-пак съм я яла в ресторант. Бяха много вкусни крехки пържолки с пържени картофки. До тук нищо особено. Особеното е в един много лек "аромат" на чесън, който се носеше от пържолата. Това е заради 1 сос, на който му викат "salsa verde". Този сос много върви с пържена сепия и други неща. Рецептите в интернет са по-различни от тази които ми дадоха на място.

Salsa verde

магданоз
зехтин
сол
1 скилидка чесън

Магданоза се нарязва на много ситно, дори ако може го счукай. Добавяш счукан чесън, сол и зехтин. Всичко се разбърква, слага се в сосиера и с него се подправят меса.


Чувала съм, че имали много хубави кюфтенца от грах. Може ли да ми дадете рецептата , ако имате такава??????

# 47
  • Мнения: 819
Страхотна темичка,поздравления!
Обожавам всичко испанско!

# 48
  • Пловдив
  • Мнения: 677
Ще ви дам рецептата и за "pan con tomate". Там където бях аз, когато влязат в някакво заведение и искат да си поръчат сандвич не му викат bocadillo или sandwich, а го наричат:"пан кон томате" и после вече си поръчваш каквото искаш да има по сандвича.

PAN con TOMATE

хляб от вчера/може и франзела/, твърд(сух)
1 скилидка чесън
1/2 домат
зехтин

Хляба се нарязва на филийки. Всяка филийка се натрива с отрязана на половина скилидка чесън от двете страни. После се натрива с половинката домат. Нареждат се филийките в голяма чиния и се заливат с тънка струя зехтин.

Когато се яде, всеки си взема филийка и върху нея си слага каквото си поиска: пържено яйце, шунка, салата и т.н.
Ако хляба не е сух може леко да се запече на грила или тостера.


# 49
  • Мнения: 1 818
 HugОбожавам ги тези филийки.С една приятелка ходим на кафе,след като оставим децата в училище.При нас се казва tostada.За 2.50 евро сервират кафе+портокалов сок + tostada
Тази сутрин си направих такава закуска у дома.Тук зехтина не бих го заменила с нищо друго...Аз им слагам на тези филийки повече домати -белени и настъргани и малко босилек-albahaca.Винаги ги запичам на горен реотан във фурната .

# 50
  • Мнения: 1 818
Шоколадови мъфини/магдалени с Нутела

продукти:

375 г брашно с бакпулвер
1/2 ч л сода
25 г какао на прах
100 г кафява захар

125 г разтопено масло
2 яйца, леко разбити
250 мл прясно мляко
250 г Нутела

Приготвяне:

• Формата за мъфини се намаслява (всяко гнездо с вместимост 80 мл).
• Смесват се сухите продукти.
• Прибавя се маслото, яйцата и млякото.
• 1/3 от сместа се разпределя във формата, прибавя се по 1 с л Нутела на всяко гнездо.
• Отгоре се разпределя останалата част от тестото.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200-210 С около 20 минути.

Източник: http://www.gotvetesmen.com

# 51
  • Мнения: 811
Сега за другата манджа-пак съм я яла в ресторант. Бяха много вкусни крехки пържолки с пържени картофки. До тук нищо особено. Особеното е в един много лек "аромат" на чесън, който се носеше от пържолата. Това е заради 1 сос, на който му викат "salsa verde". Този сос много върви с пържена сепия и други неща. Рецептите в интернет са по-различни от тази които ми дадоха на място.

Salsa verde

магданоз
зехтин
сол
1 скилидка чесън

Магданоза се нарязва на много ситно, дори ако може го счукай. Добавяш счукан чесън, сол и зехтин. Всичко се разбърква, слага се в сосиера и с него се подправят меса.


Чувала съм, че имали много хубави кюфтенца от грах. Може ли да ми дадете рецептата , ако имате такава??????
Този сос тук по валенсианските земи  Wink го казват salsa Meri  Wink.И го слагат само на рибата/емперадор,мерлуза/,които се приготвят на пло4а или на сепия,пак приготвена на пло4а .В добавка с лимон е много вкусно.Не съм пробвала да я слагам на месо,но щом казваш,4е е хубаво,ще се изпробва  Peace

# 52
  • Мнения: 1 129
По принцип тез филийки с домат са много разпространени в Каталуня.Като забременях един ден ама мнооооооооого ми се доядоха и си направих страшно много.Докато не ги изядох не спрях.Всъщност тогава още не знаех,4е съм бременна.А за зехтина какво да ви кажа,ами сигурно е хубав и полезен,но на мен не ми харесва.Неможах да му свикна седем години ве4е(абе аз и в Прага бира не пропих Mr. Green),което е също толкова у4удващо)

# 53
  • Пловдив
  • Мнения: 677
Всички тези неща за които ви дадох рецептите ги готвят в 1 село от Арагон, което е на границата с Каталуния и там говорят каталунски. Не знам каква е кухнята - каталунска или арагонска.  Hug Селото се намира на 130км. от Сарагоса, около 250км. от Барселона, а май горе-долу толкова от Валенсия. Повечето от рецептите знам от майката на моя приятел, която е испанка.

Някой знае ли рецептата за кюфтенца от грах? Били характерни за района на Huelva и били много вкусни. Или пък за нещо много простичко, но вкусно?

# 54
  • Мнения: 1 818
Кюфтенца от грах


1/2 Kg de guisantes congelados                     1/2 кг.замразен грах
1 huevo                                                        1 яйце
1 diente de ajo                                              1 ск.чесън
1 ramita de perejil                                          1клонка магданоз
sal y jengibre en polvo                                   сол и джинджифил на прах
pan rallado                                                    галета
aceite para freir                                             мазнина за пържене

1.Правим пюре от сварения и изцеден грах ; 2. Към пюрето прибавяме разбитото яйце,чесъна,солта,магданоза и джинджифила ;   3.Всичко се обърква много добре и се правят топчета с помоща на галетата;  4.Пържат се в гореща мазнина                     

# 55
  • Мнения: 176
Пудинг с мандарини

6-8 мандарини
4-5 суп.лъж. брашно
4 яйца
1/2 ч.ч.маслинено олио ( правих ги и с обикновенно, няма проблем)
6 суп.лъж. захар.

Кората на мандарините се настъргва върху захарта (внимавайте да не настържете и бялото на кората, защото ще горчи). Добавят се яйцата, брашното и олиото. Прибявят се и предварително пасираните и прецедени мандарини (т.е. техния сок).
Сместа се сипва в чашки, като се пълни 3/4 от чашата, редят се в тава(но не се пекат на водна баня) и се певче в предварит. загрята фурна на 170-180 градуса за около 15-20 мин.

От тази доза излизат 4-5 чаши. Много лек и приятен десерт е, а рецептата е от предаване на Ева Аргиняно.

# 56
  • Spain
  • Мнения: 3 647
салати
 ще напиша няколко популярни в региона  ни салати , лесни и прости за изпълнение и много вкусни
типи4ната руска салата    Ensaladilla rusa 
( която всъщност няма нищо общо със руската салата , но така и викат тук )

съставки

        * варени картофи
        * грах (това е по рецепта но по баровете не съм виждала да има )
        * варени яица
        * риба тон  (голяко коли4ество )
        * моинеза
       
 овкусява се с подправки по желание . тук посоляват само и не слагат нищо друго
     

 моркса салата ensalada de mariscos

 * рулца от раци
 * скариди
 * салата
 * яица (може и да не се сложи)
 * майонеза

  мурсианска салата  с риба тон Ensalada murciana de atún
   (типи4на за регион Мурсия )
 


    * 1 буркан домати от консерва (цели или нарязани на пар4ета )
    * 3 консерви риба тон в зехтин
    * 2 лука
    * 3 сварени  яица
    * 1 буркан4е 4ерни маслини
    * зехтин, оцет , сол

 доматите се нарязват на пар4ета (ако нямате от консерва може да се използват много зрели такива ) , рибата се разма4кава да стане на пар4енца , лука и яйцата се нарязват , маслините се оставят цели . на салатата се добавя и доматения сок (сос ) от консервата с доматите

 намерих още интересни рецепти за салати които се надявам скоро да преведа ... лесни и изглеждат  вкусно Simple Smile
за сега това  Simple Smile
 буен прове4о Simple Smile
 Фрики  днес реших да правя тортата с ананас Simple Smile

# 57
  • Мнения: 389
Браво за темата  newsm10
Да се включа и аз с една рецепта за:

Tarta de queso

Пакет и половина бисквити
70г. маргарин
1 бакпулвер
1 опаковка сирене Филаделфия
1/2 литър сметана
100г. захар
мармалад ( по избор )

Бисквитите се смилат и смесват с маргарина.Сместа се разтила във форма, която се разглабя и се слага в хладилника.Всички останали подправки се разбиват с миксер до пухкава смес и се изсипва върху формата от бисквитите и маргарина.Престоява 1-2 часа.Мармалада се разтваря в малко топла вода и с него се намазва тортата.

# 58
  • Мнения: 2 825
Айде и аз да се включа тая темичка Simple Smile
Теич, тез кюфтенца много вкусни изглеждат, ще ги пробвам много скоро  Flutter както и кюфтенцата от грах на Габи Simple Smile

Аз се включвам с прословутата Кока Майоркина, аз му викам Майоркинска пица, на мен много ми харесва, а е и диетична и вегетарианска Simple Smile

COCA MALLORQUINA

За тестото :
1ч.л. захар
15 гр суха мая (предполагам става и с нормална)
300 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
30 гр свинска мас
1 с.л. зехтин

За пълнежа:
3 малки лука, нарязани на полумесеци
3 зелени чушки, нарязани на полумесеци
2 големи домата, нарязани на тънки лентички
3 скилидки чесън, накълцани
2 ч.л. магданоз, накълцан на дребно
2 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер
4 с.л. зехтин

Смесва се захарта с 150 мл. топла вода, прибавя се маята и се разбърква добре. Затваря се съда и се оставя да престои за около 15 мин. В купа се смесва брашното и солта, прибавя се свинската мас и се разбърква докато сместта стане на трохи. Прибавя се олиото. Прави се дупка в средата на сместта и се прибавя сместта с маята, като се разбърква бързо, докато стане еднородна смес.Поомесва се за няколко мин и се загъва с кърпа и се оставя да втаса около час.
Фурната се загрява до 180 градуса и се слага тестото за 1-2 мин, зважда се и се разтила в тава, отгоре се слага плънката и се поръсва с олио.
Пече се за около 1ч, докато зеленчуците омекнат и леко се запекат.

# 59
  • Мнения: 1 818
Granizado de cafe
           
Много го обичам това гранисадо,особено в горещите дни,но не знам дали има превод на български...и така...
4 чаши кафе
210 гр.захар
250 гр.сметана ,от спрей/по желание,за гарниране


Слагаме да заври 1 чаша вода с 200 гр.захар...ври 10 мин.Прибавяме кафето и разбъркваме.Слагаме във фризера,като изстине ,разбуркваме през 30 мин. и след 5 часа имаме Гранисадо!!!
Аз съм го правила с диня,с пъпеш...В Испания в заведенията се предлага в най-различни разновидности-лимоново,портокалово...дори такова от прочутата им Horchata ,която аз не се научих да пия.

На снимката ,която принтирах от сп.Cocina fasil има и Coca de pan,рецептата ви е дадена от Клара,с разлика ,че тук няма солен пълнеж,а малко преди изваждане от фурната намазваме с масло и наръсваме със захар морено...


Последна редакция: нд, 15 апр 2007, 13:41 от gaby_s

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт