Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Майничка
  • Мнения: 6 354
Извинете, че пиша в този раздел, но май тук има най-голяма концентрация на практикуващи адвокати в областта на семейното право.
Става въпрос за следното: бракът на моя близка явно се разпада. Имат едно дете на 7г. и второ, на 20 дни (уж опит за закрепване на брака).
 Съпругът й от половин година не живее у тях, мяркал се от време на време да види голямото дете, оставял й пари, бил на изписването на бебето (има го на снимките поне), но само ги закарал до тях и пак заминал, имал работа. Те живеят в едно село до Пловдив и познатата ми няма в момента възможност да се консултира с адвокат, не шофира, а и няма компютър вкъщи (преди знам, че четеше във форума от работата), не смее да каже истината на майка си (която не е добре със сърцето), така че събира акъл от разни случайни патици като мен (доста е саможива и май няма близки приятелки).
Съпругът й винаги е пътувал доста по работа, но поне 10-на пъти месечно е си е спял у тях, а от известно време идвал по за час-два и толкова. Сигурно спи у техните в Пловдив, отказва й всякакви обяснения, тя не че вече ги и иска, не искал уж да се развежда, т.е., отпада вариант по взаимно съгласие, но тя вече иска.
Брат й, който от години живее в Германия, е предложил да й купи жилище в Пловдив и тя няма желание, при тези обстоятелства,  един ден да го дели като ОСС.  От началото на брака им живеят (и са адресно регистрирани) в  къщата на брат й, съпругът й има регистрирани 3 фирми на този адрес (едно ЕТ и две ЕООД), получава си там кореспонденцията (тя му се обажда и той идва да си я прибере), звънят му там (тя му предава съобщенията), т.е. по всички показатели той си живее там.
Какви са начините да докаже фактическа раздяла и да заведе дело за развод по негова вина? Дали трябва да декларира някъде, че той вече не живее на този адрес и да пренасочи кореспонденцията му -лична и служебна, към адреса на родителите му?
До момента май единствената й относително градивна идея е да наеме детективска агенция да го следи (това го дъвче от 4 месеца, но се чуди дали ще имат сила тези доказателства в съда).

# 1
  • Мнения: 2 655
И лесно и трудно.
С така описаната фактическа обстановка, аз лично като адвокат не бих имала никакъв проблем да докажа фактическата раздяла. Ти може да си един свидетел и то добър.

Три неини приятелки ще свършат чудесна работа, а щом има фирми и върти бизнес ще вземе добра издръжка за децата.
Аз на неино място бих постъпила така:
Съгласявам се брат ми да ми купи жилище (на името на родителите да го пишат), докато това се уреди винаги кохгато той си идва за няколко часа ще викам приятелки на гости (за да трупам доказателства). Фактическа раздяла трябва да докаже начален момент. После завежда дело и да си стои в къщата, дкато делото приключи, след това се изнася.

А после ще ти обясня какво да прави за фирмите и т.н.

# 2
  • Майничка
  • Мнения: 6 354
Пела, благодаря! А има ли минимален срок за такава раздяла, т.е., за какъв период от време трябва да организира тези "тлаки" (защото вероятно ще му се обажда, че има поща или нещо по децата и да привиква някого за цял ден или с преспиване, че знае ли оня кога ще мине)?

# 3
  • Мнения: 2 655
А има ли минимален срок за такава раздяла, т.е., ...
Не може да е 1-2 дни. Раздялата трябва да е трайна. Няколко месеца, и да няма шансове за "връщане назад".

...за какъв период от време трябва да организира тези "тлаки" (защото вероятно ще му се обажда, че има поща или нещо по децата и да привиква някого за цял ден или с преспиване, че знае ли оня кога ще мине)?
Няколко пъти в продължение на месеци.

Нека всичко да сподели предварително с адвокат. Той ще даде и други идеи, зависи от случая.

# 4
  • Мнения: 624
Ох........като знам че има хора дето живеят заедно ,а на практика са разделени ни се чуват ни се виждат свързва ги само обитаването на едно жилище ........,но съда приме да са живели отделно......не мисля ,че е много правилно .......,но така стоят нещата .
Но пък може да доказва ,ако случая е такъв ,че бракът е бил изпразненн от съдържание ,отчуждост и т.н.

# 5
На мен ми е интересно, какво става ако делото за развод се прекрати поради непостигане на споразумение, или поради отказ на едната страна да се разведе, какво следва?
Трябва ли да се чака давностен срок за фактическа раздяла, за да се получи развод в крайна сметка? Колко дълга трябва да е тази раздяла.
Става въпрос за раздяла от почти година, като за тази година двете страни са спали заедно общо около 10 дни преди 2 месеца.
Има ли някакъв срок, писан в закона, например 1 година или 3 години, за да се получи развод на това основание, след като едната страна не дава развод, или не иска да подпише споразумение?

# 6
  • Мнения: 624
За какво говорим за развод по взаимно съгласие или по исков ред?

# 7
Говорим за развод по исков ред без произнасяне на вина и шанс да не бъде постигнато споразумение за развода или отказ от едната страна да се разведе(страната на ответника).
Дано съм го обяснила правилно.

# 8
  • Мнения: 624
Ще се проточи малко по дълго във времето ,но ще се разведете,в случая съда ще назначи ново помирително заседание.

Това"Развод не се допуска, ако разстройството на брака се дължи само на виновното поведение на ищеца, а другият съпруг настоява да се запази бракът, освен ако важни обстоятелства налагат да се допусне разводът. " Не знам до сега да се е случвало.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт