Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2007, 12:35 ч.

Приказка за възрастни

 • 1 592
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 655
ПРИКАЗКА ЗА ВЪЗРАСТНИ

Зле ли си? Не знаеш как да живееш по-нататък?
Струва ти се, че животът ти е свършил?


Ще ти разкажа една приказка...

Отдавна, много отдавна, в един процъфтяващ град живял един търговец. Търговията му вървяла и с всяка изминала година му носила все повече и повече печалба. Родил му се син, дългоочакван наследник на все по-увеличаващото се богатство. Хората в града уважавали търговеца, понеже цялото си богатство той спечелил с честна търговия, а не с измама. Градските бедняци и болните хора в града се молели за него, тъй като той правел щедри пожертвования за тяхното лечение и изхранване. Синът на търговеца растял като прилежно и здраво момче, не бил нито мързелив, нито разглезен. За радост на своя баща се превърнал в красив и образован юноша, който не се срамувал от никаква работа. В града всички казвали, че по ум, доброта, честност и справедливост той по нищо не отстъпва на баща си.
Веднъж търговецът повикал сина си и му казал, че иска да събере голям керван с техните стоки и да тръгне през голямата пустиня, за да проправи нови пътища за керваните, да стигне до нови, непознати земи. Синът се съгласил с радост да съпровожда баща си в това пътешествие. Много скоро те тръгнали на път. След няколко дни търговецът се обърнал към сина си с предложение да разделят кервана. "В пустинята има много дръзки хора, а нашият керван е лека плячка за тях. Ако си разделим стоката поравно, има надежда, че поне един от нас ще стигне до нови, богати земи."
Послушният син се съгласил с мъдрите думи на баща си, получил своята част от стоки и камили и скоро стигнал до нови, цветущи земи, където започнал да търгува също толкова честно, както и баща му, с което прославил името си, оженил се за дъщерята на владетеля на тази земя и след неговата смърт поел щастливо управлението й.
В едно прекрасно утро в покоите на младия владетел влязъл един слуга, който всеки ден бил длъжен да докладва на своя господар за всички малки и големи събития, станали отвъд стените на двореца. Слугата му разказал за малко събитие, станало сутринта в градските бани. Разказал как днес в банята дошъл да се измие странстващ беден чужденец, и в момента, когато се къпел, му откраднали дрехите. Той обаче вместо да заплаче, започнал да се смее, въпреки че изобщо нямал вид на малоумен. Младият владетел заповядал да доведат бедняка при него в двореца. Какво било неговото учудване и каква радост изпълнила сърцето му, когато в ограбения чужденец познал своя, загубен завинаги, както той си мислел, баща.
Ето какво му разкрил не по-малко щастливият му баща: "По онова време, когато ние живеехме в нашия град, аз разбрах, че в този живот съм постигнал всичко, за което дори не съм мечтал: имах богатство и уважението на моите съграждани. И разбрах, синко, че от този момент нататък моят живот ще трябва да започне да се променя към по-лошо. Затова събрах голям керван с всички наши стоки и тръгнахме с теб към нови земи. Затова и разделих аз нашия керван и те пратих да вървиш самостоятелно по своя път. На следващия ден след като ти потегли в пустинята със своя керван, нас ни нападнаха разбойници, разграбиха всичко и убиха всички, само аз по чудо се спасих и тръгнах да бродя сам по пустинята. По пътя си срещнах красиви и богати страни и градове, но щастието и късметът вече не бяха с мен. Никъде не можах да постигна успех, макар че полагах за това всички усилия. До момента, в който пристигнах в твоя град, единственото, което ми беше останало, освен живота, бяха моите бедняшки парцали върху гърба ми, които ми откраднаха в градската баня. Тогава започнах да се смея. Разбрах, че съм загубил последното, а това означаваше, че пак всичко ще се променя и... ме доведоха при тебе!"

Стана ли ти по-леко? Нали не мислиш, че животът е свършил? Сега разбираш ли, че в живота има толкова много - прекрасно и уродливо, тъжно и смешно, скръб и радост, раздяла и любов, че да се преживее всичко това... Просто няма, няма нищо по-интересно!!!
Олга Чукa


 

# 1
 • Мнения: 518
БЕШЕ СТРАХОТНО!!!!аз също смятам ,че трябва да достигнеш до дъното за да съумееш да се отблъснеш и да тръгнеш нагоре.така се полу4и и с мен. Hug

# 2
 • Мнения: 175
Супер! И аз мисля като pro77, че трябва да потънеш за да изплуваш!

# 3
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 097
благодаря
хубава приказка

# 4
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 245
Много поучителна приказка,хареса ми. Hug

# 5
 • Мнения: 2 655
И на мен ми беше доста трудно тези дни. Една приятелка ми го прати и ми стана по хубаво.
Затова реших да Ви го сложа тук. Wink

# 6
пела,
понеже ми се щеше много да ти благодаря...
не съм ти искала съвет, ама си ми полезна....
та  искам сега : newsm51 smile3501

# 7
 • Popovo
 • Мнения: 571
Благодаря Пела   bouquet

# 8
 • София
 • Мнения: 6 452
Благодаря, Пела!
Да можех и аз като този търговец да знам кога е дъното и да имам идея кога ще тръгна нагоре Sad но тази приказка потвърждава вечния оптимизъм на майка ми, който се изразява с думите - Щом колелото стигне до най-ниската точка долу, то ще започне да се изкачва нагоре......Пожелавам на всички да тръгваме нагоре, но полека, за да не слизаме бързо надолу  bouquet

# 9
 • Smallville
 • Мнения: 993
Настръхнах,като го четох,благодаря ти за прекрасната приказка,прочетох я и на дъщеря ми  bouquet

# 10
 • Мнения: 1 629
Да разкажа и аз една приказка или притча, не знам.

Няма да е все така

Един  бизнесмен фалирал и загубил богатството си. Отчаян че не може да поправи стореното отишъл в гората да се беси. И така докато си търсел дърво (на което да си окачи въжето) срещнал един старец. Той бил дървар. Старецът го попитал , както прави в гората и защо ходи от дърво на дърво и нашият човек му разказал историята си. Старецът го изслушал и рекъл.
- Ще ти дам една бележка, която ще сложа в джоба ти, но само при условие, че я прочетеш когато стигнеш у дома си.
Съгласил се  той, старецът му сложил в джоба бележката и се разделили.  Отчаяният човек сега вече бил завладян от любопитството, какво пише в бележката и си тръгнал към къщи.
Когато пристигнал бръкнал в джоба си и извадил бележката. На нея пишело:
Няма да е все така.
Замислил се той и си рекъл- щом като този старец, който е толкова беден и стар има този кураж, защо и аз да нямам. Така минали ден два и отчаянието му се стопявало. След някой друг месец започнал нов бизнес, провървяло му и след време пак забогатял. И така един ден , в една кръчма, бизнесменът черпел на една голяма маса, питиета, мацки, правел се на баровец. В един момент видял на една маса- същият старец. Отишъл при нето и рекъл:
- Хей, аз тебе те помня. Ти си оня старец, дето ми даде бележката.
- Ти мене ме помниш- отвърнал старецът-, но си забравил съдържанието на бележката:
Няма да е все така.

# 11
 • Мнения: 1 431
...
Няма да е все така.
Якооооооооо  Peace

# 12
 • Мнения: 332
Мили моми4ета,надежда.... и пак надежда!Мисля че започнах да изплувам от дъното.трудно е,адски трудно.Благодарна съм 4е имам дъщеря си и сме здрави.
Пела,4естит празник с закъснение,пожелавам ти успешна кариера и все така да помагаш на нас.Simple Smile  bouquet

# 13
 • Мнения: 2 327
От доста време се каня да пиша по темата... Историята е много хубава, всъщност и двете написани истории...
Но в живота нещата рядко стоят така. Обикновено доброто и лошото вървят ръка за ръка.
Харесва ми мисълта на една мама от един друг подфорум: Защо човек трябва да преживее нещо ужасно, за да разбере, че щастието е в дребните неща.

# 14
 • Мнения: 4 772
Абсолютно.
Да, хубаво е да мислиш че след лошото идва добро и обратното , но това не е правило.
Има хора, които непрестанно ги съпровожда добър късмет, и такива, които ги съпровожда лош. Та нима нямаме такива примери навсякъде около нас. Може би са изключение, да , но гаранции няма никога. И много неща зависят от самия теб  - правиш някакъв житейски избор и той нататък предопределя битието ти, аз не смятам, че тези неща са случайни. Да, съдбата ни лашка насам натам, но много зависи и от нас.
Но.. аз съм човек на здравия разум.  Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт