Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора

България и никъде другаде

Мнения: 641
Мъжът ми не иска бистър боб ,а кашкав.Момичета кажете тази тайна -да не правя боб-чорба ,а яхния гъст боб!!!Please!
Цитирай

София

Мнения: 7 590
Сложи повече боб Wink след като го накиснеш и набъбне или пък когато изхвърляш първата вода при варенето махни люспите - тогава при варенето става на каша. И най-накрая можеш да го сгъстиш с малко брашно
Цитирай

България и никъде другаде

Мнения: 641
kak да махна лзспите? Confused
Цитирай

София

Мнения: 7 590
Не разбирам въпроса. Как така как? Зърно по зърно, аз друг начин не знам
Цитирай

България и никъде другаде

Мнения: 641
 rotfImbo шегуваш се  rotfImao
Цитирай


Мнения: 797
Аз го правя с минерална вода  Mr. Green казаха ми, че увира по-бързо , може да е пълна глупост, но наистина взе да ми увира бързо(или може боба ми да е бил хубав) Слагам малко вода, един-два пръста над боба и така си ври, като гледам да не загори, като започне да намаля водата доливам със студена задължително(пак има ше някаква причина) И накрая си правя запръжка и каша за сгъстяване.
Каша- Вадя бульон в купичка и чакам да изстине или направо си наливам студена вода в една купичка и добавям 2-3 суп.л. брашно. Разбиваш добре да няма бучки, ако има го прецеждаш през цедак. Изсипваш го във врящият боб като бъркаш постоянно  Peace Може да сложиш повече или по-малко брашно, в зависимост от количеството което готвиш.  Peace
Успех и пиши дали се е получило  Wink

Не мисля, че се шегува,  като ври боба наистина отгоре се отделят понякога люспите и като хвърляш първата вода, ако ти се занимава може да махнеш останалите  newsm78 Ама май ще е играчка, не съм правила така досега  Rolling Eyes
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
И аз го беля. Ако е едър става бързо и лесно. С по-дребния виждам зор, но и него беля. По-вкусно е и не е тежко после на стомаха и корема. Вземи смилянски и се бели лесно.
Цитирай

София- Wien

Мнения: 2 142
Ето ти един съвет и от мен. Когато варя боб, слагам повече боб, както са ти казали по напред.  Ясно, че изхвърлям първата вода, аз обаче изхвърлям три за предотвратяване на стомашния дискомфорт, ех, колко по-цветна дума има за състянието Laughing както и да е  Embarassed Пра баба ми така правеше, не зная дали има ефект, но си ми е останало, като навик. При сменянето на водите махам люспите доколкото мога. При слагането на последната вода слагам зеленчуците и олиото да се варят с боба. Когато боба се свари изваждам зеленчуците с решетка, попадат и зърна боб и ги пасирам, след това връщам зеленчуковото пюре при боба, дабавям подправките и е готово. Не запържвам и не сгъстявам с брашно.  Peace
Цитирай


Мнения: 797
Ето ти един съвет и от мен. Когато варя боб, слагам повече боб, както са ти казали по напред.  Ясно, че изхвърлям първата вода, аз обаче изхвърлям три за предотвратяване на стомашния дискомфорт, ех, колко по-цветна дума има за състянието Laughing както и да е  Embarassed Пра баба ми така правеше, не зная дали има ефект, но си ми е останало, като навик. При сменянето на водите махам люспите доколкото мога. При слагането на последната вода слагам зеленчуците и олиото да се варят с боба. Когато боба се свари изваждам зеленчуците с решетка, попадат и зърна боб и ги пасирам, след това връщам зеленчуковото пюре при боба, дабавям подправките и е готово. Не запържвам и не сгъстявам с брашно.  Peace

Това ми харесва, ще пробвам, по-добре е отколкото да ям брашно  Mr. Green И аз хвърлям три пъти водата, все ми се струва , че е по-малка вероятността да отделяме газове след това  Mr. Green Embarassed Mr. Green
Цитирай

София

Мнения: 7 590

Не, не се шегувам. Все пак не вариш боб за една рота, така че не отнема повече от 10-15 минути
Цитирай

до морето

Мнения: 494
Моята рецепта за боб яхния
около 300 - 400 гр. боб, почти половин пакет
500 мл. вода
Боба завира в тенджерата и след като заври хубаво му слагам 1 ч.л. хлебна сода. Тя шупва в тенжерата, оставям го да поври със содата около 5 минути. След това изхвърлям водата и измивам боба. /по този начин зрънцата омекват и се изхвърлят неприятните съставки предизвикващи газове/
Връщам го в тендерата отново и го заливам със студено вода приблизително 1,5 л. Прибавям един ситно нарязан морков, ситно нарязана средно голяма глава лук - олио на вкус.  Похлупвам тенджерата и оставям да ври на котлона първо на 4 - 20 тина минути и после на три до пълно сваряване и размекване. След като се е кашнал му прибавям на вкус сол, червен пипер, домати от буркан или пресни около 200 мл., подправки гюзъм или чубрица или магданоз-пресен.
Успех!  chef
Цитирай

далече от морето

Мнения: 1 119
да си призная никога не съм готвила боб.аз също предпочитам воднистата част да е сипкава,а не чорбеста.знам,че това се постига със запръжка от брашно.вярно,че е тежко,но и вкусно.
много ми се иска да сготвя боб,но няма кой да го яде.ще хапна веднъж и ще се наложи пак да храня кучетата в квартала  Tired
Цитирай

София, Младост

Мнения: 1 558

Всичко зависи от боба Mr. Green. Баба ми отглеждаше домашен, много вкусен боб, не беше едър, но наистина вкусен. Той си ставаше гъстичък без да полагам някакви специални усилия.Никога не съм сгъстявала боб с брашно. Купешкия буквално е "голА водА". За съжалени баба ми вече не сади от онзи боб и мъжа ми все вика "абе ти по-рано какъв вкусен боб готвеше, сега защо не го докарваш като преди?"  Sad
Цитирай

София

Мнения: 9 130
Иии, к'во сте се запристисквали такива, тежко било, ала-бала, да не ядете всеки ден боб Rolling Eyes Аз това го готвя веднъж-два пъти месечно, така че смятам мога да си позволя запръжката Wink
Значи - сваряваш си боба, както си му е реда, ама гледаш накрая да няма много-много вода, може би 1-2 пръста над боба. Загряваш си на котлона 6-7 лъжици олио/зависи за колко боб де, може и повече/, запържваш в него 1 с.л. брашно и 2 с.л. червен пипер. И тази смес я изсипваш при боба Peace Връщаш на котлона да поври още 5 минутки, като бъркаш честичко да не загори.Става супер! Някой запържват и лук накрая, но аз го слагам да ври с боба, защото мразя миримата на пържен лук.
Само да добавя за подправките. За мене най-добрата комбинация е девесил, джоджен, целинка и магданоз. Бобът носи повечко зеленийка Mr. Green
Цитирай

BG

Мнения: 1 668
Зависи много от самия боб. Аз купувам Либра на една ловешка фирма - увира за 2 часа и става като каша без да слагам брашно.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора