Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 96
Кажете къде мога да прочета или дайте идеи - Как трябва да бъде обзаведен един ресурсен кабинет? Какво е необходимо за да може да се използва пълноценно.

# 1
 • Все още в процес на избиране
 • Мнения: 26
Моето дете ходи в специализирана група в градината с ресурсен учител и логопед.И понеже за първа година има този ресурсен учител,кабинетът там е все още доста беден.Но според мен (по мое мнение)трябва да има доста занимателни игри,които трябва да успяват да задържи вниманието им.Аз например съм си накупила доста занимателни и учебни помагала от книжарници "Фют".Пластмасови пъзели с големи елементи не повече от 7-8елемента и всяко си има точно място.Също така ламинирани табла с плодове и зеленчуци,животни,цифри и буквите.В тези книжарници също има и доста дървени игри които да се определят местата на цветовете и много други от подобен вид игри.Само че проблема е в това,че всичко е с пари и ако няма спонсори е доста скъпо да се обзаведе един такъв кабинет.Успех.

# 2
 • Мнения: 278
Моя профански съвет е да има някакъв музикален инструмент, да има кът където да могат и да почиват, нещо като диван или мека мебел. Да има играчки. В това отношение може да се вземе добър пример от ДЮЦПЗ Русе, там имат почти всичко, но пък и в Кеър Русе /Хр.Смирненски/ имат страхотна база. Само казвам, наясно съм, че бюджета ви е може би ограничен.  Embarassed В Кеър наистина са се погрижили за всичко, възхитена съм. Имат салон, стена за катерене, билярд, тенис на маса, всички видове материали за рисуване и приложни изкуства. Позволяват им даже да рисуват със спрей на стена. Имат йоника, животинчета. Та думата ми е, понеже повечето деца с проблеми трудно изявяват желание за нещо или интерес, там успяха да накарат Марти да рисува, да свири, да играе баскетбол. Иначе сам беше немислимо. МНого съм благодарна и на тях. Да са живи и здрави и все така ентусиазирани.  Hug

# 3
Аз мисля че може би трябва наистина да се прочете литература по въпроса,защото например моя син лесно му се отвлича вниманието и е по добре да няма много пъстри и интересни неща които да го отвличат а само едно в момента на показ върху което ще работи.А иначе да трябва да има и много игри, но да са прибрани.Голямо табло на което да си излагат рисунките или това което са направили.

# 4
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Според мен това трябва да каже специалистыт, който ще работи там.
Иначе ние може да изброяваме разни предмети, а ако се окаже, че не е подготвен да ги използва адекватно?

# 5
 • Мнения: 96
Значи в нашия ресурсен кабинет има: огледало на едната стена, на две от стените има дидактични материали, отделно имаме предоставени учебници за децата. На другата стена сме закачили рисунки на децата, освен това рисунки има и по коридора, които води до ресурсния кабинет. Също така имаме  компютър с интернет в кабинета. Отделно децата използват компютърния кабинет на училището; играем тенис на маса; баскетбол; футбол; лека атлетика. Децата ни активно спортуват - даже днес децата са на състезания по футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса в София. В кабинета имаме занимателни игри за децата - кубчета, пъзели, шах, домино и т. н; различни играчки. Имаме на разположение и различни материали за рисуване. И мека мебел имаме, и кът за почивка на децата. И тоалетните са до кабинета.
 Но тъй като кабинета е на третия етаж, а директора иска да направи кабинет и на първия етаж ни попита как да бъде обзаведен другият кабинет?  А никъде няма изисквания как да бъде обзаведен такъв кабинет. Затова събирам информация - всяка идея ще ни е от полза.

Последна редакция: чт, 12 апр 2007, 22:59 от pedagog

# 6
Всичко, което е написано по-горе трябва да го има в ресурсния кабинет и да е интересно на децата. Непременно трябва да има компютър с принтер, защото децата по-лесно се ограмотяват с него. Да има Интернет и дидактически материали за компютър, за да е по-лесно на децата по природонаучните дисциплини.Трябва децата по-често да излизат и посещават музеи, паркове, театър - децата със специфични образователни потребности не могат да учат по словесния метод на преподаване, който е застъпен в нашата образователна система.Този метод основно е свързан с наизустяване на материала, който не е ясен на децата. Това е трудно за деца в норма. Какво да говорим за нашите деца.

# 7
 • София
 • Мнения: 542
Вземете си и едно подвижно огледало - невероятни игри стават с него, служи и за още много дейности. Crazy

# 8
 • гр.София
 • Мнения: 212
Как трябва да бъде обзаведен един ресурсен кабинет?
   newsm78  Ааа-ми с ресурси / Simple SmileМайтап! /
Идейни, материални и за съжаление без финансови няма как!
Руснаците примерно имат много точни описания за подобни кабинети и центрове и то нормативно разпоредени, които може да потърсите из и-нет.
На първо място трябва да е ясно за  деца с какъв род проблеми ще е предназначен. След което да се съобразите с индивидуалното ви пространство. А ако въпроса е само за дидактични материали може да се свържем на лични и да ви предложа по-конретно информация.
 

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 3 504
Мен много ме впечатли последната сцена - края на филма "Код Меркурий" - гл.роля Брус Уилис и едно дете-аутист-  завършва филма с посещение на детето в ресурсен център или спец. група/училище - стаята, масите, децата как се занивамат, обзавеждането на тази занималния. кадрите не са много, но веднага ми се заби погледа да огледам какво има и как е разположено.

Тежък е филм е по принцип, доста плаках. Cry

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт