Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Искам да питам някой знае ли каква промяна ще има в новата наредба за приема в 1 клас. Ние догодина ще сме първокласници, но отсега сме затърсили хубаво училище, но не знаем какви ще са правилата за прием.

# 1
 • близо до Витоша
 • Мнения: 4 053
аз до колкото знам,искат детето да има завършена предучилищна подготовка.......
а за друго, мога да споделя след около месец и половина  Wink

# 2
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
Аз знам само за това: http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2606&sectio … =2&id=0000501
Още не съм записала синковеца, от училището изчакват.

# 3
 • Мнения: 494
В училището,което избрах за моя син днес ми казаха,че още няма наредба "отгоре"-чакат я всеки момент,уж.Говорих с директорката,та тя ми каза,че още я чакат и пак да проверяваме.Засега приемат само предварителни молби.Вероятно през май ще се разбере точно каква ще е тая наредба. Thinking

# 4
знаете ли нещо за районирането! Ще бъдем ли задължени да записваме децата си само в района ,в който живеем??

# 5
 • София
 • Мнения: 133
Ето най-новото по темата, от в. Монитор (17.04.2007 г.):

МОН въведе няколко основни примерни критерия за приема на първокласници, като с най-голяма тежест сред тях ще е адресната регистрация. Децата, живеещи в района на съответното училище ще се ползват с предимство, обясни Петър Нейчев, експерт от Регионалния инспекторат по образование в Пловдив, цитиран от радио Пловдив.
Адресната регистрация не трябва да е променяна през последните 6 месеца, уточни той. По този начин значително ще се облекчи процедурата по приема на първолаци.
Вторият по важност критерий е наличието на брат или сестра в същото училище. Ако първолакът е със специални образователни потребности, ще ползва предимство в избора на школо с подходяща архитектурна среда. Записването е от 23 май до 15 юни.

# 6
 • София
 • Мнения: 705
и в двете училища /София/ които посетих още февруари месец ми цитираха точно тези неща, тъй че явно нищо ново. Ако са били неписани правила, то явно вече ще е регламентирано.

# 7
 • Мнения: 494
Много ми е интересно,ние като ще се местим в друг квартал през август(не можем по-рано,така се случи...) и като първокласник ще е по-големият ми син,как ще ни третират... newsm78.Ще трябва да съм на опашката ли и да чакам и да се притеснявам до последно,дали ще стане в избраното училище???А съм подала предварителна молба много отдавна...не мисля,че ще е справедливо,поне в моя случай... Sad

# 8
 • София
 • Мнения: 133
Чесно казано и аз си помислих за тази (вашата) хипотеза когато четох материала. От една страна да се въвежда времеви критерий за адресната регистрация е с цел да се ограничат злоупотребите с това, ама и вие сте в итересна ситуация, т. к. не е справедливо спрямо вас, определено. А сигурно не сте единствените.
Не знам! Може би с молба, подкрепена с някакви доказателства, че ще живеете в имот, който е в района на училището  newsm78??
Все пак това, което постнах е журналистически материал. Не съм виждала критериите за записване като документ, например, или поне като официална новина от МОН или РИО. На интернет страниците им няма нищо, ама нищо Twisted Evil.
За предварителните молби знам (пак само от пресата), че "В момента училищата записват деца в нарушение, обяви министерството".

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 11:39 от Stanimirova

# 9
 • София
 • Мнения: 133
Е, най-накрая намерих писмо от РИО - Пловдив до директорите на училища ето тук http://www.rio-plovdiv.com/ в секцията "Информация за Директори", но аз съм от София, а на интернет страницата на РИО София-град засега няма нищо. Май пак ще звъним по училищата. Оказва се, че критериите са препоръчителни, а Педагогическият съвет на училището си определя реда за приемане. Много шум за нищо!

А това е от сайта на РИО Благоевград: В срок до 17.04.2007 г. директорите на училища, в които се организира обучение в начален етап за учебната  2007/2008 г. и предстои приемане на ученици в първи клас:
         1. Със заповед определят реда за приемане в I клас (график на дейностите и
критерии за приема);
         2. Създават организация, копие от заповедта за определяне на реда за приемане в I клас да бъде поставена на видно място в училището за информираност на родителите и публикувана на сайта на училището, ако има такъв;
         3. Изпращат копие от същата заповед в съответния регионален инспекторат по образованието за контрол,  за да бъде публикуван  на сайта на регионалния инспекторат по образованието  графикът на дейностите, свързани с определянето на срока за подаване на заявленията за приемане в I клас (до 30 май) и за записването в училищата (до  15 юни).

Последна редакция: вт, 17 апр 2007, 12:50 от Stanimirova

# 10
 • Мнения: 494
Toва,което аз знам е че засега именно педагогическият съвет решава-поотделно,за всяко училище.Затова и с леко нетърпение (вече не много леко #Cussing out)чакам нещо конкретно за София,защото цитираните по-горе неща са разпоредби на местно ниво.Да не стане така,че да не мога да реагирам навреме... newsm78...уф!
Национален,т.е. валиден за всички,официален документ за правилата, все още няма.Повечето сведения идват от пресата и от информация на канцелариите.Навсякъде обаче твърдят,че чакали такава разпоредба,всеки момент уж(тоя момент се проточи вече незнам колко време... Twisted Evil).На мен ми казват да не се тревожа-ще вземели детето ми щом съм подала молба...Обаче аз нещо не вярвам на тая тяхна сигурност-в тая държава съм се нагледала на "предпоследни неща"-все ме "изненадват" в последния момент... Sad

# 11
 • София
 • Мнения: 133
Ами аз вече се съмнявам, че е възможно да се създадат правила на национално ниво. Нали пак в пресата се говореше, че има правна пречка за това. А и съгласно чл. 150, ал. 1, т. 6 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, определянето на начина за приемане на ученици е правомощие на педагогическия съвет на училището, а не на някой друг. Виж писмото на РИО - Пловдив, там се сочи писмо на МОН, и въобще само писма........Вероятно от МОН са усетили, че освен да пращат писма по случая, друго не могат да направят.
Аз вече не мога да спя от притеснение и всяка сутрин обикалям двете училища, които съм си харесала, за да не изпусна нещо. Защото и в двете училища отказват да приемат молби за сега, чакат график от МОН Crossing Arms Какво чакат, само те си знаят #2gunfire

# 12
 • Мнения: 494
Снощи по БТВ-и,казаха нещо по въпроса,но аз хванах само края на тая новина.Май са решили нещо и то е че съветите ще си създават вътрешни правила,както досега(в крайна сметка ще е както преполагахме всички),обаче ако някой е чул по-подробно нещо,моля да каже! Praynigаз може и да бъркам...а колкото до безсънието и притесненията...можем да си направим клуб Laughing,въпреки,че уж се успокоявам и уж нямаше да се тревожа...,ама "сърце не трае"... Laughing

# 13
 • София
 • Мнения: 133
Ами, това е - много шум за нищо и като краен резултат пак същото положение, като миналите години. Само дето се изнервихме от липсата на яснота. А преди от МОН да хвърлят фишека аз си бях организирала всичко: отпуската, бях организирала родата - кой в кой часови пояс на деня ще чака пред съответното училище, съответно храна и напитки, подходящи за съответния часови пояс, купих си и рибарско столче  Laughing
Иначе сутринта минах през 38-мо и видях, че има определена дата за подаване на молби - пак както миналата година, нищо ново. Само дето нищо не пишеше за тъй дълго чаканите критерии или предимства за записване Thinking

# 14
 • Мнения: 494
А къде е 38-о училище,че нещо не се сещам и защо си избрала него?
Ако е удобно да питам,де Embarassed

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт